Rosolis

SM2018 1 Rossplis Sparkling drink

Ett intressant utställningsbås på Gastromässan häromsistens väckte vår speciella uppmärksamhet. Matti Kotaja från Vittis (Huittinen) ställde ut sina sylter som var framställda av rosors kronblad. Det är en röd sylt som har den omisskännliga ”smaken” av rosenparfym.

Man är ju mera van att dofta på rosor, men smaken kan, som vi snart skall se också ge ett extra ”whiff” åt en anrättning. Tuuli och Matti Kotajas odlingar imponerar med sin storlek och sina raka rader. Matti berättar att man plockar rosenpetalerna hela sommaren i många omvarv och en runda i hela rosengården blir en 25 kilometers slinga! Tala om aktiv motion!

Rosenfalt i Egentl Finland

(Bilden: FP-Kotaja Oy Finnish Plant)

Rosenodlingar omtalas redan av Homeros, man använde rosorna för framställning av rosenolja och rosenvatten. Persien var den stora leverantörerna av rosenolja under Medeltiden. De största leverantörerna blev sedermera Bulgarien och Balkan och de använde sig av arten Rosa damascena, som blommar tidigt. Matti och Tuuli odlar en hybrid som tål alla våra fyra årstider och heter Rosa rugosa. Det kan intygas att den rosen står sig väl inom sitt gebit och ger fina aromer.

 

Rosolis är en dryck där rosenvatten används.

Rosolis förekommer på flera ställen i Bellmans diktning. Ursprunget finns i Sydeuropa i Italien och Dalmatien. Det är en likör med gamla anor som gjordes på körsbärs- och apelsinsaft och som namnet säger rosenvatten. Rosenodlingar fanns på den tiden också för framställning av sylter och för essenser i drycker. Kronbladen med sin parfym plockades och ångdestillerades. Destillatet hålls i glasflaskor vid rumstemperatur nån dag och en klar rosenolja bildar småningom en skild fas vid ytan som kan skummas. Vattenfasen därunder är mättad av oljan och har en kraftig doft och kallas rosenvatten. Man kan räkna ut att rosenvatten passar bättre att få att lösa sig i likören än oljan.

En fransk definition karaktäriserar Rosoli som en eau-de-vie tillsatt med socker och parfym av rosor. Synnerberg 1815 definierar ”Rosoli eller Rosoglio som en italiensk likör i synnerhet från Turin, Neapel och Venedig; kommer i handeln uti flätade flaskor, inlaggde i kistor”. Han nämner fyra kvalitetssorter av Rosoglio: ”nemnligen 1:o Sotto communi; 2:o Communi; 3:o Fini; 4:o Sopra fini;” varav till den sista sorten hör Balsamo della vita (livsbalsam) och Specifica per la salute (hälsoolja).

Rosolis

Orrelius menar enligt texten ovan att ”Ros Solis, Rossolis, Rosa Solis är ett helsosamt och välsmakeligt Brännvin, eller liqueur som av Örten Drossera och andra starka kryddor tillredes på Apothenken. Det bästa ifrånTurin och Montpellier”. Det är att tvivla på att Daggörten Drosera, vår insekt ätande våtmarksört skulle ha lämpat sig något vidare ens i en ”heimlaga” rosolis!

 

 Du, som bedröfvad

Kring Bacchi tunna går;

Der med din kanna

Vill du stanna,

Och somna, der du står;

Snart du inöfvad,

Sitter,

Löfvad

    Och full med glitter

Utaf Rosolis och Persico, gutår!

(Skaldestycken efter C M Völschows Manuskriptia 1815, N:o 32, Förra Delen)

 

C. Weltzins Rosolislikör

Fru Carolina Weltzin som var samtida med Bellman har självfallet en egen Rosolislikör. Sin vana trogen tar hon med kanel, koriander, krydnejlikor, muskotblomma, anis och långpeppar. För fruktigheten tillsätter hon citron och pomeranser och sedan sprit naturligtvis. Efter en lagring destilleras brygden. Av vatten socker och starkt rosenvatten gör hon en sirap som tillsätts destillatet och färgas med johannesört. Kryddstarkt med intryck av ros!

Under påsken gjorde vi ett litet experiment med rosensylten (Rose Petal Confiture). Vi tänkte oss att litet parfymera ett skumvin, närmare bestämt en Prosecco som med sin rättframma smak kan ges det lilla extra med en tillsats av konfityren ifråga. Resultatet var intressant. Sylten som ju består av kronbladens cellulosa löser sig inte utan blir att sväva mer och mer färglösa i skumpan efter en stund. Då glaset tömmes kommer smaken av ros på slutet. Bra så!

Ros skumpa 2 4 18

Fotnot. Herman Lindqvist nämner i sin bok om Mannerheim ett berömt konditori BLIKLE vid Warzawas paradgata Nowy Swiat, som har ypperliga munkar med fyllning av rosenmarmelad! Ett porträtt av Mannerheim hänger på väggen.

 

Det är väl nog så att rosenkonfityren passar bäst som den är - som smakbidrag till olika maträtter. Det är en fin sylt till osten och passar både till vitmögelversioner, getost etc. Den är ypperlig till gåslever och har med fördel också fått ackompanjera ankbröst. Som desserter rekommenderar Matti och Tuuli pannacotta, anrättningar med komponenter av mörk choklad, osttårtor à la New York och italiensk glass. Men, i ett FM för drinkar vann lektorn i restaurangservice Jari Hakkarainen, Koulutuskeskus Salpaus Sparkling-Drink serien med sin cocktail ”Just for you”, där Finnish Plants rosenkonfityr ingår!

Just for You-receptet består av:

1 cl Professor Cornelius Amplefort’s Bathtub Old Tom Gin

1 cl Professor Cornelius Ableforth’s Bathtub Sloe Gin

2 cl Rödbetssirap

1 tsk Finnish Plant Rosenkonfityr

9 cl Domaine Seppi Landtmann Brut, Vallee Noble skumvin

enris, rossnitt och polkagrisrödbeta  

SM2018 1 Rossplis Sparkling drink

Foto: Mika Levälampi (KIP, Kuva-artesaani)