Havtorn och råg fångar folksjälen

ZUdX5g6EZWfN2

Det lokala Kvarken Brewery fångar vår finska folksjäl med råg och havtornskaraktär. Mycket uppfriskande hemma eller ute på tur! Påminner långt om en brown ale med rågsötma och färska havtorn.

Jag brukar säga att all öl funkar på en utflykt men det är inte all öl som tar dig på en utflykt. The Baker är en fantastisk öl som bjuder dig på en upplevelse.

xGuquNsSWAKr
Kvarken Brewery – The Baker (5,0%)

- Homebaked Rye Ale infused with Seabuckthorn 
 
Vad har vi då i glaset? Den ser egentligen ut som en brown ale med sin grumligt bruna färg och en beige skumkrona. Doften blir riktigt spännande av rostad malt, råg, havtorn och nypa utav fruktig humle. 
 
Inledningsvis en brunt maltad karaktär. Karaktären blir rätt brödig med toner av rostad karamell och en minimal bitterhet. I detta skede smakar den som en brown ale som jag vore nöjd med redan nu, men smaken utvecklas fortfarande. 
 
Rågmalten har i kontrast till kornmalten en rundare och mera pikant sötma som blir framträdande här. Inte nära på lika memmig som en stout men om du har druckit rågöl så kan du känna igen rågnyanserna i denna. Maltningen är ändå närmare en klassisk brown ale än någonting annat. 
 
Men det fina i denna maltsötma är att den går ihop med havtornet som kommer kort därefter. Jag tycker att det är en tydligt syrlig ton av havtorn, men inget krystat. Men den känns ändå färskt bärig. 
 
Smakerna går ihop och det är inget som känns för kraftigt. Tvärtom skapar det en härlig helhet – råg och havtorn går mycket väl ihop! I eftersmaken blir den nästan litet syrligt syltig. En nyans av humle känns också av, men här är det nog malten och havtornen som stjäl rampljuset.  
 
Men summa summarum får The Baker rejält godkänt av mig! En mycket unik öl som passar de flesta tillfällen och smakar av kust och skärgårdsliv. Det är vad jag räknar som en lyckad tur, även om det sist och slutligen funkar lika bra med en ljus som en mörk öl ute på tur – det beror på vem som packar väskan!