En Finnjävel med råa finska smaker

LRM EXPORT 20180706 073448

Vi finländare gillar tydligen karga och råa smaker - se bara på rågbröd, memma, beska lingon, lakrits etc. Här är ölet från restaurang Finnjävel där man lyckats banta ner detta koncept i en öl som visar sig vara balanserad och unikt finsk. Fantastisk till vilt och husmanskost.

LRM EXPORT 20180706 073556

Hopping Brewsters - Finnjävel, Gruit Pale Ale (5,3%) Finland

Denna restaurang har givetvis varit omtvistad på grund av namnet men har samtidigt varit känd för mycket god mat. Här är då deras öl, trots att restaurangen stängde tidigare i år. Ölet hittades för övrigt på Citymarket i Stenhaga. Detta är en gruit beer vilket betyder att den innehåller frukt. I detta fall hittar vi lingon, apelsin och lakrits.

Ölet ser inte särskilt märkvärdigt ut. Det ser ut som en god öl; guldorange och grumlig med den klassiska skumkronan i toppen. Doften gör mig dock lite kluven, den känns en aning vilsen. Det finns en fräschör utav öl som jag känner igen, dvs., en ljus malt tillsammans med en fräsch och småbesk humling. Men det som villar bort mig är en småbitter karaktär av lingon och en mjuk lakritston i bakgrunden. Får se vart Finnjäveln tar oss.

Jag avnjöt denna litet kyld men den ska absolut inte vara för kall. Det första mina smaklökar registrerade var konstigt nog den där skogiga, småmjöliga beskan utav lingon. Denna mustas upp lika fort med släng av ljus malt och en citrusaktig humling. Kort därefter börjar lakritsen verka och sätter en lite kargare efterton. Men vi är ju tydligen lite karga i detta land. 

Detta öl kräver några klunkar innan det balanserat sig. Nu känner jag definitivt av mer öl i detta glas. Det känns som en öl. Lingonet blir en ton i ölsmaken snarare än det första man känner av. Den har en liten sötma men inget jag skulle beskriva som sött, speciellt inte frukt- eller sockersött. Men ni vet den där småmilda sötman öl kan ha. 

Eftersmaken blir allt mer läskande som en småtorr pils som kryddats med perfekta mängden lingon. Apelsinen är inte särskilt kännbar men jag tror den knyter ihop bland annat lakritsen så att allt skapar en helhet som finländaren uppskattar.

I matväg är denna fantastisk. Renskav vore det ultimata, men egentligen kan du dricka den till allt som du tänkt äta tillsammans med lingonsylt - de spelar lite på samma toner.

Summa summarum var det en öl som kanske skrämde upp mig lite grann med de första klunkarna, men visade sig vara en balanserad och experimentell upplevelse som blev mycket uppskattad.  Vågar du fråga efter den på krogen?