ThePeriodicTable header

Ut på tur: Resultatet

Skrivet av Tintin och Jonathan 26.05.2017

collage3

Matlagning utomhus kommer med ett antal begränsningar. Begränsad värme, begränsat antal ingredienser, begränsad vattentillgång och begränsat antal kokkärl. 

Tanklöst ser man begränsningar endast som något negativt, men när man är kreativ är det nödvändigt att sätta upp ramar för att komma fram till ett bra slutresultat. Inom ramarna är det lättare att skapa. 

Veckans ramar ledde oss till något som är lättlagat, med få ingredienser, men som fortfarande är meningsfullt.

Resultatet blev till slut, en gröt gjord på emmer – likt risotto som vi gjorde på egenkokt grönsaksbuljong – stekt kirskål, puffade emmerkorn samt vilda violer.
bildcollage1collage4

collage 2


Väskan är packad

Skrivet av Tintin och Jonathan 26.05.2017

DSC0448

Två ryggsäckar står näst intill färdigpackade inför utflykten. Som de vana sommarläger-deltagare vi är, så packar vi efter en lista:

 • Spritkök
 • Brännvätska
 • Tändstickor
 • Skärbräde
 • Kniv
 • Slev
 • Papper
 • Roskispåse
 • Skalkniv
 • Smakssked
 • Gafflar
 • Engångstallrikar
 • Matolja
 • Salt
 • Puffade emmerkorn
 • Emmerkorn
 • Kallt vatten
 • Förkokat vatten i termos
 • Vitt vin
 • Lök
 • Vitlök
 • Morot
 • Smör

Vad tror ni att det blir för mat?

DSC0561 kopiaDSC0540


Puffade emmerkorn

Skrivet av Tintin och Jonathan 25.05.2017

Det är en komponent i veckans rätt som vi har förberett inomhus, puffade emmerkorn. De ska följa med i en liten glasburk på utflykten och hamnar toppen på den annars ganska grötiga rätten som vi ska tillaga.

Puffade korn är ett utmärkt sätt att sätta pricken på i:et på varje rätt, knaprigt och vackert. Man kan puffa vilka hela korn som helst – spelt, bovete, quinoa, ris och så vidare – och det är inte heller speciellt svårt om man är en van friterare.  

Puffade korn

Du behöver:

 • Korn, så mycket du vill puffa
 • Vatten att koka i
 • Olja att fritera i
 • Salt

Så här gör du:

Börja redan dagen innan med att koka upp vatten i kastrull. Skölj kornen i under kallt vatten i en sil så att du får bort eventuell stärkelse från kornen. Koktiden beror på vilket sädeslag du puffar, men oberoende korn ska de kokas i åtminstone 18 minuter. Kornen ska bli överkokt mjuka, men fortfarande hela, för att puffandet ska fungera. 

Sila bort kokvattnet från kornen och skölj återigen med kallt vatten tills de är helt avsvalnade. Skaka bort överflödigt vatten och lägg kornen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt kornen torka i rumstemperatur i cirka 24 timmar, torka inte dem inte i ugn (det går fel, de blir för torra, vi har prövat).

Nu till själva puffandet. Hetta upp rikligt med olja i kastrull till 220°, använd termometer (om du inte har en väntar du tills oljan är jättejättejättevarmt – nästan så att den ryker). Innan du puffar kornen i oljan ska du vara förberedd med en torr tom kastrull med en torr sil ovanpå nära till hands, så att du sedan kan hälla de färdigpuffade kornen i silen och enkelt lyfta upp dem ur oljan. 

Lägg nu i kornen i den heta oljan och fritera i högst 10 sekunder, häll sedan allt i silen och lyft bort kornen från oljan. Skaka av överflödig olja, häll upp kornen på hushållspapper och salta kornen direkt. Låt dem svalna innan du serverar dem. 

DSC0007 kopia

DSC0032 kopia

DSC0046 kopia

DSC0050 kopia

DSC0025 kopia


Vecka 21: Ut på tur

Skrivet av Tintin och Jonathan 22.05.2017

IMG 0489edited

Ute på Finlands sydligaste punkt förra sommaren. Det är en av få gånger vi inte har
hört stadsmyller som bakgrundsljud i naturen sedan flytten till Helsingfors.
Den här veckan ska vi försöka råda bot på det.

DSC0400 kopia

Det här silverskimrande spritköket är förutsättningarna för veckans matlagning. I ett alternativt liv skulle den kanske inte vara så skinande, det skulle kunna vara brännmärken i botten, lera på kanterna, repen skulle vara nötta och någon del skulle ligga kvarglömd under ett vindskydd i Degerträsk. 

Men då vi valde att flytta till Helsingfors valde vi också bort ett liv med spritköket. Det har legat orört och malplacerat i skåpet bland weekendbags och hipstriga tygkassar sen vi fick det för tre år sedan. Även om vi undermedvetet visste vi att vi valde bort ett av våra största intressen för att fokusera på karriären i storstaden, är det först nu i efterhand vi inser hur mycket det egentligen betydde för oss att gå vilse i Vasas alla skogar på helgerna. Vi trenger mer hygge (som man skulle säga på ren skandinaviska)! Vi trenger sumpmarksvatten mellan tårna i lenkkiskorna, ljudet av viskningar från torra vasstrån i vinden och känslan av att "fan, nu är vilse, igen...".

När vi kom över spritköket i väskskåpet häromdagen kände vi att nu får det vara nog, vi ska ut i naturen och där med basta. För Helsingfors bjuder också på natur, det gäller bara att blicka åt rätt håll, bort från sky-linen och bilmullret och ut mot de sluttande klipporna och horisonten. 

Och vad skulle en utflykt vara utan matsäck? Ingenting. 


Veckans resultat: Syret tog slut

Skrivet av Tintin och Jonathan 21.05.2017

DSC0378 kopia

Visionen går i vitt började vi veckan med, och även om resultatet är en något gulnad variant, fångar rätten vi skapat de första tankarna vi hade i måndags. Det var inga blygsamma visioner vi hade heller, och våra två kreativa själar fick plötsligt förlita sig på fysikens lagar. Hur vi skapade den här somriga rätten kan ni se i videoklippet ovan. Och hur vi kom fram till den här stolliga idén kan ni läsa nedan. 

Det började redan för två veckor sedan då Tintin traskade runt i den lokala loppisen i jakt på en liten plåtburk att förvara praliner i. Den fyndade burken fick sällskap av en oemotståndlig kåpa i glas. Den skulle egentligen inte ha något med mat att göra – den var ju tänkt som inredningsdetalj – men det mesta som flyttar in i vårt hem blir småningom utsatta för matgalna tankar.

Förra måndagen, när vi skulle bestämma oss för veckans vision, vandrade våra blickar över sakerna i hemmet i hopp om en snilleblixt. Jonathans blick fastnade, inte helt oväntat, på den nya glaskåpan på fönsterbrädet, och den fick bli utgångspunkten för visionen. Eftersom det var ett fotovänligt objekt tog Tintin fram kameran och knäppte några bilder. Hon placerade ett ljus under för att framhäva kåpans funktion medan Jonathan iakttog händelseförloppet från sidan om. Och då kom idén – snilleblixten, den som vi bara hintade om i måndags, "tänk om vi kan utnyttja ljusets korta brinntid, i kåpans begränsade syre, för att tillaga något där under?". 

Marshmallow var det enda vi kunde komma på som skulle tjäna det här syftet, att grillas i lågan av ett ljus på så kort tid. Och nu blev istället marshmallows utgångspunkten. Tintin kom på idén om endast vita ingredienser och idébollandet tog fart. Grillad marshmallow, änglakaka, rostad havremjölksparfait och fläderblomsfluid blev visionen, och resultatet.

DSC0375 kopia
DSC0379 kopia

 


Snapchat­­hälsning

Skrivet av Tintin och Jonathan 20.05.2017


Många misstags marsh­mallows

Skrivet av Tintin och Jonathan 19.05.2017

DSC0223 kopia

Ibland finns det inget så vackert som misstag, för oj vad mycket misstag det här marshmallowsbakandet har inneburit. Men vad händer då – allt bara löser sig. För se nu på slutreslutatet! Vackra som små sockerbitar, och smälter som hattara i munnen men hinner ändå vara perfekt sega. Smakar ljuvligt gott gör de dessutom.

Alla misstag började redan i onsdags då Tintin hade som uppdrag att fixa skumgodisarna, nå det sket sig. Vispa gjorde hon i cirka en timme innan hon fattade att hon helt enkelt är bättre på att googla än att laga mat. Som tur hade hon nerverna på rätt sida och släppte "skit-helvetes-jobbiga-marshmallowsarna" ganska snabbt. Att söndra elvispen lyckades hon med i alla fall. 

Idag var det Jonathans tur att ta sig an uppdraget. Han misslyckades totalt med att läsa receptet som en läskunnig människa och satt till potatismjöl lite här och var. Men bra blev det ju, antagligen bättre än om han skulle ha följt ursprungsreceptet.

Marshmallows – misstags receptet

2,25 dl strösocker
2 msk glykossirap, (40 g)
0,5 dl vatten
7 st gelatinblad
3 st äggvita(or), (100 g)
2 msk florsocker
2 dl florsocker
2 dl potatismjöl
+ 50/50 florsocker/potatismjöl (ca 1 dl per ingrediens)

1. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Lägg socker, glykossirap och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp tills massan är 127° (använd termometer – Tintins misstag nummer 1).
2. Börja vispa äggvitor och florsocker i en skål med elvisp tills det är ett fast skum. När massan i kastrullen är 127° hälls den under fortsatt vispning ner i äggvitesmeten (i en tunn stråle – Tintins misstag nummer 2).
3. Låt dina blötlagda gelatinblad rinna av och tillsätt dem sedan i den ännu varma smeten. Fortsätt vispa tills smeten är fast och glansig och börjat svalna. Blanda florsockret och potatismjölet i en skild skål och vänd sedan ner det försiktigt i smeten (Jonathans eget påhitt/felläsning)
4. Fyll smeten i en högkantad plåt, pensla formen med lite lite matolja för att smeten inte ska fastna (Bådas misstag att inte göra det här). Låt stelna i kylskåp. 
5. Blanda en ny potatismjöl/florsocker 50/50 blandning. När marshmallowsen stelnat strör du över rikligt med potatismjölblanding så den är lättare att hantera (Jonathans misstag nummer 2). Klipp sedan passliga bitar och rulla dem i ännu mer potatismjöl/florsocker.

DSC0190 kopiaDSC0213 1 kopia


Hur googlar man recept?

Skrivet av Tintin och Jonathan 17.05.2017 | 1 kommentar(er)

Det är två komponenter i kommande söndagsrätt som vi aldrig tidigare tillagat; marshmallow och änglakaka. Det betyder att Tintins super-skill "googlande" kommer till användning, och vi kan intyga att det är en konst i sig att hitta guldkornsreceptet i internets uppsjö av skit. Hon har en hel del knep som funkar för alla sorters googlingar, ingen skillnad om du är ute efter kakrecept, vetenskapliga artiklar eller bilder med memepotential.

IMG 1255

Här är Tintins sju bästa tips på att hitta rätt bland sökresultaten:

 1. Börja med att samla massor av data (=information). Bestäm dig redan i förväg hur många resultat du ska gå igenom (jag försöker alltid samla tio resultat, men det beror lite på hur mycket tid jag har). Jag samlar resultaten som url:ar i mina anteckningar. Ge inte upp fast du redan känner att du hittat rätt, nästa kan vara ännu bättre.
 2. Sökorden. Ändra formuleringar och använd olika ord för att hitta olika resultat, du kan också använda citationstecken för att söka efter en exakt mening. Till exempel Marshmallow recept tips,  hemlagad skumgodis eller "perfekta marshmallows"
 3. Använd dina språkkunskaper. Sök både på svenska, finska och engelska (+ alla språk du kan förstå), alla språk ger olika resultat. Extra bra tips för bildsökningar.
 4. Använd flera sökfunktioner. Fast jag kallar det för googla är det egentligen också en massa instagrammande och pinterestande (och till exempel foodlyande). Kom också ihåg Googles alla söktabbar (bild, nyheter osv.)
 5. När du har dina tio resultat, skapa dig en helhetsbild av innehållet och sätt upp personliga kriterier. Det kommer märkas att resultaten skiljer sig mycket och därför behöver du sätta upp ramar för just det du söker. Preferenser som måttenheter, allergier och redskap är extra viktiga för receptsökande. Vad det gäller annat material måste bilder ofta vara en viss upplösning och artiklar tillräckligt nya för att vara relevanta.
 6. Ta bort, sätt till och sätt ihop. Radera den data som inte är nödvändig för dig och sök vidare om något fattas. Ifall inget av resultaten är perfekt får man lappa ihop. Till exempel gällande marshmallowreceptet, så sökte jag efter ett alternativ med gelatinblad istället för gelatinpulver, men det bästa jag hittade använde frysta hallon som vätska istället för vatten (argh). Då var det bara att ta till mattekunskaperna (eller ännu mer google) för att få överensstämmande mått då jag lappade ihop gelatinbladen med ett annat recept.
 7. Tänk själv och var källkritisk! Lita inte blint på vad du hittat, överväg infon du sammanställt och fundera om du har egen kunskap som kan förbättra resultatet. Till exempel vet vi att äggvitor vispas bäst när de e rumstempererade så den kunskapen tog vi till vara. 


KVG är svaret på allt! 


Vecka tjugo: Visionen går i vitt

Skrivet av Tintin och Jonathan 15.05.2017

Vi vill utveckla vårt idéskapande och samtidigt dela med oss av de kunskaper vi samlar på oss. Det här har varit premissen med vårt bloggande redan från början. Vi vill lära oss, förändras och inspireras. Men speciellt vill vi att ni lär er, förändras och inspireras med oss.

Vår blogg är inte för den som vill läsa steg ett, steg två, steg tre, på med kanel och socker så är det klart. Vi vill skapa innehåll för dem som vill lära sig något nytt om sitt eget tänkande. Istället för att ge er recept på maten vi lagar ger vi er recept på idéer som ni kan applicera på era egna helheter. 

Att paketera de här tankarna i matbloggsformat har satt många knutar på våra tankar och det har varit svårt att släppa våra föreställningar om hur en matblogg ska vara. Vi tar hela tiden små steg i rätt riktning och visst lär vi oss, förändras och inspireras. Men utöver det misslyckas vi också – och funderar, omvärderar, skäms, förbättrar och grämer oss konstant. Vi övar helt enkelt, något vi glömt bort att man måste göra när man testar på något nytt. 

Det senaste vi lärt oss är att vår plan om att jobba med idéskapande en hel vecka inte håller. Vi kommer fram till visionen redan samma dag som vi presenterar ämnet – alltså måndag. Det gör att veckorna blir pinsamt innehållsfattiga. Därför förändrar vi vår veckoprocess från att jobba kring ett tema till att jobba med en vision.  

Vit sommar – som vi benämnt den här veckans vision – är bränd marshmallow, havremjölksparfait, änglakaka och fläderblomsfluid. Allt är vitt, allt är somrigt. Visionen om vit sommar fick inte sin början i vitsipporna som blommar eller ens snön som föll tidigare i veckan – utan då Jonathan plötsligt fick platingidé (plating = hur man lägger upp maten på tallriken) då han såg ljuset under glaskåpan på vårt fönsterbräde: 

DSC0164 kopia

Men vi ska inte riktigt ännu gå in på vad det innebär, för det är många komponenter som ska uppmärksammas under veckans gång innan "vit sommar" hamnar i den här kåpan. 

 

 

 


En oväntad vändning

Skrivet av Tintin och Jonathan 14.05.2017 | 1 kommentar(er)

DSC0130 kopia

"Vi taggar inför kvällens hockeymatch" hade ni kanske läst nu om vi varit vettiga människor som håller sig till planer. Men sanningen är att vi hamnat på totala sidospår den här veckan och har knappt ägnat en endaste hjärncell åt lätkän. Det blir alltså inte mer hockeysnack än det här. Förlåt förlåt förlåt, men så går det ibland.

Nå för att komma till saken, istället för att tänka på kisastudio har vi tänkt på löktrav. Det är då ingen sport alls, utan ett ätbart ogräs som inte helt otippat smakar lök. Redan förra veckan spratt det till i Jonathan när han såg flera meter av runda blad växa längs klippkanten i vår närmaste park. "De e ju löktrav!" hann Tintin knappt höra honom ropa innan han satt hukad över tovorna och smaskade på bladen. 

Den här upptäckten har vi inte riktigt kunnat släppa. Därför har vi bestämt oss att follow the flow istället för the rules och byter fräckt tema från kisastudio till löktrav. Åhå.

Vi började dagen med lite skördning. Med åtminstone två tanters brännande blickar i nacken drog vi upp rötterna i parken. Tintin – vars största brist är att hon hatar att vara pinsam – skulle helst grävt ner sig bland bladen, men förnuftet sa ändå med ganska hög röst "vi gallrar ju herregud ogräs!". Inte ska man väl behöva bli utblängd för att rensa ogräs i allmän park, med reflexväst på skulle väl tanterna istället nickat instämmande mot oss.

Resten av dagen har gått åt till att tillreda både rötter, stjälkar och blad. Vi håller oss ganska långt till den ursprungliga planen vad det gäller hotdog + råbiff, men så multiplicerar vi på en hel massa löktrav också.

DSC0911 kopiaDSC0919 kopiaDSC0914 kopia

När vi kom in tvättade vi skörden och sorterade stjälkar, blad och rötter skilt.

DSC1056 kopia

Bladen fick vara precis som de är. Tips för att hålla löktrav och andra färska örter fräscha är att förvara dem i kylskåpet i en burk med ett fuktigt hushållspapper i botten.

DSC1119 kopia

Rötterna picklades i 1-2-3 lag och en av växterna får leva kvar på vårt fönsterbräde. Rötterna smakade lite som pepparrot.

DSC1011 kopia

Stjälkarna saltades rejält. Resultatet blev mycket godare än väntat faktiskt. Smakade kanske närmast som kapris men med knaprig konsistens.DSC1098

Krampaus.

DSC0051 kopia

Helheten blev alltså batong med löktravsblad, tartar på nötinnerfile, ägguledressing, flädermarinerade senapsfrön, picklade löktravsrötter och saltade löktravsstjälkar.

DSC0112 kopia

Ägguledressingen gjordes på två äggulor och en matsked vin som vispades i en kastrull på låg värme till en emulsion.

DSC0079 kopia