Få en harmonisk start på det nya året

flowkitchen nyttar

Ett nytt blad, en ny början. Nya mål, nyårslöften och rutiner. Det kan bli både inspirerande och spännande, men också överväldigande och tröttsamt. Så hur kan du inleda året med mera lugn, harmoni och intention? Här kommer mina tre tips.

Ett nytt år är en perfekt tid för att få en ny början. Det är nästan något magiskt med att veta att man lämnar det gamla året bakom sig, och det nya året ligger framför som tomt, oskrivet blad.

Och när man har ett tomt, vitt blad framför sig kan det kännas ganska lockande att fylla den, eller hur? Fylla den med saker man vill göra, uppleva, införa eller avsluta. Och ofta kan det bli så att man blir väldigt ivrig och motiverad, och går all in med alla sina stora planer. Kanske tänker man att man ska börja ett nytt, bättre och hälsosammare liv. Man vill börja träna och bli mera organiserad. Sluta äta socker och istället äta mera vegetariskt. 

Och det är ju helt fantastisk att vara motiverad. Men det kan också bli lite för intensivt i början. När den största ivrigheten lagt sig kan det vara enkelt att falla tillbaka till de gamla vanorna, och sedan känna sig smått misslyckad över att det inte blev som man planerat. Men det behöver inte bli så. Här är mina tre tips för hur du kan börja året på ett lite annat sätt, med mera lugn, harmoni och intention! 

  flowkitchen nyttar4

 

1. Stanna upp och reflektera

Istället för att rusa med huvudet före in i det nya året, och så att säga fylla det tomma bladet på den gång, kan det vara en idé att stanna upp och ta lite tid för reflektion. Vad tråkigt tänker du kanske. Du vill inte alls blicka tillbaka, och ännu mindre stanna upp nu när du är så inspirerad och bara vill komma igång. 

Och det är helt okej att känna så. Men om du stannar upp och låter dig sådär försiktigt glida in i det nya året kan det hända att du blir mindre överväldigad, och det finns en stor chans att ditt nya år börjar med mera lugn, harmoni och självkärlek. 

Du kan vara jätteinspirerad, även om du inte går all in med alla dina planer redan från dag ett. Du kan ha hur stora planer och visioner som helst, och du har alla möjligheter att förverkliga dem. Men om du börjar året med en känsla av lugn har du mera plats för att verkligen känna efter vad det är du vill och behöver. Du kan också ha noll planer, och koncentrera dig helt på att bara vara och leva i nuet, utan några som helst tankar om framtiden. Allting enligt din egen livssituation och dina egna behov. 

När du stannat upp kan du ta en liten stund för att reflektera lite över året som gick. Det behöver inte vara något märkvärdigt, bara lite tid för att paketera och avsluta det som varit. Vad tar du med dig? Vad hände? Hur växte du som person,  hur kände du dig, och vilka var de viktigaste händelserna? Vad gick inte som du tänkt, och vad vill du gärna ändra på under det kommande året? 

 

flowkitchen nyttar2


2. Känsla och planering 

Nu har du skapat en grund. Nu är det dags att börja fylla det tomma, vita pappret du har framför dig. Planering av det nya året. Men kom ihåg lugnet från grunden du nyss skapat. Ta ett steg tillbaka istället för att för att rusa framåt. Pappret framför dig är stort, och det behöver inte bli fyllt på en gång. Istället för att planera in en massa saker du vill göra, sätta stora mål och införa det ena nyårslöftet efter det andra kan du tänka på hur du vill att året ska kännas. Kännas? Vadå kännas? Du ville ju planera!

Det gör du. Du planerar ditt år utgående från hur du vill känna. Det är en lite annan form av planering, en väldigt effektiv sådan. Hur vill du känna när du går till jobbet? Hur vill du känna när du är hemma? Vad får dig att bli riktigt glad? När mår du som allra bäst? När du svarar på frågor som dessa kommer du att få reda på vad du behöver planera in för att du ska känna det du vill känna. Vill du känna dig avkopplad? Ja, då kanske du ska planera in några extra lediga dagar, eller kanske införa några kvällar i veckan som alltid är helt oplanerade. Vill du känna dig mera inspirerad på jobbet? Kanske det då är dags att gå en kurs, och träffa människor eller besöka nya platser som på något sätt kan ge dig ny inspiration.

 

flowkitchen nyttar3


3. Sätt en intention och gör en vision board

Nåja, nu börjar det roliga. Du har stannat upp, reflekterat, känt efter och planerat. Du vet vad du vill att ditt år ska handla om, du vet hur det ska kännas. Nu kan du sätta en intention. En intention är en positiv tanke, att sätta ord på en känsla eller ge ett syfte för något. Det sätter dig i rätt sinnesstämning, och ger också en större genomslagskraft. 

En intention kan till exempel vara:

“Jag känner mig stark och energisk”
“2019 är året då jag hittar tillbaka till mig själv"
“Jag är lugn och harmonisk”
“Det här är mitt år”

När du vet vilken din intention är kan du om du vill gör det allra roligaste. Nu ska du rent bokstavligen få fylla det tomma vita pappret. Du ska nämligen göra en så kallad vision board, drömkarta eller dream board för det nya året.

Och nu behöver du inte stanna upp längre. Nu ska du låta fantasin flyga iväg, och drömma så stort du bara vill. Tanken med en vision board är att dina inresta drömmar och visioner ska visualiseras och sättas på papper för att det ska vara lättare för dig att komma ihåg hur du vill känna och vara under året som går. 

Du kan sätta dig ner med en stor hög gamla tidningar, ett stort papper, sax, pennor och limstift. Du klipper ut bilder, ord och texter som tilltalar dig och som på något sätt symboliserar det du vill att ditt år ska handla om. Det kan vara allt från resor, nya relationer och jobbmöjligheter till känslor, sinnesstämningar och upplevelser. Bläddra i tidningarna och välj bara de bilder / ord / meningar som du rent impulsivt gillar, även om du inte förstår varför du ska välja just den bilden. Du kommer att veta under året som går. 

Var lekfull och öppensinnad, och gör det med en känsla av kravlöshet. Kom ihåg att inte ta det för allvarligt, även om det här är ett väldigt kraftfullt sätt att manifestera det du vill ha i sitt liv. Gör du det med glimten i ögat och ett leende på läpparna kommer slutresultatet att bli ännu bättre.

När din borad är klar sätter du upp den på ett ställe där du kan se den varje dag. Omedvetet, eller medvetet, kommer du att börja ta de beslut och göra de saker som krävs för att det som finns på din board blir din verklighet. Flummigt, inspirerande eller bara konstigt, kalla det vad du vill. Men jag lovar, det fungerar. 

Jag önskar dig ett riktigt gott och harmoniskt nytt år!

 

Text: Nathalie Aurén
Bilder: 
unsplash.com
Blogg: 
Flow Kitchen
Instagram: 
aurennathalie