Mattas Vingård

Mattas vingard

Bröderna Niclas och Fredrik Slotte i Önningeby på Åland har en vingård. Ungdomarna har satsat på druvor som tål de nordliga förhållandena och har lyckats ta hem priser för sina viner flera år å rad. Hur är detta möjligt?

Enligt Fredrik som numera har huvudansvaret för vingården och vinframställningen är det bara att våga och försöka. Pappan Roger Slotte har, som namnet avslöjar, sitt ursprung i Österbotten - närmare bestämt Kronoby och säger att orsaken ligger i att pojkarnas intresse övergår förståndet. Man får förmoda att det är kombinationen av dessa båda tendenser som har bidragit till framgången. Båda sönerna har dessutom en akademisk examen – Niclas är jurist och Fredrik är kardiolog med en ytterligare specialitet inom inre medicin och han jobbar på sjukhuset i Mariehamn.


Vingården och jordbruket är med andra ord en sidosyssla, som man med ådagalagd stor kapacitet kunnat bedriva med framgång. Ehuru Rogers söner bärs på fantasins vingar och aktiviteterna svävar ut och breddas till valnöt, exotiska fruktträd, mistel, sällsynta trädslag, vitlöksodling m. m. skönjer man hos dem en insiktsfullhet och ett tillgrundengående med det man sysslar med. Det gör dem till en tillgång för nejden.

Mattas vingard

Domänen består av två lägen; ”Trädgårdslindan” intill gårdsbyggnaden som Fredrik tagit över och en sydsluttning ”Svällandet” (bilden ovan) ett par kilometer bort som skyddas av skog på tre sidor. För närvarande har man planterat ca 800 rankor varav 500 är gamla nog att producera druvor som görs till vin. Huvuddruvan är den gröna Solaris och tvåan är den blåa Rondo. Zilga har man också testat men frångått. Skuijin 675 är en rysk druva som testas i den skala att den räcker till att göra vindruvsgelé av. Vid före detta bagarstugans vägg finns som ett kuriosum ett litet bestånd av Frühburgunder som på franska heter Pinot Noir Précoce (men kallas också Pinot Madeleine) och som har klarat sig och överlevt i det väna åländska klimatet.

Solaris är en sent framtagen korsning (hybrid) med förfäder som Riesling, Pinot Gris, Seyval Blanc, Vitis Amurensis och Muscat Ottonel. Den har med andra ord ett komplext stamträd, men den är resistent mot svampsjukdomar, mognar tidigt och ger hög sockerhalt – alltså är den väl lämpad för våra nya nordliga vinregioner.

Rondo (bilden nedan) är en druva (hybrid) som togs fram 1964 i dåtida Tjeckoslovakien av V.Kraus som gav den vidare till det tyska forskningsinstitutet Geisenheim där H.Becker gav den en Geisenheim-kod. Bland förfäderna finns bland andra den österrikiska Sankt Laurent, Vitis Amurensis (som ger köldhärdighet) och en Pinot.

 Vinrankor

Mattas Vingård fick guld, silver och brons år 2015 för tre viner vid The Indy International Wine Competition i Indiana US. Guldet fick skumvinet en Blanc de Blanc årgång 2012. Vid samma tävling år 2016 smällde Mattas från Önningeby Åland till med en guldmedalj för skumvinet Trädgårdslindan Rosé Brut Cuvée Speciale 2014.


Två viner provades.

Vit Solaris 2016 eklagrad på 3 åriga fat, alkoholen 14,5% (se Solaris tendens till hög sockerhalt!), syran är 7,5 g/l och restsockret är noll gram per liter!

Indy

Doften är fintonad och har en mjuk blommighet, vita blommor.

Smaken är torr och krispig. Man skönjer frukttoner, citrus och en aning fruktsötma.

Ett bra vin till skaldjur som också kan gå bra till stekt lax. Är också en bra apertiv.

Rosé skumvin Brut Nature 2011 gjord på 30 % Rondo och 70 % Solaris. Det har fått ligga på jästen i 60 månader dvs nästan dubbla tiden jämfört med en årgångschampagne! Detta är Fredriks favoritvin och degorgerades på stället! 

Mattas vin 2014

Vinet är mycket torrt och smakrikt med örter och brödighet. Det har också en fruktighet som innehåller röda vinbär, passionsfrukt och ett lätt inslag påminnande om havstorn. Avslutningen är elegant med sin lilla aning av beska.