Postapokalyptiskt med Radbrew

rps20171110 084258

Är du bekant med Fallout eller Mad Max borde dessa öl sitta väl i handen. Få alla dina postapokalyptiska behov stillade med ett glas Radbrew! Smakstarka och rika på karaktär.

Vi har nått en tid då hantverksbrygget äntligen blommar ut i butikshandeln. Många större butiker börjar ha sortiment som definitivt rivaliserar Alkos hyllor. Alko har givetvis monopol på starkare produkter, men redan det här är en utveckling som jag är nöjd med. Gör en lokal "ölsafari" och kolla in närbutikernas sortiment, du kan bli överraskad. Dessa Radbrews upphittades i en matbutik utanför Vasa. Radbrew skapar smakstarka och unika öl och kommer från S:t Karins utanför Åbo. 

Radbrews Red planet - Rusty Ale (4,7%)

En röd ale med rostig karaktär, rakt från den röda planeten. Oerhört snygg design men det är ett koncept som verkar gälla för samtliga av Radbrews produkter. Gå in på deras hemsida och kolla!

Detta öl har en mörk, rödbrun färg med ett lätt, minimalt skum. Aromen har en syrlighet som påminner lite om äppelvin. Men ganska snabbt rullar toner av mörk frukt in i doftbilden och skapar en unik, god doft. Den är mer brun än röd men har ett häftigt djup med sin kraftiga grumlighet.

Redan vid första klunken känner man att det är en humlestark ale men den är ändå inget i jämförelse med tungviktarna eller övriga öl i detta test. Väldigt låg kolsyra men det är inget som stör, den är läskande ändå.

Jag letar frenetiskt efter en rostig smak eftersom jag vill, men det enda rostiga här är faktiskt brända smaker utav rostad malt. Det är en karg smak, precis vad jag vill ha i ett öl från Mars. Här finns även toner utav kol.

Den påminner lite om en lättrostad stout men i ale-format. Den är därför humlestarkare än en stout med små underliggande kolatoner. En medellång smakbild, men blir litet vattnig i slutändan. Smakmässigt den enklaste av dessa Radbrews.

En riktigt okej red ale med en karg smakbild. Ölet ska representera den röda planeten och det är inte helt långt ifrån, även om jag inte har hands-on erfarenhet av Mars yta. Den har en stark karaktär helt enkelt. Denna öl blir bäst som sådan eller tillsammans med griskött. 

Radbrews Beer Necessities - Pale Ale (4,7%)

Ganska typiskt utseende för en Pale Ale med en orangeguldig färg och ett ljust, fräscht skum. Inte särskilt grumlig jämfört med övriga öl i detta test.

Pale ales ska ha en frisk, fruktig karaktär och gärna en mjukare humling än en grov IPA. Doften i denna är definitivt fruktig, men liksom övriga Radbrews så finns det någonting som är annorlunda. Jag är glad över att jag testade denna tillsammans med en vän eftersom jag inte riktigt vågade lita på min egen näsa denna gång.

Det visade sig att vi båda kände samma arom i doften; den doftar lite utav tobak i färsk form, alltså orökt tobak. Det finns alltså ingen karaktär av rök i doften. Det är en ganska djup, aromatisk doft som jag inte väntade mig i ett öl. Men överraskningar är välkomna, det är absolut ingen obehaglig doft. När denna arom smälter in med fruktigheten skapar den en helhet som nästan påminner om romrussin.

Beskan kommer snabbt på i smaken. Den karaktäriseras av citrusfrukterna grape och en sötare mandarin. Relativt stor beska för att vara en pale ale men inte alls dum. Möjligen litet tunn i kroppen, jag hade gärna testat den med några alkoholprocent till. Men smakrik är den. 

Malten skapar en småbränd ton som blir en god bas i smakbilden. Denna kryddas i eftersmaken av en komplex örtbeska och toner av enris. Lång smak som man kan sitta och analysera länge.

En unik pale ale, både doft- och smakmässigt. Överraskande maltig för en öl av denna typ. Kanske väl stark för den som inte uppskattar riktigt grova öl. Personligen var den inte alls dum, det var en god Pale Ale i sin helhet. Passar bäst till kryddiga kycklingrätter. 

Radbrews Global cooling  - Nuclear Winter Ale (4,7%)

En smakstark och härlig julöl! Den har en djupbrun färg men blir ändå inte svartbrun. Skummet är överraskande vitt trots den djupa färgen. För övrigt en dimmig och grumlig öl. Den är betydligt kraftigare än traditionella julöl från butiken, så tänk på det. Men jag gillade den.

Doftmässigt så hittar vi en underliggande sötma som kryddas av en fräsch fruktighet. Den känns mustig i aromen, även små nyanser utav mörk choklad och bränd kola. Möjligen små inslag utav ek också.

Smaken är moget julig på något sätt, utan att bli alltför tung utav de mörka frukterna. Det finns en häftig strävhet som nästan river bak i halsen. Kolsyran är liksom övriga Radbrews låg, men om man svishar runt ölet i munnen kommer en häftigt stickande syra fram i smakbilden. Syran påminner om den som finns i ljusrostat kaffe. Trots allt detta har den en len och mjuk mouthfeel.

Ett riktigt bra alternativ att överväga till julbordet och all julrelaterad mat. Funkar även bra som sådan om man bara vill ha någonting mörkt, lätt men ändå smakrikt.

Ölet har en lång smak. Det är som sagt ingen nattsvart stout vi talar om här, det är en grumlig, genombrun och lättare variant. En rätt så unik upplevelse som julöl så jag tror reaktionerna blir långt delade. Antingen älskar man den eller så hatar man den. Men liksom övriga Radbrews har den en stark själ. Malten ger en underliggande sötma men jag skulle ändå inte beskriva helheten som söt. Däremot lättar den lilla sötma som finns upp de mer karga och brända smakerna. Jag rekommenderar den som julölsupplevelse! 

Radbrews Beerman - Session IPA (4,7%)

Megamans karriär ändrade drastiskt efter apokalypsen. Här är alltså Radbrews svar på en Session IPA. Innehåller fem olika maltsorter, även vetemalt. 

Den har en härligt djup, grumlig och mahognybrun kropp med en ljus skumkrona. Även det kraftigaste skummet i detta test. Doften snuddar på en ganska "klassisk" IPA men med en ännu intensivare fruktighet. Beska och gräsighet redan i doften. 

För en IPA har den ganska låg alkoholhalt men alla dessa är givetvis butiksanpassade. Det står faktiskt "Limited by legislation" på flaskan. Ska jag vara kritisk tror jag att Beerman vore ännu bättre med en högre procent, precis som flaskan antyder. Men den är inte alls vattnig trots den låga alkoholhalten. Fyllig, nästan krämig i mouthfeelen. Möjligen på grund av vetemalten i ölet.

Smakmässigt så karaktäriseras den av en stark, jämn beska som håller i sig genom hela smakbilden. Beskan är stark men den blir aldrig för torr eller sträv för att dricka. Egentligen är den överraskande läskande för att vara så starkt humlad, men det är som sagt en kontrollerad styrka.

Humlen i denna är Citra och Eldorado. Klassiska citrusaromer som också gränsar på sötman av en apelsin. Beskan påminner också lite om grape. Blommig eftersmak medans maltbotten skapar en atmosfär av karamell och bränd kola.

I sin helhet blir det en IPA som får mycket väl godkänt. Grova men kontrollerade smaker trots en låg alkoholhalt. Fyllig och nyanserad. Funkar riktigt bra till mat men gärna litet starkare kryddad mat, annars tar Beerman över. Passar till allt med chili.

rps20171110 084335