Reko banner

Köttet i kris

Skrivet av Magdalena Lindroos 19.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Kött är årets blomkålskris, men snäppet värre.

Pohjalainen har gjort reportage hos Marina Kullmans gård i Vörå. På grund av torkan har hela sommaren gått åt till att söka mat åt gårdens ekologiska djur, 200 st Highland Cattle.

Priset på foder har stigit och en stor del exporteras också till Sverige där man betalar ett högre pris än på hemmamarknaden på grund av ett ännu kärvare foderläge. En del bönder överväger nu att slakta djur för att fodret ska räcka hela vintern.

Detta har lett till att uppköpsprisen för kött har på kort tid fallit med 30%. Köpmännen visar ingen solidaritet för böndernas situation. Om det finns för mycket kött på marknaden så är det marknadskrafterna som råder, dvs priset på köttet faller.

Den politiska diskussionen om krisstöd till jordbruket förvärrar bara situationen för bönderna. Köpmännen tolkar det som om de nu kan lägga uppköpspriset ännu lägre. Men krispengarna når inte fram till bonden.

Det lönar sig alltså inte att sälja djuren till slakterierna just nu. Men samtidigt finns det risk för att maten till djuren inte räcker hela vintern igenom.

Eftersom politikerna och köpmännen inte klarar av att hantera situationen utan bara förvärrar den så behövs det nu andra former av solidaritet.

Vi efterlyser REKO ringar som precis som i Sverige och Norge lyfter upp situationen så att fotfolket kan aktivera sig. Vi efterlyser konsumenter som tar sin frys i besättning och fyller den med 'reko'-kött inför vintern till ett pris som är reko för de trängda bönderna. Det köpmännen inte förmår göra, det kan vi själva välja att göra genom att handla direkt utan prisdumping.

Vi skulle också vilja se att de offentliga köken och närregionens lunchrestauranger agerar- vi vet att ekonomin är trängd men någonstans måste det gå att lösa denna gordiska knut. Maten är vårt gemensamma ansvar.

presetbase lightroom presets 694265 unsplash2

Bildkälla: Presetbase Lightroom Presets on Unsplash


Liha on kriisissä

Skrivet av Magdalena Lindroos 19.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Liha on tämän vuoden kukkakaalikriisi, mutta vielä pahempi.

Pohjalainen on tehnyt reportaasin Marina Kullmanin tilasta Vöyrillä. Kuivuuden vuoksi koko kesä on käytetty rehun etsimiseen tilan luomueläimille, 200 kpl Highland Cattlelle.

Rehun hinta on noussut ja suuri osa viedään myös Ruotsiin, jossa maksetaan korkeampaa hintaa kuin kotimarkkinoilla, koska siellä rehutilanne on vielä ennemmän kiristynyt. Osa viljelijöistä harkitsee nyt eläinten teurastamista, jotta rehu riittäisi koko talven yli.

Tämä on johtanut siihen, että lihan sisäänostohinta on lyhyella ajalla pudonnut 30 %. Kauppamiehet eivät osoita solidarisuutta viljeliöiden tilannetta kohtaan. Jos markkinalla on lihan ylitarjontaa, niin markkinavoimat päättävät ja lihan hinta halpenee.

Poliittinen keskustelu kriisituesta maanviljelijöille vain pahentaa viljeliöiden tilannetta. Kauppamiehet tulkitsevat asian niin, että he voivat laittaa vieläkin alhaisemman sisäänostohinnan. Mutta kriisirahat eivät saavuta viljelijöitä. 

Tällä hetkellä eläinten teurastaminen ei siis kannata. Mutta samanaikaisesti lienee iso riski, että rehu ei riitä eläimille talven loppuun saakka.

Koska poliitikot ja kauppamiehet eivät pysty hallita tilannetta vaan pahentavat sitä yhä enemmän, niin tarvitaan solidaarisuutta muissa muodoissa.

Peräänkuulutamme REKO-rinkejä aktivoimaan ruohonjuuritasoa, kuten Ruotsissa ja Norjassa on tehty. Peräänkuulutamme myös kuluttajia ottamaan pakastimen käyttöön ja täyttämään sen "reko-lihalla" koko talven tarpeita varten.

Näkisimme myös mielellämme, että julkiset keittiöt ja lähialueen ravintolat toimisivat - tiedämme että talous on kireä, mutta eiköhän tämä Gordionin solmu on ratkaistavissa jollain lailla. Ruoka on meidän kaikkien yhteisellä vastuulla.

presetbase lightroom presets 694265 unsplash

Kuvalähde: Presetbase Lightroom Presets on Unsplash

 


REKO-året 2017 - en tillbakablick

Skrivet av Maria Ehrnström-Fuentes 27.12.2017

Vi har nu fått uppleva fem säsonger av REKO här i trakten. Under åren som gått har vi hunnit byta plats för utdelningen (från Gamla Vasa till Kasern), förlänga utdelningstiden, fördubbla utdelningstiden, dela upp utdelningen på tre platser (Kasern, Solf, Minimani) och koppla ihop vår utdelning med andra gruppers utdelningar (Kvevlax). Vi har fått en lång rad nya producenter med i gruppen, för att inte tala om den explosionsartade utökningen av antalet medlemmar från ett 30-tal till drygt 11000 idag.

Vi är nu helt klart inne i en mognadsfas i vår ring. Året som gått har bjudit på både motgångar och framgångar. I början av året var många producenter oroliga över konsumenternas dalande intresse. Vintern var snöfattig och av det isigare slaget vilket gjorde det svårt att hålla upp intresset för lokalmat på en mörk och hal utdelningsplats. Vi förde många diskussioner med både producenter och konsumenter om vad som kunde göras och vi överens om att testa lägga till en senare utdelningstid vid Minimanis parkering där det fanns både bankautomat och en större tillströmning av konsumenter.  Exakt hur det här experimentet utföll är svårt att  bedöma eftersom producenternas uppfattning är varierande. Allt tyder ändå på att uppdelningen gett mer möjlighet för olika konsumenter att kunna ta del av REKO.

Många REKO-producenter har haft det svårt det här året. För våra köttproducenter, som till stor del är ekologiskt certifierade, har en dalande efterfrågan på kött varit ett problem. Grönsakssektorn har dragits med både låga priser från detaljhandeln och en väderlek som inte varit  det minsta gynnsam. Att hjälpa lokala producenter är en viktig del av REKOs verksamhet men i praktiken har detta varit en stor utmaning då priserna dumpats i matbutiken och priserna i REKO inte alltid uppfattats som rejäla av kunderna. Det vi sett i år är en fortlöpande diskussion gällande de här frågorna, en diksussion som förhoppningsvis leder till ökad förståelse  och stärker producent-konsument-relationerna i vårt nätverk.

Året stora höjdpunkt var blomkålen. Det var otroligt glädjande att se att kunderna verkligen ställer upp när budskapet når ut. Då Vasabladet rapporterade om 'blomkålskrisen' med ett stort förstasidesreportage i mitten av augusti reagerade vår REKO-ring snabbt (läs mera här, här, här och här). På bara några dagar hade hundratals konsumenter köpt upp blomkål som annars riskerade att bli nedplöjd pga detaljhandelns låga uppköpspris. Det var inte bara blomkålen som sålde slut i augusti. De flesta producenter hade slutsålt på många av sina produkter under kampanjveckorna.  Blomkålsexperimentet visade att REKO verkligen kan göra skillnad när konsumenterna mobiliseras för att stöda nätverkets producenter.  Kanske det också gav oss alla en tankeställare; vi kan vara mer lyhörda och vi kan ändra på vår dagliga matkonsumtion så att den motsvarar vad som är i säsong här och nu.

På hösten började vår rings producenter också erbjuda en produktlåda till konsumenterna varje vecka. Tanken var att minska på tiden som konsumenten använder till att köpa och köa efter sina varor hos varje producent, koncentrera köpen till en enda låda, och på samma gång få konsumenterna att pröva på sådana produkter som de kanske inte annars skulle beställa. Lådan administreras helt och hållet av producenterna medan betalningen och leverans sköts så att vi inte tummar på regeln om att inte ha några mellanhänder med i handeln.  Under de första månaderna togs lådan emot väl bland konsumenterna. Under oktober-november såldes drygt 110 lådor med produkter från 30 olika producenter. Flera konsumenter har berättat för oss att lådan varit ett välkommet inslag.  Nu kan de köpa lokal mat snabbt och behändigt och minska på sitt eget matsvinn då de äter enligt säsong och enligt vad lådan erbjuder under hela veckan.

År 2017 blev också året då REKO slog igenom i Sverige. I början av året hade två ringar startats upp (i Grästorp och Linköping). Vid årets slut hade man startat upp 55 ringar över hela Sverige (mest i sydvästra delarna) och närmare 90000 personer hade anslutit sig till de här olika ringarna. Det blev en riktig revolution för 'relationsmaten', som det började kallas för av de svenska administratörerna. Som bevis på REKO genomslagskraft i Sverige kom ordet 'rekoring' med i 'nyordslistan' för 2017 (def: grupp där konsument köper lokalt producerade varor direkt från producent). Också på Island och i Norge har det bildats rekoringar i år.

REKO och Thomas Snellman, nätverkets grundare, blev utsedda till årets nordiska matentreprenör i den första nordiska mattävlingen Embla som hölls i Köpenhamn i augusti. Thomas blev också i början av året inbjuden till Italien för att spela in en presentation på engelska om REKO för den världskända Tedtalks-portalen. Thomas outtröttliga engagemang i REKO-konceptets spridning har banat vägen för mer synlighet för både lokalmat och själva REKO-konceptet vilket förhoppningsvis också leder till att nya ringar bildas framöver.

Här i Vasa har vi sista utdelningen för i år ikväll på Kasern (kl 16:15-16:45) och vid Minimani (kl 17:00-17:30).  Vi kommer inte att ha något vinteruppehåll med utdelningarna framöver utan istället förkortas tiden med en kvart på båda ställena (enligt kvällens tidtabell). På detta sätt vill vi signalera att REKO inte är något som är bundet till en viss årstid. REKO är en viktig inkomstkälla för våra lokala matproducenter också på vintern. Genom att handla via REKO året om, i ur och skur, stöder du också vår egen lokala relationsmat.

Ett stort tack till alla som medverkat under det gågna året! Utan er skulle vårt nätverk inte finnas. Det är ni som gör REKO till vad det är! 

Nu önskar vi er alla ett riktigt gott nytt REKO-år 2018 och vi hoppas se er på Facebook och ute på parkeringarna också då!

15589708 10154007173607791 430974858538395200 n


REKOn joulu­tapahtumat

Skrivet av Maria Ehrnström-Fuentes 09.11.2017

Joulukuun 14. ja 21. päivänä vietämme joulua REKO Vaasassa.

Tuolloin on mahdollista tulla myymään paikallisesti tuotettuja käsitöitä tai käsityövalmisteita, esimerkiksi paikallisesti tuotettua lankaa, villasukkia tai itsetehtyjä saippuoita jne. Voit myös tulla myymään glögiä tai piparkakkuja tms.

Jakelutapahtumat ovat näinä päivinä ainoastaan Kasarmintorilla klo 16-18.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan, niin olethan yhteydessä REKO Vaasan ylläpitäjiin ensin. Löydät yhteystietomme REKO Vaasan Facebook ryhmästä.

Hyvää paikallista joulua kaikille!

23415927 10155876300739628 252869959 n

 


Jul på REKO

Skrivet av Maria Ehrnström-Fuentes 08.11.2017

Den 14.12 och den 21.12 är det jul på REKO. Vi öppnar upp vårt nätverk för också lokalproducerade hantverk. Om det finns någon som vill delta med försäljning av varm glögg och pepparkakor så är också det möjligt.

Utdelningen sker enbart på Kaserntorget och försäljningstidern är kl 16-18. Den som är intresserad av att komma med som försäljare, vare sig det handlar om lokalproducerade garn, hemmagjorda tvålar, örtshampo, stickade sockor eller annat som kan vara vackra julgåvor kan ta kontakt med oss i administrationen. Ni hittar våra kontaktuppgifter i REKO Vasa Vaasas Facebook-grupp.

Vi har redan gjort evenemang för båda dagarna inne i Facebook-gruppen. Matproducenterna börjar så småningom lägga upp sina julannonser där och konsumenterna har på så vis möjlighet att göra sina beställningar redan nu!

God lokal jul på er alla!23415927 10155876300739628 252869959 n


Kuluttajakysymys: Kuka saa myydä REKOssa?

Skrivet av Magdalena Lindroos 16.10.2017

Kategorier:
Taggar:

REKO Vaasan ylläpidoille esitettiin äskettäin kysymys: Kuka saa myydä tuotteitansa REKOssa? Onko myynnissä vain luomu- ja eettisiä tuotteita vai saako kuka tahansa tulla mukaan myyjäksi?

”Minulle on tosi tärkeä, että ostan eläintuotteita tuottajilta jotka huolehtivat hyvin eläimistään, ja luulin että tämä olikin osa Rekon perusideaa. Miksi sitten päästään mukaan tuottajia, joilla on samanlaista eläinrääkkäystä kuin on myynnissä myös tavallisissa kaupoissa, vain siksi että on muutaman euron kalliimpi ja saa kutsua itse ”Rekoksi”? […] Olen ostanut Rekosta enimmäkseni juuri siitä syystä, että olisi luomua ja ”onnellista eläinpitoa”, mutta onko niin että kuka tahansa saa tulla myyjäksi, kunhan vain on lähituotettua?” hän kysyy.

Vastaus: Kuluttaja ei ole yksin hämmentynyt. Aika usein ymmärretään väärin, että REKO tarkoittaa luomua ja eettistä. Sana REKO tulee sanoista Reilu (REjäl) Kuluttaminen (KOnsumtion). Mutta se mikä on reilua, on aina tulkinnanvaraista.

REKOssa on muutamia perusperiaatteita, jotka ovat luettavissa Aitoja Makuja sivustolla. Näistä perusperiaatteista päätettiin yhteisesti Seinäjoella 2015, kun koko Suomen silloiset REKO-ylläpitäjät kokoontuivat. Perusperiaatteet, jotka pätevät kaikissa Suomen REKOissa ovat 1) ei jälleenmyyntiä 2) mahdollisimman läheltä 3) eettinen tuotanto, mielellään luomu 4) toimitaan avoimesti ja läpinäkyvästi 5) ylläpitäjä saa päättää paikallisesti, millä muilla kriteereillä tuottajat hyväksytään REKO-renkaaseen mukaan

Vaasassa meillä on näiden perusperiaatteiden lisäksi muutamia muita kriteereitä: Tuotteiden pitää tulla entisen Vaasan läänin alueelta, lihan, kananmunan ja maidon jäljitettettävyys tuotantotilaan ja kalan kalastusalueeseen, jalostetuiden tuotteiden kotimaisuusaste pitää olla vähintään 75 % (mielellään tehty REKO-tuotteista), jalostaja ei saa käyttää puolivalmisteita ja ylläpito voi laittaa ylärajan koskien tuottajien/tuotteiden määrää. Lisäksi REKO on ainoastaan tarkoitettu ruuan ja elintarvikkeiden myyntiin (mukaan lasketaan kuitenkin eläinten ruoka ja vihannesten- ja marjojen taimet). Näin pääpiirteet lyhyesti.

Vaasassa pyritään tarjoamaan paras mahdollinen vaihtoehto ja ryhmämme ei esimerkiksi salli häkkikanaloiden kananmunien myyntiä. Syy tähän valintaan on se, että eettinen tuote on käsite, joka vaihtelee ihmisestä toiseen. Joillekin tärkein eettinen (ja ekologinen) kriteeri on lähituote reiluun hintaan, joka hyödyntää sekä tuottajaa että kuluttajaa. Toiselle on tärkeää, että tila on pienimuotoinen ja että kanat pääsevät käymään ulkona.

Jos rajoitamme osallistuvia tuottajia siten, että otamme vain yksi eettinen perustelu huomioon, verkostomme muuttuu heikommaksi ja jäljellä on vain samanmielinen pieni porukka. Tuottajien kannalta osallistuminen ei ole mielenkiintoista, jos kuluttajia on liian vähän, riippumatta niiden omista käsityksiä eettisestä.

Olemme sen sijaan yrittäneet pitää REKOssa avointa keskustelua. Tuottajilta toivottaisiin, että he avoimesti kertoisivat omista tuotantotavoistaan kuluttajille. Toivomme, että vuoropuhelu tapahtuu avoimesti meidän keskusteluryhmässä tai jakelutilaisuudessa. Keskustelu edesauttaa ymmärtämään maanviljelijän todellisuutta ja sitä miten yhdessä pystymme luomaan parhaat lähtökohdat sekä eläimille, luonnolle että itsellemme.

Otamme mukaan niin monta eri vaihtoehtoa kuin mahdollista jotta jokainen kuluttaja voi ostaa ”oikein”. Toivomme että kaikki löytäisivät ”reilun vaihtoehdon” tuotetarjonnasta. Perusperiaate koko Suomen REKO-verkostossa on, että jälleenmyyntiä ei sallita, mutta sen lisäksi avoin keskustelu ja paikalliset olosuhteet määrittelevät. Kaikilla alueilla Suomessa ei ole esim. laajaa luomu-/eettistä tuotantoa. Mutta takaisin kysymykseen.

Ei. Kuka tahansa ei voi tulla myyjäksi Vaasan REKOon tai REKOissa ylipäätänsä, vastakseni esitettyyn kysymykseen. Keskustelemme aina ylläpitoryhmässä ja kysymme mukaan pyrkivältä tuottajalta eläinten olosuhteista, luomu/perinteinen ja muista näkökulmista kuten esimerkiksi työolosuhteet, jos se on ajankohtaista.

Lopuksi vielä sitaatti samalta kuluttajalta, joka esitti kysymyksen, kun hän kertoo miksi juuri hän ostaa REKOsta.

”Juuri nämä tekijät [luomutuotteita, niin vähän torjunta-aineita kuin mahdollista, eläinpito joka on edes ”vähän parempi” kuin tavanomaisessa eläintuotannossa, hyviä työolosuhteita], jotka ovat motivoituneet minua maksamaan hieman korkeampi hinta tuotteistaan. REKOn pointti ei voi ainoastaan olla, että tuottajat saa enemmän rahaa tuotteistaan […] Maksan siis mielelläni ekstraa ideologiasta, ei muusta. Siksi pidän sitä tärkeänä asiana, että tuottajat esittäytyisivät ja kertoisivat selkeästi kuluttajille mitä he edustavat, jotta he saisivat myydä REKOn kautta.”

Syitä ostaa REKOsta löytyy varmaan yhtä monta kuin kuluttajia. Kerro mielellään kommenttikentässä miksi sinä ostat REKOn kautta?


Konsumentfråga: Vem får sälja på REKO?

Skrivet av Magdalena Lindroos 16.10.2017

Kategorier:
Taggar:

Vi i administrationen för REKO Vasa fick nyligen en fråga från en av de som handlar på REKO. Frågan som konsumenten har handlar om vem är det egentligen som säljer på REKO: är det bara ekologiska och etiska produkter som säljs eller får vem som helst vara med som försäljare?

”Det är jätteviktigt för mig att köpa djurprodukterna från producenter som tar väl hand om sina djur, och det trodde jag var en del av hela ursprungsideologin för Rekoringen. Så varför släpper man med producenter som säljer samma djurplågeri som i vanliga butiker, bara att nån euro dyrare då de får kalla sig "Reko"? […] Jag har ju köpt från Reko mest av den orsaken att det skulle vara ekologiskt och "lycklig djurhållning", men är det så att vem som helst kan bli försäljare bara det är närproducerat?” skriver hen.

Svar: Konsumenten i fråga är inte ensam i sin förvirring, utan det är en vanlig missuppfattning att REKO är lika med EKOLOGISKT och ETIK. Namnet REKO anspelar på REjäl KOnsumtion, men vad som är ”rejält” är alltid en tolkningsfråga.

REKO har en rad grundprinciper som finns att läsa på sidorna Äkta Smak. Dessa grundprinciper bestämdes i Seinäjoki 2015 under gemensamt möte mellan Finlands alla dåvarande REKO-administratörer. Grundprinciperna för alla REKO ringar i Finland är 1) ingen återförsäljning 2) så nära som möjligt 3) etisk produktion, gärna ekologisk 4) öppenhet och transparens i produktionssättet 5) administratörerna får bestämma lokalt vilka övriga kriterier som gäller för deras REKO-ring. 

I Vasa har vi utöver dessa grundprinciper olika kriterier; bland annat att produkten ska komma från inom fd. Vasa län, man ska kunna spåra kött, ägg, mjölk till produktionsgården och fisken till fiskeområdet, de förädlade produkter bör innehålla minst 75% inhemska ingredienser (gärna av REKO-produkter), förädlare ska inte använda halvfabrikat och att administratörerna kan sätta tak på antalet producenter/tillverkare per produkt samt är REKO endast för mat och livsmedel (dit räknas dock även djurfoder och grönsaks- och bärplantor). Så här i all korthet huvuddragen.

Vi strävar i Vasa efter att ha bästa möjliga alternativ tillgängliga och i vår grupp har vi till exempel inte med ägg från burhöns. Orsaken till det här är att vad som anses etiskt är ett begrepp som varierar väldigt mycket från person till person. För vissa är det viktigaste kriterier för etik (och eko) att det är närproducerat till ett förmånligt pris som gynnar både producent och konsument. För andra är det viktigt att gården är småskalig och att hönorna kan gå ute.

Om vi begränsar deltagande producenter till att bara ta i beaktande ett etiskt argument så kommer det att leda till att vårt nätverk försvagas och blir bara en liten klick av likasinnade. För producenterna är det inte intressant att delta om det finns för få konsumenter, oberoende vad deras egen inställning till vad etiskt är.

Istället har vi gått inför att försöka ha en öppen dialog inom REKO-ringen där alla producenter förväntas berätta om sina produktionsmetoder till konsumenten. Vi hoppas att den dialogen förs öppen på vår diskussionssida eller på utdelning. Diskussion hjälper att skapa förståelse för bondens verklighet och hur vi tillsammans kan hjälpas åt att skapa de bästa förutsättningarna för djur, natur, och oss själva.

Vi har så många alternativ som möjligt med så att varje konsument ska kunna handla 'rätt'. Förhoppning är att alla ska hitta ett ’rejält alternativ’ i produktutbudet. Grundregeln i REKO nätverket över hela Finland är att det inte får finnas mellanhänder, sen styrs allt annat av den öppna dialogen och vilka möjliga etiska alternativ som finns på ort och ställe. Alla områden i Finland har inte t.ex. ett brett eko/etiska alternativ. Men tillbaka till frågan.

Nej, vem som helst kan inte bli försäljare i REKO Vasa eller REKO överlag, för att svara på frågan ovan. Vi diskuterar alltid inom administrationen och frågar producenterna om djurhållning, ekologiskt/ konventionellt och andra aspekter såsom arbetarnas rättigheter på gården om det är aktuellt.

Vi avslutar med ett citat där konsumenten som ställde frågan berättar varför just hen vill handla på REKO.

Det är ju dessa faktorer [ekoprodukter, så lite bekämpningsmedel som möjligt, djurhållning där djuren mår åtminstone "lite bättre" än i konventionell djurproduktion, bra arbetsförhållande] som motiverat åtminstone mig att betala lite högre pris för varorna. Grejen med Reko kan ju inte enbart vara att producenterna ska få bättre betalt för sina varor. […] Jag betalar alltså gärna extra för ideologin, inget annat. Därför tycker jag att det skulle vara viktigt att producenterna MÅSTE presentera sig och vad de står för, tydligt för konsumenterna, för att få sälja via Reko.

Orsakerna till att handla på REKO är säkert lika många som det finns konsumenter. Dela gärna med dig i kommentarsfältet: vad får dig att handla via REKO?


Skillnaden mellan REKO och andra lokala mat­marknader

Skrivet av Maria Ehrnström-Fuentes 12.10.2017

Kategorier:

reko

Lokala matmarknader har alltid funnits i en form eller annan. Torghandel, direktförsäljning, gårdsförsäljning, skördemarknader är alla komplement till maten som handlas i butik. Redan innan REKO uppkom fanns det i i många städer rätt så välfungerande matringar där grannar eller hela stadsdelar gått samman för att handla mat direkt från närregionens producenter eller grossister med importerade ekologiska varor.

Då det gäller lokal handel av mat i Finland var det REKO som kom in som den stora utmanaren då vi introducerade konceptet i Jakobstad och Vasa för några år sedan. Sedan dess har olika varianter av liknande system uppstått där lokal mat står i fokus. Alla de här systemen är komplement till varandra på ett eller annat sätt, men eftersom de är komplement så är  konsekvenserna för de deltagande medlemmarna också olika och det här påverkar systemen möjligheter att skapa hållbara förändringar i produktionen och konsumtionen av lokal mat. Utfallet blir helt enkelt olika beroende på vilket matsystem man väljer att delta i. Konsumenten och producentens möjligheter att påverka matsystemet och relationerna inom systemet är alltså olika. 

Vad är då skillnaden mellan olika matsystem i jämförelse med REKO? I det här inlägget kommer jag att försöka belysa de olika relationerna i olika matsystem och argumentera för varför REKO har potential att vara något mycket mer än vad något av de här andra systemen kan erbjuda.

TORGHANDEL

-        sker vanligtvis under en längre tid, t.ex. kl 10 - 17

-        varorna är inte förhandsbeställda

-        kräver marknadsföring och avgifter av producenter

-        utbudet styrs och bestäms av de som säljer eller administrerar ( = toppstyrt)

-        kundebeteendet svårförutsägbart och sporadiskt

-        inte nödvändigtvis direkthandel, utan även förmedling

-        exempel: Vasa torghandel, skördemarknader

I torghandel kan inte producenten veta på förhand hur mycket som kommer att gå åt av deras varor och det går mycket tid åt själva försäljningen. Det här betyder att man inte kan förutse åtgången på produkterna och det finns risk för en hög andel matsvinn om inga kunder dyker upp.  För torghandel krävs också i Finland att försäljarna eller administratören för torghandel har anmält om livsmedelsföräljning av kommunen. Beroende på produkten och torghandels öppenhållningstid kan för vissa produkter, som behöver en obruten kylkedja, kräva att det finns möjlighet till uppkoppling till elektricitet.

Eftersom tillströmningen av kunder inte är garanterad med torghandel så kräver det också att platsen antingen är centralt belägen eller att någon satsar på att göra reklam för själva torget så att det blir känt för kunderna. Torghandel kräver således marknadsföring. Det här är en extra kostnad som någon måste stå för, antingen producenterna själva eller den som administrerar torget. För torghandel betalar alltså producenterna med tid och eventuellt kostnader för marknadsföring och elektriciteten på platsen. Allt detta påverkar vem som kan och får sälja på ett torg och det påverkar direkt utbudet och lönsamheten i torghandel.

I torghandel har inte kunderna mycket att säga till om utan torgets utbud styrs av den som administrerar och de som säljer på torget.  Vem som får vara med och sälja och om man får sälja andras produkter beror helt på besluten som fattas av den som håller i trådarna. Systemet blir således toppstyrt per automatik. Kunden lockas till torget med bra stämning, fräscha produkter och eventuellt konkurrenskraftiga priser.

Direktkontakten mellan producent och konsument är inte garanterad i torghandel. Det finns inte heller något som garanterar att kunden träffar den som verkligen producerat maten eller att maten är enbart producerad lokal. Det här betyder att det behövs certifierings-system som förmedlar hur produkten blivit producerad. Kunderna kan inte alltid fråga producenten själv på plats, det sker då inte heller nödvändigtvis en delad inlärning mellan producent och konsument och deras uppfattning om vad mat är.

 

Det här är ett hinder för att hållbara nya lösningar ska kunna uppstå. För att hitta nya lösningar är det väldigt viktigt att konsumenter och producenter lär sig att värdesätta varandras perspektiv. För det är genom en stärkt konsument-producent relation som båda två kan lära sig at samarbeta för att minska de negativa effekterna av dagens jordbrukssystem.

Vasas torghandel och skördemarknader är typexempel på traditionell torghandel.

 

PRODUCENT KOOPERATIV

-        sker via olika kanaler; torghandel, nätet, hemleverans, eller gemensam butik

-        varorna kan vara förhandsbeställda med inte nödvändigtvis (beror på kanalen)

-        producenterna samarbetar med försäljningskostnaderna

-        producenterna bestämmer  ( = toppstyrt)

-        inte direkthandel med producenten (= delad inlärning uteblir)

-        kunden lockas av bekvämlighet (hemleverans), ideologi (eko-koop), eller pris

-        kundbeteendet kan vara svårförutsägbart men också stabilt

-        exempel: Farmarin Markkinat, Gårds-Smak

I producent-kooperativ är det flera producenter som gått samman för att sälja sina produkter genom en gemensam kanal. Exakt hur maten säljs bestäms av kooperativet, det kan ske genom torghandel, via nätet eller med förhandsbeställda produktlådor som levereras till en förutbestämd plats.

Det speciella med producent-kooperativ är alltså inte var maten säljs till konsumenterna, utan det handlar mer om vem som styr och bestämmer vilka produkter som får vara med. Det här betyder igen att kunden som väljer att köpa via ett producent-kooperativ också accepterar att det är producenterna som väljer för dem vilka produkter och produktionsmetoder som är accepterade.

Ko-opertivet kan vara både konventionellt eller ekologiskt, eller som något helt nytt så som till exempel Farmarin Markkinat har försökt positionera sig. Det är ko-opertivets lednings ideologi som väljer inriktning, kunden väljer om den tycker att den inriktningen är bra genom att delta eller inte delta.

Eftersom det är producenterna som samarbetar med försäljning och distribution så kommer inte kunden att träffa den som producerat deras mat varje gång maten levereras. Möjligheter till delad inlärning uppstår alltså inte automatiskt i detta system.

 

ANDELSJORDBRUK (CSA)

-        delar på ekonomiska risken konsument-jordbrukare

-        säsongskontrakt eller medlemsavgifter ger stabilitet i kundbeteendet

-        diversifierade produktion på en gård och homogen kundkrets

-        kunder och producent bestämmer tillsammans (möjlighet till delad inlärningi)

-        kunden lockas av produktens egenskaper (produktionssätt, ideologin bakom, kvalitet)

-        kundbeteendet stabilt och förutsägbart

-        exempel: OmaMaa Luomusosuukunta (Helsingfors)

Community Supported Agriculture (CSA), eller andelsjordbruk som det kommit att heta på svenska är ett system som kommit till som en motreaktion till det konventionella jordbruket. Under namnet 'Teikei' uppstod det här systemet ursprungligen i Japan på 1970-talet.  Det var en grupp kvinnor som var oroliga över det moderna intensifierade jordbrukets effekter på deras barn som tog saken i egna händer och började organisera sig tillsammans med likasinnade jordbrukare. Teikei var också ett sätt för jordbrukarna att undgå dyra ekologiska certifieringssystem, eftersom hela nätverket byggdes upp på basen av nära kontakter och ömsesidigt förtroende. Från Japan spred sig modellen sedan till USA och Europa, där olika former av CSA vuxit fram under årens lopp.

En viktig del av CSA anses ofta vara dess fokus på att dela på den ekonomiska risken så att inte enbart jordbrukaren står för kostnaderna om skörden slår fel. Den sortens riskdelning har man kunnat införa i CSA genom att skriva säsongskontrakt med fasta priser, eller genom medlemsavgifter som går oavkortat till jordbrukarens lön.  Men olika CSA kan se väldigt olika ut, beroende på vad deras interna målsättning är.

Utgångspunkten i CSA-modellen har dock varit att producenterna och konsumenterna delar ett gemensamt synsätt om hur maten ska produceras. Det här synsättet är ofta väldigt lika de ekologiska principerna i eko-certifieringssystem, men CSA modellen går för det mesta ännu längre än så; jordbruket är inte enbart ekologiskt, det är också diversifierat så att konsumenterna får så många olika produkter som möjligt från en och samma gård.

Ibland förväntas också konsumenterna bidra med en arbetsinsats, dels för att de ska få ner kostnaderna men också för att på så sätt garantera att konsumenten lär sig mer om hur mat produceras.

CSA består således oftast av ett kontrakt mellan EN gård med diversifierat jordbruk och EN (rätt så) homogen grupp konsumenter som bor i närheten. Distributionen sköts antingen genom att producenten levererar varorna till konsumenterna eller genom att konsumenterna hämtar sina varor från gården.

I Finland finns det ännu väldigt få utarbetade CSA-modeller, men ett exempel är OmaMaa Luomuosuuskunta i Helsingfors. Där har aktiva konsumenter (som ursprungligen hade en gemensam matring med gemensam upphandling från olika gårdar och eko-grossister) gått samman för att bygga upp en gård enlig deras egna principer i Tusby. Utöver det har de också ett café i Berghäll i Helsingfors där de lagar mat av sina egna produkter och håller föreläsningar om gården och matens hållbarhet.

 

REKO

-        förhandsbeställning på korta perioder (1-2 veckor på förhand)

-        effektiverad utdelning (30-60 minuter)

-        inga längre förbindande kontrakt (ingen delad risktagning)

-        konsumentbeteendet relativt svårförutsägbart

-        både producentstyrt och konsumentdrivet (hur det styrs beror på admin)

-        direktförsäljning (möjlighet till delad inlärning)

-        gratis för både konsument och producent att delta

-        marknadsföring sker genom nätverkets egna medlemmar genom sociala media

Den ursprungliga tanken med REKO var att bygga upp en sorts nätverksbaserad CSA-modell med kontraktbaserade matleveranser, där producent och konsument delade risken för skördens storlek. Genom att sammankoppla FLERA gårdar med en grupp intresserade konsumenter, var tanken att vi skulle får stora fördelar från att många konsumenter köpte mat av många olika producenter på samma gång. Utdelningen var nämligen koordinerad att ske på en gemensam (gratis) plats under 30-60 minuter. Den korta utdelningstiden och användningen av offentliga platser för utdelningen gjorde det möjligt att undvika gemensamma kostnader.

Konceptet utgick ifrån att det inte fanns någon formell organisation och inga pengar involverade i själva administrationen av nätverket utan enbart en grupp frivilliga personer som sammanförde och gjorde det möjligt för producenter och konsumenter att utöva handel. Kontraktet försvann ganska snabbt eftersom varken producenterna eller konsumenterna ville binda sig till två månaders förhandsbeställingar. Istället gick vi snabbt in för att sköta förhandsbeställningarna veckovis via våra Facebook-grupper. Det här ledde givetvis att skördeperiodens risktagande som varit meningen att vara delad nu enbart föll på producenten. Men övergången till Facebook gjorde det lätt att ansluta sig och köpa via nätverket och på så sätt växte både antalet REKO-grupper och antal medlemmar väldigt snabbt.

REKO är nu ett hybridsystem där vi inom enskilda grupper varken har en gemensam ideologi som förenar oss eller de administrativa bördor som torghandel medför. Generellt är REKOs målsättning att öka hållbarheten genom att prioritera etisk produktion så nära utdelningsplatsen som möjligt. Men exakt vad etisk produktion innebär är något som varje enskild REKO-grupp tar ställning till på basen av förutsättningarna som orten erbjuder. Där har administratörerna en nyckelroll i att engagera alla medlemmarna i diskussionen om vilka producenter som ges tillträde till gruppen.

Vem som är med i administrationen påverkar således också vilka regler som gäller i varje enskild grupp utöver grundregeln om inga mellanhänder eller medlemsavgifter. Vissa REKO-grupper är producentstyrda och liknar således mer producent-kooperativ, andra har både konsumenter och producenter med i administrationen av gruppen I vår grupp är vi fortfarande enbart konsumenter som sköter själva administrationen (och de interna reglerna) men vi försöker sköta det i nära samarbete med producenter.

Inga mellanhänder är tillåtna i REKO. Det här gör det möjligt för konsumenterna att ställa frågor och lära sig mycket om varorna de köper på REKO. För producenterna har det här systemet lätt till en nära och väldigt givande kontakt till kunderna som fortsatt köpa från dem under många år. Producenterna kan själva bestämma om de bygger upp längre kontraktbaserade leveranser (såsom i CSA-verksamheten) vilket kan ge dem ökad delning av produktionsrisken med kunderna.

REKOs styrka är den effektiverade försäljningstiden till en stor grupp konsumenter som systemet erbjuder i jämförelse med andra direkthandelssystem (framförallt torg). De producenter som säljer bra via REKO är väldigt nöjda att inte behöva sätta mer än 30-60 minuter på att leverera sina produkter, dessutom vet de på förhand ungefär hur mycket som går åt och det här minskar på matsvinnet efter försäljningstillfället.

 

REKOs potential att vara något mycket

På basen av de senaste fyra årens erfarenheter har jag identifiera tre svagheter med hur REKO bedrivs idag:

1)     Kunderna är inte skyldiga att dela på risken med producenterna - det betyder att kunden bestämmer själv om de deltar eller inte. I vardagsstressen är det väldigt många som hellre väljer att köpa all sin mat via det extremt effektiva stormarknadskonceptet, där REKO (i motsats till vad vi i början trodde) har svårt att konkurrera prismässigt (mer om pris i ett senare inlägg). Ett sätt att komma åt den här problematiken är det viktigt att bygga mekanismer som gör REKO attraktivt för både producent och konsument.  Viktigast är att producent och konsument kontinuerligt kommunicerar med varandra så att båda förstår hur deras insats påverkar varann.

2)     Administratörernas makt att bestämma vem som får vara med kan hindra utvecklingen mot det mest optimala (försäljningsmässigt och hållbarhetsmässigt) och det här kan skapa konflikter som inte alltid gynnar REKO-gruppens funktionsduglighet. Därför är det viktigt att de som sköter administrationen förstår sitt ansvar. Ledorden i REKOs styrning borde i alla grupper vara lyhördhet och transparens.

3)     På grund av det väldigt diversifierade producent- och konsumentunderlaget (det finns ingen gemensam ideologi som förenar, det som förenar oss är Facebook-gruppen och plats där utdelningarna sker) blir det väldigt svårt att bygga upp en gemensam image och en gemensam syn på vad mat är, och hur den ska produceras. Även i det här fallet är det öppen kommunikation och engagerande diskussioner som kan föra konsumenterna och producenterna närmare varandra. För att ändra på hur mat produceras räcker inte alltid enbart kommunikation. För att bonde ska kunna ställa om sin produktion till mer ekologiska metoder kan det behövas finansiella stödformer såsom crowdfunding eller förhandsbeställda produkter.

Den här sista punkten kan också vara REKOs styrka, men bara om vi lyckas överkomma våra egna invanda och begränsade egna föreställningar om vad mat är och ta till oss av det som andra har att lära oss. Det finns nämligen väldigt få system i världen (om ens något alls?) där så här många producenter och så här många konsumenter förenas i ett gemensamt matnätverk utan mellanhänder.

Om vi lär oss att samarbeta och om vi lär oss att dra nytta av nätverkets alla fördelar och om vi lär oss att kommunicera öppet och transparent så kan vi åstadkomma stora förändringar lokalt, mycket större än vad någon enskild CSA någonsin kommer att kunna åstadkomma.

Om de över 10 000 medlemmarna i Vasas REKO nätverk skulle bestämma sig idag för att stöda de lokala medverkande bönderna för att de ska ställa om sin produktion till ekologiskt jordbruk så skulle det vara fullt möjligt att genomföra det.

Om producenterna skulle vara villiga att experimentera med nya former av jordbruk (såsom till exempel agroekologi eller permakultur) så skulle de kunna hitta både moraliskt och ekonomiskt stöd bland konsumenterna. Men för att det här ska ske krävs en kritisk medvetenhet bland medlemmarna om hur jordbruk ser ut idag och hur det kunde se ut i framtiden, och det kräver också engagemang från båda parterna.

REKO är en kraftfull mekanism som jag inte tror att vi riktigt förstått hur vi kan utnyttja på rätt sätt ännu. Som administratör för en av grupperna kan jag enbart hoppas att konsumenterna och producenterna förstår alla möjligheterna som vi har att göra något alldeles unikt med vårt nätverk. Det är bara genom att så många som möjligt deltar som det här nätverket hålls vid liv. Vår roll i administrationen är att möjliggöra möte mellan producent och konsument på bästa sätt. Det är sedan upp till producent och konsument att bestämma innehållet i deras möten.

Avslutningsvis vill jag ännu säga att det som egentligen är den viktigaste faktorn i alla de här olika systemen handlar om hur styrningen av dem sköts. Är det en grupp producenter, en producent ensam, en organisation som jobbar med egna lönsamhetskrav? Eller är det en frivilligt sammansatt grupp av människor med olika bakgrund och olika tankar om hur lokal handel med mat ska se ut? Man kan fundera på hur mycket de bryr sig som sätter upp reglerna om att se till att olika delar av hållbarhetskraven uppfylls inom nätverket. Tillåter man enbart ekologiskt eller är det bara lokal närproducerad mat som är kriteriet? Styrningen avgör.

 


Räddnings­arbetet fortsätter: efter blomkålen kommer andra kålsorter

Skrivet av Maria Ehrnström-Fuentes 19.09.2017 | 1 kommentar(er)

57369836 l

I augusti lyckades vi i Vasas REKO-grupp få till en riktigt framgångsrik kampanj där blomkålen som annars riskerades att plöjas ner i jorden såldes i stora mängder till våra konsumenter. Närmare 1,5 ton (1)  gick åt på mindre än två veckor. Blomkålshistorien i Vasa var en särdeles vacker berättelse om hur vanliga media i kombination med sociala media och REKO-nätverket kan vara med och styra matkonsumtionen lokalt. Än mer orsak att vara nöjd med vad vi åstadkom genom vårt 'lilla' ingrepp finns det om vi ser hur nyheten sedan spred sig till övriga Finland och skapade ett kraftigt uppsving (190% för att vara mer specifik) i hela landets blomkålskonsumtion.

Det hade förstås varit bäst om den efterfrågan också kanaliserats till landets olika REKO-grupper så att bonden själv hade kunnat bestämma försäljningspriset och fått ordentligt betalt för sin insats. Nu sålde de stora kedjorna blomkål till ett underpris på 1 euro per kilo medan deras blomkålstalko-kampanjer pågick. Vad deras uppköpspriset var under den här perioden har de inte velat avslöja offentligt. Priset på inhemsk blomkålen är nu uppe i mer än det dubbla igen i vanliga butiker (ca 2,50 e/kg). Frågar kvarstår givetvis; vad får bönderna för sin insats då priset i butiken svänger så pass kraftigt under högsäsong?

Men med tanke på åtgången kan man ändå anta att det finns mer än en frys som utrustats med förvälld blomkål inför vinterhalvåret i år. Det är en seger för den lokala maten.  Dessutom har vi berikats med en mängd nya blomkålsrecept på bloggar, i tidningsspalter, och i diskussionsgrupper på Facebook. Att få äta finsk blomkål året om känns minst sagt lyxigt då man tänker på kvaliteten på blomkålen i frysdisken under vinterhalvåret, eller på den långtbortifrån transporterade färska diton i grönsakshyllorna.

För att stöda lokala grönsaksodlare behöver vi konsumenter lära oss att äta enligt säsong, och förlänga säsongen med att ta tillvara grönsakerna på rätt sätt. Nu är det hög tid att ta tillvara alla andra färska grönsaker som ännu skördas ute på fälten innan första frosten kommer. Väldigt mycket går att ta tillvara, bara man vet hur.  Efter blomkålen kommer andra kålsorter. Vad vet vi om dem och olika recept som gör dem intressanta för oss nu i vinter?

Det går faktiskt att förvälla och frysa ganska många kålsorter. Broccolin och brysselkålen är ju lätta att frysa. Dem är vi vana att se i butikens frysdiskar också. Men visste du att också vitkålen och rödkålen går att förvälla och frysa? Perfekt för traditionell kållåda i vinter, eller kanske något smarrigt som det här receptet, bångat på Skillnadens Trädgårds blogg:

Gratinerad rödkål med mögelost

Värm ugnen till 200-225 grader.
Dela lämplig mängd kål i klyftor och skär bort stocken. 
Skär kålen i mindre bitar.
Koka kålbitarna i lättsaltat vatten en kort stund så att krispigheten försvinner något. Passa så den inte blir mjuk och sladdrig!
Häll av vattnet. (i det här skedet kan du frysa ner kålen för att använda senare i vinter)
Blanda den kokta kålen med smulad mögelost
Häll i en smord form
Gratinera i ugnen tills osten börjat smälta i ca 10-20 minuter.

 

Shoppa loss nu medan grönsakerna trendar på REKO. Snart är det kallt och kulet och då är det skoj att ha lokal mat i egen frys!

 


Kesäkeitto: arkiruoka REKO-tuotteista

Skrivet av Magdalena Lindroos 13.09.2017

snalsoppa reko 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaikka kesä alkaa olla jo ohi ja syksyn saapuminen tuo padat liedelle, olen äskettäin tehnyt kesäkeiton REKO-tuotteista. Suurimmilta osin luomutuotteista tai omasta kasvimaasta. 


Kesäkeitto on helppo ja terveellinen ruoka, joka sopii kiireiseen arkeen. Tässä ohjeet!

Kesäkeitto

1/2-1 l

10

5-6

1

2

 

 

2 dl

3 dl

2

 

vettä

kuorittua perunaa

porkkanaa

pieni kukkakaali

keltaista sipulia

kourillinen herneitä kuorineen

persiljaa oman maun mukaan

maitoa

ruokakermaa

kanamunaa

suola

valkopippuria

Paloittele perunat, porkkanat ja kukkakaali sekä viipaloi sipuli ja herneet. Kiehuta vesi ja lisää siihen perunat, porkkanat ja suola. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää kukkakaali ja sipuli. Anna kiehua kunnes on ”al dente” ja ota kattila pois liedeltä. Vatkaa maito, ruokakerma ja kanamunat yhteen ja sekoita keittoon. Siirrä takaisin leidelle jälkilämpöön ja mausta valkopippurilla ja suolalla. Voit koristella persiljalla lopuksi.