En vit Kanarie

vega norte

Vega Norte Albillo Criollo 2015 är en kraftig blanco.

För en tid sedan relaterades vinerna från Mallorca min krönika. Det som är intressant hos dessa ”skäriviner” är att de kan komma från egna druvsorter som har växt på holmarna sedan urminnes tider. De har ofta sin egen personlighet (ibland krävs det litet fantasi) och är angenäma nya bekantskaper i druvfloran.

Hos ett par, våra vänner kunde vi i exotiska Blaxnäs häromsistens begå ett vin från Kanarieöarna. Det är ett vitt vin som heter Vega Norte och flaskan är inhandlad och hemforslad från Gran Canaria.

Jag kan gott tänka mig att många kanariefarare har upplevt vinet på ort och ställe och förmodligen kunnat uppskatta det till exempelvis havets frukter på en mysig restaurang.

Vega Norte är gjord på en druvsort som heter Albillo Criollo och är en inföding eller en autokton druvsort dvs en inhemsk druva från orten. Engelsmännen använder ordet indigenous grapes för sådana lokala druvor.

Det finns ett tiotal Albillo- eller Albilladruvor, bland dem kan nämnas Albilla från Guadalajara som helt enkelt är sherrydruvan Palomoino Fino och Albillo de Nava som är Ruedadruvan Verdejo!

Men, Albillo Criollo är en helt egen sort som har undersökts noga och har en unik DNA. Bra så!

vega norte

Vega Norte Albillo Criollo 2015 är en kraftig blanco.

Alkoholen är 14 % och tillsammas med en bra syra har vinet en fin ryggrad med tanke på de havets frukter som serveras - ofta med tillsatser av olivolja.

  • Färgen är gulgrön
  • Doften är rätt neutral med inslag av örter och citrus
  • Smaken är torr, fyllig med bra syra och fin struktur och med örter och citrus och aningen blommighet, aromerna är i välavvägd balans.

Vinet påminner till sina aromintryck om södra Rhones vita. Det är mycket angenämt att kunna botaisera med ortens egna druvor i Palma och inte behöva ty sig till fastlandets produkter.