Header

Mognadsskåp

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.12.2017 | 0 Kommentarer

OI000380Under kategorin "nödvändig köksutrustning enligt Viktor" ska vi idag behandla vårt modnadsskåp. Mognadsskåpet är ombyggt kylskåp som används till att hängmöra och lufttorka kött och det pryder just nu ett hörn i vårt kök. På grund av den mattsvarta färgen och panelen på dörren går vårt skåp mest under smeknamnet Darth Vader, då likheterna är slående! Har man mycket godsaker i skåpet kan det vara bra att ha en skräckinjagande vakthund bredvid för att hålla tjuvar borta. ;)

Mognadsskåpet har Viktor och hans pappa byggt själva av ett gammalt (men fungerande!) kylskåp och lite teknikgrejer från nätet, som behövs för att kontrollera temperatur och luftfuktighet. Det är också mycket bra att ha någon som är duktig på el till hands, om man inte är en fena på området själv. Jag tänker inte desto mera gå in på detaljerna om hur själva byggandet går till, men jag kan hänvisa till denna blogg om någon blir ivrig!

OI000376Här en närbild på displayen.

Då man vill hängmöra mindre djur, som t.ex. fåglar och rådjur går det bra att hänga dem i mognadsskåpet istället för i garaget, vedboden eller var de nu brukar hänga.

OI000072Här en bild på tuppar från ett inlägg som jag skrev i somras. Läs mera om våra tuppar här och här.

OI000378Rådjur har vi testat att hänga in både hela och uppstyckade i bogar, rygg och lår. Båda sätt funkar!

Förutom själva mörningen av kött så har även en hel del delikatesser lufttorkats i skåpet. Mycket förenklat så saltas kött eller korvar och hänger tills de tappat ca 1/3 av sin vikt. Man måste läsa på ordentligt innan man börjar med lufttorkning av charkuterier för har man inte koll på de risker som finns och hur de hanteras så kan det bli riktigt tokigt! Men det finns som tur är en hel del bra litteratur på ämnet. Vi har gjort en del lufttorkade, syrade korvar också. Dessutom har det lufttorkats älg, griskind och mycket mer. Det största vi haft hängande var ett helt vildsvinslår.

Bilderna nedan har lite varierande kvalitet. Så kan det blir då man plockar från arkiven!

25075699 10212884597442486 83917310 oGriskind som torkat drygt 2 månader.

 KorvarHösten för två år sedan hade vi skåpet fullt med olika korvar och bitar av älg på torkning.

10610987 302313283299467 258859898 nGammal mjölkko som hängt i några månader.

10890616 392035637629676 1240033951 nÄlg, ko och gris.

12519297 759609924138452 1654477601 nTorkad rulle av vitsvanshjort tung hyvlad. Den här hyveln kallas katsuobushihyvel. Japanerna kan dom!

24989338 10212882059179031 914170320 nAvslutar med detta citat från boken Expedition mathantverk! :)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar