Skumppa till Vappen

Fynda arets drycker har

Valborg med första maj står för dörren – en av årets högtider då korkarna smäller och skumvinet och Champagnen flödar i vårt land. Och naturligtvis skall vårens ankomst firas av gammal och ung med både körsånger, majvippor, ballonger och ädla drycker.

Att välja skumviner att rekommendera är en icke allt för lätt uppgift i dagens läge. Orsaken är inte knappheten i utbudet utan helt tvärtom. Monopolets hyllor dignar av produkter som lämpar sig för festandet. Våra steg söker sig till hörnan med skumpa och Champagne.

Vi går till skumvinshörnan.

Astoria Mirgin Mathai

Mathäi Brut nr 544037, pris 17,48 flaskan påminner med sitt ursprung oss om wienervalser, den är tillverkad några kilometer uppströms från Wien vid Donau i Klosterneuburg vid ett 900 år gammalt kloster, numera i yppersta barockstil. Vinet hör till mina favoriter på grund av sin utsökta smak och sin matvänlighet.

Den är gjord på Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner enligt champagnemetoden (som man inte borde få säga) med andra jäsningen i flaska. Veltliner uttalas med V inte som ett F, vilket är ett undantag från tyska uttalsregler. Det är en druva som ger en kryddighet (vitpeppar kan lätt anas).

Mathäi är en frisk och mycket torr skumpa, nyansrik, med inslag av gröna äpplen och persika och lång eftersmak. Ett fint och andvänbart skumvin.

Cava

Det finns en uppsjö av fina cavas från Spanien. De görs enligt champagnemetoden (méthode traditionelle). De överlägset flesta kommer från Katalonien. Freixenet Cordon Negro i 10 euros klassen hör ju till favoriterna i Finland. Codorniu, som är Freixenets granne i byn San Sadurní di Noya är den största tillverkaren av mousserande viner i världen, har en stor palett i alla prisklasser.

Mirgin Brut Nature Reserva 2015 nr 590547, pris 15,50, 12 % alkohol väcker dock intresse på grund av en druva som ingår, Pansa Blanca. Vanligtvis görs cavorna av druvorna Parellada, Macabeo och Xarello i Katalonien. Så råkar det även vara här! Pansa Blanca är nämnligen identisk med Xarello – bara ett annat namn beroende på orten där den odlats!

En annan intressant egenskap är att den är mycket torr endast 2 g/l restsötma. Det beror på att man inte tillsatt socker (liqueur d’expedition) före korkningen. Degorgeringsdatumet är modernt nog också utsatt, den  29.11.2017.

Doften är riklig med inslag av kryddor och örter

Smaken är mycket torr och smakrik med peppar och örter – kronärtskocka, mineraler, brödighet. Ett bra matvin. 

Prosecco

Prosecco har blivit ett av de populäraste mousserande vinerna i hela världen, med andra ord en framgångssaga för Italien. Den odlas idag på över 20 000 hektar och och produktionen har årligen ökat procentuellt med tvåsiffriga tal till över 450 miljoner flaskor. Det ledde till att Proseccon gick förbi Champagnen i volym  år 2015. De största köparna av en export på 70 %  är England och USA. Den bästa Proseccon kommer från Valdobbiadene och Conegliano i Venezien på Dolomiternas nedre kullar, rakt norrut från Venedig. Druvsorten är Glera som skall finnas med minst 85 % i Proseccon.

Astoria Prosecco Extra Dry 2016, DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore, nr 509597, pris 14,98, restsötma 16 g/l, alkohol 11,5 % är gjord på druvan Glera.

Doften är rätt neutral med lätt blommmighet

Smaken är torr, blommig, lätt fruktigt med lätta inslag av päron. Vinet är balanserat och elegant. Den mönstrade flaskan ger ett festligt intryck. 

Carrington Vintage Brut 2017, nr 008219, pris 10,49, 11,5 % alkohol, restsocker 12 g/l är gjord på druvorna Sultana och Riesling och kommer från South Eastern Australia down under!

(Sultana är en bordsdruva med härstamning i trakterna Turkiet – Afganistan, tror man.)

Sällan ser man årgångsskumpa till detta pris, men det är en välsmakande variant i skumvinsfloran och är mycket prisvärd.

Doften är neutral med lätt fruktiga inslag

Den är torr och frisk, har citrustoner, päron och lätt blommighet och aningen av örter.

Champagne

Carrington och Taittinger

Det är väl ingen annan dryck som har givits så många underfundiga citat som Champagne.

Sir Winston Churchill har bjudit på många. Jag tar bara ett denna gång: ” En magnumbutelj är precis lagom för två personer, om bara en av dem dricker”.

Champagnen har en tendens att vara flera gånger så dyr som ett bra skumvin från andra orter och länder. På Alkos nedre hylla hittar man dock några i prisklassen ca 26 euro. De jag har smakat av dem har haft en angenäm fruktighet som exempelvis Saint-Maurice Brut. Baron Fuente Grande Reserve Champagne Brut och Gustave Roche Brut följer samma linje  - fruktigheten mera tydlig än standardchampagnens mera neutrala linje.

Taittinger Réserve Champagne Brut, nr 582787, pris 49,98, viket kan Carrington och Taittingersägas vara en mellanprisklass för goda standardchampagner. Den har 12,5 % alcohol och restsötma 8 g/l.

Den är mycket torr, har citrustoner, mineralig och lätt fruktig med inslag av brioche (som ju hör till Champagnen) och den har fin balans. Taittinger är ett bra alternativ vid festen när Sankt Pang-korkarna flyger!

Firman har nu köpts tillbaka till familjens ägo sedan ett antal år. Pierre Emanuel Taittinger som den nya ägare heter undslapp sig några spontana ord vid övertagandet: ”Taittingers enda konkurrent är Viagra”.  Det var en slogan som tog skruv. Den går ju nog att testa! Månne den inte också säljer alldeles bra!

Ha en trevlig Valborg och en fin första majdag!