Ett härligt björksavsöl

LRM EXPORT 20181005 111829

Björksaven förknippas vanligen med våren men detta öl gör sig perfekt även på hösten. Jag hade själv missat detta bland alla ölnyheter men jag är glad att jag rättade till misstaget. En mycket lätt upplevelse med en smakbild som är elegant nog för att ge mig gåshud av hur bra det var.

Säsongsöl... vad är det egentligen? Det är någonting som vanligen är inspirerat av, eller passar till säsongens smaker. Det som jag presenterar denna gång är utan tvekan ett vår- eller sommaröl. Nu är det ju dock höst, men jag är människa som gillar kontraster.

Att få så lätta och våriga smaker serverade i en flaska får en att minnas våren, så att man kan drömma om den igen. Den är lätt och fräsch som en traditionell lager, men med en eftersmak som till och med gav mig gåshud. Låt mig därför presentera;

LRM EXPORT 20181005 111938

Stadin Panimo - Koivunmahla Lager (4,5%), Helsingfors

Ett gyllengult och lent lageröl. Skummet är vitt och relativt tjockt. Såhär till utseendet och doften utmärker den sig inte särskilt. Den doftar ganska nära en traditionell lager. Och då menar jag inte den långlagrade lagern som får mer mogna toner, utan här snackar vi lite fräschare öl.

Det är sädig och kexig kornmalt som inte är alltför långt från burklagern. Men det är ändå en lite finare och renare doft på något vis. Går man riktigt ned med näsan i glaset kan man förnimma lite våriga, blommiga toner utav humlen och kanske någonting annat.

Den är även uppfriskande att dricka. Lätt konsistens som komplementeras med en småbrännande kolsyra. I inledningsskedet påminner den mycket om den traditionella finska lagern, möjligen med litet mer smak. Men det är en smak som känns igen och uppskattas av de flesta.

Och genom denna klassiskt lätta sädighet går en komplex sötma. Det är långt ifrån ett sött öl, men den lilla ton som finns är tydligen genom hela smakresan. Det är en vårig känsla som vandrar mellan en blommighet och aromen av persika.

På så vis är det en mild smakton, men den är samtidigt mycket levande och komplex trots de lätta intrycken. En mycket mild humlegräsighet finns även i slutet men den är inte alls besk som sådan. Mer blommig och gräsig som när allt börjar grönska.

Här vill jag däremot höja ett varningens finger; servera inte denna öl när den är för kall. Ju kallare den blir desto mer döljs björksaven. Den gör sig riktigt bra redan i rumstemperatur, på sin höjd litet sval. Skillnaden blir märkbar redan om du värmer glaset i handen.

Så för att summera denna öl så är den ej särskilt extrem på något vis. Det är ett lageröl som man kan känna igen, men ändå inte överlagrad. Den har lättheten av en vanlig lager plus de extra elementen. Litet mer smak helt enkelt, plus den så härliga björksavsupplevelsen.

Jag har förvisso testat flera björksavsöl men den här tar utan tvekan förstaplatsen. Det är en känslig smak som kräver balans. Därför, om även ni missat denna när den kom ut; rätta till misstaget och testa den. Ölet är fantastiskt gott och ger dig en paus i höstmörkret.