Kahakka - For the brave!

LRM EXPORT 20181109 071822

Bryggeriet Kahakka i Karleby är ett nystartat och fantastiskt bryggeri som vi välkomnar bland lokalbryggarna! Deras produkter har främst förekommit i trakterna kring Karleby men dessa hittade jag nu i en butik i Vasa. Smaka en fantastisk öl och stöd lokal bryggkonst, for the brave!

LRM EXPORT 20181109 071545

Kahakka Brewery - Neri Pils (5,4%), Start-up edition

Här har vi en pilsner som håller sig trogen till sin stil samtidigt som det är en mycket bra och lokal tolkning.

Doften är härligt maltig med en blommig sötma som lite påminner om hö och karamell. Ovanpå detta landar en småbesk humlefruktighet. Själva färgen skiftar i en ljusare bärnsten medan skumkronan ter sig vit och tjock.

Vi har en småfyllig mouthfeel med en liten kolsyra som fräschar upp det hela. Liksom doften har Neri Pils en ordentlig men samtidigt mjuk maltning. Jag skulle beskriva den som sädig, söt och fräsch. Genom allting strömmar en solid beska som lyfter det hela från kulisserna. På det högre spektrat hittar vi fruktiga grape- och gräsaromer, längre ner i beskan finns en liten jordighet.

Det är en pilsner som jag tycker är mycket nära en "traditionell" tysk-europeisk pilsner. Vi har malt, fräschör, lite torrhet tillsammans med citrus av det beskare spektrat. Grymt god att dricka som sådan men blir också mångsidig i matväg. Beskan bryter perfekt av sältan i det mesta. Den släcker törsten samtidigt som du blir sugen på mer - allt jag vill ha av en öl. Rekommenderas och välkomnas varmt in på ölhyllorna!

LRM EXPORT 20181109 071535

Kahakka Brewery - Kahakka Pale Ale (5,4%) Start-up edition

En mycket läskande pale ale med sting. Jag hade ett "wow-moment" när jag öppnade min första flaska; otroligt intensiv och syrlig humlefruktighet! Det är en citrusgräsighet som möter någonting tropiskt i stil med passion.

Pale alen är grumligare än pilsnern men litet liknande i färgen, det vill säga någon nyans av bärnsten med en klarvit och tjock skumkrona.

En fyllig mouthfeel med en liten kolsyra. Det finns en mild maltbotten som tillför den lilla sötman, men det dominanta i denna pale ale är givetvis humlingen. Otroligt fräscht och syrligt humlad som liksom doften känns tropisk.

Beskan är ordentlig och genomgående men går mycket väl in i smakbilden. Bekanta smaker för en pale ale, men gjort som ett praktexempel. Eftersmaken bär en liten karamellig sötma som går perfekt ihop med alla frukter. Humlen är tydlig med sin gräsiga karaktär. 

Lätt en av mina nya favoriter bland pale ales, och samtidigt en perfekt partner till allt från sallad till pizza. 

Reflektion

Som kuriosa vill jag nämna att dessa öl är gjorda av en vän som introducerade mig till ölbryggning. I dag brygger han öl och jag sitter här och skriver denna krönika. Underskatta därför aldrig en öl med en vän, ni vet aldrig vart den leder om fem år.