Jordgubbsdrömmar, blåbärsris och hallonmask

flowkitchen sommarkronika2

Jordgubbar, blåbär och hallon, kursbär, vinbär, havtorn, hjortron och lingon. Älskade bär. Naturens egna små vitaminbomber. Varför ska vi äta dem, hur ska vi äta dem, och vilka tankar väcker de hos mig?

Jag har svårt att tänka mig att leva utan bär. Att inte äta min klar lila smoothie med blåbär till frukost, att inte uppleva smaken av den allra första inhemska jordgubben i juni, eller att inte uppleva glädjen när jag hittar ett perfekt vildhallon. Det går kanske inte att ta miste om att jag älskar bär? För det gör jag. Och därför har jag skrivit denna text. En text om våra vanligaste bär, och om vilka känslor och minnen de väcker hos mig. Låt oss dyka ner i bärbuskarna. 


artur rutkowski 97622 unsplash

Jordgubbar


Doften av solvarma jordgubbar, och deras ljuva, söta smak på tungan. Smaken av sommar. Det drömmer jag om på vintern. Det längtar jag efter. Och det har jag alltid gjort. När jag var liten och vi reste till södern med familjen ville jag ha jordgubbar med grädde till efterrätt varje kväll. Så lycklig jag blev. Och lika lycklig blir jag idag när jag håller en perfekt jordgubbe i min hand. Tänk så mycket ett litet, rött bär kan rymma. Så mycket glädje och minnen, och så mycket drömmar. Drömmar om evighetslånga somrar, jordgubbstårtor och glada skratt. Ja, jordgubbar har alltid varit mitt älsklingsbär. 

Men. Jordgubbar är egentligen inte bär. De är stenfrukter, som persika och nektarin. De små fröna på jordgubbens skal är små nötter, och jordgubbsplantan hör till släktet rosväxter. De små gubbarna är fulla med C-vitamin, åtta jordgubbar innehåller faktiskt lika mycket C-vitamin som en apelsin. C-vitamin boostar immunförsvaret och är också en viktig antioxidant. Jordgubbar innehåller massor med olika slags antioxidanter, desto rödare de är desto mera antioxidanter. Konventionellt odlade jordgubbar är tyvärr ofta väldigt besprutade, speciellt utländska. Därför är de jordgubbar man själv odlar de allra sötaste och godaste. 

Mina bästa jordgubbsrecept: 

Rabarber- och jordgubbspaj
Rabarber- och jordgubbsglass
Glutenfri britatårta med jordgubbar och kokosgrädde
Raw jordgubbscheesecake


flowkitchen blabar 

Blåbär


Att sitta på knä i blåbärsriset och plocka de små, runda bären är som att sitta i ett hav av små skatter. När jag lyfter blicken, och ser hur tuvorna fulla med blåbär breder ut sig framför mig känns det som att hjärtat hoppar över ett slag. Jag vill plocka allt! Inte ett endaste litet bärkorn ska få gå till spillo. Fingrarna färgas lila av saften, det är sommar nu. Myggorna som envist surrar runt, runt, tar förvisso ner mig på jorden lite, men jag plockar vidare. Tänk vilken gåva att få fylla frysen med egna blåbär till vintern. Att sedan äta nyplockade blåbär med kall mjölk tar mig 25 år tillbaka i tiden. Till min farmor och farfars sommarstuga, där vi barn sitter runt matbordet med våra bara ben och smutsiga fötter, och äter våra blåbär ur små pappersfat. Våra tungor blir lila, mjölken skvätter, och vi ber om mera. Mera blåbär, mera sommar.

Blåbär är ett av våra mest hälsosamma bär. Ett riktigt superbär. De blå bären innehåller massor med vitaminer och antioxidanter, och har länge använts som naturmedicin mot bland annat diarré och som febernedsättande, och på senare år även för att förbättra synen. Blåbär är väldigt fiberrika och därmed väldigt bra för tarmfunktionen. De blommar i maj-juni, och är redo att plockas i juli-augusti. Näringsinnehållet är som högst direkt när man tar bäret från skogen, men det går även utmärkt att frysa ner dem utan att vitaminerna försvinner. 

Mina bästa blåbärsrecept: 

Blåbärsglass med syrén
Raw blåbärstårta
Glutenfri blåbärs- och hallonpaj

  milan seitler 721961 unsplash


Hallon


För ett par år sedan fick jag uppleva hallonparadiset. På riktigt. Ett kalhygge, kargt och oländigt, fullt med hallonbuskar. Och hallon stora som jordgubbar. Kvistarna hängde tunga av de mogna bären, vart man än vände sig sträckte de sig mot en och hotade att falla ner till marken om vi inte snabbade på och plockade dem. Jag blev alldeles till mig, och kände total lycka. Jag var som ett litet barn på julafton. Och jag plockade. Jag plockade som jag aldrig plockat förr. 

Hallon är också riktiga superbär. De är antiinflammatoriska och innehåller ämnen som sägs förebygga cancer och hjärtsjukdomar. De röda hallonen är vanligast, men det finns även gula och svarta sorter. Hallon finns både vilda och odlade, de vilda har ofta mera smak och är mindre än de odlade. Vilda hallon växter ofta på kalhyggen och andra varma platser. De mognar vanligtvis i augusti, men tack vare denna heta sommar finns det redan mogna hallon som väntar på att bli plockade. När man fryser ner hallon är det bra att först lägga ut dem på en bricka eller ett stort fat och frysa dem så i ett par timmar, för att sedan enkelt kunna fördela de enskilda bären i lådor. 

Mina bästa hallonrecept: 

Hallonsmoothiebowl med chiapudding
Hallon- och persikaglass
Hallon- lakritsglass
 (receptet finns längst ner i inlägget)
Glutenfri blåbärs- och hallonpaj

20651039 l 

Krusbär


Stickelbär, det är krusbär för mig. Bären med de små små taggarna. De gröna har alltid varit min favorit. De är sötare, godare. Och de påminner mig om mormor. Om mormor och morfar, och alla somrar på deras gård. Där bakom den fallfärdiga lekstugan, bredvid den knotiga tallen, där fanns (och finns fortfarande) en liten buske med gröna krusbär. Det var dit jag alltid gick först. För att se efter om bären blivit mogna ännu. Och när de väl var mogna, då åt jag. Kursbär är alltid godast att äta direkt från busken. Det är bara så det ska vá.  

Krusbär heter just krusbär på grund av de lätt krusiga bladen. De kallas faktiskt också för stickelbär, detta eftersom bären har små taggar på skalet. Krusbär började odlas i Norden någon gång under 1600-talet, och har under de senaste åren tyvärr blivit lite omoderna och fått ge plats åt de mera söta bären som hallon och jordgubbar. Och det är lite klurigt att komma på vad man ska laga av de ganska sura bären, de tar sig bäst när man äter dem direkt från busken. Men tillsammans med tillräckligt med sötning i olika smulpajer, och som saft och sylt, passar de utmärkt. 

 14328676 m


Vinbär

Och efter att jag länsat krusbärsbusken, då gick jag vidare till raden med svartvinbärsbuskar. Där i mitten fanns också en stackars buske med röda vinbär, den var den populäraste. Den vars kvistar som först blev tomma. Men jag har alltid tyckt bättre om de svarta. Långa klasar med stora, saftiga bär. Klasar som jag plockade hela, stoppade i munnen, och drog. Med munnen full, och buskarna ännu fullare, mumsade jag vidare. Tills jag fick ont i magen. Det var mina barndomssomrar det. Bärbuskar, lek på gräsmattan, och kläder fläckiga av grönska och bärsaft. 

Det finns svarta, röda och vita vinbär. De svarta vinbären burkar kallas Nordens egna motsvarighet till vindruvor, och de är dessutom både nyttigare och har en kraftigare smak. Att odla vinbär är väldigt vanligt, och enkelt. Därför finns det också vinbärsbuskar på de flesta gårdar. De röda och vita vinbären är syrligare än de svarta och passar bra till sylt, gelé och saft. Det gör också de svarta, för vem har inte druckit svartvinbärssaft när man varit förkyld? 


Mitt bästa (och enda) recept med vinbär: 

Raw bovetegröt med svarta vinbär


96207463 m

Havtorn


Längst ute på en udde vid vår sommarstuga växer flera stora havtornsbuskar.
 Taggiga kvistar som sticker små hål på fingrarna, och den sura havtornssaften som sedan bränner i såren. Att plocka havtorn är ingen dans på rosor, nej den dansen är ack så jobbig. Men att ha frysen full med små orangea bär, sprängfyllda med vitaminer, är en lyx. Och den lyxen har jag fått ha så gott som hela livet. Det är jag tacksam för, även om mina fingrar, eller rättare sagt andras, fått kämpa för att få dem plockade.

Havtorn är ett unikt bär. De innehåller inte bara stora mängder C-vitamin (upp till 10 gånger mera än lingon och blåbär), utan också flera essentiella fettsyror så som Omega 3, 6, 7 och 9. Fettsyrorna är sådana som är livsviktiga för oss, och de stärker bland annat hjärtat, hjärnan, immunförsvaret, slemhinnorna och huden. Havtorn innehåller också massor av andra viktiga vitaminer och antioxidanter. Havtornsbuskarna växer vilt längs kusten, och på senare år har man även börjat odla dem. De orangea små bären är väldigt sura, men eftersom de är så näringsrika behövs det inte många bärkorn för att man ska få i sig den dagliga vitamindosen. De passar också mycket bra att göra saft. 

 83413605 l


Hjortron


För en vecka sedan hade jag aldrig plockat ett hjortron direkt från mossen.
Aldrig. Jag visste inte ens hur hjortronblad såg ut. Men så plötsligt hände det. Under en skogspromenad fick jag syn på något som lyste där i den mjuka mossan. Ett hjortron! Jag ropade till och trodde nästan inte mina ögon. Och en till! Och ännu flera. Överlycklig trampade jag runt där i mossan med genomblöta skor och ett stort leende på läpparna. Jag hade hittat naturens guld. Ett ögonblick jag aldrig kommer att glömma. 

Hjortron är svåra att få tag på men ack så goda att äta. De växer på mossor och i sumpmarker, och det finns en större chans att hitta dem norrut. Och precis som jordgubbar är de egentligen inte bär, de räknas faktiskt också som stenfrukter. Hjortron odlas inte, utan de växer en och en, och plockas för hand. Därför är de en riktig lyxvara och att köpa hjortron är väldigt dyrt. Därav kallas de också för skogens guld.

14126478 l
Lingon


Luften blir sakta mera krispig.
Nätterna blir mörkare, och man känner att hösten snart är på kommande. Och i skogen är lingonen röda och mogna. De är vackra, så perfekt runda. Beska och sura, och i min mun inte så värst goda. Inte färska i alla fall. Men lingon ska finnas i frysen, det ska de. Det hör bara till. 

De allra flesta av oss har någon gång gett oss ut i skogen med bärplockaren i handen och sikte på de röda bären. Lingon är ett av våra vanligaste bär, och dessutom också ett av de mest näringsrika. De minskar inflammation och dödar virus och bakterier, och innehåller massor med vitaminer och antioxidanter. Tack vare deras surhet är de bra för att balansera PH-värdet i kroppen, och de funkar fint som ett naturläkemedel för urinvägsinfektion. Lingon används mest till saft och sylt, och också rårörda tillsammans med socker. 

  

Text: Nathalie Aurén 
Bilder: 1-4: unsplash.com, 5-9: 123rf.com
Blogg: Flow Kitchen
Instagram: aurennathalie