Header

Restaurangbesök: Speceriet

Skrivet av Emelie Bergendahl 16.04.2017

17858752 10210891452655112 1580507514 o

Förra veckans fredag trotsade vi kaosläget i Stockholm och gick ut och äta. Det turades så att restaurangen vi skulle till låg på gångavstånd från vårt hotell på Östermalm. All kollektivtrafik låg nämligen nere och i princip hela innerstan var avspärrad.

Vi testade restaurangen Speceriet som är bakficka till Michelinkrogen Gastrologik. En bakfickerestaurang är en aningen enklare restaurang som ofta finns i anslutning till en finare restaurang. Bra mat till ett bra pris helt enkelt. En av orsakerna till att vi valde just Speceriet är att Viktor har en bekant som jobbar som köksmästare där.20170407 192336

20170407 220617

20170407 193137

Menyn var upplagd så att man med fördel kan att äta två-tre rätter för att bli mätt. Och till att börja med fick man förstås lite gott att tugga på medan man läste menyn. Vi fick hemgjorda chips och en jättegod coppa gjord på svensk gris. Riktigt bra grejer! Vi var fyra personer och lyckades faktiskt börja med att prova fyra olika rätter. Jag åt jordärtskocka med getost och Viktor åt bläckfisken med ramslök och kålrabbi. Det är dessa två rätter som finns på bilderna nedan.

20170407 200136

20170407 200125

Övriga i sällskapet åt rökt rödbeta samt torsk med hjärtmussla och potatis. Bilden nedanför är torsken med potatis som är förvillande lik pasta.

20170407 200245

Vi var alla väldigt nöjda med våra första rätter! Vi hade även insider information att killingen med vårvitlök, nässlor och citron var kvällens nya stjärna på menyn så vi var förstås alla sugna på att prova det. Killingen kom från samma ställe som getosten som jag åt i första rätten, nämligen Löfsta Herrgårdsmejeri en bit norr om Stockholm. 20170407 203039

20170407 203132

På översta bilden tillbehören nässelpuré och vitlökar. Och sen en mycket mör killingbog. Jättegott var det! Och vi blev rekommenderade ett utmärkt gott rödvin till.

Som avslutning på kvällen tog vi förstås efterrätt. Damerna åt den lite maffigare efterrätten med choklad och herrarna testade äpple med älgört. Fick en nästan duglig bild på min chokladefterrätt.
20170407 211659

Efter middagen fick vi gå in en sväng i köket och tacka personalen. Vi fick även gå på en liten rundtur i köket på Gastrologik eftersom man kan gå mellan köken. En av ägarna, Jacob, råkade även vara på plats så vi fick skaka hand och tacka även honom. Nästa gång blir det kanske middag där på andra sidan väggen! Tack ännu en gång Erik och alla andra som serverade utmärkt mat och gav prima service! Och tack till middagssällskapet som gjorde tvärt emot alla andra och vågade ta bilen in mot stan för att äta med oss.

P.S. Ni får ursäkta kvalitén på bilderna. Jag orkade inte släpa med mig systemkameran så det blev lite skakiga telefonbilder i halvdunklet. För bättre bilder rekommenderar jag att ni letar upp Speceriet på Instagram! :)


En helg i Stockholm

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.04.2017

IMG 20170407 224717 592

Vilken otrolig helg jag har haft! Kunde väl aldrig ana hur mycket man kan uppleva på två och en halv dag i Stockholm.

Vi var på Åhléns och handlade 50 minuter innan smällen, men hade tack och lov gått till hotellet för att vila upp oss inför kvällen så vi var en bra bit bort när det hände. Och trots att en stor del av fredag eftermiddag spenderades på hotellrummet framför tv:n så hann vi med massor under vår vistelse!

Vi hann med flera fantastiska matupplevelser (och en riktigt usel hamburgare på Stockholmsmässan...), trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, shopping och så hann jag träffa en massa vänner som jag inte sett på väldigt länge. Och det sistnämnda var nog såhär i efterhand det bästa med hela resan! Så roligt att se er alla!!

Nu sitter jag på färjan mot Brändö och försöker samla tankarna. Ni ska nog få ta del av matupplevelserna och mässan, men det får bli i senare blogginlägg.

P.S. Som ni ser på bilden så har blommorna på körsbärsträden i Kungsträdgården precis börjat slå ut!

 


Djungelgurka

Skrivet av Emelie Bergendahl 06.04.2017 | 2 kommentar(er)

20160902 142234

Här är en bild från förra sensommaren. Körsbärstomaterna känner alla igen, men dom små gröna sakerna på bilden burkar alltid leda till en och annan fråga på sociala medier. Dom heter djungelgurka, eller mexikansk vattenmelon.

Jag spontanköpte en påse med djungelgurkfrön för en par år sen för jag tyckte dom såg lite roliga ut. Ifjol satte jag några frön och fick tre plantor som gav skörd!

20160713 135014

20160808 120714

Man ska ju ha ordning med sig och nypa av sidoskott o.s.v. men mina fick växa ganska hejvilt ifjol. Jag tyckte dom gav skörd så det räckte ändå. De fick en bit hönsnät som stöd, men det blev ganska rackligt till slut så i år ska dom få hävare plats att växa och klättra på!

 

Så som alla andra grukväxter så är det rysligt roligt att så djungelgurka eftersom fröna gror snabbt och sedan växer så det knakar!

Bild på djungelgurkorna i måndags:

OI000156

Samma plantor två dagar senare:

OI000155

Jag tycker att djungelgurkorna är godast att mumsa på som dom är och gärna samma dag som man skördat dem. De smakar mest gurka, men kanske med en antydan till melon. Ingen jättestor smakupplevelse, men de fyller sin plats i salladen eller piggar upp i tomatskålen! Man kan också lägga in dem antingen i salt- eller sockerlag. Lagade en sats av respektive inläggning i höstas av den sista skörden. De i saltlag tyckte jag inte blev så goda, men det kan ha att göra med att kvaliteten på gurkorna inte var den bästa. De i sockerlag ligger ännu i kylskåpet och väntar på provsmakning. 

Det är ännu inte försent att så djungelgurka inför säsongen så den som är intresserad hinner ännu! Man kan blötlägga fröna ett dygn innan sådd så gror de bättre.


Byamöte med blåbärspaj

Skrivet av Emelie Bergendahl 06.04.2017

OI000140

I lördags hade byns samfällighet, där jag sitter som vice ordförande, årsstämma Jag kände mig inte speciellt sugen på bake-off bullarna och köpekakorna som annars brukar figurera på dylika möten så i sista minuten slängde jag ihop en paj och tog med mig. Brukar inte göra pajen så söt eftersom man ändå oftast äter den med vaniljsås eller något annat sött.

Hittade en massa bär när jag inventerade lite i frysen härom dagen och tänkte att detta var ett utmärkt tillfälle att använda en stor burk med blåbär. Jag har en tendens att ivrigt plocka och frysa in, men sen ligger bären där tills just innan nästa säsong och så blir det intensivt bärätande ett tag. Känner någon igen sig?!

OI137

OI000141

 OI000139

Här en bild på alla ingredienser, förutom blåbären. Närodlat är såklart bäst! :) 

 


Smuldegspaj med blåbär

1-1½ liter blåbär (eller andra bär)

1-2 msk potatismjöl

2 msk socker

Smuldeg

1 dl havregryn

1 dl rågflingor

1 dl vetemjöl

1 dl speltmjöl

0,5 dl socker

2 msk muscovadosocker

150 gram smör

 

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smöra en lämplig form och fyll den med bär. Pudra över potatismjöl och lite socker, beroende på hur söta bär du har och hur söt paj du vill ha.

 

Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt smör och nyp ihop.

Sprid ut smuldegen över bären.

Grädda i ugnen 15-20 minuter. Om pajen börjar se mörk ut kan man täcka den med folie sista minuterna.

Servera som den är eller med vaniljsås, glass eller grädde.

 

 

 

 

 


Inspiration från Skillnadens trädgård

Skrivet av Emelie Bergendahl 03.04.2017

 

OI000147

Jodå, ni ser helt rätt, det är jag och Sara Bäckmo på bilden ovan! :) Igår eftermiddag var jag på en odlingsföreläsning med Sara som driver bloggen Skillnadens Trädgård. Jag har följt henne på bloggen och sociala medier i över ett års tid och det var så inspirerande att få höra henne föreläsa om sitt odlande. Vi i publiken (drygt 100 pers tyckte jag det talades om i salen!) fick massor med tips och idéer. Föreläsningen var mycket bra med vackra bilder varvat med pedagogiskt uppbyggda exempel på hur, vad och varför hon odlar. Föreläsningen avslutades med en ordentlig frågestund. Kände att jag ville hem och påta fingrarna i jorden och fick lite dåligt samvete för att jag inte krukade om dom gula körsbärstomaterna i lördags innan jag åkte till fasta Åland.

OI000143

OI000146

All denna inspiration kom verkligen i rätt tid! Det är meningen att vi ska försöka renovera växthuset under påsken och det kommer att vara väldigt mycket jobb. Allt glas ska ner, halva växthuset ska glasas om och en ny gavel ska byggas. Tur att Sara gör podden Två odlare emellan tillsammans med Farbror Grön så att man kan få flera doser odlingsnörderi när orken tryter. Dessutom ska ju jag och Viktor till Stockholm på trädgårdsmässan inkommande helg så mera odlingsinspiration blir det inom en snar framtid!

20170401 173122

20170401 173309

Såhär fin är blomsterkålen som ännu står i växthuset och ger skörd. Jag skördade några buketter senast i lördags och så brukar jag gå och småäta av den medan jag står där i växthuset och tänker igenom allt som ska köpas och göras inför sommaren.

20170403 093636

Nu närmar sig färjan så småningom Brändö så jag ska packa ihop och skynda mig hem till plantorna!

 

P.S. Titta vem jag hittade i annonstidningen som kom med Husis härom dagen! Min alldeles egna skärgårdskock som lagar en massa god mat av det jag odlar!

20170401 165732

 


Tisdagsmiddag i skärgården

Skrivet av Emelie Bergendahl 29.03.2017

OI000133

Ibland behöver man göra något spontant för att få lite energi i vardagen. Igår blev det en sån där trevlig och spontan tisdagsmiddag i goda vänners lag. Jag tog upp två forellfiléer ur frysen (det fastande en och annan forell i näten i vintras!), slängde på lite kryddor och ställde in skapelsen i ugnen medan grannen satte potatisen på kokning hemma hos sig. Och sen sammanstrålade vi tre stycken och hade ett litet knytkalas. Eftersom det hade öppnats en flaska bubbel fick jag för mig att göra en bubbelsmörsås, vilket tog aningens längre än jag planerat, men sist och slutligen blev det middag igår också. Det bjöds också på snabbt vildmarkscheesecake och många skratt!


Ugnsstekt forell med smörsås

Stek forellen/laxen i ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter beroende på hur tjock den är. Jag kryddade med salt, citronpeppar, rödlök, citron och torkad dill för det var det jag hade hemma i skåpen.

Bubbelsmörsås består av valfritt skumvin och smör.

Koka upp ½ dl bubbel och låt det koka ner till häften. Sänk värmen ordentligt och vispa ner ca 100 gram smör, lite i taget. Låt inte såsen koka, men inte heller kallna under tillagningen. Man får stå och röra ganska länge innan den tjocknar. Vill man ha en riktigt maffig sås så behöver man vispa ner 200 gram smör, men såhär till vardags räckte det med hälften.

Servera fisken med kokt potatis, såsen och nån god sallad. Vår sallad bestod av riven vitkål marinerad med lite olja, salt och vinäger.

 OI000134

OI000135


Om att odla

Skrivet av Emelie Bergendahl 27.03.2017 | 3 kommentar(er)

OI000124

Som jag skriver i min bloggpresentation så försöker jag mig på det här med att odla. Min mormor och morfar var jordbrukare och jag är uppväxt med att plocka persilja och sätta purjolök osv. och jag vill minnas att jag tyckte att det var ganska roligt. Mina morföräldrar slutade odla för 10-15 år sedan och sen dess har vi bara haft lite persilja och kanske nån tomatplanta ibland. Tills det plötsligt väcktes nån slags odlingsbehov hos mig. Jag har haft tomater, gurka och lite annat smått och gott i några år nu. Förra året utökade jag sortimentet ganska mycket och när jag tittar på mängden fröpåsar som nu är utspridda i lägenheten nu så undrar jag riktigt hur jag ska hinna med allt som jag tydligen ska odla i år! :)

Till mitt förfogande har jag min mormor och morfars två gamla växthus. Sammanlagt drygt 1000 m2. Det ena växthuset är just nu mest ett skal och jag har inga speciella planer för det i dagsläget, men det andra växthuset ska vi rusta upp under våren är det tänkt. De senaste åren har jag odlat i det trots att det saknats rutor här och där, men till i år vill jag bl.a. hålla oönskade besökare och kyliga vindar borta. Vi ska också minska ytan till ungefär hälften. Kommer säkert ett och annat inlägg om det projektet. De som är sugna på talkoarbete är varmt välkomna!

Nåväl, det ska ju finnas nånting att plantera där i växthuset också, sen när vi förhoppningsvis fått det i skick. De första chilifröna sådde jag redan i januari och nu utökas sådderna lite hela tiden. Börjar vara ganska trångt här i vardagsrummet med krukor och lampor lite här och där. Men det kan jag leva med! Idag fick två olika sorters tomater och kronärtskockorna större krukor och ny jord. Det var riktigt skönt att kunna vara ute och jobba idag. Annars brukar jag tillfälligt inreda vardagsrummet med diverse jordhögar också...

OI000125

OI000126

OI000130

Det var inte en dag för tidigt att kruka om dessa! Den här tomaten heter Brandywine och det är första året jag odlar den. Det är även första året jag provar på att odla kronärtskockor. De mindre tomatplantorna är körsbärstomaten Supersweet 100 som jag odlade ifjol också.

Finns det några odlare där ute bland mina läsare? Vad odlar ni i år?

 


Examensmiddag: sushi!

Skrivet av Emelie Bergendahl 26.03.2017

OI000105

Igår var mathantverksutbildningens allra sista dag. Vi fick lyssna på 2-3 kursdeltagare från varje region som berättade om sin resa och om sin slutprodukt. Det var verkligen jätteintressant! Tusan vad det har kokats och bakats och ystats runt om i Svenskfinland under året! Som avslutning gick vi några stycken och åt en våffla tillsammans, våffeldagen till ära, och sen for jag hem.

Därhemma möttes jag av detta:

OI000118

Blommor och examenspresent! Jag blev jätteglad och överraskad! 

Efter en promenad med hundarna började vi fixa kvällens middag. Efter en examen som till stor del handlar om att ta vara på det lokala så är det kanske lite märkligt att vi lagade sushi, men vet ni, det är så gott med sushi så ibland måste man unna sig! Och vi lyckades få med en hel del lokalproducerat i skapelsen.

Att laga sushi är mycket enklare än vad många tror. Allt man behöver är sushiris, mirinsås, risvinäger, lite socker, wasabi, soja och valfri fisk eller annat att sätta på/i sushin. Och noriark (sjögräs) om man vill laga rullar.

Om man lagar till två personer så brukar det räcka med ca ett halvt paket ris och 400-500 gram fisk. Fisk som torsk kan man marinera lite innan om man vill, t.ex. i mirinsås. Låt fisken stå  framme en stund innan monteringen så att den inte är kylskåpskall när den ska ätas. Vill man laga rullar så kan man gärna låta de vila en stund innan man skär dem i bitar så håller allt ihop bättre.

Laga riset enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna under t.ex. en kökshandduk.  Skär fisken i tunna skivor och montera. Klart! Jag hann inte ta så mycket bilder eftersom jag stod med händerna fulla med ris och fisk, men det finns säkert utmärka instruktionsvideor på nätet. Här nedan står Viktor i alla fall och skär lite regnbågsforell. Förutom det hade vi åländsk torsk och lite norsk kungskrabba på vår sushi.

OI000115

Vi provade också att halstra några bitar med en kolbit från öppna spisen. Det gick sådär, men var i alla fall godare än när man bränner med gasbrännare.

OI000109

 Och sedan, taadaa, resultatet:

OI000107

OI000108

OI000105

De gröna bladen på bilderna är ängssyra. Den hade redan kommit upp vid husknuten och vi hade den istället för den picklade ingefäran som annars brukar höra till sushi. Mycket godare om ni frågar mig. Och i allra högsta grad lokalproducerad. ;)

Till detta drack vi ett franskt naturvin av druvan Sauvignon Blanc. Finns som beställningsvara på Alko, men man hittar det även på hyllan i vissa butiker. 

OI000104

 


Mathantverk, mathantverk, mathantverk

Skrivet av Emelie Bergendahl 24.03.2017

OI000101

Denna dag har handlat om mathantverk från att jag steg upp i morse tills nu, när jag sitter nersjunken i soffan med ett glas vin, tittar på Skavlan och försöker samla ihop några tankar här på bloggen.

OI000095Idag var crescendot av mathantverksutbildningen som jag och mina studiekamrater påbörjade i mars ifjol. Först på dagens schema var en minimässa där vi ställde ut våra produkter. Själv har jag varken ett företag, snyggt utformade etiketter eller marknadsmaterial (ännu), men jag gjorde en liten utställning med min ost och lite knäckebröd som jag bakade härom veckan. Och så lånade jag en burk marmelad av Marja, Brändöbo och mathantverkskollega. Något vi lärt oss detta år är vikten av samarbete oss mathantverkare emellan. :)

OI000093Medan vi pysslade med vår mässa och tog gruppbilder (på bilden ovan är vi samlade hela gänget!) satt en smakpanel och bedömde våra produkter.

Sedan var det dags för oss att presentera våra produkter och få utlåtandena från smakpanelen. Mycket roligt och lärorikt!

Jag

Här står jag och presenterar min produkt! Mitt bidrag var en lactiqueost, vilket är en dränerad färskost. Osten är gjord på mjölken av en ko som heter Tiffany. Känner mig mäkta privilegierad över att ha tillgång till sådan mjölk! Smakpanelen fick prova en variant inlagd i kallpressad rapsolja från Överängs kvarn här på Åland. Den har både god smak och härlig färg tycker jag. Och så är den ju lokalproducerad förstås!

OI000100

Och här, slutligen, en närbild av min ost. Vill även passa på att tacka föreningen Naturkultur r.f. som sponsrat den snygga pärtan som min ost ligger på!

Nu är det bara för mig att krypa ner under täcket för vi är faktiskt inte riktigt färdiga med utbildningen riktigt ännu. Imorgon ska vi nämligen få lyssna på några produktpresentationer från de andra regionerna och så ska tre av oss berätta för de övriga. Så mera roligheter imorgon alltså,

God natt på er!

Edit: Radion var på besök under vår minimässa och här hör ni min kurskamrat Agneta berätta lite om året som gått.


Om bloggen i radion

Skrivet av Emelie Bergendahl 23.03.2017

Vilken förmiddag jag hade idag! Morgonen började med att jag vaknade av mig själv före kl 7. Det händer inte ofta kan jag lova! Steg upp och satte lite blivande ost på syrning innan radion ringde.

Jag var med i Ålands Radios morgonprogram och pratade om bloggen och om mathantverk. Jättekul att detta uppmärksammas tycker jag. Hej och välkomna alla läsare som eventuellt hittat hit efter inslaget! :) Intervjun hittar ni här om ni vill lyssna på vad jag hade att säga. 

Efter radiointervju och hundpromenad var det dags att slänga ihop lite lunch. Jag var till Mattas Gårdsmejeri igår kväll och köpte mjölk till dagens ostprojekt och då passade jag på att köpa en bit av deras supergoda halloumi också. Och så tog jag en par extra liter mjölk för det är så lyxigt att dricka pinfärsk mjölk. Den var nästan spenvarm när jag hämtade den igår efter kvällsmjölkningen.

OI79

Dagens lunch blev följande:

Tomat- och vitkålsröra som blev över från gårdagens middag, två stekta ägg (som vi fått av Annica i grannbyn, egna höns står på önskelistan), några skivor av halloumin från Mattas och en stor näve grön sallad. Och till det ett glas iskall färsk mjölk. 

 

Resten av dagen ägnas åt att förbereda inför morgondagens examensprov i mathantverksutbildningen. Vi ska presentera vår produkt och berätta om vår affärsidé för resten av gruppen och en del andra intresserade. Ikväll ska jag förhoppningsvis också boka en resa. Mera om det i ett annat inlägg!