Intervju - Linda sa adjö till det vita sockret

linda2

Vitt, tillsatt socker finns i det mesta vi köper från butiken, och sockret vara roten till många olika hälsoproblem. För två år sedan slutade Linda Vikman helt med allt vitt socker på grund av sina hudproblem och för att hon kom till insikt om hur farligt socker kan vara för kroppen.

Att vi äter för mycket tillsatt socker är en av de riktigt stora farorna för vår hälsa i dag. Vitt socker läggs till i det mesta, och ju mera vi äter desto mera vill vi ha. Vi blir näst intill beroende. Att ta beslutet att säga adjö till det vita sockret är ett starkt och medvetet beslut, och det beslutet har Linda Vikman tagit. Här är hennes story!

 

Hej Linda! Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag är mamma till tre barn och har en positiv syn på livet. Vi bor på landet och njuter av naturen. Jag är intresserad av välmående och hälsa och läser litteratur kring ämnet. För mig känns det viktigt att välja naturliga val när det gäller människan som helhet och välmående. Min mamma har också positivt påverkat min inställning till sockerfri vardag. Jag valde att lämna bort socker och sötsaker p.g.a min orena hy och när jag kom till insikt om hur farligt socker kan vara för kroppen.


Vilken förändring är det som du har gjort i ditt liv?

Jag har lämnat bort alla sötsaker. Jag äter inte godis, glass, kakor eller annat sött. Inga efterrätter eller andra bakverk äts och inga undantag vid kalas eller andra dylika tillställningar. Jag har nu i 2 ½ år varit utan sötsaker. Min kost är absolut inte sockerfri eftersom socker förekommer i massor av olika livsmedel. Men jag har valt att lämna bort vitt socker och alla sötsaker.

lindaLinda valde att lämna bort socker och sötsaker p.g.a sin orena hy och när hon kom till insikt om hur farligt det kan vara för kroppen.

 
Hur kom det sig att du bestämde dig för att lämna bort sockret?

Min hud har alltid varit ett problem och jag har prövat massor av olika kurer som finns på marknaden. Efter att ha forskat om socker och dess negativa inverkan på kroppen så bestämde jag mig för att lämna bort sötsakerna.

Hur började du?

Jag faktiskt bara gjorde det beslutet att sluta med att äta sötsaker och liksom knäppte av allt på en gång. Jag håller fast vid mitt beslut och gör inga avvikelser.


Fanns det något som du upplevde som svårt?

I början var det svårare att hålla fast vid utlämnande av sötsaker, kanske också för att man har som vana äta sötsaker vid olika tillfällen. Kaffestunderna kändes också svårt i begynnelsen.

Ibland känns det svårt vid festliga tillställningar då det bjuds en hel del läckerheter och man inte tar utav det som bjuds. Stundom upplever jag att de som tillrett söta bakverk blir besvikna eftersom man inte smakar på delikatesserna. 


Hur mår du idag?

Jag mår bättre och min hud mår också mycket bättre. Jag är nöjd över min livsstil och mitt sinne mår bra av mina val. Förutom de fysiska förbättringarna i kroppen så märker jag också att den psykiska delen mår friskare utan vitt socker.

 

linda3Idag har Linda varit utan sötsaker och vitt socker i två år, och hon har inga planer på att återgå till sin gamla livsstil. 


Hur tänker du fortsätta i framtiden?

Som det känns nu så fortsätter jag i samma bana. Jag har redan hållit på i över 2 år så det skulle kännas som ett nederlag om jag bröt mitt ”kontrakt”. På något sätt har detta val blivit en del av min vardag och det senaste året så har jag bara vid några få tillfällen fått begär för sött. Jag sätter ingen energi på att motstå socker utan insett att det inte förekommer sötsaker i min kost.

 
Vilka råd kan du ge åt den som funderar på att minska eller sluta helt med socker?

För mig var det bäst att liksom bara lämna bort allt på en gång. Men jag önskar att ni som funderar på att minska eller sluta med socker så skaffa kunskap om socker och dess negativa inverkan på kroppen så blir det mycket lättare att välja ett sockerfritt liv. Sedan kan man ju också gradvis lämna bort olika sötsaker och dessutom framdeles också övertyga din hjärna om förändringen. Man kan också jämföra olika livsmedel och sockerhalten och göra ett mindre sött beslut kring delikata matvaror.
 

Och till sist, vad äter du när du vill njuta av något riktigt, riktigt gott?

Jag äter emellanåt mörk choklad som har 80 % kakao. Jag har en svaghet för skräpmat och hamburgare så det äter jag vid vissa tillfällen.

 

Text: Nathalie Aurén och Linda Vikman
Bilder: bild 1 unsplash.com, bild 2 och 3 Linda Vikman