Ett slag för Citra

LRM EXPORT 20180803 113506

Fantastiskt i dag är att öl kan smaka nästan vad som helst. Det här beror mycket på vår vän humlen med sina nästan oändliga variationer i arom och nyans. Citra är en klassisk och omtyckt humlesort, pröva därför denna IPA som håller sig traditionell men med en tyngdpunkt på citran.

LRM EXPORT 20180803 113601

Donut Island - Disco Frisco Citra IPA (6,2%), Finland

Detta öl är bryggt i samarbete med Panimo Hiisi som gör fantastiska öl. Många av deras öl är glutenfria men den denna är dock inte det! .. En liten varning till våra glutenfria vänner. Men Disco Frisco Citra IPA är en fantastisk IPA som håller sig relativt traditionell samtidigt som den känns fräsch och fruktig med sin humling. Ciran är alltså en amerikansk humlesort som givetvis har drag av citron, men också grape och passion.

Färgen på Disco Citran är orangegul och smågrumlig med ett vitt, hederligt skum. Doften är gräsigt fruktig och har en liten zest. Frukten i doften lutar nästan mer mot grape än citron. Maltbasen känns mjuk och traditionell.

Rent smakmässigt så är det här en bra öl för att lära sig hur en enskild humlesort kan smaksätta ett öl. Den lever och andas sommar-IPA. Det är en medelfyllig känsla med en småvass kolsyra som fräser till. Riktigt fräscht faktiskt.

Humlen hugger in direkt och du känner såväl passion som grape och citrus. Det är ändå ingen särskilt komplex smak, det är en renodlat fruktig upplevelse som avrundas med en liten beska. Beskan vore kraftigare om det inte var för alla tropiska intryck, men den har en småtorr finish.

På ett sätt känns den lite sydamerikansk med sin smak och sin utstrålning. Det finns också en småpikant jäst som gör den lite oljig, men jag gillar det. I sin helhet är det en fullfjädrad IPA med dominanta citrusdrag. Och då mer mot grape och passionshållet snarare än apelsin och mandarin.

Det är ingen tungviktare utan snarare en törstsläckare. Avnjut den i sommarvärmen!