Intervju - Hälsa är Åsas stora passion

flowkitchen asa rudnas lax3

Kosten har en väldigt stor betydelse för vår hälsa. Men det är också annat som spelar in. Som att göra saker vi tycker om, att vila tillräckligt och att umgås de människor vi älskar. Åsa Rudnäs-Lax är utbildad hälso-och livsstilsterapeut och har ett brinnande intresse för kost och hälsa.

Åsa Rudnäs-Lax brinner för hälsa, kost och välmående. Hon är fascinerad över vilken stor betydelse kosten har för vår hälsa, och har samlat på sig en hel drös med utbildningar inom området för att kunna hjälpa andra människor att optimera sin hälsa och må så bra som möjligt. Här får ni lära henne lite bättre!

 

flowkitchen asa rudnas lax

  

Hej Åsa! Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag heter Åsa Rudnäs-Lax, är uppvuxen i Österbotten, men bor nu i Lovisa med min man och tre barn. Jag är utbildad klasslärare, yogalärare, hälso-och livsstilsterapeut och kostrådgivare. På fritiden tycker jag om att vandra i skogen, yoga, skida, vara med familjen, laga mat och läsa böcker om kost och hälsa.  Jag gillar att röra på mej och idrott har alltid varit en viktig del i mitt liv. Naturen är en stor inspirationskälla för mej, jag älskar att vara ute i naturen och njuta av lugnet och tystnaden. 

 

Du är utbildad hälsoterapeut, hur kom det sig att du valde att utbilda dig inom området?

Jag är fascinerad av hur kroppen fungerar och hur man på olika sätt kan stärka hälsan på naturliga sätt. Jag hade länge funderat på att utbilda mig inom hälsoområdet, så när rätt utbildning dök upp föll det sig naturligt att börja studera. Jag ville ha mera djupgående kunskaper om näringslära, anatomi, coachning med mera. Jag fortbildar mej hela tiden och just nu går jag en utbildning i torrblodsanalys. Jag är passionerat intresserad av kost och hälsa och vill väldigt gärna hjälpa människor att optimera sitt näringsintag och hitta en livsstil där de mår som bäst. Jag vill aktivera kroppens egna läkningsmekanismer med hjälp av rätt näring, motion, sömn, andning m.m.

Har du alltid varit intresserad av kost och hälsa? 

Mitt intresse började i 20-års-åldern, då jag själv hade olika hälsoutmaningar, t.ex. magbesvär, sköldkörtelproblem och idrottsskador som inte ville läka. Då började jag själv läsa  och ta reda på hur man på bästa sätt kan stötta kroppen på ett naturligt sätt.  Jag läste allt jag hittade om växtbaserad kost och lämnade bort de födoämnen som jag inte mådde bra av. Jag blev väldigt fascinerad och intresserad av kostens betydelse för hälsan.

 

flowkitchen asa rudnas lax2

Vad betyder hälsa för dig idag? 

Hälsa är som ett stort pussel med många bitar, där varje bit är viktig och behövs för att helheten ska fungera. Jag behöver t.ex. näringsrik mat, motion, sömn, frisk luft, tid med familjen, avkoppling och vistelse i naturen för att må bra. Jag försöker ta hand om och lyssna på kroppen. Hälsa är något jag värdesätter  och prioriterar högt!  

Har du gjort förändringar i din livsstil som har med kosten att göra? 

Jovisst, jag har gjort en hel del förändringar. Jag äter ren, naturlig, helst ekologisk mat. Jag är själv vegetarian sedan många år tillbaka, eftersom jag upplever att min kropp mår bra av det. Jag äter inte längre mat som jag vet att jag inte mår bra av, t.ex. vete , socker och mjölkprodukter. Jag maximerar mitt näringsintag med olika superfoods, bär och högkvalitativa kosttillskott.

 

Hur ser du på kopplingen mellan det vi äter och hur vi mår? 

Maten vi äter och hur vi äter har ju ett direkt samband med hur vi mår. Med kosten kan vi t.ex. påverka tarmbakterierna, vilka i sin tur påverkar bl.a. vårt näringsupptag,  immunförsvar, humör och vikt. En bra matsmältning är  nyckeln till ett bra näringsupptag.  Du kan med kostens hjälp öka din energinivå, förbättra maghälsan, stärka ditt immunförsvar, minska inflammatoriska processer i kroppen, förbättra hormonbalansen m.m.

 

Vilka är dina bästa tips till dem som kämpar med olika hälsoproblem? 

Välj mat som stärker och återuppbygger kroppens organ och funktioner. Maximera ditt näringsintag med gröna bladgrönsaker, gröna juicer och klorofyllrika livsmedel som t.ex chlorella och spirulina.  Ta hjälp av en kunnig terapeut som kan hjälpa dej att hitta grundorsaken till dina hälsoproblem och hjälpa dig med ett individuellt anpassat program. Lyssna på kroppen och vad den mår bra av! 

 

Och slutligen, vad äter du när du vill njuta av något riktigt gott?

Jag älskar verkligen hemgjord bananglass i olika varianter, så enkelt och så gott! Det enda du behöver är frysta bananer och bär, eller annan smaksättning. Kör i matberedaren och vips så är det klart!

 

Text: Nathalie Aurén och Åsa Rudnäs-Lax
Bilder: unsplash.com och Åsa Rudnäs-Lax