Intervju - Hälsan är allt för Pamela

En ny lisstil Pamela

Pamela Lindqvist har i hela sitt liv haft ett osunt förhållande till mat. Hon har varit en heltidsbantare och åt under de allra sämsta perioderna godis och chips varje dag. Men nu mår hon mycket bättre. Hon har gjort stora livsstilsförändringar och idag är hennes egen hälsa det hon värderar allra högst. Hälsan är allt.

Kroppen. Den vi borde tycka om, men som vi istället så ofta hatar. Skönhetsideal, bantningskurer och dieter tillsammans med skräpmat och socker kastas på oss från alla håll. Inte är det konstigt att så många kämpar med relationen till den egna kroppen, och behandlar den med avsky och hat istället för med omtanke och kärlek. Hälsa blir lika med hård träning, överdriven hälsosam kost blandat med bilder på "perfekta" kroppar på Instagram. Men det är inte hälsa. Hälsa är så mycket mera än att komma i ett par byxor i en viss storlek. Hälsa är en helhet, en balans mellan kroppen, sinnet och själen. Nu är det dags för Pamela "Pamppon" Lindqvist att dela med sig av sin historia. 

 

FlowKitchen Pamela2

Hej Pamela! Berätta lite om dig och din bakgrund.

Hej! Jag är en sockerberoende kvinna i mina bästa år. Största delen av mitt liv har jag varit överviktig och haft ett osunt förhållande till mat. Jag har prövat varje ohälsosam diet som finns och alltid bantat. Eftersom jag har en beroendepersonlighet har jag även svårt att hantera alla slags beroendeframkallande substanser. Jag har varit en festprinsessa av rang och rökt som en borstbindare.  

 
Vilka livsstilsförändringar är det som du har gjort? 

Jag har helt slutat äta socker och all mat som blir till glukos i kroppen, dessutom äter jag inte heller mat som triggar mitt beroende. Egentligen är det enklast att lista det jag äter istället för det jag inte äter. På min egen tallriksmodell finns det idag kött, grönsaker och fett. Förutom att ändra kosten har jag även helt slutat dricka alkohol och röker inte längre. Jag är mycket snällare mot mig själv idag och har ändrat sättet jag ser på mig själv och livet. Det har gjort enorm skillnad på mitt mående.  


Hurudan var din relation till mat och hälsa tidigare? 

Jag har alltid varit intresserad av hälsa och alternativ vård. Men inte riktigt hittat några bestående lösningar. I min värld trodde jag att när jag blir smal löser sig alla problem. Det var dit jag ville komma. Sen blev jag utbränd och i samma veva gick jag ner i vikt. Fick på mig kläder i storlek small och har aldrig mått sämre i hela mitt liv. Då förstod jag att smal nog inte var lösningen på allt. Sedan dess har jag nystat i hälsa på ett djupare plan och hittat mer bestående lösningar att luta mig mot.  

FlowKitchen Pamela

Hur såg en typsik matdag ut för dig då? 

Oj. Det fanns nog ingen typisk matdag. Men ett mönster som återkom var att jag försökte äta normalt och lite till frukost och lunch. Åt gröt till frukost och någon sallad till lunch. Kom hem från jobbet vrålhungrig. Smällde i mig middag tills jag var övermätt. Sen åt jag godis och chips tills jag mådde dåligt. I mina sämsta perioder åt jag godis och chips varje dag. När mina hetsätningsattacker var som värst kunde jag trycka i mig vad som helst. Jag har till och med druckit grädde. Då förstår man hur illa ställt det var. Det gör ingen frivilligt.  

 
Vad betyder hälsa för dig i dag, och hur mår du nu? 

Hälsa betyder allt för mig idag. Den kommer verkligen på första plats i alla val jag gör.  Allt från att säga nej till att träffa en vän eller skjuta på större projekt för att få tid att återhämta mig. Jag har förstått den hårda vägen att ingenting betyder något om man inte mår bra och har energi.  

Jag mår bra idag! Det är skönt att kunna skriva den meningen. Att må bra för mig betyder att jag har fina relationer. Äter mat som passar mig och ger mig energi. Rör på mig på ett sätt som stärker mig. Arbetar lagom mängd med något som ger energi och jag blir glad av. Har en fritid som är avslappnad och rolig. Lever helt enligt mina egna värderingar och gör val som resonerar med mitt hjärta.  


Vad upplevde du att var det svåraste med att göra de förändringar du gjort?

För mig har maten alltid varit en tröst. Det är dit jag har vänt mig när jag varit både ledsen och glad. När sen maten inte fanns där för något annat än näring blev det ju en stor kris. Man kan säga att jag var nästan trettio år när jag fick lära mig att känna känslor utan att döva dem med något. Det var jobbigt! Som matberoende är det inte bara att ändra sin kosthållning. Det är ju förstås grunden. Men sen måste man jobba med sig själv och hur man skall förhålla sig till livet utan att droga. Absolut det svåraste jag gjort hittills i livet. Men även det bästa jag gjort.  

FlowKitchen Pamela4 

Hur ser du på alla dieter och kroppsideal som påverkar oss i dag? 

Det är förfärligt. Men någonstans verkar det ändå växa fram en motrörelse. Vilket gör mig oerhört glad och hoppfull. Människor som visar både sina kroppar och själar utan retuschering. Idag känns det som att fler och fler är trötta på den perfekta ytan och väljer att visa motsatsen. Jag vill tro att vi tillsammans kan skapa en värld där allt och alla får finnas till och ta plats.  


Vilka är dina bästa råd till den som vill göra en likadan livsstilsförändring som du gjort? 

Ta hjälp! Man gör inte det här ensam. Skaffa dig support. Det finns massor med bra stöttning och information på nätet. Personer som har gått före. Ta mall och testa dig fram. Allt behöver inte ändra på en gång heller. I början är det ett stort steg att bara bli medveten om vilka problem man har. Sen kan man börja nysta i lösningarna.  

På min blogg pamppo.com har jag skrivit om min resa. Andra bra inspirationskällor som jag läser varje dag är lchfingengoren.se och martinajohansson.se. Sockersystrar är en podcast om sockerberoende som jag varmt kan rekommendera.  

Kom ihåg att vara snäll med dig själv. En dag i taget. 

All the love, Pamela

 

Text: Nathalie Aurén & Pamela Lindqvist
Bilder: bild 1 Nathalie Aurén, övriga Pamela Lindqvist
Pamelas blogg: Pamppo.com
Pamelas instagram: pamppon