Header

Tuppslakt

Skrivet av Emelie Bergendahl 27.08.2017 | 0 Kommentarer

OI000072Jag måste meddela att våra tuppars saga är all. Men så var det ju tänkt ända från början. De största tupparna slaktade Viktor bara någon vecka efter att vi fått dem, medan de elva lite mindre tupparna fick bo hos oss några veckor längre. I vanliga fall är det Viktor som mest haft hand om tupparna under somrarna, men i år har dom till stor del varit på min lott eftersom jag varit hemma mera. 

På morgonen har jag släppt ut tupparna ur laggården. De har stått på rad vid dörren och väntat och minsann berättat att jag gärna kunde ha kommit bra mycket tidigare. Och på eftermiddagen då jag kommit hem från har de fått lite grönsaksrester från jobbet och lite havre som jag lånat av korna. Då kvällen närmar sig har de själva sökts sin in i sin bur och suttit där tillsammans när jag kommit för att stänga om dem. En trevlig ritual och jag saknar nu deras kacklande och galande på gräsmattan.

Jag hade ju verkligen tänkt vara med då det vankades tuppslakt i år, men dels så befann jag mig på Brändö då Viktor hade en passlig dag att ta tag i saken och dels kände jag ärligt talat att jag tyckte lite för mycket om dem för att kunna drämma dem i huvudet. Jag har ju lärt känna tupparna under sommaren och vissa hade riktigt speciella personligheter.

Om ni undrar hur en tuppslakt kan gå till så kommer här en kort beskrivning:

Börja med att värma upp en stor gryta varmt vatten, man skall kunna doppa ner fåglarna i den. Fånga därefter en tupp. Om man tar tag i fötterna och svänger tuppen upp och ner så blir den disorienterad och slutar vanligen flaxa. Lägg snabbt tuppen med huvudet på till exempel en huggkubbe och slå den med ett vedträ eller något annat lämpligt verktyg hårt i huvudet. Det ska vara ett hårt och bestämt slag utan den minsta tvekan så att tuppen garanterat blir hjärndöd av slaget.

Skär sedan upp halsen på tuppen så att den blöder ur. Detta har samma funktion som att hugga huvudet av tuppen, men med mycket mindre muskelryckningar och blod som sprättar omkring. Upplevelser som huvudlösa tuppar som springer omkring eller flyger upp på taket klarar man sig utan. 

Efter det är det dags att få bort fjädrarna och här kommer det varma vattnet in i bilden. Det skall inte koka, utan hålla sig på 70-80 grader för annars blir skinnet kokt. Doppa tuppen några gånger tills det stora fjädrarna på vingarna lätt lossnar, då lossnar de andra fjädrarna också enkelt. Har man inte så många fåglar så kan man bra plocka dem utan skållningen, det tar bara lite längre tid.

Sen tar gör man ett snitt i buken och tar ut inälvorna samt sköljer ur. Ta vara på muskelmagen, levern och hjärtat.

Eftersom vi har ett mognadsskåp för kött så fick tupparna hänga där några dagar innan de åkte ner i grytan och in i frysen. Jag ska återkomma till mognadsskåpet i ett annat blogginlägg.

Tupp skiljer sig mycket från butikens broiler både i smak och konsistens och mår bra av en längre tillagningstid. Här kommer några exempel på vad vi tillagat av tupp de senaste månaderna:

IMG 20170714 182810 399Helgrillad tupp. Vi hade ingen grill så det fick bli grill av en gammal traktorfälg. Gott blev det!

OI000071Stekt tupp och stekt tupplever med grönsaker, kantareller och hemgjord pasta.

OI000037Några tuppar styckade Viktor ner och lät sjuda på svag värme i gjutjärnsgrytan en hel natt.

OI000035Dagen efter fick några bitar gå en stund i ugnen med bl.a. lite morot och så åt vi den med årets färska vitkål.

OI000040Här är också ugnsstekt tupp med lite god sallad och sås.

Ja, som ni märker så går tupp att tillaga på så många andra sätt än tupp i vin, även om det också kan vara gott!

Taggar:
Kategorier:
0

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar