Header

Ramennudlar med tillbehör

Skrivet av Emelie Bergendahl 07.01.2018 | 0 Kommentarer

OI000373I fredags åt vi lite skaldjur till middag och eftersom Viktor aldrig kan äta det eller annat som lämnar dylika rester utan att koka en buljong så passade det bra att laga något med buljong till middag igår. Något vi ofta återvänder till är pasta och nudlar av olika slag. Igår blev det ramennudlar med skaldjursbuljong och lite smått och gott som fanns hemma.

I receptet till nudlarna behövs bakad soda. Det finns säkert att köpa om man råkar bo i närheten av en asiatisk butik, men om man som vi inte gör det så kan man laga bakad soda själv. Om någon vill test så är det bara att baka matsoda utspridd på ett bakplåtspapper på 120 grader i ugnen i en timme. Sodan gör att nudlarna får tuggmotstånd även fast degen saknar ägg.

Nudeldeg:

12 gram bakad soda

100 gram kokande vatten

170 gram kallt vatten

600 gram (vete)mjöl

Mät upp sodan i en bunke. Häll på kokande vatten och rör om så att sodan löser sig. Häll i det kalla vattnet och sedan mjölet. Blanda till en deg. Den blir hård och torr. Arbeta degen i 5 minuter. Degen kommer att kännas alltmer elastisk.

Låt degen vila i kylskåp i en timme i en burk med tättslutande lock. Knåda sedan degen i ytterligare 5 minuter. Det blir ganska mycket nudlar av detta recept, men om man inte behöver allt på en gång så håller degen väldigt bra i kylskåp i en vecka. Den blir nästan bara bättre av att vila någon dag. Förvara den lufttätt så att den inte torkar.

Låt den mängd deg du behöver behöver vila framme på bänken i plastfilm efter andra knådningen och plocka under tiden fram det som behövs för nudeltillverkningen. Det går bra att kavla och skära nudlarna, men lättats är det att använda pastamaskin.

OI000071Vi malde mjölet själva med vår fina mjölkvarn, men det går förstås precis lika bra med mjöl från butiken! Den här gången blev det vetemjöl, men det går bra att göra nudlarna på t.ex. spelt/dinkelmjöl eller råg också. Eller varför inte en blandning av olika mjöl!

OI000073Degen efter första knådningen.

OI000087Dags att kavla och laga nudlar.

OI000191Det skulle bli långa nudlar och då behöver man en lång deg!

Medan nudeldegen vilar i kylskåpet mellan knådningarna kan man passa på att koka ner buljongen och fixa tillbehören. Vi skar rödkål och gul lök tunt med mandolin. Rödkålen smaksatte/marinerade vi med hemlagad syrad padronchili och lite mirin. Dessutom hade vi kokta ägg rullade i sesamfrön och inlagda riskor. Här är det ju fritt fram att ta vad man själv har i skåpen och tycker om. Kött från ett buljongkok, säsongens grönsaker i tunna stavar, årets första små kantareller osv osv.OI000261Tillbehör samt köksgolvets väktare Selma tax.

OI000366Koka nudlarna ett par minuter i saltat vatten. Rör gärna om försiktigt nästan hela tiden så att nudlarna inte klibbar fast i varandra.

OI373Lägg upp nudlar i en skål, garnera med tillbehören och häll över buljong. Klart att äta!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar