Pinot Madeleine

IMG 2489 1

Det gamla hertigdömet Burgund (Bourgogne) är ursprungslandet för de viner som hör till Pinotfamiljen. Syskonskaran är stor och har förökat sig genom korsningar och framför allt via mutationer.

Pinoterna muterar mycket lätt och familjens medlemmar går inte att särskilja i DNA-analyser. Men i naturen kan vi iaktta många olika särdrag, precis som i en vilken syskonskara som helst och vinerna skiljer sig markant.


Ett schema över Pinotdynastin kunde se ut ungefär såhär:

Pinot noir slakttrad

*) Numera nästan utdöda      **) Gammal Chardonnayklon i Steiermark

I den lodräta linjen ”i rakt nedstigande led” har vi alla mutationer, som har uppstått, som man antar man ur den rödvinsdruvan Pinot Noir, som är blå till färgen. I Tyskland, där den kallas Spätburgunder ( i Österrike Blauburgunder), har den blivit mycket populär de senaste decennierna och flera odlare utmanar moderlandet Burgund i kvalitet. Pinot Blanc är den enda gröna druvan och Pinot Gris är en mörkare version som kan ha röda inslag, men ger liksom Pinot Blanc ett vitt vin.

Till höger har vi sedan resultatet av korspollinationen med den pregnanta druvan Gouais Blanc. Korsningen ägde rum för hundratals år sedan. Druvan växer fortfarande i Vallis i Schweiz där den kallas Gwäss (av Gouais). Den druvan har blandat in sig hos många och hittas i åtskilliga familjeträd. Den mest berömda och mest odlade avkomman är den globalt vittfarna Chardonnay.

Mutation hos Rulander ranka

Bilden visar hur en spontan mutation har skett hos Pinot Gris ( ty. Grauburgunder eller Ruländer). De två mörka klasarna har fått ljugröna klasar på samma gren (Ur Taschenbuch der Rebsorten, Walter Hillebrand, Heinz Lott, Frans Pfaff – Fachverlag Dr. Fraund GmbH).

Men vi fokuserar oss på en av druvorna nämligen Frühburgundern, som länge inte alls blev noterad i Frankrike. Den mognar alltid ett par, tre veckor tidigare än sitt ursprung Spätburgundern (Pinot Noir) och ses idag som en alldeles egen druva. Pinot Noir Precocé är ett av namnen som den senare fått. Precocé betyder helt enkelt ”tidigt mognande”. Men den har också givits den mera romantiska synonymen Pinot Madeleine. Attributet Madeleine är en beteckning som också har betydelsen tidig mognad och finns i namnen hos många andra druvsorter! Varför? Jo, Madeleines namnsdag infaller den 22 juli och får då associera till tidig mognad. Nu mognar ju nog Frühburgundern en månad senare än den dagen minst, men det är bra att ha ordentlig marginal i namngivandet. Helgonkalendern bidrar också med namn på annat håll. Som en jämförelse kan nämnas druvan Sankt Laurent – populär i sitt hemland Österrike – som har fått sitt namn eftersom den lär få sin blåa färg omkring den 10 augusti – Laurents, Lars och Lauris namnsdag.  

Burgunderna (Pinot Noirerna) har under årens lopp småningom utvecklats till viner som karaktäriseras av elegansoch finstämda nyanser. De är mera slimmade och reserverade i sina frukttoner i motsats till de fruktdrivna kraftpaketen av de senaste decennierna, som är späckade med aromer och som kunde benämnas viner av ”the global style”.

De stora Burgunderna har trots sina reserverade nyanser dock en uttalad struktur som är välbalanserad – alltså syra, alkohol och tanninerna harmonierar med fruktaromerna. Kraftiga tanniner har ju inte behövts på samma sätt i gryträtternas Bourgogne som i entrecôtens Bordeaux med sina blodiga filéer.

Tyvärr måste det nog också konstateras att det finns en tendens hos de ”mindre” vinerna från Bourgogne att bli aningen tunna varvid syran sticker igenom och frukten saknas. Då blir de nog förbikörda av Nya Världens Pinoter som ger mycket mer smak för pengarna. För att få ett grepp om de stora Burgundernas subtila nyanser måste man nog gå upp rejält i prisklasserna. Det betyder Premier Cru- beteckning eller Grand Cru om plånboken håller!


 

På Alkos hyllor finns för närvarande ingen Frühburgunder. För en provning är det då att försöka finna en Pinot Noir som kommer närmast. Då väljer vi ett rött vin från Elsass (Alsace), närmare bestämt en Pinot Noir från kooperativet Wolfberger i Eguisheim i hjärtat av regionen.

Wolfberger

Wolfberger La Louve Pinot Noir 2016 Alko nr 451757 har alkoholhalten 13 % och kostar 19,49 eur per 0,75 liters flaska.

  • Färgen är ljus rubin – vacker – lätt genomskinlig
  • Doften är fruktig med bärinslag -  körsbär, lingon
  • Smaken är medelfyllig och har Pinots friska känsla med inslag av hallon, körsbär och lingon. Texten på flaskan indikerar eklagring, men eken är mycket väl integrerad och känns inte av – alls inga insmickrande, störande vaniljinslag. Vinet är mycket gott, spänstigt och inbjudande och prisvärt.

La Louve är till smak och elegans så nära en Pinot Madeleine man kan komma.                                                                                                  

Som jämförelse testades en Frühburgunder från Ahr, regionen invid en liten biflod till Rhen söder om Bonn.

Mayschoss Altenahr 2015 Frühburgunder trocken.

Flaskan är medhavd från en odyssé i området. Samma beskrivning på Frühburgundern från Altenahr kan användas som för La Louve, men strukturen är något skarpare. Alkoholhalten är 13,5 %.

altenahrBild från Altenahr (Foto: Tage Neuman)

Ahrdalen är en förtjusande region med delvis branta berg på sidorna av ”floden”, som vissa tider på året kan beskrivas som en rännil. Området har från urminnes tider levererat rödviner, som redan på Bellmans tid fann vägarna till vår kalla men dock törstiga Nord.

I Carl Mikaels Bacchi Ordenskapitel XIV:17 sjunger kören i vers 1 (av 2 verser) i andra refrängen:

 . . . ”Granne gör du just som jag gör. Vet denna oljan ger humör.

        Hvad det var läckert.  Hvad var det? Renskt bleckert?

        Oui Monseigneur”

Bleckert kommer från tyskans Bleichert och betecknar ett blekt , tunnt rödvin från Ahrdalen, som förskrevs i Köln, den stora stapelstaden vid Rhenfloden! Druvuttaget per hektar var ännu för ett halvt sekel tillbaka så stort att Ahrvinerna blev rätt ljusa och kändes något urvattnade. Skall man idag försöka få en känsla av ”Bleichert”, så kan man prova ett Portugieservin därifrån. Men Portugieserdruvan ”vandrade in” till Ahrdalen först 80 år efter Bellmans tid.

I dag är Pinoterna från Ahrdalen mera fylliga och det finns odlare där, som tar fram superba viner, vilka med framgång tävlar med högre klassens franska burgunder.