Rosé i sommartid

Rose tasting

Juli månad har redan hunnit till hälften. De varma dagarna har varit lätt räknade, men låt oss hoppas på några riktigt varma rosé-dagar framöver.

Semestern är nu för många på sin höjdpunkt och det finns tid att sätta sig i bersån och njuta av ett rosévin, kanske med litet tilltugg såhär på eftermiddagen och fira en ”happy rosé-hour”. Rosévinet har ju några fördelar framom vanligt rödtjut genom att det går bra att kyla och får en frisk och svalkande känsla i hettan. Rödvinets aromer begränsas ju också när det serveras utomhus. Detta kan vara bra att tänka på ifall man står i beråd att servera ett stort rödvin i bersån.

En Rosé är också mycket användbart till mat då det har en frisk syra. De gamla gliringarna om saft och lemonad är alltså definitivt förlegade. Detta bevisas av att konsumtionen har haft den förhållandevis största ökningen bland viner både i Finland och i synnerhet hos vår granne Sverige under det senaste decenniet. En titt på Alkos hyllor bekräftar trenden och rosén finns i en mångfald av sorter på hyllan.

Fem roséer provades. Tre franska och en Torres från Chile och en Bründlmayer från Österrike togs med utan att desto mera planera urvalet. ”Le Roi de Rosé”, roséernas kung som Tavelvinet från södra Rhonedalen kallas finns inte allmänt på hyllan och togs inte med denna gång. Långköraren Rosé d’Anjou från Remy Pannier, som jag hittar på Alkos lista redan från 1973 kändes naturligt att tas med.

 

Rose tanken om Provance

Rosévin får tanken att gå till Medelhavet och Provence.

En Cõte de Provence blir därför ett måste och en Bandol från Franska Rivieran får komma med som jämförelse.


 

Bandol Domaine du Valdaray 2016 (Alko NR 413367) är gjord på druvorna Mourvédre (Bandols dominerande lokala variant), Cinsault och Grenache. Alkoholen är 13,5 % och den kostar 18,89 per flaska.

 • Färgen är vacker ljus rosa och den lätta doften påminner om röda vinbär.
 • Smaken är frisk och lätt syrlig med röda vinbärstoner och gröna örtiga inslag. Elegant och fintonad – ett bra vin till lätta maträtter, sallader, frukter och bär men går som de flesta roséer bra som sådan i bersån eller som apertiv.

Côtes de Provence Terres de Berne 2016 (Alko nr 920977) är gjord på druvorna Grenache, Cinsault och Cabernet. Alkoholen är 13,0 % och den kostar 14,99 per flaska.

 • Färgen är mycket ljus rosa, som provenceroséerna ofta är. Flaskan har en spännande fyrkantig form och ger ett gemytligt karaffintryck där den ställs fram på bordet. Doften är tydligare än grannen ovan med inslag av röda vinbär, frukter och örter.
 • Smaken är frisk, syrlig och fruktig och man kan ana örter, morot, aprikos och röda vinbär. Alkoholen och syran ger bra ryggrad och förutom som aptitretare kan vinet väl ackompanjera både fiskrätter, sallader och kyckling.

Torres Santa Digna Rosé Cabernet Sauvignon 2016 från Chile, Central Valley (Alko nr 007142) är som namnet säger gjord på Cabernet Sauvignon. Alkoholen är 13,5 % och den kostar 9,99 per flaska.

 • Färgen är rödrosa och den mörkaste av de provade vinerna.
 • Doften är rätt kraftig med typiska Cabernet inslag av örter och vinbärsblad, vinbär och frukt.
 • Smaken är också rätt kraftig och fyllig för en rosé och har inslag av både hallon och lingon och vinbär. Den tydliga smaken gör Torres rosé till en vinnare i omröstningar. Likaledes passar vinet väl till kyckling, pasta och pintxos (dvs. tapas, smårätter).

Josef & Philipp Bründlmayer Zweigelt Rosé 2016 (Alko nr 422047) är som namnet säger gjord på den österrikiska druvan Zweigelt, som i sin tur är en korsning mellan St Laurent och Blaufränkisch. Alkoholen är 12 % och den kostar 13,97 per flaska. Färgen är rosa rakt igenom!

 • Doften har röda bär – tydligast är vinbären
 • Smaken är torr och frisk. Den är fin i sin fruktighet och har inslag av röda vinbär, hallon och har också gröna toner. Passar väl till fiskrätter, kycklingsallad och ”småplock”.

Rosé d’Anjou Remy Pannier 2015 (Alko nr 007131) kommer från Loiredalen och är en gammal trotjänare på Alkos hyllor. Den är gjord på Cabernet Franc, Loiredruvan Grolleau och Gamay, som vi sammankopplar med Beaujolais. Alkoholen är 10,5 % och priset är 10,98 per flaska.

 • Färgen är laxrosa och doften är bärig med aning av örter och nötter.
 • Smaken är halvtorr med insmickrande sötma och frukter och bär – inslag av jordgubbar. Trots att alkoholen är låg och sötman tydlig ger en spännande syra vinet ryggrad så att det håller.

Kärt barn har många namn.


 

Rosado är den spanska benämningen på rosévin men en variant som heter Claret finns också.                    

Det tyska Weissherbst betecknar ett rosavin från en bestämd druva av minst QbA-kvalitet (Qualitätswein). Beteckningen används endast i hälften av Tysklands regioner. Rosé i Tyskland görs på flera olika druvsorter. Rotling är ett rosa vin som görs av blandning av rödvins- och vitvinsdruvor. I Spanien görs Clarete på samma sätt. Badish Rotgold är en Rotling som görs på druvorna Ruländer (Grauburgunder dvs Pinot Gris) och Spätburgunder (Pinot Noir) och är endast tillåten i Baden. Schillerwein är en Rotling från regionen Württenberg och skall vara av QbA-kvalitet.

Italien har Rosé, Rosato, Chiarretto (runt Gardasjön). Occhio di Perdice är en toskansk variant.

I den Schweiziska Kantonen Neuchatel finns ett rosa vin som heter Oeil-de-Perdrix (rapphönans öga) och skall då påminna om färgen hos ögat på sagda fågel!

Taché-metoden i Frankrike betyder att man blandar vitt vin med rött för att få rosa färg. Detta är den vanligaste metoden att göra rosa champagne!