Intervju - Corinne har valt att inte äta kött

En ny lisstil Corinne

En lättare känsla i kroppen och inga problem med ont i magen längre är de största fördelarna som Corinne Grönholm upplevt av att sluta äta kött. Fisk äter hon ibland, men hennes kost är i huvudsak vegetarisk eller vegansk.

Det vegetariska köket känns lockande, intressant och ganska främmande. Vad äter man om kött inte är den självklara proteinkällan har jag frågat mig själv. Efter att försiktigt ha börjat bekanta mig med den grönare sidan av köket kan jag konstatera att möjligheterna är oändliga. Och proteinet, det får jag nog i mig ändå även om den obligatoriska kycklingen inte finns med på tallriken. Det känns lite som att en helt ny värld har öppnat sig, och jag vill absolut utforska denna gröna värld mera.
För Corinne Grönholm är detta dock bekant sedan ett par år tillbaka, och nu är det dags för henne att berätta sin historia. 

 

flow kitchen corinne 

Hej Corinne! Berätta kort om dig själv och din bakgrund.

Jag är en en glad tjej som älskar livet och allt det har att erbjuda. Jag bor i Esbo, är före detta elitidrottare, utbildad livsstils- och kostrådgivare och nu har jag precis börjat studera medieanalys. Jag bloggar på corinnegronholm.com och har precis lanserat min nya youtube-kanal. När jag inte jobbar eller studerar umgås jag med mina nära och kära. Mina vänner och min familj är väldigt viktiga för mig så jag är noga med att hinna umgås med dem så mycket som möjligt. Välmående och hälsa är överlag en annan väldigt viktig sak för mig och jag mår som bäst när jag känner att jag har allt i balans.

Du har alltså börjat äta mera vegetariskt den senaste tiden? Var det ett medvetet beslut eller var det något som hände under en längre tid?

Jag har ätit pescoterianskt i ca 2 år nu, vilket betyder inget kött men ibland fisk och skaldjur. Äter nuförtiden fisk ca 1-2 gånger per månad, men äter helt klart mest vegetariskt och ibland veganskt. Det var ett rätt medvetet beslut att sluta äta kött när jag väl tog det, men skulle säga att beslutet växte fram under några månaders tid.

Hur kom det sig att du började? 

När jag toppidrottade åt jag väldigt mycket mat i och med att den stora mängden träning gjorde att mitt behov av ny energi var väldigt stort. Jag hade då alltid problem med att jag fick ont i magen efter jag ätit kött och provade därför att sluta med det under en period. Eftersom jag märkte stor skillnad valde jag till slut att lämna bort både
rött kött och kyckling helt och hållet från min konst.

Tycker du det var svårt att lämna bort köttet?

Nej det tycker jag inte.


flow kitchen corinne3Det behöver inte alls vara svårt att äta vegetarianskt. Corinne tipsar om denna härliga vegetariska kantarellpajen.
 

Vilka skillnader har du märkt i ditt mående? 

Jag känner mig lättare i kroppen och har inte problem med varken uppsvälld mage eller magvärk vilket såklart känns bra.

"Får du i dig tillräckligt med protein då?" är nog säkert den vanligaste frågan man får när man inte äter kött. Hur vill du svara på den frågan?

Jag är som sagt utbildad kostrådgivare och får den frågan rätt ofta. Det är inga problem att få i sig tillräckligt protein varken som pescoterian, vegetarian eller vegan. Det viktigaste är att man inte bara tar bort kött från sin kost utan att man ersätter det med något annat. Det finns en massa bra vegetariska och veganska proteinkällor så det är inga problem att få i sig tillräckligt. Det kan vara bra att läsa på sig lite inom området så att man vet vilka livsmedel är bra att kombinera med varandra för proteinupptagets skull. Med att lägga några minuter på att lära dig grunderna så kommer du långt.

Hur har omgivningen reagerat på din nya livsstil? 

Jag tycker det känns som att de flesta är väldigt öppna kring att man inte äter kött och här i Södra Finland har jag inte fått några negativa kommentarer. När jag slutade äta kött bodde jag jag ännu i Norra Sverige, och där var det inte lika lätt. Många ifrågasatte mitt val, men jag tror det mest handlar om att jaktkulturen är så stark i de regionerna.

flow kitchen corinne2Corinne känner sig lättare i kroppen och besväras inte längre av magont tack vare att hon lämnade bort köttet ur sin kost. Vilka är dina topp tre råvaror i det vegetariska köket?

Oj svårt. Kikärtor, olika sorters bär och sötpotatis skulle jag säga. Men har så många favoriter att det är svårt att ta fram några absoluta favoriter.

Vad är det bästa med att äta vegetariskt enligt dig? 

Att det finns så många fördelar. Det är bra för min kropp, miljön, djuren och dessutom är det väldigt vänligt för plånboken också. Har betydligt lägre matkostnader nu än vad jag hade när jag åt blandkost.

Och vad är det svåraste? 

Jag skulle säga att det svåraste är vid högtider när man är bortbjuden om alla andra i sällskapet äter blandkost. Dock tycker jag alla är väldigt förstående så tycker inte är något problem i sig, men det är nog det svåraste.

flow kitchen corinne4Overnight oats är en perfekt frukost när det är bråttom på morgonen.
I detta recept har Corinne lagt till chiafrön och nektarin. 

Har du något tips till den som gärna skulle äta mera vegetariskt men upplever att det känns svårt att veta var man ska börja?

Googla! Det finns massvis med recept och tips på internet. Gör det inte för svårt för dig, det är verkligen superenkelt att laga och äta vegetarisk mat. Om du går på restaurang, ta en vegetarisk rätt! Prova olika sorters vegetarisk mat för att se vad du gillar bäst.

Och till sist, har du någon ny favoriträtt som du vill dela med dig av? 

Åh massvis! Men jag skulle säga att min favorit just nu är en vegansk höstgryta som jag experimenterat fram de senaste veckorna. Receptet hittar man på min blogg inom en snar framtid.


Den höstgrytan vill åtminstone jag testa! Om jag tidigare känt mig lockad av att äta mindre kött och mera grönt är jag nu riktigt taggad. Att införa några vegetariska dagar i veckan tror jag kommer att bli det bästa sättet för mig att minska på köttkonsumtionen. Nästa gång blir det mera tankar kring det! 

 

Text: Nathalie Aurén
Bilder: Corinne Grönholm
Blogg: Flow Kitchen 
Instagram: aurennathalie

Här kommer du till Corinnes blogg!