Slurk Header

Fem boktips inför julen

Skrivet av Jakob Nylund 09.12.2018

Kategorier:

Med julen bara några veckor bort (spoiler alert) så tänkte jag att det skulle vara på plats med några boktips på temat drinkar och cocktails. Du har säkert en person i din närhet som du vet skulle gilla att snöa in sig på detta ämne och sedan tacka dig genom att bjussa på goda drinkar.
Boktips 01

1. Liquid Intelligence - Dave Arnold

Varför ska jag köpa drinkböcker, finns inte alla recept på nätet? Okej, det är nästan sant. Däremot är Dave Arnolds bok en perfekt startpunkt för alla som vill lära sig mer om hur man gör bra drinkar från grunden. Vissa delar är nördiga och total överkurs (som att blanda sin egen kininsirap eller använda vakuuminfusion) men överlag är boken sprängfylld med användbara tips på allt från utrustning och teknik.

2. Imbibe! - David Wondrich

David Wondrich är precis som Dave Arnold en annan levande legend inom cocktailvärlden som samlat allt som är värt att veta om alla typer av drinkar och spritsorter. Här finns också klassiska originalrecept på 120 amerikanska drinkar.

3. Clean Cocktails - Beth Ritter Nydick och Tara Roscioli

För dig som vill tänka på hälsan men ändå ta en drink ibland så är Clean Cocktails ett givet köp. Den innehåller massor med originella recept med naturliga sötningsmedel, nyttiga örter och annat grönt gott. Dessutom innehåller den ett femtontal recept för att blanda en hel tillbringare till fest och högtider.

4. Regarding Cocktails - Sasha Petraske

Ifall du redan har de klassiska drinkrecepten på dina fem fingrar så är detta en utmärkt fortsättningskurs. Unika, varierande och nyskapande cocktails som gör att du har drinkar att blanda i åratal.

5. Smuggler's Cove - Martin Cate och Rebecca Cate

Ska du köpa julklapp eller present till en romfantast så finns det inte en bättre bok än denna. Den innehåller allt om olika typer av rom, massor med fascinerande historia och givetvis alla romdrinkar du någonsin kommer orka blanda.

Nästa vecka blir det juldrinkar, så missa inte det!


Dark and Stormy

Skrivet av Jakob Nylund 01.12.2018

Veckans drink blir en snabb en. Har haft en hektisk vecka och lyckats bli lite sjuk på köpet också. Men med tanke på senaste veckans oväder här i Vasa så känns det som ett perfekt tillfälle att mixa ihop en enkel men otroligt härlig Dark and Stormy. Tre enkla ingredienser och nästan ingen utrustning alls. 

Dark And Stormy 02

Ingredienser

60 ml mörk rom
100 ml ginger beer
En klyfta lime

Utrustning

Jigger
Is
Highballglas

Gör såhär

  1. Fyll glaset med is
  2. Kläm saften ur limen och häll rom och ginger beer i glaset
  3. Rör om och garnera med limeklyftan

Fem enkla steg till en bättre GT

Skrivet av Jakob Nylund 21.11.2018

Kategorier:
Taggar:

En Gin och Tonic funkar när som helst på året och är nästan omöjlig att misslyckas med. Men det finns också några enkla tricks för att ta dina GT-kunskaper till nästa nivå.

Gin Tonic 01

Dave Arnold är antagligen världens största Gin & Tonic-konnässör och han har ägnat orimligt mycket tid och pengar åt att uppnå den perfekta GT:n. Men för alla oss som inte vill ta tjänstledigt ett år bara för att nå samma nivå kan istället följa dessa fem steg för en svinbra GT.

Vilken gin du väljer är upp till dig och vad du tycker om för smaksättning. I en välgjord GT funkar klassiska brands hur bra som helst, personligen har jag börjat gilla Tanqueray som också är rätt prisvärd. Men vill man ha lite mer variation så kan man förstås testa någon av de många fina inhemska gintillverkarna. Och om du upplever att GT:n kan bli lite för sur för din smak, leta upp en Old Tom Gin som vanligtvis har lite mer naturlig sötma.

Ingredienser

50 ml gin
100 ml tonic (riktigt kall, oöppnad eller nyöppnad, helst på glasflaska eller burk)
Lime

Utrustning

Jigger
Is
Highballglas

Gör såhär

  1. Ungefär tio minuter före du ska servera dina drinkar, ställ ginflaskan och och glaset i frysen. 
  2. Under tiden, dela limen i fyra klyftor, vilket räcker till fyra drinkar.
  3. Ta fram ginen och glaset ur frysen, mät upp och häll 50 ml gin i glaset
  4. Håll glaset med en lätt lutning och häll 100 ml tonic på samma sätt som du häller upp alla kolsyrade drycker. *
  5. Kläm saften ur limeklyftan i glaset, lägg försiktigt i några isbitar och placera limeklyftan ovanpå isbitarna

* För att minska kolsyrespill så är det allra bäst att du inte mäter upp tonicen i jiggern utan bara häller på frihand. Detta kan du öva på förhand genom att hälla upp 150 ml vatten i ditt highballglas och notera vattenlinjen på glaset. Öva några gånger tills det sitter. En annan fördel med detta är att du nu kan blanda till dina GT:s mycket snabbare, plus att folk kanske tror du vet vad du håller på med.


New York Sour

Skrivet av Jakob Nylund 15.11.2018

Som namnet antyder kommer denna variation på en klassisk whiskey sour från… Boston. Enligt sägnen så fick den sitt namn av Bostonborna för att den försöker vara lite finare och mer speciell än en vanlig sour, precis som New Yorkare då. 

New York Sour 02

Hur som helst så är den är en helt perfekt cocktail att testa nu när vintern kommer smygande. Det är nåt med kombinationen citron, äggvita och rödvin som gör den härligt syrlig men ändå värmande.

Ingredienser

60 ml bourbon eller rye
30 ml färsk citronjuice
15 ml sockerlag
en äggvita
ca 30 ml rödvin

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Barsked
Is
Tumbler eller whiskyglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom rödtjutet i shakern
  2. Skaka i ca 10 sekunder
  3. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder till
  4. Sila innehållet i shakern i glaset
  5. Lägg barskeden upp och ner ovanför glaset och häll försiktigt rödvinet över cocktailen så att det inte sjunker till botten direkt. Nu har du gjort en såkallad float. Fira med den drink du precis blandat.

Oaxacanite

Skrivet av Jakob Nylund 10.11.2018

Eftersom jag är väldigt förtjust i mezcal seglade denna upp som en ny favorit, blandningen av både tequila och mezcal gör den extra komplex. Den doftar väldigt mycket tequila medan alla andra ingredienser kommer fram i smaken. Mezcal bidrar med en rökighet, honungen med en len sötma och citrusfrukterna kommer båda fram för att balansera alltihopa helt perfekt.

Oaxacanite 01

Detta recept kommer från boken Regarding Cocktails och är signerat Ben Long (vem signerar egentligen sina recept, är det nåt man borde göra?)

Och skulle du någonsin hamna i ett läge där du behöver uttala denna skapelse: Å-haka-najt

Ingredienser

30 ml tequila
30 ml mezcal
20 ml färskpressad limejuice
20 ml honungslag
Halv tesked Angostura bitters
Skal från grapefrukt

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Kniv eller skalare
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Skär en ca 5 cm lång bit av grapefruktens skal och lägg den med alla andra ingredienser i shakern.
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

El Presidente

Skrivet av Jakob Nylund 01.11.2018

Vad passar väl bättre än denna kubanska klassiker när vi haft presidenten på besök i Vasa idag, säger jag och låtsas som att det inte är en ren tillfällighet att jag blandade denna förra helgen men inte hunnit lägga upp receptet förrän nu.

El Presidente 01

Färgen på El Presidente kan variera mycket, ofta ser man ganska ljusrosa skapelser vilket givetvis betyder att man haft i mer än några stänk grenadin. Men för smakens skull behöver du inte ha i mer än så. Kombinationen rom, apelsinlikör och vermouth låter på pappret kanske inte helt glasklar men denna är definitivt värd att testa. Lätt att tycka om, härlig karaktär och en schysst sötma. Lite som Sauli själv.

Ingredienser

45 ml ljus rom
20 ml orange curaçao (eller annan apelsinlikör)
20 ml torr vermouth
Några stänk grenadin

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Scofflaw

Skrivet av Jakob Nylund 26.10.2018

Mellan 1920 och 1933 rådde förbudstid i USA. Produktion, import och försäljning av alkohol var strikt förbjudet. Det rådde förstås ingen brist på personer som bröt mot dessa lagar. Till och med till den grad att ett nytt ord myntades för en sådan person: scofflaw (fritt översatt: någon som fnyser åt lagen) Som en hyllning till alla lagfnysare föddes denna drink i Paris där alkoholen fortsatte att flöda fritt.

Scofflaw 01

Så ifall du känner dig lite rebellisk eller anarkistisk men tycker det är både obekvämt och omoraliskt att smuggla sprit, blanda till en Scofflaw istället.

Ingredienser

60 ml bourbon eller rye
30 ml torr vermouth (dvs. den gröna)
15 ml grenadin
10 ml färskpressad citronjuice
2 stänk apelsinbitters

Saknar du apelsinbitters eftersom Alko inte säljer sånt? Knyt näven i fickan över det statliga förtrycket och plocka upp en flaska på nästa utlandsresa. Eller gör lite nätshopping, det kanske är lagligt. En tillfällig lösning är att vrida en bit apelsinskal över glaset för att plocka upp lite fräsch apelsinarom.

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern.
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Gypsy Queen

Skrivet av Jakob Nylund 17.10.2018

Det har varit ganska tunnsått med vodkadrinkar i denna blogg, så här kommer ett enkelt botemedel. Gypsy Queen daterar tillbaka till 1930-talets USA och innehåller tre ingredienser som du hittar i landets alla alkoholbutiker.

Gypsy Queen 01

Denna drink kanske ser lite smånätt ut men är en perfekt stänkare/sängfösare på en ruggig höstkväll. Bénédictine är en urtypisk örtlikör som tillsammans med Angosturan ger en djup men balanserad karaktär som håller sig kvar länge.

Ingredienser

60 ml vodka
30 ml Bénédictine
Två stänk Angostura bitters

Garnering

Citronskal

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Kniv
Is
Litet cocktailglas

Gör såhär

  1. Börja med att skära en tunn bit citronskal, ca 1 cm bred, och trimma biten tills den har helt raka kanter
  2. Häll alla ingredienser i rörglaset
  3. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  4. Sila innehållet i glaset
  5. Placera citronskalet, som du så påpassligt förberedde i steg 1, lite böjt och elegant på glasets kant

Negroni (och en ännu bättre Negroni)

Skrivet av Jakob Nylund 11.10.2018

Om du är i skriande behov av att bli ett drinkpretto så är en Negroni ett säkert kort. Alla bartenders kommer respektera dig (åtminstone i smyg) och så är den sådär lagom bitter att vanligt folk inte kommer dricka upp den för dig. Dessutom är den enkel att blanda hemma eftersom den bara består av tre ingredienser i lika stora delar.

Negroni 01

Om negronin är gamla nyheter eller om du inte är någon ginvän så kan jag rekommendera en intressant variation där du helt enkelt byter ut ginen mot mezcal. Mezcal är finsprit från Mexiko gjord på agave (precis som tequila*) som har rejält rökig och komplex karaktär. Därför får den också namnet Smoky Negroni och personligen tycker jag den är hästlängder bättre än originalet. Nedanför en stämningsbild på en flaska mezcal som du kan beställa av Alko. Österbottningar bör veta att den inte innehåller någon riktig varg.

Mezcal 01

Negroni

30 ml gin
30 ml söt vermouth
30 ml Campari

Smoky Negroni

30 ml mezcal
30 ml söt vermouth
30 ml Campari

Garnering

Apelsinskal

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Kniv/skalare
Is
Tumbler eller whiskeyglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i rörglaset
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas med is
  4. Med kniv eller skalare, skär till en tunn bit apelsinskal, vrid den över glaset och dumpa den i drinken

* Ska man vara riktigt petig så är tequila en typ av mezcal eftersom det är ett samlingsnamn på alla alkoholhaltiga drycker gjorda på agave. Det är sånt som drinkpretton är noga att påpeka. Välkommen till klubben.


Tom Collins

Skrivet av Jakob Nylund 03.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Om du tröttnat på att dricka Gin Tonics varje kväll vecka men ändå vill ha något enkelt som inte kräver en massa skakande och rörande, testa en Tom Collins. Snabbt att göra, otroligt uppfriskande och nästan som lika lättdrucket som lemonad. Kanske på gott och ont.

Tom Collins 02

Ingredienser

45 ml gin
30 ml färskpressad citron
15 ml sockerlag
60 ml mineralvatten

Garnering

Citronskiva
Körsbär

Utrustning

Jigger
Citruspress
Is
Sugrör
Collins- eller highballglas

Gör såhär

  1. Fyll ett glas med is
  2. Häll i alla ingredienser i glaset och rör om några sekunder med sugröret
  3. Garnera med en citronskiva och ett körsbär om du har sådant liggandes