Intervju - Från hudhelvete till lyckorus

En ny livsstil micaela

Michaela fick svåra hudproblem för två år sedan och gick igenom en väldigt tuff period med onda varbölder och dålig självkänsla. Idag mår hon till all lycka jättebra och delar här med sig av sin historia och sina bästa måbra-tips både när det kommer till huden och livet i stort.

Huden är vårt största organ. Ett organ som är känsligt och otroligt komplext. Den skyddar oss, andas och förnyar sig så gott som hela tiden. Den speglar hur vi mår inne i kroppen, och även hur vi mår mentalt. Huden är väldigt personlig och nära ihopkopplad med vår identitet. Vi är vår hud. Mår inte huden bra mår gör inte vi det heller. Så att lida av hudproblem kan vara ett riktigt helvete, både fysiskt och psykiskt. Men det finns alltid hopp. Och detta ska Michaela Finne nu berätta mera om. Här kommer hennes historia. 

 

28754752 10212010825489543 86060560 oMichaela gick igenom ett riktigt hudhelvete, men idag mår hon lyckligtvis bra och sprudlar av positiv energi och livsglädje. 

 

 Hej Michaela! Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Hej! Jag är Michaela, 27 år gammal och en hudvårdsjunkie. Jag älskar ansiktsbehandlingar, sheetmasks och krämer. Jag gillar också frisk luft, att vandra i skogen och att umgås med min Jeppisprins. Ja, för att inte glömma mitt stora intresse för yoga och bodybalance, Instagram och olika events.

Du fick stora problem med din hud för en tid sedan, eller hur? Berätta om det är du snäll. 

Ja, jag fick stora hudproblem hösten 2016 efter att ha slutat med mina p-piller. Det gick så långt att hela ansiktet, bröstet och ryggen var fyllda med stora varfyllda bölder och chystor. Ja, tillslut kunde jag varken röra vid mitt ansikte eller sova på sida. Det gjorde så ont. Och gav mig så fruktsvärd dålig självkänsla.

28755017 10212010827329589 1196229478 oKosten hade en stor inverkan på hennes tillfrisknande, tillsammans med att bl.a. ta det lugnare och vistas mera i naturen. Vilka livsstilsförändringar gjorde du i och med det? 

Vid den här tidpunkten strök jag allt vitt ur kosten. Det vill säga mjölk, vetemjöl och socker. Jag åt inget av dessa råvaror under åtta månaders tid när det var som värst. Samtidigt slutade jag med kaffe och började dricka té istället. Samt gick på Bioresonans där jag fick råd om vilka kosttillskott jag kunde börja knapra i mig. Kosten hade definitivt en stor inverkan på mitt tillfrisknande. Dock var det så många andra delar som också spelade roll. Som att börja ta det lugnare. Att vistas mer i naturen. Att umgås med folk som fyller mig med energi och inte tvärtom. Att sluta säga ja hela tiden. Och att faktiskt börja tycka om mig själv på riktigt för den jag är.


Hur mår du och din hud idag?

Jättebra. Jag är nykär och har en hud som mår bättre än någonsin. Okej, den är inte ännu i samma goda skick som den var innan jag blev diagnostiserad med akne. Men tids nog så. Good things take time tänker jag alltid. Viktigast är väl ändå att jag hittat en rutin som får min hy att må bra. Det vill säga att jag hittat en hudserie som passar min hy. Att jag går på regelbundna ansiktsbehandlingar. Konsumerar mycket fisk luft. Samt att jag lever i ett mycket mindre stressat tempo än tidigare. Det tillsammans med långa nätter och massa vatten får min hy att må bra.

28755385 10212010827929604 630257987 oNär Michaela äter bra mår hon också bra. Men kex och kakor behövs också ibland, balansen där är ack så viktig. 

 

Hur ser du på kopplingen mellan hur vi mår och den mat vi äter?

Den kopplingen är stark. I alla fall för mig. Äter jag bra, mår jag bra. Simple as that. Det vet vi nog innerst inne allihopa. Dock tycker jag att vi inte behöver vara för nitiska heller. Idag har jag hittat en balans mellan nyttig mat och mindre nyttiga mat. Jag menar, jag behöver få äta kex och kakor ibland också. Men jag skulle aldrig kunna hålla på så flera dagar i rad. Då skulle jag börja må dåligt både fysiskt och mentalt. Så måtta med allt.


Vad är ditt råd till personer som lider av hudproblem och inte vet vad de ska ta sig till?

Uppsök läkare och läs på om hudproblem. Det finns massor därute. För mig gjorde det så mycket att jag hittade ett community. Ett community med människor som också har eller har haft hudproblem. Det var otroligt befriande att inse att jag inte vara ensam om problemen. Så jag hittade massa intressanta personer på Instagram. I poddvärlden. I böcker. Ja, det är bara att leta. De finns nog. Sen är det bara att ställa in sig på att det kommer ta tid. Hud tar tid. Det är inte som en förkylning. Och sen att mata sig endast med människor och saker som får en att må bra. Ingen negativ energi. Bara positiv. Och ja, om inte annat ta kontakt med mig. Jag önskar att ingen annan i hela världen ska behöva utstå samma hudhelvete som jag gjorde. Så om jag kan hjälpa, gör jag det gärna.

 

28755569 10212010828409616 524200606 oKärlek är Michelas ledord i livet, också när det gäller huden. 

 

Och till sist, vilka är dina bästa tips för en frisk och välmående hud?

Kärlek. Både kärlek till sig själv och kärlek mellan människor. Det har hjälpt mig massor. Men sen också att hitta produkter som passar just din hud. Att äta så mycket färgglad mat som du bara kan och överlag tänka på vad du äter. Och att sova mer och stressa mindre. Samt att bli medveten om vilka tankar du tänker om dig själv, och att vistas så mycket utomhus som möjligt. Det har hjälpt mig. Stort lycka till!


Kram, Michaela


Text: Nathalie Aurén & Michaela Finne
Bilder: bild 1 Nathalie Aurén, övriga Michaela Finne
Michaelas instagram: michaelafinne