Reko banner

Liha on kriisissä

Skrivet av Magdalena Lindroos 19.09.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Liha on tämän vuoden kukkakaalikriisi, mutta vielä pahempi.

Pohjalainen on tehnyt reportaasin Marina Kullmanin tilasta Vöyrillä. Kuivuuden vuoksi koko kesä on käytetty rehun etsimiseen tilan luomueläimille, 200 kpl Highland Cattlelle.

Rehun hinta on noussut ja suuri osa viedään myös Ruotsiin, jossa maksetaan korkeampaa hintaa kuin kotimarkkinoilla, koska siellä rehutilanne on vielä ennemmän kiristynyt. Osa viljelijöistä harkitsee nyt eläinten teurastamista, jotta rehu riittäisi koko talven yli.

Tämä on johtanut siihen, että lihan sisäänostohinta on lyhyella ajalla pudonnut 30 %. Kauppamiehet eivät osoita solidarisuutta viljeliöiden tilannetta kohtaan. Jos markkinalla on lihan ylitarjontaa, niin markkinavoimat päättävät ja lihan hinta halpenee.

Poliittinen keskustelu kriisituesta maanviljelijöille vain pahentaa viljeliöiden tilannetta. Kauppamiehet tulkitsevat asian niin, että he voivat laittaa vieläkin alhaisemman sisäänostohinnan. Mutta kriisirahat eivät saavuta viljelijöitä. 

Tällä hetkellä eläinten teurastaminen ei siis kannata. Mutta samanaikaisesti lienee iso riski, että rehu ei riitä eläimille talven loppuun saakka.

Koska poliitikot ja kauppamiehet eivät pysty hallita tilannetta vaan pahentavat sitä yhä enemmän, niin tarvitaan solidaarisuutta muissa muodoissa.

Peräänkuulutamme REKO-rinkejä aktivoimaan ruohonjuuritasoa, kuten Ruotsissa ja Norjassa on tehty. Peräänkuulutamme myös kuluttajia ottamaan pakastimen käyttöön ja täyttämään sen "reko-lihalla" koko talven tarpeita varten.

Näkisimme myös mielellämme, että julkiset keittiöt ja lähialueen ravintolat toimisivat - tiedämme että talous on kireä, mutta eiköhän tämä Gordionin solmu on ratkaistavissa jollain lailla. Ruoka on meidän kaikkien yhteisellä vastuulla.

presetbase lightroom presets 694265 unsplash

Kuvalähde: Presetbase Lightroom Presets on Unsplash

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar