Header

Gästabud på Silverskär

Skrivet av Emelie Bergendahl 01.10.2017 | 2 Kommentarer

OI000295Förra helgen var det skördefest på Åland. Det är ett stort evenemang då man har möjlighet att besöka olika bondgårdar, köpa nyskördade grönsaker samt olika produkter, klappa djur och mingla med folk. Eftersom det i år var 20-årsjubileum så startade skördefesten i år med ett gästabud på Silverskär där fyra kockar tillsammans lagade en exklusiv skördemiddag. Kockarna var min sambo Viktor och hans bror Gustav från Silverskär, Johanna Dahlgren från Pub Stallhagen, Peter Sundblom från Nautical och Anders Överström från Indigo. Varje kock samarbetade med en eller flera åländska producenter och inför varje rätt fick vi se en film där producenterna presenterade sig, sin gård och sin filosofi kring råvaror m.m. Det var Jennifer och Lars-Johan på Mattas Gårdsmejeri i Sund, Sixten från Storfjärdens fisk i Eckerö, Sven och Lotta i Vårdö som odlar ekologiska grönsaker till Odlarringen, Adam och Suvi från Södergårds lamm i Saltvik samt Jan och Anna från Öfvergårds äppelodling i Finström.

Det var mycket trevligt att få sätta sig ner till bords på Silverskär istället för att jobba, även om vi brukar ha trevligt då också.

Här ser ni kvällens meny:OI000050 1

OI000037 2

OI000019 2

OI000077 1Varje kock presenterade sin egen mat medan den serverades. Viktor och Gustav stod för den första rätten som bestod av jordärtskocka, ost och svamp.

OI000051 1Den anmärkningsvärda med denna rätt var att inga råvaror, förutom osten, hade varit förvarade i kylskåp innan den serverades, så färska ingredienser användes. Jordärtskockorna skördades i kökslandet som bara ligger några meter från köket och karl-johansvampen plockade Viktor i skogen på vägen till jobbet.

OI000053 2Drycken till denna rätt var gjord på vassle från ystningen av salladsosten, björksav och vita vinbär. Det var alltså en helt alkoholfri dryck som serverades till alla. Jag tror att ganska många tyckte att drycken var lite speciell, men tillsammans med maten var den jättegod! Personligen har jag ju druckit en del vassle de senaste åren, så jag är van med smaken.

OI000061 1Den fänkålsgravade forellen var en sån där liten godbit som man önskade att man skulle få äta mera av! De små gula klickarna är pumpapuré med brynt smör. Mums! Peter från Nautical hade komponerat denna rätt.

OI000071 1Det här är Johannas rätt bestående av blomkål, majs och spelt. Det övergick mångas förstånd hur man kunde känna sig så mätt och tillfredställd av tre ingredienser, men det var verkligen otroligt gott. Har man bra råvaror och en bra kock så blir det helt enkelt bra. Efteråt var jag in i köket och önskade mig ett badkar av den lena blomkålspurén så att jag kunde bada i den och äta samtidigt. Den var jättegod helt enkelt!

OI000073 1Sista varmrätten var lamm på två vis tillagad av Anders från Indigo. Kanske det till och med var något av lammen som betade bredvid vårt hus några veckor i början av sommaren?! Transportsträckan från betet till Silverskär är i alla fall inte lång! Lammet serverades med bland annat getost från Lemland. En god och vacker rätt!

OI000075 1Till den här rätten serverades också vin, enda drycken som inte var lokalproducerad. Det produceras visserligen vin på Åland, men med dagens lagstiftning är det nästan omöjligt att sälja.

 OI000087Innan efterrätten fick vi en liten ostbricka med två ostar från Mattas Gårdsmejeri. Mattas Annie till vänster och till höger en blåmögelost som är ystad på Mattas, men lagrad i jordkällaren på Silverskär sen i våras. Efter att vi smakat på blåmögelosten började de runt omkring mig undra var jordkällaren var för de kunde tänka sig att smyga hem en bit av osten, men tyvärr fick vi de sista bitarna denna kväll så det dröjer innan det finns lagrad blåmögelost igen.

OI000104 1Till efterrätt blev det äpplen. De sort specifika äpplena var tillagade på olika vis så att deras olika egenskaper och smaker kom fram. Äpplena, av sorterna Höstdessert, Discovery och Samo, kom från Jan och Anna på Öfvergårds som gick mathantverksutbildningen med mig och de jobbar mycket med sortspecifika äpplen. Ett äpple är verkligen inte ett äpple, utan de varierar mycket i smak, konsistens, användningsområde, lagringsduglighet osv. De presenterar alla sina äppelsorter närmare på sin hemsida. Till äpplena fick vi en mousse med yoghurt från Mattas och älggräsaft. 

OI000191Drycken bestod förstås också av äpple. En alldeles nypressad och opastöriserad äppeljuice av sorten Höstdessert.

Och hur skulle jag då sammanfatta kvällen? Jo, den var förstås riktigt bra, precis som jag anade att den skulle bli. Maten och drycken var god, stämningen i lokalen var på topp och vädret visade sig från sin bästa sida. Jag tyckte att det skulle bli mycket spännande att se vad för människor som skulle samlas till en sån här tillställning och det visade sig att den lockade alla möjliga människor! Vi hade mycket trevligt i vår bordsända och hann diskutera hundar, skärgård och framför allt mat förstås. Vi kom fram till att när kockar presenterar mat så är brynt smör samt pankostekt getost bra ord att använda! :)

Åland är fullt med talangfulla människor och goda råvaror och fast vi kommit en bra bit på väg så finns det ännu mycket att göra på området mat och lokala råvaror. Jag hoppas att jag på något vis kommer att vara en del av den framtiden.

Kommentarer

  • Madde 01/10/2017 9:15pm (14 månader sen)

    Det börjar vattnas i munnen på mig!! Allt ser jättegott ut!

  • Jan Alm 06/10/2017 10:02pm (13 månader sen)

    Så spännande att vi äntligen börjat bygga en åländsk terroir. Det finns så många duktiga kockar på Åland. Tack Emelie för att du lyfter fram deras arbete.

Skriv en kommentar