Reko banner

Konsumentfråga: Vem får sälja på REKO?

Skrivet av Magdalena Lindroos 16.10.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Vi i administrationen för REKO Vasa fick nyligen en fråga från en av de som handlar på REKO. Frågan som konsumenten har handlar om vem är det egentligen som säljer på REKO: är det bara ekologiska och etiska produkter som säljs eller får vem som helst vara med som försäljare?

”Det är jätteviktigt för mig att köpa djurprodukterna från producenter som tar väl hand om sina djur, och det trodde jag var en del av hela ursprungsideologin för Rekoringen. Så varför släpper man med producenter som säljer samma djurplågeri som i vanliga butiker, bara att nån euro dyrare då de får kalla sig "Reko"? […] Jag har ju köpt från Reko mest av den orsaken att det skulle vara ekologiskt och "lycklig djurhållning", men är det så att vem som helst kan bli försäljare bara det är närproducerat?” skriver hen.

Svar: Konsumenten i fråga är inte ensam i sin förvirring, utan det är en vanlig missuppfattning att REKO är lika med EKOLOGISKT och ETIK. Namnet REKO anspelar på REjäl KOnsumtion, men vad som är ”rejält” är alltid en tolkningsfråga.

REKO har en rad grundprinciper som finns att läsa på sidorna Äkta Smak. Dessa grundprinciper bestämdes i Seinäjoki 2015 under gemensamt möte mellan Finlands alla dåvarande REKO-administratörer. Grundprinciperna för alla REKO ringar i Finland är 1) ingen återförsäljning 2) så nära som möjligt 3) etisk produktion, gärna ekologisk 4) öppenhet och transparens i produktionssättet 5) administratörerna får bestämma lokalt vilka övriga kriterier som gäller för deras REKO-ring. 

I Vasa har vi utöver dessa grundprinciper olika kriterier; bland annat att produkten ska komma från inom fd. Vasa län, man ska kunna spåra kött, ägg, mjölk till produktionsgården och fisken till fiskeområdet, de förädlade produkter bör innehålla minst 75% inhemska ingredienser (gärna av REKO-produkter), förädlare ska inte använda halvfabrikat och att administratörerna kan sätta tak på antalet producenter/tillverkare per produkt samt är REKO endast för mat och livsmedel (dit räknas dock även djurfoder och grönsaks- och bärplantor). Så här i all korthet huvuddragen.

Vi strävar i Vasa efter att ha bästa möjliga alternativ tillgängliga och i vår grupp har vi till exempel inte med ägg från burhöns. Orsaken till det här är att vad som anses etiskt är ett begrepp som varierar väldigt mycket från person till person. För vissa är det viktigaste kriterier för etik (och eko) att det är närproducerat till ett förmånligt pris som gynnar både producent och konsument. För andra är det viktigt att gården är småskalig och att hönorna kan gå ute.

Om vi begränsar deltagande producenter till att bara ta i beaktande ett etiskt argument så kommer det att leda till att vårt nätverk försvagas och blir bara en liten klick av likasinnade. För producenterna är det inte intressant att delta om det finns för få konsumenter, oberoende vad deras egen inställning till vad etiskt är.

Istället har vi gått inför att försöka ha en öppen dialog inom REKO-ringen där alla producenter förväntas berätta om sina produktionsmetoder till konsumenten. Vi hoppas att den dialogen förs öppen på vår diskussionssida eller på utdelning. Diskussion hjälper att skapa förståelse för bondens verklighet och hur vi tillsammans kan hjälpas åt att skapa de bästa förutsättningarna för djur, natur, och oss själva.

Vi har så många alternativ som möjligt med så att varje konsument ska kunna handla 'rätt'. Förhoppning är att alla ska hitta ett ’rejält alternativ’ i produktutbudet. Grundregeln i REKO nätverket över hela Finland är att det inte får finnas mellanhänder, sen styrs allt annat av den öppna dialogen och vilka möjliga etiska alternativ som finns på ort och ställe. Alla områden i Finland har inte t.ex. ett brett eko/etiska alternativ. Men tillbaka till frågan.

Nej, vem som helst kan inte bli försäljare i REKO Vasa eller REKO överlag, för att svara på frågan ovan. Vi diskuterar alltid inom administrationen och frågar producenterna om djurhållning, ekologiskt/ konventionellt och andra aspekter såsom arbetarnas rättigheter på gården om det är aktuellt.

Vi avslutar med ett citat där konsumenten som ställde frågan berättar varför just hen vill handla på REKO.

Det är ju dessa faktorer [ekoprodukter, så lite bekämpningsmedel som möjligt, djurhållning där djuren mår åtminstone "lite bättre" än i konventionell djurproduktion, bra arbetsförhållande] som motiverat åtminstone mig att betala lite högre pris för varorna. Grejen med Reko kan ju inte enbart vara att producenterna ska få bättre betalt för sina varor. […] Jag betalar alltså gärna extra för ideologin, inget annat. Därför tycker jag att det skulle vara viktigt att producenterna MÅSTE presentera sig och vad de står för, tydligt för konsumenterna, för att få sälja via Reko.

Orsakerna till att handla på REKO är säkert lika många som det finns konsumenter. Dela gärna med dig i kommentarsfältet: vad får dig att handla via REKO?

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar