Header

Vattenmelon

Skrivet av Emelie Bergendahl 24.05.2017

OI000038 3

Härom dagen gjorde jag ett ryck bland plantorna som upptar en stor del av mitt vardagsrum. Det var en hel del som var i akut behov att skolas om och sedan skönheterna på bilden ovan, gurkan och vattenmelonen, som jag vill ta väl hand om. Det är första året som jag odlar vattenmelon och jag är mycket spänd på resultatet!

OI000037 3

Ifjol hade jag också tre stycken gurkplantor och det gav gurkor så att det räckte och blev över till släkt och vänner. Det är vanlig växthusgurka.

Vattenmelonen heter Sugar baby.

 OI50
De här är gula körsbärstomater som jag sent om sider kom på att jag skulle så några frön av. De är inte av min favoritsort när det gäller smak, men de är mycket vackra och gör sitt för ögat i maträtter och sallader!

OI37

Mitt sällskap Selma var total ointresserad av vad jag hade för mig. Hon hade fullt sjå med att lapa sol som bara en tax kan!


Mitt första potatisland

Skrivet av Emelie Bergendahl 16.05.2017

OI000019

Förra veckan skapade jag mitt första egna potatisland! Eller päronland som vi skulle säga här på Brändö.

Jag har varit med och både satt och tagit upp potatis otaliga gånger med släkten förstås, men detta är första gången jag fixar ett helt eget land. Eftersom jag är lite fascinerad av att odla utan att göra alltför stor inverkan på marken och naturen så bestämde jag mig för att prova på ett potatisland där potatisen inte grävs ner, utan istället täcks över. Mina efterforskningar i ämnet visade ganska snabbt att Strömsö hade ett klipp om detta så jag tog lite inspiration därifrån när jag satte igång.

 OI000026

Ja, det ser ju inte klokt ut detta och det kändes väldigt märkligt att bara rada ut potatisen rakt i gräset, men uppenbarligen har ju andra fått det att fungera!

OI000023

Jag hade inte tillgång till halmbalar som i klippet så istället tog jag det långa vissna fjolårsgräset som fanns runt omkring platsen för mitt potatisland. Sedan vattnade jag lite och till sist lade jag på ett lager ensilage. Jag fick en bal mögligt ensilage som inte längre duger som djurmat, men som funkar utmärkt att täckodla med. Hoppas det duger till potatisen också! 

OI000011

Jag satte tre olika sorters potatis. I plastpåsen finns sorten Melody, som vi ätit en del av i vinter. Några råkade bli liggande och eftersom de hade börjar gro så tänkte jag att de ju blir utmärka sättpotatisar!

Sedan blev det två sorter från Larsviken som Viktor köpte när vi var på Trädgårdsmässan i Stockholm.

OI000017

Pink Fir Apple

OI000018

Cerisa

Nån som har erfarenhet av dessa sorter?

Potatisland

Slutligen bäddade jag in hela min skapelse i fiberduk eftersom vädret ju är som det är just nu.

Nu återstår bara att se om det går som på Strömsö eller inte! :)


Vårfågel­jakt

Skrivet av Emelie Bergendahl 11.05.2017 | 1 kommentar(er)

OI000072

Många av er har kanske hängt med i debatten som ägt rum här under vintern och tidigare våren om vårfågeljakten på Åland. Det har alltså handlat om huruvida vi ska få fortsätta jaga sjöfågel på våren eller inte. Från EUs sida vill man förbjuda jakten, medan många på Åland hävdar att detta är en viktig tradition som funnits här länge. Det finns till och med ett initiativ att få vårfågeljakten klassad som ett av UNESCO erkänt immateriellt kulturarv. På fastlandet är jakten totalt förbjuden sedan flera år tillbaka, men Åland har lyckats behålla ett bräckligt undantagstillstånd. Efter många om och men blev det till slut tillåtet att jaga ejder på våren även i år, men under mycket strikta restriktioner. Jakten sker endast 1-14 maj. Det är endast hane av ejder, d.v.s. guding, som får skjutas. Varje jägare som önskar delta i jakten ska anhålla om detta till landskapsregeringen och får endast jaga om man beviljats en personlig dagskvot om två fåglar. Den sammanlagda totalkvoten för perioden är 2000 fåglar så när kvoten är fylld avslutas jakten även om det ännu finns tid kvar. Varje dag då man fällt något ska man meddela landskapet om detta och på så vis minskar kvoten i princip i realtid.

Det är viktig att ha alla papper med sig då man beger sig ut eftersom att sjöbevakningen regelbundet kontrollerar jägare. På bilden nedan ser ni vad jag påtade i fickan när vi gav oss ut: jaktkort, vapenlicens och beslutet från landskapsregeringen gällande min dagskvot.

20170507 182009

Personligen tycker jag att det blev en ganska bra kompromiss i år. Kvoten av fågel är väldigt liten, under 1% av naturliga dödligheten, med tanke på att det går ca tusen gudingar på var åda så gör det kanske inte så mycket med ett litet uttag. Det är trots allt ådorna som sköter ruvningen och tar hand om ungarna när äggen väl blivit befruktade. Inför årets jakt har jägarna på flera håll jobbat med att underlätta häckningen genom att bygga s.k. ådlådor som skyddar ådorna medan de ligger på bo. Man jobbar även mycket med att skjuta bort predatorer från holmar där ådorna häckar eftersom de kan äta ådorna, ägg och ungar.

Att fara ut med vettarna är en upplevelse som inte går att beskriva. De riktigt hängivna åker ut vid fyratiden på morgonen för att se solen gå upp och jaga i gryningen då fåglarna rör sig. Det är många år sen jag var på morgonjakt, men bara jag blundar kan jag leva mig tillbaka till en vettaskåra en fin vårmorgon då fåglarna kvittrar och solen börjar värma. Och spänningen då man ser fågel på håll och undrar om de tänker låta sig lockas till oss av vettarna eller inte.

Denna helg var det dock kvällsjakt som gällde för vår del. Vädret var bra. Solen sken och det blåste sådär lagom så att fåglarna rör sig. Vi letade upp en passlig udde där det var lite lä, la ut vettarna och for sedan och gömde båten i en vik. Sedan var det bara att ladda gevären, sätta sig till rätta och vänta. Vanligtvis gömmer man sig i en vettaskåra, men just denna udde har istället en djup bergsskreva där man sitter ganska skymd.

OI000062

Balder, vår kleiner münsterländer, är en väldigt mångsidig jakthund som bland annat älskar att bärga fågel. Här ligger han och spanar ut över fjärden.

OI000073

Efter en simtur i det iskalla vattnet är det skönt att ha en värmande halare på sig. Det är dessutom viktigt att hålla honom varm för att undvika vattensvans, en åkomma som visserligen inte är farlig, men som är väldigt smärtsam för hunden.

OI000069

Kaffepaus hör till! Om det är dåligt med fågel kan man alltid testa att hälla upp en kopp kaffe så kommer det plötsligt någon och sätter sig i vettarna. Funkade även denna gång!

OI000064

Balder kommer upp efter simturen och lämnar över bytet till husse.

OI000075

Mellan oss och grynnan en bit ut simmar lockfåglarna, vettarna, som ska locka gudingarna inom skotthåll för våra hagelbössor. Närmast kameran ser ni två gudingar som vi redan fällt. Eftersom vi båda har en dagskvot på två gudingar var så hade vi ännu lov att fälla två innan dagens jakt skulle vara över.

OI000071

Jag älskar färgerna på våren med det blåa vattnet och de röda klipporna i kvällssol! Saldot denna kväll blev till slut två gudingar.


Gäddfärsbiffar med vårprimörer

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.05.2017 | 1 kommentar(er)

Längs med södra gaveln här vid huset i Salvik blir det otroligt varmt den här tiden på året. Så till vår stora glädje finns det redan en hel del mat att plocka där!

