Reko banner

Räddnings­arbetet fortsätter: efter blomkålen kommer andra kålsorter

Skrivet av Maria Ehrnström-Fuentes 19.09.2017 | 1 Kommentarer

57369836 l

I augusti lyckades vi i Vasas REKO-grupp få till en riktigt framgångsrik kampanj där blomkålen som annars riskerades att plöjas ner i jorden såldes i stora mängder till våra konsumenter. Närmare 1,5 ton (1)  gick åt på mindre än två veckor. Blomkålshistorien i Vasa var en särdeles vacker berättelse om hur vanliga media i kombination med sociala media och REKO-nätverket kan vara med och styra matkonsumtionen lokalt. Än mer orsak att vara nöjd med vad vi åstadkom genom vårt 'lilla' ingrepp finns det om vi ser hur nyheten sedan spred sig till övriga Finland och skapade ett kraftigt uppsving (190% för att vara mer specifik) i hela landets blomkålskonsumtion.

Det hade förstås varit bäst om den efterfrågan också kanaliserats till landets olika REKO-grupper så att bonden själv hade kunnat bestämma försäljningspriset och fått ordentligt betalt för sin insats. Nu sålde de stora kedjorna blomkål till ett underpris på 1 euro per kilo medan deras blomkålstalko-kampanjer pågick. Vad deras uppköpspriset var under den här perioden har de inte velat avslöja offentligt. Priset på inhemsk blomkålen är nu uppe i mer än det dubbla igen i vanliga butiker (ca 2,50 e/kg). Frågar kvarstår givetvis; vad får bönderna för sin insats då priset i butiken svänger så pass kraftigt under högsäsong?

Men med tanke på åtgången kan man ändå anta att det finns mer än en frys som utrustats med förvälld blomkål inför vinterhalvåret i år. Det är en seger för den lokala maten.  Dessutom har vi berikats med en mängd nya blomkålsrecept på bloggar, i tidningsspalter, och i diskussionsgrupper på Facebook. Att få äta finsk blomkål året om känns minst sagt lyxigt då man tänker på kvaliteten på blomkålen i frysdisken under vinterhalvåret, eller på den långtbortifrån transporterade färska diton i grönsakshyllorna.

För att stöda lokala grönsaksodlare behöver vi konsumenter lära oss att äta enligt säsong, och förlänga säsongen med att ta tillvara grönsakerna på rätt sätt. Nu är det hög tid att ta tillvara alla andra färska grönsaker som ännu skördas ute på fälten innan första frosten kommer. Väldigt mycket går att ta tillvara, bara man vet hur.  Efter blomkålen kommer andra kålsorter. Vad vet vi om dem och olika recept som gör dem intressanta för oss nu i vinter?

Det går faktiskt att förvälla och frysa ganska många kålsorter. Broccolin och brysselkålen är ju lätta att frysa. Dem är vi vana att se i butikens frysdiskar också. Men visste du att också vitkålen och rödkålen går att förvälla och frysa? Perfekt för traditionell kållåda i vinter, eller kanske något smarrigt som det här receptet, bångat på Skillnadens Trädgårds blogg:

Gratinerad rödkål med mögelost

Värm ugnen till 200-225 grader.
Dela lämplig mängd kål i klyftor och skär bort stocken. 
Skär kålen i mindre bitar.
Koka kålbitarna i lättsaltat vatten en kort stund så att krispigheten försvinner något. Passa så den inte blir mjuk och sladdrig!
Häll av vattnet. (i det här skedet kan du frysa ner kålen för att använda senare i vinter)
Blanda den kokta kålen med smulad mögelost
Häll i en smord form
Gratinera i ugnen tills osten börjat smälta i ca 10-20 minuter.

 

Shoppa loss nu medan grönsakerna trendar på REKO. Snart är det kallt och kulet och då är det skoj att ha lokal mat i egen frys!

 

Kommentarer

 • Christer 23/09/2017 7:22pm (15 månader sen)

  Hej.

  Bra skrivet (y)
  Kan meddela att odlarpriset på blomkål låg på ca 50 cent som lägst och det är långt under produktionskostnadsnivå. Halpa-halli var väl den som sålde billigast då under kampanjtiden deras butikspris låg på 0,79 vill jag minnas. Det vill ju bli så där när de stora kedjorna ska tävla om vem som säljer billigast att varken de eller odlaren får någon förtjänst. Stort sett samma mängd blomkål hade nog gått åt med det dubbla priset. Medelfinländaren köper kanske ½ kg blomkål i året så priset är nog inte så avgörande.
  Vad gäller vitkål och rödkål är det nog inte nödvändigt att uppta dyrbart frysutrymme då inhemsk kål finns att fås så gott som året runt, den är nog ingen egentlig säsongprodukt.

  Med vänlig hälsning

Skriv en kommentar