En ny och rejäl IPA från Bocks!

LRM EXPORT 20181026 110900

Det lokala Bock's Corner Brewery har fixat till en rejäl och smakrik IPA bryggd med finsk malt och amerikansk humle. Vi snackar om ett öl med en stabil beska men samtidigt läskande karaktär - precis som äkta IPA ska vara. Gå in och ta ett glas av deras Finmerica!

LRM EXPORT 20181026 110832

Bock's Corner Brewery - Finmerica IPA (6,5%), Finland

Det här skulle jag beskriva som en riktig IPA. Och med riktig IPA menar jag att den har en robust maltighet som blandar sig med en stadig beska. Det hela fräschas upp med en mycket läskande humlearom som ter sig klassiskt amerikanskt; det är citrusfrukter i form av grape, apelsin och vad man nu hittar för nyanser.. 

Rent utseendemässigt har vi en ganska klar öl i glaset med ett tjockt och fylligt skum. Färgen är lite mörkare än det klassiskt guldgula men det får gärna en IPA vara. Doften utmärker sig verkligen med att lyfta fram humlens fruktiga aromer. Den doftar läskande och fräsch samtidigt som humlens gräsighet spetsar till det hela. 

Smaken försöker inte dölja någonting. Malten är brödig och god. Jag skulle inte beskriva den som rostad eller karamelliserad men den kommer ändå med litet mörkare ton. Men det är en robust och fyllig kropp som känns av. Brödigheten går snarare mot limpa än ljust bröd, för lite kryddig är den.

Alkoholhalten ligger på 6,5% och det är nåt som jag uppskattar; jag vill ha litet mer sting i min IPA. Men det är aldrig någon bismak utan den fyller ut kroppen i ölen och ger en värmande känsla. 

Humlen är rak på sak och hugger in redan i början av smakresan och håller en ganska så konstant och tydligt örtig beska genom hela upplevelsen. När maltens karaktär dyker ner fylls den ut av den läskande apelsin- och grapesmaken. I den här har det bland annat använts humle av sorten Amarillo, en av mina favoriter. Smaka så förstår ni varför. 

På det viset är det ingen överdrivet komplex upplevelse. Den är rak, ärlig och smakrik. Precis vad jag vill ha ur en äkta IPA. Som referens vill jag tillägga att denna var mycket lik i smakbilden till ett av mina andra favoritbryggerier, nämligen Ballast Point från San Diego. De har flera varianter av IPA som liksom denna bryggts med amerikansk humle.

Därför vill jag absolut rekommendera denna lokala variant. Det är en klassisk och välgjord IPA som smakar mycket samtidigt som den är uppfriskande. Och med sin tydliga beska blir den perfekt för att bryta sältan i t.ex. grillat, köttiga rätter, hamburgare... you name it!