Recept: Lins och morotsgryta

Small

Grytor, världens bästa vardagsmat. Släng massor med goda ingredienser i en gryta, låt det puttra tills alla smaker har blandats och skapat en ny fantastisk helhet - kan det bli bättre eller enklare än det?

I äkta Cake and beans anda vill vi bjuda på något väldigt vardagligt och såklart vegetariskt. För det är väl det som är det svåraste att komma på en måndag eftermiddag efter jobbet. Trots att vi driver en matblogg så ekar vårt kylskåp tomt mer än ofta. Då kan det vara bra att veta hur man kan bäst kombinera olika råvaror för bästa resultatet.
För att undvika matpanik brukar vi alltid ha vissa saker hemma som gör att man alltid kan slänga ihop till en gryta, pasta, soppa eller varför inte en matig omelett. Dessa ingredienser är bland annat kikärter, bönor i olika former, tomatsås och kokosgrädde. Om du har en färsk grönsak att kombinera med någon av dessa ingredienser ovan så har du redan en komplett middag.

Frysgrönsaker fungerar också perfekt till denna kategori, i frysen brukar vi ha alltid ha någon eller alla av följande ingredienser - fryst ekologisk broccoli, blomkål, ärter, och spenat.

T.ex. av broccolin kan man tillreda en enkel nudelwok. Om du är rädd för att inte bli mätt så kan du alltid slänga in lite kikärter eller tofu, och om du vill ha mera energi i det så lägg till en klick jordnötssmör för extra protein.

Idag bjuder vi på en härlig och lätt tillagad morot och linsgryta, som vi själva ofta brukar laga en stor sats av på veckoslutet för att sen kunna äta som lunch på jobbet längs med veckan.

DSC07897

DSC07902

Middag för 2-3  /  30min

Ingredienser:

 • 8 mellanstora morötter
 • 1 burk med (gröna) linser (230g avrunnen vikt)
 • 1 burk med Mutti tomater (400g)
 • 1 gul lök
 • en halv paprika
 • 1 msk kuminfrön
 • 1 msk garam masala kryddblandning
 • en halv knippe persilja
 • salt


Steg:

 1. Hacka löken och stek den en stund i en skvätt olja i en stor gryta eller kastrull
 2. Tillsätt sedan kuminfröna (hacka snabbt först med en mortel för extra smak), garam masala, den grovhackade halva paprikan och stek någon minut till
 3. Hacka moroten grovt i några centimeter tjocka bitar och släng i grytan, häll över vatten så att du nästan täcker morötterna och låt koka tills vattnet avdunstar
 4. Häll sedan i resten av ingredienserna och låt koka sakta på svag värme i 20min, rör om ibland
 5. Servera med färskt bröd, njut!

TIPS: För en extra fyllig smak kan du tillägga en skvätt rödvin och/eller 50g mörk choklad (minst 80% kakaohalt) i grytan!

 


Text: Charlotta Munsterhjelm & Anton Häggman
Bilder: Anton Häggman