Header

Sthlm Food & Wine

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.11.2017 | 1 Kommentarer

Förra lördagen var jag och en god vän till Stockholm för att gå på mässan Sthlm Food & Wine. Det var första gången på länge som jag satt foten på en matmässa och såg mycket fram emot upplevelsen. Tyvärr levererade mässan inte helt för min del, men några guldkorn fanns det!

Det fanns en hel del mat i mässhallen. Det stektes och bakades till höger och vänster! På eftermiddagen, då antalet besökare var lite för många för en skärgårdsbos smak, blev det otroligt varm inne på mässan. Ugnar och spisar gick varma i många montrar och på scenerna turades kända kockar om att laga mat och samtidigt svara på en massa frågor.

OI000371Bagaren Sébastien Boudet bakade pizza.

OI000372Även årets kock i Sverige 2017, Johan Backeus, lagade mat.

Andra kända kockar som jag såg mingla runt var bl.a. Titti Qvarnström (som jag ju jobbade med i somras och skrev om här), Jessica Frej, Paolo Roberto och så Ernst, som tydligen lanserat eget vin.

OI000361Första maträtten vi provade var chickpea masala vid vinnaren i Food Truck Sm Indian Street Food & Co. Jättegott, men lite väl kryddstarkt om man skulle försöka prova vin snart efter maten. Jag var tvungen att gå och leta upp lite smakprov på ost för att lugna ner munnen.

OI000367Apropå ost så hade jag ju hoppats på en massa roliga ostar, men blev lite besviken då de flesta ostmontrar i stort sätt innehöll stora hjul med parmesanost. Dom där som dyker upp på var och varannan mässa och marknad, vet ni? Dock hittade jag en svenska osthandel på plats som sålde några "vanliga" svenska ostar, men även franska och holländska ostar av bl.a. get- och fårmjölk. Jag köpte en liten bit fransk getost rullad i aska som var täckt av luggigt blåmögel. Smaskens! Och sen bit lagrad holländska getost. Hade ju hellre köpt svenska varianter av dessa, för jag vet ju att de finns, men det är nog för dyrt för små producenter att finnas på plats på en så stor mässa. 

OI000368Sébastien Boudet hade en stor monter där det bakades bröd, kaffebröd och pizza på löpande band. Jag köpte ett vackert speltbröd med mandel och aprikos, och visst var det fantastiskt gott, men han kan nog lika bra han där jag bor med också. ;) Ja, dagens största konstaterande var helt enkelt att jag blir jäkligt bortskämd här hemma!

OI000363Vackra nybakta bröd.

OI000375Boudets pizza. Läste att han hade nio gästbagare där under lördagen och beställde man pizza så fick man en bit av den som råkade komma ur ugnen just då. Detta var en vegansk variant med bl.a. fänkål och sesamfrön. Absolut god och kul att testa, men kanske inte värd 40 kronor.

OI000374Kött provade jag inte alls på mässan, men det är ju spännande att se vad folk förväntas betala för det som man själv hämtar i princip gratis från skogen!

Bland vinmontrarna hade jag hoppats att hitta en massa spännande naturviner, som ju är väldigt trendigt just nu. Men igen blev jag besviken då de flesta vinmontrar som jag pratade med verkade ha som uppgift att få folk att köpa bag-in-boxar på Systemet till nästa helg. Inga direkt spännande viner alltså, men absolut inga dåliga heller.

Några undantag dök dock upp! I Munskänkarnas monter var temat på vinerna regionen Istrien i Kroatien. Ett resmål som jag fick upp ögonen för då jag letade påskresa härom året och som står högt upp på önskelistan då vi ska ut och resa nästa gång. Så glad jag blev!

OI363Ännu gladare blev jag då jag blev presenterad detta naturvin. Naturvin är ett ganska luddigt begrepp men i grunden syftar det på viner där ingenting är tillsatt och jäsningen sker med vildjästen som finns på vindruvorna. Det flesta naturviner och även ofiltrerade, vilket även detta var. Vinet hade doft och smak av mogna bär som jordgubbar och körsbär. Det var lagrat 4 år på träfat och hade en vacker, djup färg.

Ett annat roligt vin jag testade var ett vin gjort på björksav. Vacker färg och en trevligt doft och smak av mjöd och jästa russin. Det fanns även en producent av svenskt vitt vin på plats.

 OI000370Med på mässan fanns även en georgisk producent. I Georgien lagras vin traditionellt i stora lerkrukor som kallas qvevri/kvevri. Detta lärde jag mig om på Malta i somras och jag lovar att jag ska skriva om mitt besök på en vingård där nån dag! De två vinerna på bilden var dock lagrade på "vanligt" vis och jag testade vinet till höger efter tips av mannen bakom disken. Den vita druvan heter Khikhvi.

OI000365Precis innan vi skulle lämna mässan stötte jag på en monter med ungerska viner. Vi var till Ungern påsken 2016 och blev överraskade över hur många fantastiska och spännande viner Ungern hade att bjuda på. Där finns så mycket mera än söta tokajer! Då vi beklagade oss för vår guide under en wine tour att det bara finns söt tokaji att köpa i Finland så menade han att det inte görs så stora mängder vin i Ungern och "we drink it all ourselves", men tydligen är det en sanning med modifikation. Den uppmärksamma ser kanske att det står Tokaji på flaskan på bilden. Tokaji är en region i Ungern där man främst lagar det söta viner, men detta var ett väldigt gott vitt vin. Om ni får möjlighet att testa ungerskt vin så rekommenderar jag det varmt! Speciellt deras vita viner kan vara av mycket hög kvalitet. Men hoppas över Törley som är en tråkig industriprodukt.

 OI000373Avslutar med en actionbild på drinkblandning i montern som tillhörde Stockholms bränneri, en ginproducent. Jag smakade inte på deras produkter, men de som stod med ett glas i handen runt montern så nöjda ut. Och flaskorna var jäkligt snygga!

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig dag på mässan! Om man har möjlighet så ska man gärna åka på torsdagen eller fredagen och vara på plats då mässan öppnar för att slippa trängas så mycket. Speciellt på lördag eftermiddag var det väldigt trångt och högljutt, då många uppenbarligen var där för att kombinera vinprovning med förfest.

Hade man mycket spring i benen kunde man även passa på att besöka mässan Allt för hälsan som pågår i en annan hall på samma gång. Vi gjorde bara en snabb sväng runt den mässan. Jag ska låta bli att säga vad jag tyckte om det ät- och drickbara där. Konstiga sportdrycker och proteinpuddig med syntetisk choklad-pepparkakas-cheesecake-sötningsmedel-smak är inte min grej om vi säger så. Men en ny handgjord hårborste i trä fick jag med mig från den hallen i alla fall!

Kommentarer

  • Carl Fox 26/11/2017 12:35am (15 månader sen)

    Kul att du uppmärksammar "små" vinländer.

Skriv en kommentar