OI000082

Nässlor

Fantastiska och nyttiga primörer som kan användas på många sätt. Nässelplättar är förstås en favorit, men till middagen fick de bli en ingrediens i en salsa verde.

OI000081

Kirskål

Ännu ett ogräs som verkligen gör sig finfint på tallriken. Blir jättegott i en pesto, med eller utan nässlor, eller som soppa. Denna gång hamnade den i salsan med nässlorna.

OI000079

Rabarber

Något av det bästa jag vet på våren! Stjälkarna blev en rabarberkräm och bladen rev vi små bitar, stekte i smör och serverade till gäddfärsbiffarna.

OI000080

Tulpanerna åt vi inte, men titta så fint de blommar redan!

OI000083

På skärbrädan hittar den observante även ängssyra.

Viktors bror, som även han är kock, var här på besök så det var bara för mig att slå mig ner och njuta medan bröderna kokade ihop middagen. Det är trevligt att se proffs in action.

OI000084

Salsa verde, med förvällda nässlor och kirskål samt ängssyra, lite vitlök och olja.

(Tips! Spara vattnet från förvällningen och vattna t.ex. plantor med det när det har svalnat. Prima gödsel!)

OI000087

Gäddfärsbiffar är enkelt att göra. Och nu är man extra glad att vi orkade göra färsen färdig innan vi frös ner gäddan i vintras! Gäddfärs, ägg, grädde och salt. Stek i smör. Nam nam!

Servera med salsa verden, kokt potatis och de stekta rabarberbladen.

OI000085

Viktors bror hade köpt med sig två olika hantverksöl från Sverige som vi testade till. Det kan ju inte bli för mycket rabarber!


Nygårds skogsgrisar

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.05.2017

OI000051

Våra bekanta här på fasta Åland började med grisar förra året. Och nu pratar vi inte industrigrisar, utan grisar som lever som grisar ska leva. Ute året om och med massor med plats att böka och springa runt. Förstås har de mysiga små hus att vistas i när vädret är ruggigt! Mesta delen av tiden bor de på beten som delvis består av skog och därmed har företaget fått namnet Nygårds skogsgrisar.

OI000061

Personligen har jag inte ätit mycket griskött de senaste åren för det smakar helt enkelt inte när jag vet hur grisar hålls idag. Inte ens ekoskinkan som jag kom hem med till julen 2015 smakade riktigt, även om den fötts upp under något bättre omständigheter. Hela släkten höll dessutom på att få slag när jag berättade vad jag betalat för den. Men ska man köpa bra kött så kostar det helt enkelt.

Nåväl, till julen 2016 när det var dags att skicka de första grisarna från Nygårds skogsgrisar på slakt så fick Viktor uppdraget att ta hand om styckningen. Det lokala slakteriet sköter alltså bara själva slakten och uppfödaren får tillbaka kropparna ostyckade. På detta sätt man kan anpassa styckningen enligt beställningarna från kunderna och så får man även en bättre inblick i alla delar av sin djuruppfödning. Man ser väldigt tydligt på köttet hur ett djur har levt och mått. Jag var med och styckade de tre första grisarna som kom från slakt ifjol och fick alltså stycka min egen julskinka till förra julen. Och visst märktes det att det inte var någon industriskinka som stod på bordet på julafton!

Men nu är det långt till julen och i grishagarna finns nu inga slaktsvin utan istället 30 griskultingar och deras mammor som glatt skuttade omkring och njöt av solen. Tror bilderna nedan säger allt.

OI000048

OI000052

Två suggor gick tillsammans med sina två veckor gamla kultingar i en större hage. Man kan verkligen se vilka fantastiska markberedare grisarna är. Även dom små nassarna hade jättestarka trynen!

OI000047

Härligt grisliv fyllt med glädjeskutt!

OI000050

Dom små var väldigt nyfikna och kom fram och provsmakade på skorna medan mamma gris inte brydde sig speciellt mycket.

OI000053

I hagarna bredvid var det matpaus både för kultingarna och hästarna.

OI000056

Och efter att de små hade ätit var det mammas tur!

OI000060

En knappt två veckor gammal kulting. Så söt!

OI000055

Denna praktfulla dam är beräknad att grisa idag, måndag. Hon höll som bäst på med att boa in sig i sin koja genom att släpa in halm och bädda.

OI000054

Viktors ben var tydligen rysligt skönt att klia sig på!

Om man vill hälsa på skogsgrisarna kan man t.ex. åka på grissafari. Mera info hittar man på deras Facebooksida.

 


Skaldjursfredag

Skrivet av Emelie Bergendahl 05.05.2017

OI000036 1

Ända sedan jag och Viktor blev tillsammans har vi haft en fin tradition som fått namnet skaldjurfredag. Idag när jag kom till Saltvik möttes jag av räkor, krabbklor och goda tillbehör. Snabbt och gott och dessutom blir man sådär lagom mätt.

OI000037 1


Björksav

Skrivet av Emelie Bergendahl 02.05.2017

20170423 210135

Såhär klar och fin ser björksaven ut! I morse var den dock lite grumlig när jag var och tittade till min flaska, så nu är det dags att plugga igen hålet, tacka björken och vänta till nästa år innan det går att tappa mera björksav.

 Svenska Yle hade en artikel om björksav förra veckan med bland annat en beskrivning om hur man gör.

OI000029

Allt man behöver är en borr, en slang och en flaska eller annat uppsamlingskärl. Det tar 5 minuter att sätta igång! Har för mig att det finns färdiga set med slang och annat man behöver att köpa i en del butiker.

OI000036

Björksaven börjar droppa direkt.

OI000038

Jag har gjort hål i en kork så att saven rinner ner i flaskan utan spill och skräp.

20170428 080321

Eftersom våren varit så kall har det varit is i slangen både en och två gånger, men det har tinat ganska snabbt när solen har kommit upp. Det har inte heller kommit lika mycket sav de dagar det har varit kallare. Jag har fått mellan en halv liter och nästan två liter per dag. Viktor har tappat ur en björk på gården i Saltvik och den gav nästan 10 liter per dag. Helt galet! Det var bara att plugga igen den efter några dagar för att inte tömma den stackars björken helt.

20170423 181602

Och sen när man har samlat sin sav då? Jo, jag brukar frysa ner i halvlitersflaskor och tina en flaska nu som då när jag känner att jag behöver lite extra energi. Att blanda det med en istärning råpressad havtornssaft och dricka när man precis stigit upp ger i alla fall känslan av att man startat dagen på bästa sätt!

Savsirap

Eftersom Viktor fick så otroliga mängder med sav så testade han att koka björksavssirap. 10 liter sav ger 1 dl sirap. Jag har inte smakat ännu, men fick beskrivningen att den var sötsyrlig och ganska speciell, men god. Inväntar smakprovet med spänning!

Nu känns det lite taskigt att jag slår ett slag för björksaven när säsongen redan börjar lida mot sitt slut, men det kommer ju en ny vår nästa år. Så länge björkarna inte visar så mycket grönt kan man ännu prova att tappa och lite längre norrut i landet har våren kanske inte kommit lika långt.

Kom gärna med tips på vad ni brukar göra med björksaven! Skulle vara kul att testa något annat än att bara dricka den som den är, även om det också är gott.

 


Påskmiddag

Skrivet av Emelie Bergendahl 27.04.2017

OI000018Påsken gick i arbetets tecken då vi försökte hinna göra så mycket som möjligt på växthuset inför säsongen. Inlägg om det projektet kommer! Antalet påskrecept från min sida har därför varit obefintliga. Tack till mamma och mormor som såg till att vi fick varm mat i magen dessa dagar!

På lördag kväll gjorde vi dock ett undantag då Viktors bror med flickvän var hem till oss på middag. Och eftersom det var påsk så kunde vi inte låta bli att laga lamm. Samtidigt blev det grillpremiär här hemma.

OI000023

OI000011

Påsklördagens middag blev grillad lammsadel fullproppad med rosmarin och vitlök och till det grillade vi även lite lök, potatis och kål. Vi skördade även lite blomsterkål, både själva buketterna och blad, som vi fräste på lite i stekpannan.

Det var egentligen en ödets nyck som gjorde att vi hade denna lammsadel i vår frys. Några bekanta som har en liten fårskock hade hämtat in sitt gäng från en holme på hösten. Dock var det ett bagglamm som vägrade följa med resten av skocken. Han hette Pelle. Och hur dom än lockade med havrehinkar och allt möjligt så ville Pelle inte följa med. Och alla förstår ju att man inte kan lämna ett ensamt djur ute på en holme över vintern, så lammet fick helt enkelt möta sitt öde där han stod. Och som tack för att vi hjälpte till med hanteringen så fick vi en del av köttet. Tänk, att få äta lamm som både fötts, levt och mött sitt öde i samma by som det sedan äts. Fantastiskt! För att göra historien snäppet intressantare så kan jag tillägga att vi hade kroppen på hängmörning i ett båthus. Hur spännande låter det inte med helgrillad båthusmörad lammsadel?! :)

OI000019
OI000033

OI000035

Vi grillade lammsadeln tills den var färdig. Sedan skar vi den i mindre delar och lade bitarna på en bädd av grönsakerna. Efter en liten stund i ugnen var det färdigt att servera.


Mat­hantverks­dagar i Kimito

Skrivet av Emelie Bergendahl 23.04.2017 | 1 kommentar(er)

Ursäkta min långa frånvaro! Det var varit fullt upp från morgon till kväll på sista tiden och dessutom var jag på vift torsdag-lördag. Då gick nämligen Finlands första mathantverksdagar av stapeln!

Under mathantverksdagarna 21-22 april samlades ett femtiotal mathantverkare och andra intresserade på Storfinnhova gård på Kimitoön. Vi lyssnade på föreläsningar, gjorde studiebesök, minglade och åt god mat. 

P4211659

Margot från Tackork bär och grönsaker i Nagu berättade om livet som mathantverkare, gav tips och peppade oss alla. Driftigare kvinna får man leta efter!

P4211674

P4211672

Jag och Jennifer från Mattas gårdsmejeri smet sedan iväg på eget studiebesök till Herrgårdsglass i Tenala. Sofia berättade om företaget och svarade på alla våra frågor och så åt vi glass så att det stod ut genom öronen. En mycket trevlig eftermiddag! Stort tack till dig Sofia! Resultatet av vårt besök kan ni förhoppningsvis njuta av på Åland i sommar. :)

Kvällen avslutades med en middag komponerad av tre kockar.

P4211689

Mitt kuvert och de goda aptitretarna.

P4211698

Potatispujrosoppa med kirskål.

P4211703

Gäddwallenbergare med potatismos.

OI000160

Ostbricka med guldmedaljörer från FM i Mathantverk, nämligen hårdosten Mattas Annie från Mattas gårdsmejeri och chèvren Syjrähyppy från Saloniemen juustola. Den tredje osten var gjord av husets egen kock. Ostarna serverades med tre olika sylter och marmelader från Tackork.

P4211710

Efterrätten var havtorn i olika former.

P4211699

Till huvudrätten serverades ett lokalt öl.

Dagens efter fortsatte föreläsningarna bland annat med surströmmingskungen Reuben Madsen från Ulvön. Det ordnades även en marknad där de mathantverkare som ville fick sälja sina produkter. Jag kom hem med ganska många vackra burkar fyllda med smaskigt innehåll. Perfekta gåvor till bland annat hundvakterna och till mig själv!

 OI000158

Vackra och goda produkter från Kullas gård.

P4221719

Satu från Linnan Marenki lagar fantastiska maränger och en jättegod lingonsirap med rosmarin.

P4211686

Avslutar detta inlägg om mathantverksdagarna med en bild på mitt lilla nattkvarter. Vi var sju damer som delade hus. Med ett enda badrum. Vi klarade det dock utmärkt tack vare ordentlig badrumstidtabell noggrant planerad under en gemensam fruktstund kring soffbordet.

Jag är mycket glad att jag åkte på denna välarrangerade tillställning. Tack till alla gamla och nya bekantskaper som gjorde dessa dagar så trevliga och givande. Och förstås extra mycket tack till mina mathantverkskollegor från Brändö, Marja och Anneli, som även gjorde bilresorna roliga!20170421 105149

 

 


Restaurangbesök: Speceriet

Skrivet av Emelie Bergendahl 16.04.2017

17858752 10210891452655112 1580507514 o

Förra veckans fredag trotsade vi kaosläget i Stockholm och gick ut och äta. Det turades så att restaurangen vi skulle till låg på gångavstånd från vårt hotell på Östermalm. All kollektivtrafik låg nämligen nere och i princip hela innerstan var avspärrad.

Vi testade restaurangen Speceriet som är bakficka till Michelinkrogen Gastrologik. En bakfickerestaurang är en aningen enklare restaurang som ofta finns i anslutning till en finare restaurang. Bra mat till ett bra pris helt enkelt. En av orsakerna till att vi valde just Speceriet är att Viktor har en bekant som jobbar som köksmästare där.20170407 192336

20170407 220617

20170407 193137

Menyn var upplagd så att man med fördel kan att äta två-tre rätter för att bli mätt. Och till att börja med fick man förstås lite gott att tugga på medan man läste menyn. Vi fick hemgjorda chips och en jättegod coppa gjord på svensk gris. Riktigt bra grejer! Vi var fyra personer och lyckades faktiskt börja med att prova fyra olika rätter. Jag åt jordärtskocka med getost och Viktor åt bläckfisken med ramslök och kålrabbi. Det är dessa två rätter som finns på bilderna nedan.

20170407 200136

20170407 200125

Övriga i sällskapet åt rökt rödbeta samt torsk med hjärtmussla och potatis. Bilden nedanför är torsken med potatis som är förvillande lik pasta.

20170407 200245

Vi var alla väldigt nöjda med våra första rätter! Vi hade även insider information att killingen med vårvitlök, nässlor och citron var kvällens nya stjärna på menyn så vi var förstås alla sugna på att prova det. Killingen kom från samma ställe som getosten som jag åt i första rätten, nämligen Löfsta Herrgårdsmejeri en bit norr om Stockholm. 20170407 203039

20170407 203132

På översta bilden tillbehören nässelpuré och vitlökar. Och sen en mycket mör killingbog. Jättegott var det! Och vi blev rekommenderade ett utmärkt gott rödvin till.

Som avslutning på kvällen tog vi förstås efterrätt. Damerna åt den lite maffigare efterrätten med choklad och herrarna testade äpple med älgört. Fick en nästan duglig bild på min chokladefterrätt.
20170407 211659

Efter middagen fick vi gå in en sväng i köket och tacka personalen. Vi fick även gå på en liten rundtur i köket på Gastrologik eftersom man kan gå mellan köken. En av ägarna, Jacob, råkade även vara på plats så vi fick skaka hand och tacka även honom. Nästa gång blir det kanske middag där på andra sidan väggen! Tack ännu en gång Erik och alla andra som serverade utmärkt mat och gav prima service! Och tack till middagssällskapet som gjorde tvärt emot alla andra och vågade ta bilen in mot stan för att äta med oss.

P.S. Ni får ursäkta kvalitén på bilderna. Jag orkade inte släpa med mig systemkameran så det blev lite skakiga telefonbilder i halvdunklet. För bättre bilder rekommenderar jag att ni letar upp Speceriet på Instagram! :)