Header

Odlingsåret 2017

Skrivet av Emelie Bergendahl 21.01.2018 | 0 Kommentarer

OI000289Jag gjorde ju några inlägg (här, här, här och här) i våras om årets odlingar och jag tänkte att det nu kanske är dags att berätta hur det gick eftersom kommande odlingssäsong är i startgroparna redan. Det mesta som fanns i växthuset är skördat sen en tid tillbaka. Det mesta skördades i oktober-november, men en del har vi skördat ända in på nya året. Kvar finns olika sorters kål och morötterna eftersom dessa grödor tål några köldknäppar. Jag har till och med en del av 2016 års grönkål kvar och den har växt och frodats hela säsongen. Visserligen är den lite beskare än den jag sådde 2017, men absolut ätbar. 

Nåja, hur gick det nu i år då? Överlag var det ju inget vidare odlingsår. Sommaren var kall och torr. Dessutom befann jag mig för det mesta på fasta Åland och därmed långt borta från alla grödor som skulle ha behövt vatten och kärlek i stort sätt alla dagar. Mina morföräldrar såg till att allt inte torkade ut helt och jag var hem ca en gång i veckan och gödslade och rensade det mest akuta. Och så höll jag på hela sommaren. 

Här nedan kommer en liten genomgång av det vi odlade i år.

TomaterOI000253Jag älskar tomater och i år blev det flera sorter än vi odlat tidigare. Flest plantor hade vi av den stora sorten Brandywine, åtta stycken. Trots att blomningen och pollineringen kom igång dåligt så hade vi ändå en hel del tomater innan säsongen var slut. Den andra varianten av stora tomater vi hade var en ny bekantskap som heter Sibirjak. Dessa plantor blev små till växten, men gav väldigt goda tomater som inte alls hade mycket kärnhus utan bestod mest av tomatkött. Mycket tomat i den tomaten helt enkelt!
Dessutom hade vi två sorters körsbärstomater. Några plantor av en röd sort som heter Supersweet 100 samt en planta av en gul droppformad sort som jag egentligen inte tycker att är någon smaksensation, men de pigga upp en sallad med sin fina färg.

OI000303 1En stor hög av solmogna Brandywinetomater.

OI000306De gröna tomaterna fick mogna inne i lugn och ro och blev riktigt goda de också!

20170926 202305Den största Brandywinetomaten jag skördade vägde över 700 gram och många låg runt 500 gram. Det behövdes alltså inte så många för att det skulle bli några kilo. Ovanpå denna bjässe ligger säsongen minsta tomat. 

OI000210De små knubbiga Sibirjakplantorna orkade bära mycket tomater.

20171005 132607Supersweet 100 ger rikligt med skörd.

OI000324Tomatsås på gång! Vi testade att både koka och ugnsbaka och smaken visade sig i slutändan vara ganska samma. Strö lite salt över tomaterna och koka tills såsen har lämplig konsistens. Frys in i lämpliga byttor och njut av god tomatsmak ända till följande sommar!

MorötterOI000242 1Morötterna går utmärkt att lämna kvar i landet ända tills tjälen går ner i marken, men jag hade mina morötter på ett ställe i växthuset där taket är allt annat än tätt och det kändes som att morötterna stod onödigt blött. Jag vet inte hur känsliga de är, men det skulle kännas tråkigt att skörda ruttna morötter i vinter så därför fick de komma upp och är nu i säkert förvar.

Förutom sommarmorötter i mixad färg så odlade jag för första gången i år även två olika sorters höst/vintermorötter. Jag valde sorterna Autumn King och Rothild och planterade två lika långa rader av var sort.OI000316Jag har nog ett och annat att lära mig när det gäller morotsodlande, men med tanke på att jag knappt hann gödsla och verkligen inte hann rensa i morotsraderna så får man väl vara nöjd. Jag höll sorterna åtskilda efter skörd så att jag kan kolla vilken sort som eventuellt är godare och vilken som håller att förvara längst tid.

MajsOI000187Vi odlade två sorters majs, en mjölmajs och en vanlig söt majs. Mjölmajsen kände jag inte till så väl från förut och den är så häftig och vacker så jag tänkte att den skulle få ett helt eget inlägg. Plantorna tog sig finfint i början av säsongen, men när de skulle till och mogna så var inte alla kolvar fullt utvecklade. Nånting med pollineringen som inte funkade här heller. Inkommande säsong ska vi testa att samodla majsen med andra grödor.

ChiliOI000218Förra vintern hade vi en ambitiös plan gällande chiliodlingen och jag sådde massor av chilisorterna Espelette, Hot Lemon och Padron. Tyvärr uppstod ett missförstånd gällande vattnandet av plantorna då dom var riktigt små med resultatet att alla utom en av Espeletteplantorna och två av Hot Lemon dog. Padronplantorna hade jag större tur med då dom stod i plastkrukor istället för papperskrukor och de klarade den tillfälliga torkan mycket bättre. Chilin ville inte heller mogna i det kalla vädret så det blev inte många röda och gula, men padronplantorna gav massor med skörd. Vi åt en hel del genom säsongen och så kokade jag chilisås på det som vi skördade på senhösten. Chilin var det som trivdes bäst i växthuset i år, även om få frukter hann mogna.

OI000114Padronplantor fulla med chili.

OI000343Slutskörden blev en helg korg full med chili! De mogna chilifrukterna torkade vi.

OI000357Hälften av Padronchilin rökte vi och sedan blandade jag den med den färska då jag kokade chilisåsen.

PaprikaPaprikaPrecis som med chilin så var det svårt att få paprikorna att mogna, men det fyra plantorna gav flera paprikor var. Och hemodlad paprika är god även som grön så jag är nöjd med mitt första paprikaår.

Skord2016Måste avsluta med en av mina favoritbilder som även finns med i min header. En bild av det sista vi skördade säsongen 2016. Det blev en väldigt annorlunda slutskörd 2017. Förutom de grödor som jag räknat upp i detta inlägg så fanns även lite annat som och gott i växthuset som t.ex. dill, persilja, pak choi och annat som inte fastnade på bild. Ser med spänning fram emot hur 2018 kommer att se ut!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar