Slurk Header

Foghorn

Skrivet av Jakob Nylund 15.02.2019

Ginger beer fungerar med nästan alla typer av starksprit. Vodka, rom eller gin. Allt går bra. Denna vecka tänkte jag introducera er till Dark and Stormys och Moscow Mules ginkusin Foghorn. Alla tre har mycket gemensamt. De är fräscha, läskande, enkla att blanda och dessutom är ingredienserna så simpla att du hittar dem i en nedstängd Siwa.

Foghorn 02

Vad är då skillnaden mellan ginger beer och ginger ale, frågar ni er i kör. Lite diffus är det tråkiga svaret. Traditionellt så ska Ginger beer fermenteras medan Ginger ale i princip är kolsyrat vatten smaksatt med nån sorts ingefära. Men det finns överraskande nog ingen nitisk myndighet som övervakar tillverkningen av ingefärsdricka så i slutändan kan man inte vara helt säker på vad man får i sig. Ginger beer brukar dock smaka lite mer ingefära och lite mindre sötsliskigt och det är ju ingen dum kombo. Skulle du bara hitta ginger ale så använd den.

Ginger beer sälja både med och utan alkohol. Drinkar med ginger beer är vanligtvis tillräckligt starka så den alkoholfria varianten är nästan att föredra.

Ingredienser

60 ml gin
120 ml ginger beer
En halv lime

Garnering

Limeskiva

Utrustning

Jigger
Is
Kniv
Sugrör
Highballglas

Gör såhär

  1. Fyll glaset med is
  2. Kläm saften ur den halva limen, häll i ginen och rör om
  3. Toppa med ginger beer och garnera med en limeskiva

Old Pal

Skrivet av Jakob Nylund 08.02.2019

Lika delar rye, torr vermouth och Campari bildar din nya, bästa whiskeyvän.

Old Pal 01

Om du någon gång testat en Negroni men inte riktigt tyckt att den fallit dig i smaken, då är en Old Pal ett perfekt alternativ. Denna drink är inte alls lika bitter eftersom den använder torr vermouth istället för en kombination av både söt vermouth och Campari som gör Negronin så speciell. Whiskeyn bidrar med djup och värme som passar perfekt, speciellt vintertid.

Ingredienser

30 ml rye whiskey
30 ml torr vermouth
30 ml Campari

Garnering

Citronskal

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Kniv/skalare
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i rörglaset
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas med is
  4. Med kniv eller skalare, skär till en tunn bin citronskal, vrid den över glaset och lägg den på glasets kant

White Lady

Skrivet av Jakob Nylund 31.01.2019

Kategorier:
Taggar:

Ett fluffigt litet ginmoln i ett glas. White Lady 02

Det exakta ursprunget till White Lady är omstritt men den har högst antagligen funnits i minst hundra år. Proportionerna varierar ganska mycket, denna variant är ganska ginstark men balanseras ändå väl av sötman från triple secen och syran från citronen. Äggvitan bidrar inte bara till en härlig munkänsla men också rent visuellt genom att skapa ett drickbart litet drömmoln. Eller en rejäl snöstorm.

Ingredienser

60 ml gin
15 ml triple sec (Cointreau, curacao eller dylikt)
15 ml färsk citronjuice
En äggvita

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingrendienser i shakern och skaka (utan is) i 10 sekunder
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder till
  3. Sila innehållet i shakern

Good Cork

Skrivet av Jakob Nylund 25.01.2019

Två sorters starksprit och en riktig gubblikör värmer fint i denna vargavinter.

Good Cork 02

När vi nu kryper ner till tvåsiffriga minusgrader sitter denna kraftiga whiskeycocktail riktigt fint. Att kombinera whiskey och mezcal låter kanske som dumheter men Good Cork bildar en rökig, kryddig helhet som värmer fint i denna smällkyla. Servera helst över stora isbitar så du kan sippa länge på denna.

Ingredienser

30 ml irländsk whiskey
30 ml mezcal
15 ml Bénédictine
2 stänk bitters (Peychauds, Creole Bitters eller bara Angostura)

Garnering

En äppelskiva

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Kniv/skalare
Is
Tumbler eller whiskeyglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i rörglaset
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas med is
  4. Garnera med en äppelskiva

Beachcomber

Skrivet av Jakob Nylund 18.01.2019

Som jag förklarade i förra inlägget så har det varit tyst alldeles för länge här. Men denna lilla drinkpaus har kanske varit vältajmad med tanke på att jul och nyår ändå kan innebära att man får lite för mycket av livets goda. Nu är det dags att blicka framåt mot sommaren med en Beachcomber, en fräsch tikidrink som är en lite mer avancerad Daquri utan att på något sätt vara svår att blanda. Om du inte gillar dina drinkar allt för syrliga, ha i lite, lite sockerlag.

Beachcomber 02

Ingredienser

60 ml ljus rom
20 ml orange curaçao (eller annan apelsinlikör)
20 ml färsk limejuice
10 ml maraschinolikör
Eventuellt en halv tesked sockerlag

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Radiotystnad

Skrivet av Jakob Nylund 13.01.2019

Kategorier:

Det nya bloggåret har inletts i total tystnad vilket jag beklagar. Anledningen till detta är ganska enkel, jag har flyttat. Till en annan lägenhet då, inte en ny blogg eller annat omvälvande.IMG 0548

Långt ifrån färdigt men tillräckligt klart för att börja blanda drinkar!

Flytten har gjort att mina bloggråvaror har varit lite utspridda, lite nedpackade, lite försvunna och lite nerprioriterade. Men nu är isen i frysen och all utrustning på plats, så inkommande vecka kör vi igång igen! Hörs då!


French 75: Snabbt och enkelt till nyår

Skrivet av Jakob Nylund 30.12.2018

Kategorier:
Taggar:

French 75 01

Nyår innebär ofta att femtielva olika grejer ska fixas på alldeles för kort tid, så vem har tid att stå och mixa drinkar? Men vill man ändå dricka någonting mer än bara en simpel flaska bubbel, testa då en French 75 som är en fräsch och snabb drink med ingredienser du kanske redan har hemma. Det är dock rätt bra schvung i denna så jag skulle inte rekommendera att du dricker fler än en. 

Ingredienser

45 ml gin
20 ml färsk citronjuice
20 ml sockerlag
30 ml champagne (eller mousserande vin om du är en förståndig människa)

Garnering

Citronskal

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Kniv eller skalare
Is
Champagneglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom bubblet i en shaker med is och skaka i 10 sekunder
  2. Sila innehållet i shakern och toppa med bubblet
  3. Använd inte ordet "bubblet" när du faktiskt pratar med folk. Det är ett lätt enerverande ord
  4. Skär en tunn bit citronskal som garnering

GT-glögg

Skrivet av Jakob Nylund 23.12.2018

Fick tidigare i veckan en flaska Christmas Spices från Swedish Tonic. (Tack för den Wera!) Den har tagits fram som ett samarbete mellan Swedish Tonic och Stockholms Bränneri till deras Gin & Tonic-glögg.

Swedish Tonic Christmas Spices

Det är alltså ett tonickoncentrat med julsmaker som gör att du genom att tillsätta lite vanlig dry gin, sockerlag och hett vatten får en annorlunda juldrink - GT-glöggen.

Glogg Gin Tonic

Provblandade den igår och måste säga att det var en intressant smakupplevelse, till uppesittarkvällen idag tror jag det blir att experimentera med att testa en egen variant med vanlig glögg. Kanske eventuellt en skvätt aperol för att kompensera bitterheten?

Om det blir en succé återkommer jag ännu idag, om inte annat får jag önska alla en riktig god jul!


Äggtoddy

Skrivet av Jakob Nylund 13.12.2018

Blotta tanken på äggtoddy har länge gett mig rysningar. Juldrinkar överlag har aldrig varit någon personlig favorit. Bland mina inläggsutkast hittas rubriken "Tre juldrinkar du kan ge blanka fan i att blanda". Men jag bestämde mig för att ge dem en sista chans. Och jag är tvungen att inse att jag haft fel.

Efter lite research och egna modifieringar har jag nämligen hittat ett toddyrecept som är riktigt... bra. Det är dessutom relativt enkelt, snabbt och fungerar med de flesta blandningar av mörk rom, kryddad rom, bourbon, konjak eller varför inte calvados? Vad du har hemma helt enkelt.

Aggtoddy 02

Ingredienser, ca 4 glas

2 hela ägg
70 gram strösocker
18 cl lättmjölk
12 cl grädde
6 cl mörk rom
6 cl bourbon
0,5 tesked riven muskot

Utrustning

Blender
Valfritt glas i lagom storlek

Gör såhär

  1. Knäck äggen i blendern och lägg den på låg hastighet (hög hastighet leder till värme och äggröra)
  2. Häll långsamt i sockret så att det blandar sig ordentligt
  3. Häll i övriga ingredienser och blanda i ca 10 sekunder
  4. Servera direkt med lite mer muskot på toppen

Detta recept ger ungefär en halvliter toddy. Det du inte dricker upp kan du förvara i kylen i en tät glasflaska. Åsikterna verkar gå isär hur länge man kan förvara äggtoddy. Vissa säger ett par dagar, andra en vecka och vissa galenpannor menar att den håller i flera månader. Ifall man vill ha toddy ännu på sportlovet eller så. En bra idé kan vara att lukta och provsmaka.


Fem boktips inför julen

Skrivet av Jakob Nylund 09.12.2018

Kategorier:

Med julen bara några veckor bort (spoiler alert) så tänkte jag att det skulle vara på plats med några boktips på temat drinkar och cocktails. Du har säkert en person i din närhet som du vet skulle gilla att snöa in sig på detta ämne och sedan tacka dig genom att bjussa på goda drinkar.
Boktips 01

1. Liquid Intelligence - Dave Arnold

Varför ska jag köpa drinkböcker, finns inte alla recept på nätet? Okej, det är nästan sant. Däremot är Dave Arnolds bok en perfekt startpunkt för alla som vill lära sig mer om hur man gör bra drinkar från grunden. Vissa delar är nördiga och total överkurs (som att blanda sin egen kininsirap eller använda vakuuminfusion) men överlag är boken sprängfylld med användbara tips på allt från utrustning och teknik.

2. Imbibe! - David Wondrich

David Wondrich är precis som Dave Arnold en annan levande legend inom cocktailvärlden som samlat allt som är värt att veta om alla typer av drinkar och spritsorter. Här finns också klassiska originalrecept på 120 amerikanska drinkar.

3. Clean Cocktails - Beth Ritter Nydick och Tara Roscioli

För dig som vill tänka på hälsan men ändå ta en drink ibland så är Clean Cocktails ett givet köp. Den innehåller massor med originella recept med naturliga sötningsmedel, nyttiga örter och annat grönt gott. Dessutom innehåller den ett femtontal recept för att blanda en hel tillbringare till fest och högtider.

4. Regarding Cocktails - Sasha Petraske

Ifall du redan har de klassiska drinkrecepten på dina fem fingrar så är detta en utmärkt fortsättningskurs. Unika, varierande och nyskapande cocktails som gör att du har drinkar att blanda i åratal.

5. Smuggler's Cove - Martin Cate och Rebecca Cate

Ska du köpa julklapp eller present till en romfantast så finns det inte en bättre bok än denna. Den innehåller allt om olika typer av rom, massor med fascinerande historia och givetvis alla romdrinkar du någonsin kommer orka blanda.

Nästa vecka blir det juldrinkar, så missa inte det!