Bärnstensvete till hamburgaren

LRM EXPORT 20190308 144100

Amber har fått sitt namn från sin fina bärnstenston. Som ölsort är den rostad för att ge malten lite mera bittra men också karamelliserade inslag. Denna är gjord på vete och blir både sötare och fylligare, med en riktigt fräsch humling. Rekommenderas som matöl!

LRM EXPORT 20190308 144131

Stadin Panimo - Red Wheat Ale (4,5%), Finland

Ambers finns i många upplagor men jag tycker det är svårt att hitta en riktigt bra amber. Ofta kan de bli för bittra, torra eller någonting annat. Keppos variant kan jag starkt rekommendera, likaså Ballast Points Tonguebuckler som är tungviktaren i denna klass.

Denna variant från Stadin Panimo får en mjukare touch med sin vetemalt och är mycket god och balanserad. Humlen är litet fruktigare än i en traditionell ale och bryter därför av sälta i maten rätt bra.

Färgen är givetvis lik bärnsten, med lite mässingsinslag. Doftar mer humle än den traditionella ambern men det känns ändå helt vettigt, det landar inte utanför smakbilden. Lite karamell i doften också men annars inte särskilt komplicerad. För övrigt lätt grumlig i tonen.

Malten har en krämigare känsla än amber som bryggs enbart på korn. Det här tar bort lite av bitterheten och gör ölet mer läskande. En modernare humling skapar inslag av blodgrape i finishen, riktigt gott. 

Den är ej överbränd på något vis utan håller sig balanserad och smakrik. Det fina med dessa mjuka ambers är att de är fantastiska till allehanda kötträtter. Ta t.ex. en hemmagjord hamburgare med en skiva Jack Monterey eller äkta cheddar! Karamelliseringen hittar sältan i osten på bästa vis. 

För övrigt en lätt öl på sina 4,5% men den fungerar bra med sin låga procent. Den har smak, fräschör och karaktär. Jag kommer garanterat att jaga fler vete-ambers i framtiden!