Dubbel-IPA till ost och tacos

DSC09877

Om du hanterar beskan av en dubbel-IPA så blir de otroligt läskande och fruktiga öl att dricka. Härligt till salt mat, ostar, tacos, kyckling - you name it! Vi testar en citrusbomb samt en öl med litet mognare blodapelsins- och fikonkaraktär.

DSC09869

Tempest Brewing Co - Marmalade on Rye IIPA (9,0%), Skottland

Här är en härligt nyskapande IIPA som bjuder på litet mognare citrusfruktighet med blodapelsinskaraktär.

Ölet är smågrumligt och kopparfärgat med en rätt så kortvarig skumkrona. Doften är en aning intetsägande och svag men jag tycker mig känna igen lite karaktär av konjak, lagrad malt, litet blodapelsin... Men överlag en mild arom för att vara en öl av denna kaliber. 

Det är snarare smakupplevelsen som är det häftiga i denna. Frukterna bombar smaksinnet ganska snabbt och du känner direkt en mogen ton utav blodapelsin. Det är mer karaktär av en småbesk, torkad blodapelsin snarare än en saftig och färsk en. Sen kommer rågens pikanta och runda sötma och kompletterar denna blodapelsinskaraktär perfekt - Det ger ölet en nästan moget marmeladig karaktär.

Och när jag säger marmelad menar jag inte marmeladkulor eller nån form av godis. Jag tänker snarare på den mera mognade, äkta marmeladen som inte är lika sockersöt. Denna karaktär sträcker sig in i eftersmaken tillsammans med en örtig liten beska. 

Konsistensen är varken tjock eller vattnig, den landar någonstans mitt emellan med en litet oljig karaktär. Efter några klunkar hittar jag också en rätt tydlig ton av fikon i ölet. 

Med dessa smaker kan jag säga att ölet blir underbart till hårda och salta ostar. Det går även bra att avnjuta som sådant, det är en upplevelse i sig. 

DSC09873

Fourpure - Deucebox, Citrus Double IPA (8,3%), England

En öl som verkligen har sting av citrus! Härligt grumligt gyllengul med en vit och fyllig skumkrona. Aromen nästan sticker till i näsan av hur intensiv citrusen är. Jag känner av grape, apelsin och grön mandarin.

Medelfyllig att dricka fastän kolsyran är överraskande låg. Ölet har snarare en kådig oljighet med en litet tallig karaktär. Den låga kolsyran gör denna oljighet blir mer framträdande. Men den håller sig läskande, särskilt med eftersmaken som bara kan beskrivas som juicy.

Egentligen smakar den som nån form av apelsin- eller citrusjuice; byt bara ut den söta fruktosen mot en gräsig humling och du landar ganska nära denna. Bland alla vilda citrusinslag kan man möjligen också ana någon tropisk mango. Egentligen påminner den rätt mycket om Shapeshiftern från samma bryggeri, fast med mera citrus,

Malten håller sig ganska lågmäld, här är det Floridas apelsinlundar som dominerar. Beskan är intensiv men maskeras rätt bra av frukterna och upplevs inte som någon tungviktare. Den höga alkoholhalten känns egentligen inte av.

Jag drack denna till kycklingtacos och tyckte att den var fantastisk i detta sällskap, rekommenderas! Beskan bryter av sältan medans de övriga aromerna gifter sig med kycklingen. Om du hanterar en saftig dubbel-IPA går den även ner som den är.