Lokala och fräscha humlebomber

rps20170909 080702

Jacobstads brygger öl som smakar mycket, de är fruktiga men ändå läskande. Vi testar deras somriga Fäboda och deras session ale Victorious Secret.

Jacobstads - Fäboda, "Eternal hazy summer sunshine ale" (3,1%)

Till utseendet är Fäboda lätt grumlig men annars traditionellt bärnstensgul med en liten men ihärdig skumkrona. Aromen är härligt tropisk och doftar faktiskt av banan, möjligen också litet mango. Vi pratar om fruktiga, tropiska dofter i varje fall.

Den är läskande, fräsch. Beskan är väldigt tydlig och i bland skiner strävheten genom. Däremot har den en unik syrlighet som motverkar humlens torrhet. Den är alltså läskande samtidigt som den är fruktig och besk. Och väldigt smakrik.

Ett medelfylligt öl som sådant, det är i alla fall inte tjockt. Jag upplever den ovanligt lättdrucken och läskande för en sådan smakrik brygd. Men den får gärna serveras lite kyld för att ytterligare höja "fresh-faktorn".

Fäboda duger mer än väl som sådan. Perfekt som njutningsdryck men går även väl ihop med salt mat. Den bryter väl av starka smaker utav grillat kött och korv, men funkar även till smakrikare sallader. Det gäller alltså för matdrycken att bryta av smaken utan att skära sig eller ta över maten för mycket, men Fäboda funkar perfekt. Den är läskande. Perfekt till en dag när man sitter och grillar.

Dessa smakbomber brukar i bland ligga och gömma på en hög alkoholprocent men Fäboda har endast 3,1 procentenheter alkohol. Det hjälper givetvis till med lättheten i drycken och gör den kanske mer tillgänglig som "en snabb svalkare". För övrigt finns det ganska få som brygger svagare öl så jag finner inget problem med en lägre procent.

Fäboda är för övrigt ett strandparadis utanför Jakobstad, av vilken ölen fått sin prägel!

Jacobstads - Victorious Secret (4,7%)

Denna hemlighet hälls upp med ett vitt, lätt skum. Kolsyran verkar vara relativt mjuk. I färgen är den orangeaktigt gyllene och grumlig. Enligt flaskbeskrivningen är det en session ale som snuddar på IPA.

Det finns mycket amerikansk humle i doften. Det avspeglas i de fräscha citrusaromerna samt den beska, gräsaktiga aromen som humle har. Men framför allt fruktigheten är det som utmärker denna. Den ska ha blivit s.k. "torrhumlad" och innehåller mycket av humlen Citra och Mosaic.

En smakmässigt intensiv öl! Här är det verkligen mycket som händer i själva smakbilden. Malten är mjuk och uppfriskande innan den körs över av vilda, fruktiga humlearomer. Trots denna smakbomb blir den överraskande nog inte sträv. Den är litet torr utav humlen men den är inte sträv eller svår att dricka; tvärtom.

Fruktigheten hindrar den från att bli för torr eller jobbig att dricka. I stället tar man gärna en klunk till och är nöjd. Det enda jag funderar på är humlingen. Den är väl i balans och det finns inget som sticker ut, men samtidigt är det en så intensiv blandning av aromer att jag har svårt att urskilja de specifika smakerna, även om dessa smaker är goda.

I matväg hade jag själv valt denna till starkare och smakrikare rätter för att kunna bryta av en t.ex. mustig, kryddig gryta. Humlingen är så pass intensiv att den kanske kan köra över lättare rätter. Den kan också med fördel avnjutas som sådan. 

Slutsatser

Bägge är oerhört smakrika öl som jag vanligen skulle rekommendera till de som är lite mer vana med beska, humlestarka varianter. Men ändå har bryggmästarna fått en unik friskhet i dessa öl, trots beskan och de starka smakerna.

Fäboda är både fruktig och syrlig. Detta gör den till en perfekt törstsläckare när en sådan behövs. Men för övrigt är den ovanligt smakrik för att vara så fräsch. Citrussyrligheten var det som utmärkte denna.

Jag upplever däremot Victorious Secret som smakmässigt starkare. Den är fruktigare och beskare men samtidigt mer uppfriskande, på sitt egna sätt. Trots att smakbilden är intensiv blir den varken torr eller osmaklig, i stället hjälper fruktigheten till att hålla ölet läskande.

Vanligen skulle jag rekommendera detta öl till de som är ordentligt humlefrälsta, det vill säga, de som känner igen och uppskattar beska, fruktiga smaker. Samtidigt är de ovanligt lättdruckna för att vara så smakrika, så egentligen kan jag rekommendera dessa för alla ölentusiaster med ett öppet sinne. Jag njöt av upplevelsen och kommer i alla fall att dricka Jacobstads igen, utan tvivel.