Reko banner

Kuluttajakysymys: Kuka saa myydä REKOssa?

Skrivet av Magdalena Lindroos 16.10.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

REKO Vaasan ylläpidoille esitettiin äskettäin kysymys: Kuka saa myydä tuotteitansa REKOssa? Onko myynnissä vain luomu- ja eettisiä tuotteita vai saako kuka tahansa tulla mukaan myyjäksi?

”Minulle on tosi tärkeä, että ostan eläintuotteita tuottajilta jotka huolehtivat hyvin eläimistään, ja luulin että tämä olikin osa Rekon perusideaa. Miksi sitten päästään mukaan tuottajia, joilla on samanlaista eläinrääkkäystä kuin on myynnissä myös tavallisissa kaupoissa, vain siksi että on muutaman euron kalliimpi ja saa kutsua itse ”Rekoksi”? […] Olen ostanut Rekosta enimmäkseni juuri siitä syystä, että olisi luomua ja ”onnellista eläinpitoa”, mutta onko niin että kuka tahansa saa tulla myyjäksi, kunhan vain on lähituotettua?” hän kysyy.

Vastaus: Kuluttaja ei ole yksin hämmentynyt. Aika usein ymmärretään väärin, että REKO tarkoittaa luomua ja eettistä. Sana REKO tulee sanoista Reilu (REjäl) Kuluttaminen (KOnsumtion). Mutta se mikä on reilua, on aina tulkinnanvaraista.

REKOssa on muutamia perusperiaatteita, jotka ovat luettavissa Aitoja Makuja sivustolla. Näistä perusperiaatteista päätettiin yhteisesti Seinäjoella 2015, kun koko Suomen silloiset REKO-ylläpitäjät kokoontuivat. Perusperiaatteet, jotka pätevät kaikissa Suomen REKOissa ovat 1) ei jälleenmyyntiä 2) mahdollisimman läheltä 3) eettinen tuotanto, mielellään luomu 4) toimitaan avoimesti ja läpinäkyvästi 5) ylläpitäjä saa päättää paikallisesti, millä muilla kriteereillä tuottajat hyväksytään REKO-renkaaseen mukaan

Vaasassa meillä on näiden perusperiaatteiden lisäksi muutamia muita kriteereitä: Tuotteiden pitää tulla entisen Vaasan läänin alueelta, lihan, kananmunan ja maidon jäljitettettävyys tuotantotilaan ja kalan kalastusalueeseen, jalostetuiden tuotteiden kotimaisuusaste pitää olla vähintään 75 % (mielellään tehty REKO-tuotteista), jalostaja ei saa käyttää puolivalmisteita ja ylläpito voi laittaa ylärajan koskien tuottajien/tuotteiden määrää. Lisäksi REKO on ainoastaan tarkoitettu ruuan ja elintarvikkeiden myyntiin (mukaan lasketaan kuitenkin eläinten ruoka ja vihannesten- ja marjojen taimet). Näin pääpiirteet lyhyesti.

Vaasassa pyritään tarjoamaan paras mahdollinen vaihtoehto ja ryhmämme ei esimerkiksi salli häkkikanaloiden kananmunien myyntiä. Syy tähän valintaan on se, että eettinen tuote on käsite, joka vaihtelee ihmisestä toiseen. Joillekin tärkein eettinen (ja ekologinen) kriteeri on lähituote reiluun hintaan, joka hyödyntää sekä tuottajaa että kuluttajaa. Toiselle on tärkeää, että tila on pienimuotoinen ja että kanat pääsevät käymään ulkona.

Jos rajoitamme osallistuvia tuottajia siten, että otamme vain yksi eettinen perustelu huomioon, verkostomme muuttuu heikommaksi ja jäljellä on vain samanmielinen pieni porukka. Tuottajien kannalta osallistuminen ei ole mielenkiintoista, jos kuluttajia on liian vähän, riippumatta niiden omista käsityksiä eettisestä.

Olemme sen sijaan yrittäneet pitää REKOssa avointa keskustelua. Tuottajilta toivottaisiin, että he avoimesti kertoisivat omista tuotantotavoistaan kuluttajille. Toivomme, että vuoropuhelu tapahtuu avoimesti meidän keskusteluryhmässä tai jakelutilaisuudessa. Keskustelu edesauttaa ymmärtämään maanviljelijän todellisuutta ja sitä miten yhdessä pystymme luomaan parhaat lähtökohdat sekä eläimille, luonnolle että itsellemme.

Otamme mukaan niin monta eri vaihtoehtoa kuin mahdollista jotta jokainen kuluttaja voi ostaa ”oikein”. Toivomme että kaikki löytäisivät ”reilun vaihtoehdon” tuotetarjonnasta. Perusperiaate koko Suomen REKO-verkostossa on, että jälleenmyyntiä ei sallita, mutta sen lisäksi avoin keskustelu ja paikalliset olosuhteet määrittelevät. Kaikilla alueilla Suomessa ei ole esim. laajaa luomu-/eettistä tuotantoa. Mutta takaisin kysymykseen.

Ei. Kuka tahansa ei voi tulla myyjäksi Vaasan REKOon tai REKOissa ylipäätänsä, vastakseni esitettyyn kysymykseen. Keskustelemme aina ylläpitoryhmässä ja kysymme mukaan pyrkivältä tuottajalta eläinten olosuhteista, luomu/perinteinen ja muista näkökulmista kuten esimerkiksi työolosuhteet, jos se on ajankohtaista.

Lopuksi vielä sitaatti samalta kuluttajalta, joka esitti kysymyksen, kun hän kertoo miksi juuri hän ostaa REKOsta.

”Juuri nämä tekijät [luomutuotteita, niin vähän torjunta-aineita kuin mahdollista, eläinpito joka on edes ”vähän parempi” kuin tavanomaisessa eläintuotannossa, hyviä työolosuhteita], jotka ovat motivoituneet minua maksamaan hieman korkeampi hinta tuotteistaan. REKOn pointti ei voi ainoastaan olla, että tuottajat saa enemmän rahaa tuotteistaan […] Maksan siis mielelläni ekstraa ideologiasta, ei muusta. Siksi pidän sitä tärkeänä asiana, että tuottajat esittäytyisivät ja kertoisivat selkeästi kuluttajille mitä he edustavat, jotta he saisivat myydä REKOn kautta.”

Syitä ostaa REKOsta löytyy varmaan yhtä monta kuin kuluttajia. Kerro mielellään kommenttikentässä miksi sinä ostat REKOn kautta?

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar