Header

Sthlm Food & Wine

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.11.2017

Förra lördagen var jag och en god vän till Stockholm för att gå på mässan Sthlm Food & Wine. Det var första gången på länge som jag satt foten på en matmässa och såg mycket fram emot upplevelsen. Tyvärr levererade mässan inte helt för min del, men några guldkorn fanns det!

Det fanns en hel del mat i mässhallen. Det stektes och bakades till höger och vänster! På eftermiddagen, då antalet besökare var lite för många för en skärgårdsbos smak, blev det otroligt varm inne på mässan. Ugnar och spisar gick varma i många montrar och på scenerna turades kända kockar om att laga mat och samtidigt svara på en massa frågor.

OI000371Bagaren Sébastien Boudet bakade pizza.

OI000372Även årets kock i Sverige 2017, Johan Backeus, lagade mat.

Andra kända kockar som jag såg mingla runt var bl.a. Titti Qvarnström (som jag ju jobbade med i somras och skrev om här), Jessica Frej, Paolo Roberto och så Ernst, som tydligen lanserat eget vin.

OI000361Första maträtten vi provade var chickpea masala vid vinnaren i Food Truck Sm Indian Street Food & Co. Jättegott, men lite väl kryddstarkt om man skulle försöka prova vin snart efter maten. Jag var tvungen att gå och leta upp lite smakprov på ost för att lugna ner munnen.

OI000367Apropå ost så hade jag ju hoppats på en massa roliga ostar, men blev lite besviken då de flesta ostmontrar i stort sätt innehöll stora hjul med parmesanost. Dom där som dyker upp på var och varannan mässa och marknad, vet ni? Dock hittade jag en svenska osthandel på plats som sålde några "vanliga" svenska ostar, men även franska och holländska ostar av bl.a. get- och fårmjölk. Jag köpte en liten bit fransk getost rullad i aska som var täckt av luggigt blåmögel. Smaskens! Och sen bit lagrad holländska getost. Hade ju hellre köpt svenska varianter av dessa, för jag vet ju att de finns, men det är nog för dyrt för små producenter att finnas på plats på en så stor mässa. 

OI000368Sébastien Boudet hade en stor monter där det bakades bröd, kaffebröd och pizza på löpande band. Jag köpte ett vackert speltbröd med mandel och aprikos, och visst var det fantastiskt gott, men han kan nog lika bra han där jag bor med också. ;) Ja, dagens största konstaterande var helt enkelt att jag blir jäkligt bortskämd här hemma!

OI000363Vackra nybakta bröd.

OI000375Boudets pizza. Läste att han hade nio gästbagare där under lördagen och beställde man pizza så fick man en bit av den som råkade komma ur ugnen just då. Detta var en vegansk variant med bl.a. fänkål och sesamfrön. Absolut god och kul att testa, men kanske inte värd 40 kronor.

OI000374Kött provade jag inte alls på mässan, men det är ju spännande att se vad folk förväntas betala för det som man själv hämtar i princip gratis från skogen!

Bland vinmontrarna hade jag hoppats att hitta en massa spännande naturviner, som ju är väldigt trendigt just nu. Men igen blev jag besviken då de flesta vinmontrar som jag pratade med verkade ha som uppgift att få folk att köpa bag-in-boxar på Systemet till nästa helg. Inga direkt spännande viner alltså, men absolut inga dåliga heller.

Några undantag dök dock upp! I Munskänkarnas monter var temat på vinerna regionen Istrien i Kroatien. Ett resmål som jag fick upp ögonen för då jag letade påskresa härom året och som står högt upp på önskelistan då vi ska ut och resa nästa gång. Så glad jag blev!

OI363Ännu gladare blev jag då jag blev presenterad detta naturvin. Naturvin är ett ganska luddigt begrepp men i grunden syftar det på viner där ingenting är tillsatt och jäsningen sker med vildjästen som finns på vindruvorna. Det flesta naturviner och även ofiltrerade, vilket även detta var. Vinet hade doft och smak av mogna bär som jordgubbar och körsbär. Det var lagrat 4 år på träfat och hade en vacker, djup färg.

Ett annat roligt vin jag testade var ett vin gjort på björksav. Vacker färg och en trevligt doft och smak av mjöd och jästa russin. Det fanns även en producent av svenskt vitt vin på plats.

 OI000370Med på mässan fanns även en georgisk producent. I Georgien lagras vin traditionellt i stora lerkrukor som kallas qvevri/kvevri. Detta lärde jag mig om på Malta i somras och jag lovar att jag ska skriva om mitt besök på en vingård där nån dag! De två vinerna på bilden var dock lagrade på "vanligt" vis och jag testade vinet till höger efter tips av mannen bakom disken. Den vita druvan heter Khikhvi.

OI000365Precis innan vi skulle lämna mässan stötte jag på en monter med ungerska viner. Vi var till Ungern påsken 2016 och blev överraskade över hur många fantastiska och spännande viner Ungern hade att bjuda på. Där finns så mycket mera än söta tokajer! Då vi beklagade oss för vår guide under en wine tour att det bara finns söt tokaji att köpa i Finland så menade han att det inte görs så stora mängder vin i Ungern och "we drink it all ourselves", men tydligen är det en sanning med modifikation. Den uppmärksamma ser kanske att det står Tokaji på flaskan på bilden. Tokaji är en region i Ungern där man främst lagar det söta viner, men detta var ett väldigt gott vitt vin. Om ni får möjlighet att testa ungerskt vin så rekommenderar jag det varmt! Speciellt deras vita viner kan vara av mycket hög kvalitet. Men hoppas över Törley som är en tråkig industriprodukt.

 OI000373Avslutar med en actionbild på drinkblandning i montern som tillhörde Stockholms bränneri, en ginproducent. Jag smakade inte på deras produkter, men de som stod med ett glas i handen runt montern så nöjda ut. Och flaskorna var jäkligt snygga!

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig dag på mässan! Om man har möjlighet så ska man gärna åka på torsdagen eller fredagen och vara på plats då mässan öppnar för att slippa trängas så mycket. Speciellt på lördag eftermiddag var det väldigt trångt och högljutt, då många uppenbarligen var där för att kombinera vinprovning med förfest.

Hade man mycket spring i benen kunde man även passa på att besöka mässan Allt för hälsan som pågår i en annan hall på samma gång. Vi gjorde bara en snabb sväng runt den mässan. Jag ska låta bli att säga vad jag tyckte om det ät- och drickbara där. Konstiga sportdrycker och proteinpuddig med syntetisk choklad-pepparkakas-cheesecake-sötningsmedel-smak är inte min grej om vi säger så. Men en ny handgjord hårborste i trä fick jag med mig från den hallen i alla fall!


Trattkantarell-året 2017

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.10.2017

20171006 161102Det är intressant hur olika svampar trivs och frodas olika år. För två år sedan plockade vi massor med gula kantareller, till och med på ställen där vi aldrig sett dem förut, och ifjol plockade jag många stolta fjällskivlingar. I år är det utan tvekan trattkantarellernas år!

Helgerna framöver kommer vi främst att vara på Brändö och här finns inga stora mängder av trattisar, så jag får väl räkna mig som färdig med plockandet för i år. Det kanske är lika bra för folk runt omkring mig har börjat ifrågasätta vad jag ska göra med all svamp. Men det är ju bara så roligt att plocka! Den här helgen plockade jag och Viktor säkert 30 liter på en par timmar på fredagen och en par timmar på lördagen. Det kanske inte var så konstigt att jag drömt om trattkantareller de senaste nätterna!

Jag tycker att trattkantareller, eller höstkantareller som dom också kallas, är både goda och vackra svampar. Ett av de främsta kännetecknen är att de ska ha en liten grop mitt i hatten och gul fot. De växer ofta i närheten av den dödligt giftiga svampen toppig giftspindelskivling, men de är inte speciellt lika, och som namnet antyder har giftspindeln en toppig hatt istället för trattisens grop. Den har också en brun fot till skillnad från trattkantarellens gula. De är egentligen två ganska olika svampar, men man ska akta sig för att ta fel av bara farten då de kan växa precis bredvid varandra.OI000314

Trattkantarellen har åsar som går ner på foten. Det ser man tydligt på bilderna nedan.20171006 152417

20170924 193907

Både hatten och foten kan variera lite i färg, men oftast är foten klart gul och hatten ganska ljusbrun.20170930 134207

Trattkantareller trivs bäst i barrskog. I år verkar de växa lite varstans, men det ska gärna vara lite mossa runt omkring.OI000301

20170930 134259

20171006 162435

Trattkantarellerna växer ofta i grupper och hittar man en så hittar man oftast flera i närheten.20170930 134411

Ibland växer de så tätt så att de växer ihop!OI000320

OI000319

Förutom att man får med sig en massa gratis mat hem så får man dessutom en massa frisk luft medan man plockar svamp. Och att röra sig i skogen är nyttigt för både kropp och själ. Det är dessutom ett trevligt sätt att umgås. Visserligen åker telefonen fram ibland, men det är mest för att fotografera. 20171006 154838Här en bild på Viktor från igår.

OI000291Och här sitter jag och plockar. Den här bilden är från härom helgen då det var betydligt varmare och soligare i skogen.

OI000303I fredags hade vi så mycket trattkantareller omkring oss så att vi lämnade de som var såhär små, men härom helgen åkte de ner i korgen.

OI000293Balder får hänga med i skogen. Oftast håller han sig i närheten av oss, men ibland ger han sig ut på egna små strövtåg så därför får han ha pejlen på sig. Eftersom han är en stötande hund så är han sällan borta länge och bara några hundra meter bort.

Selma har lite för dåligt tålamod för att plocka svamp och jag vill inte ha henne lös så hon får oftast stanna hemma.

OI000305Ibland underhåller sig Balder också med att fotobomba eller skutta runt så att svamparna flyger runt och blir mosade. :D

OI000317Ett mycket bra tips är att rensa svampen direkt i skogen! Det går mycket snabbare att rensa direkt än att rensa hemma. Det var dock lättare sagt än gjort när man plockar med barn, så därför satt jag med en sån här hög framför mig förra lördagen.

20171006 170121

20171006 171340Den här överfulla korgen från i fredags var tack och lov färdigt rensad!

OI000322Såhär såg köksbordet ut både efter fredagens och efter lördagens skogsutfärd. 

Vad gör man då sen när man släpat hem svampen och den är rensad? Vi har torkat en hel del svamp i år. Annars gör man som med t.ex. gula kantareller, d.v.s. koka bort vätskan och frys in i lagom stora portioner. Jag tänker mig att dom kommer att göra susen i vinterns grytor, men jag ska nog också testa att göra paj och soppa.

Om ni inte varit och plockat svamp ännu i år så rekommenderar jag att ni tar en tur i skogen! Är det månne lika mycket trattkantareller i skogarna i resten av landet som det är här på Åland?OI000316


Gästabud på Silverskär

Skrivet av Emelie Bergendahl 01.10.2017 | 2 kommentar(er)

OI000295Förra helgen var det skördefest på Åland. Det är ett stort evenemang då man har möjlighet att besöka olika bondgårdar, köpa nyskördade grönsaker samt olika produkter, klappa djur och mingla med folk. Eftersom det i år var 20-årsjubileum så startade skördefesten i år med ett gästabud på Silverskär där fyra kockar tillsammans lagade en exklusiv skördemiddag. Kockarna var min sambo Viktor och hans bror Gustav från Silverskär, Johanna Dahlgren från Pub Stallhagen, Peter Sundblom från Nautical och Anders Överström från Indigo. Varje kock samarbetade med en eller flera åländska producenter och inför varje rätt fick vi se en film där producenterna presenterade sig, sin gård och sin filosofi kring råvaror m.m. Det var Jennifer och Lars-Johan på Mattas Gårdsmejeri i Sund, Sixten från Storfjärdens fisk i Eckerö, Sven och Lotta i Vårdö som odlar ekologiska grönsaker till Odlarringen, Adam och Suvi från Södergårds lamm i Saltvik samt Jan och Anna från Öfvergårds äppelodling i Finström.

Det var mycket trevligt att få sätta sig ner till bords på Silverskär istället för att jobba, även om vi brukar ha trevligt då också.

Här ser ni kvällens meny:OI000050 1

OI000037 2

OI000019 2

OI000077 1Varje kock presenterade sin egen mat medan den serverades. Viktor och Gustav stod för den första rätten som bestod av jordärtskocka, ost och svamp.

OI000051 1Den anmärkningsvärda med denna rätt var att inga råvaror, förutom osten, hade varit förvarade i kylskåp innan den serverades, så färska ingredienser användes. Jordärtskockorna skördades i kökslandet som bara ligger några meter från köket och karl-johansvampen plockade Viktor i skogen på vägen till jobbet.

OI000053 2Drycken till denna rätt var gjord på vassle från ystningen av salladsosten, björksav och vita vinbär. Det var alltså en helt alkoholfri dryck som serverades till alla. Jag tror att ganska många tyckte att drycken var lite speciell, men tillsammans med maten var den jättegod! Personligen har jag ju druckit en del vassle de senaste åren, så jag är van med smaken.

OI000061 1Den fänkålsgravade forellen var en sån där liten godbit som man önskade att man skulle få äta mera av! De små gula klickarna är pumpapuré med brynt smör. Mums! Peter från Nautical hade komponerat denna rätt.

OI000071 1Det här är Johannas rätt bestående av blomkål, majs och spelt. Det övergick mångas förstånd hur man kunde känna sig så mätt och tillfredställd av tre ingredienser, men det var verkligen otroligt gott. Har man bra råvaror och en bra kock så blir det helt enkelt bra. Efteråt var jag in i köket och önskade mig ett badkar av den lena blomkålspurén så att jag kunde bada i den och äta samtidigt. Den var jättegod helt enkelt!

OI000073 1Sista varmrätten var lamm på två vis tillagad av Anders från Indigo. Kanske det till och med var något av lammen som betade bredvid vårt hus några veckor i början av sommaren?! Transportsträckan från betet till Silverskär är i alla fall inte lång! Lammet serverades med bland annat getost från Lemland. En god och vacker rätt!

OI000075 1Till den här rätten serverades också vin, enda drycken som inte var lokalproducerad. Det produceras visserligen vin på Åland, men med dagens lagstiftning är det nästan omöjligt att sälja.

 OI000087Innan efterrätten fick vi en liten ostbricka med två ostar från Mattas Gårdsmejeri. Mattas Annie till vänster och till höger en blåmögelost som är ystad på Mattas, men lagrad i jordkällaren på Silverskär sen i våras. Efter att vi smakat på blåmögelosten började de runt omkring mig undra var jordkällaren var för de kunde tänka sig att smyga hem en bit av osten, men tyvärr fick vi de sista bitarna denna kväll så det dröjer innan det finns lagrad blåmögelost igen.

OI000104 1Till efterrätt blev det äpplen. De sort specifika äpplena var tillagade på olika vis så att deras olika egenskaper och smaker kom fram. Äpplena, av sorterna Höstdessert, Discovery och Samo, kom från Jan och Anna på Öfvergårds som gick mathantverksutbildningen med mig och de jobbar mycket med sortspecifika äpplen. Ett äpple är verkligen inte ett äpple, utan de varierar mycket i smak, konsistens, användningsområde, lagringsduglighet osv. De presenterar alla sina äppelsorter närmare på sin hemsida. Till äpplena fick vi en mousse med yoghurt från Mattas och älggräsaft. 

OI000191Drycken bestod förstås också av äpple. En alldeles nypressad och opastöriserad äppeljuice av sorten Höstdessert.

Och hur skulle jag då sammanfatta kvällen? Jo, den var förstås riktigt bra, precis som jag anade att den skulle bli. Maten och drycken var god, stämningen i lokalen var på topp och vädret visade sig från sin bästa sida. Jag tyckte att det skulle bli mycket spännande att se vad för människor som skulle samlas till en sån här tillställning och det visade sig att den lockade alla möjliga människor! Vi hade mycket trevligt i vår bordsända och hann diskutera hundar, skärgård och framför allt mat förstås. Vi kom fram till att när kockar presenterar mat så är brynt smör samt pankostekt getost bra ord att använda! :)

Åland är fullt med talangfulla människor och goda råvaror och fast vi kommit en bra bit på väg så finns det ännu mycket att göra på området mat och lokala råvaror. Jag hoppas att jag på något vis kommer att vara en del av den framtiden.


Gröt i kvadrat

Skrivet av Emelie Bergendahl 19.09.2017

MjolgrotDet har verkligen blivit en rivstart på jobbet efter sommaren och samtidigt finns det ett växthus fullt med skörd, en skog full med godsaker och mitt nya intresse paddling. Trevligt, men som ni märker så har bloggen blivit lite lidande. Jag lovar bot och bättring och börjar hösten med något så konstigt som ett blogginlägg om ett annat blogginlägg.

Vi har en blogg även på jobbet och idag skrev jag ett blogginlägg där som handlar om vad jag och eleverna gjorde på hemkunskapen i igår. Vi kokade nämligen gröt. Dels ganska vanlig gröt (tror jag?!) som mannagrynsgröt och risgrynsgröt och dels gröt som kanske var allmänt vanligare förr, nämligen rågmjölsgröt och pärongröt. Och päron i det här fallet är naturligtvis potatis och inget annat! :)

Mjölgröt med smöröga är ett kärt barndomsminne för mig. Det var något som jag tyckte väldigt mycket om och som jag ofta fick till frukost när jag sovit över hos min mormor och morfar. Måste erkänna att jag aldrig kommit på tanken att koka det själv såhär i vuxen ålder, men jag kommer definitivt att börja göra det nu och då efter gårdagens lektioner.

Och nu är jag ju nyfiken på vad ni läsare har för inställning till gröt? Finns det mjölgröt eller någon annan speciell gröt där ni bor och tycker ni om det?

Här hittar ni mitt blogginlägg om gröt på skolans blogg.


Stekta abborrfiléer

Skrivet av Emelie Bergendahl 30.08.2017

OI000238Finns det något godare än stekta abborrfiléer? Gärna dubbelpanerade med både mjöl och skorpsmulor och så stekta i en stor klick smör. Att sedan få äta dem tillsammans med grönsaker som man precis skördat i växthuset  är vardagslyx på högsta nivå om ni frågar mig!

Fiskelyckan gällande abborre har varit ganska torftig här i vattnen kring Brändö på sistone om man ska tro på fiskehistorierna, men vi gjorde ett försök ändå. I måndags var jag alltså ut och drog upp näten med min mormor och morfar. Vilket utmärkt sätt att spendera en stund efter jobbet och dessutom ta vara på en av de sista sensommardagarna. Mormor och morfar hade varit och lagt näten medan jag var på jobb, men jag och Selma hängde med för att dra upp. 

OI000229Dagens arbetsfördelningar var att mormor rodde, morfar drog nät, Selma övervakade det hela och jag fotograferade och njöt av vädret.

OI000231Morfar och Selma drar upp abborrnät.

OI000234Lycklig hund och vackra sensommarfärger!

OI000237Abborre, dill, morötter och tomater. Potatisen, det enda jag köpt, stod redan på spisen och kokade.

OI000238

Klart att äta! Det gröna på tallriken är grönkål och pak choi som fick mjukna lite snabbt i stekpannan med morötterna och tomaterna.

#levlokalt


Tuppslakt

Skrivet av Emelie Bergendahl 27.08.2017

OI000072Jag måste meddela att våra tuppars saga är all. Men så var det ju tänkt ända från början. De största tupparna slaktade Viktor bara någon vecka efter att vi fått dem, medan de elva lite mindre tupparna fick bo hos oss några veckor längre. I vanliga fall är det Viktor som mest haft hand om tupparna under somrarna, men i år har dom till stor del varit på min lott eftersom jag varit hemma mera. 

På morgonen har jag släppt ut tupparna ur laggården. De har stått på rad vid dörren och väntat och minsann berättat att jag gärna kunde ha kommit bra mycket tidigare. Och på eftermiddagen då jag kommit hem från har de fått lite grönsaksrester från jobbet och lite havre som jag lånat av korna. Då kvällen närmar sig har de själva sökts sin in i sin bur och suttit där tillsammans när jag kommit för att stänga om dem. En trevlig ritual och jag saknar nu deras kacklande och galande på gräsmattan.

Jag hade ju verkligen tänkt vara med då det vankades tuppslakt i år, men dels så befann jag mig på Brändö då Viktor hade en passlig dag att ta tag i saken och dels kände jag ärligt talat att jag tyckte lite för mycket om dem för att kunna drämma dem i huvudet. Jag har ju lärt känna tupparna under sommaren och vissa hade riktigt speciella personligheter.

Om ni undrar hur en tuppslakt kan gå till så kommer här en kort beskrivning:

Börja med att värma upp en stor gryta varmt vatten, man skall kunna doppa ner fåglarna i den. Fånga därefter en tupp. Om man tar tag i fötterna och svänger tuppen upp och ner så blir den disorienterad och slutar vanligen flaxa. Lägg snabbt tuppen med huvudet på till exempel en huggkubbe och slå den med ett vedträ eller något annat lämpligt verktyg hårt i huvudet. Det ska vara ett hårt och bestämt slag utan den minsta tvekan så att tuppen garanterat blir hjärndöd av slaget.

Skär sedan upp halsen på tuppen så att den blöder ur. Detta har samma funktion som att hugga huvudet av tuppen, men med mycket mindre muskelryckningar och blod som sprättar omkring. Upplevelser som huvudlösa tuppar som springer omkring eller flyger upp på taket klarar man sig utan. 

Efter det är det dags att få bort fjädrarna och här kommer det varma vattnet in i bilden. Det skall inte koka, utan hålla sig på 70-80 grader för annars blir skinnet kokt. Doppa tuppen några gånger tills det stora fjädrarna på vingarna lätt lossnar, då lossnar de andra fjädrarna också enkelt. Har man inte så många fåglar så kan man bra plocka dem utan skållningen, det tar bara lite längre tid.

Sen tar gör man ett snitt i buken och tar ut inälvorna samt sköljer ur. Ta vara på muskelmagen, levern och hjärtat.

Eftersom vi har ett mognadsskåp för kött så fick tupparna hänga där några dagar innan de åkte ner i grytan och in i frysen. Jag ska återkomma till mognadsskåpet i ett annat blogginlägg.

Tupp skiljer sig mycket från butikens broiler både i smak och konsistens och mår bra av en längre tillagningstid. Här kommer några exempel på vad vi tillagat av tupp de senaste månaderna:

IMG 20170714 182810 399Helgrillad tupp. Vi hade ingen grill så det fick bli grill av en gammal traktorfälg. Gott blev det!

OI000071Stekt tupp och stekt tupplever med grönsaker, kantareller och hemgjord pasta.

OI000037Några tuppar styckade Viktor ner och lät sjuda på svag värme i gjutjärnsgrytan en hel natt.

OI000035Dagen efter fick några bitar gå en stund i ugnen med bl.a. lite morot och så åt vi den med årets färska vitkål.

OI000040Här är också ugnsstekt tupp med lite god sallad och sås.

Ja, som ni märker så går tupp att tillaga på så många andra sätt än tupp i vin, även om det också kan vara gott!


#levlokalt

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.08.2017

Foodly har dragit igång en kampanj under #levlokalt som handlar om att främja närodlat och lokala råvaror. Jag tycker att det är en alldeles klockren hashtag som jag definitivt även kommer att använda på Instagram m.m. i framtiden. Önskar nästan att jag kommit på den själv, haha. Kampanjen pågår till 17 september och här kan ni läsa om vad den går ut på.

Lite #levlokalt-mat som jag kokat ihop på sistone är till exempel:
OI000115Soppa på morot och egenodlad grönkål med grönkålschips på toppen.

OI000117Färsbiffar på hjortkalv (skjuten några hundra meter bakom mina föräldrars hus), lokal sallad med egenodlade tomater och salladsost från Mattas gårdsmejeri samt kokt spelt från Överängs kvarn här på Åland. Såsen består främst av det lokala mejeriets grädde och det röda är en lingon-rosmarinsirap som jag köpte av en annan mathantverkare då vi hade träff i Ekenäs i våras.

Jag vill verkligen slå ett slag för kokta hela korn istället för ris. De är näringsrika och det brukar finnas att få tag på från lokala producenter. Det kan ta upp till en timme att koka dem, men jag brukar koka en ordentlig sats en kväll då jag har tid och sedan äta till några måltider under dagarna framöver.

OI000124Lite goda lokala och hemodlade ingredienser som blev...

OI000131...en paj med grönkål, tomater och lök! Till pajskalet använde jag detta recept från min duktiga kollega Jessica här på Foodly.

Istället för pinje- eller valnötter, som ofta finns i dylika pajrecept, tycker jag att man kan använda solroskärnor, som ju kan odlas lokalt.

Jag brukar titta in på #levlokalt på Instagram lite nu och då. Jag hoppas att jag snart hittar många av era inspirerande bilder och recept där!


Surdegspizza

Skrivet av Emelie Bergendahl 12.08.2017

OI000103Ikväll blev det lördagslyx i form av surdegspizza och ett glas av ett naturvin som jag köpte på Malta i början av sommaren.

OI000090Här är pizzan redo för ugnen. Som fyllning hade vi en hårdost och en salldsost från Mattas Gårdsmejeri samt egenodlad squash, tomat och grönkål. Tomatsåsen är köpt tomatkross, men jag hoppas att vi får en bra tomatskörd i år så att vi kan laga egen tomatkross och frysa in!

Surdegen är gjord på egenmalet speltmjöl.

OI000099Pizzan gräddar vi i vår vanliga ugn, men på en ca 1 cm tjock aluminiumskiva för att ordentlig undervärme. Full fart på ugnen med grillinställningen och grädda så högt uppe i ugnen som det går. Aluminiumskivan ska förstås vara så varm som möjligt när man ska grädda pizzan.

Surdegspizza är otroligt mättande. Jag är ganska bra på att äta, men efter 3/4 av en pizza så fick jag inte ner en tugga till!

OI000105Till pizzan drack vi ett rött naturvin som jag köpte från en gård på Malta. Ska verkligen försöka plita ner ett blogginlägg om den intressanta dagen! 


Mitt sommarprat

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.08.2017

Screenshot 2017 08 09 12 59 17Screenshot från Ålands radios hemsida.

Igår var det så till slut min tur att sommarprata i Ålands radio. Från kl. 10 igår förmiddag och 90 minuter framåt satt jag i radions studio och pratade och spelade musik. Om någon vill lyssna på mitt sommarprat så finns podden här. I podden saknas tyvärr musiken, men det finns ännu en chans att höra sommarpratet med musik via radion på lördag 12 augusti kl. 12.

Jag blev inte alls så nervös som jag trodde då den röda lampan som visade att jag var i sändning började lysa. Kanske var jag för koncentrerad på att få det som stod på pappret sagt och då hade jag inte tid att tänka på att vara nervös eller på vem som lyssnade. 

Programmet sändes igen på kvällen kl. 17.30 och av någon anledning kändes det mycket pirrigare då reprisen sändes än när jag talade i direktsändning. Men jag skingrade tankarna på bästa sätt, med en svamptur i skogen!

20170808 180352Efter förra veckans välbehövliga regn hade kantarellerna hittat upp i gammelskogen när oss! Men många platser var ännu väldigt torra.

20170808 181114Balder vaktar svampkorgen.

 

Överlag var det en mycket trevlig upplevelse att sommarprata! Många hörde av sig efteråt, till och med folk jag inte kände. Och såhär i efterhand har jag kommit på flera saker som jag kunde ha sagt, men kanske det dyker upp ett inlägg om det här på bloggen istället.

Tack till alla som lyssnade och till alla som hört av sig!


Sommar­tuppar

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.08.2017 | 2 kommentar(er)

OI000054 1Varje sommar de senaste åren har vi haft tuppar över sommaren. Folk som har höns och kläcker fram kycklingar får oftast över hälften tuppkycklingar, ibland till och med mera. Då tupparna blir könsmogna så uppvaktar de hönorna väldigt intensivt och slåss sinsemellan så att det är omöjligt att ha dem tillsammans med resten av flocken. En del av de som håller höns har dock ingen lust eller vilja att slakta tupparna själva och ger gärna bort dem till någon annan.

Oftast brukar vi i början av sommaren få tuppkycklingar kläckta på våren samma år, men i år fick vi tuppar som kläcktes redan i höstas och var alltså redan fullvuxna då dom flyttade in hos oss. Vi har haft alla möjliga raser och i år var de hedemoratuppar. Hedemora är en svenska lantras.

OI000017De första dagarna stod årets 17 tuppar mest inne i sin bur i ladugården, trots att dörren ut stod öppen och de var vana att gå ute hos sin förra ägare.

OI000018Jag tycker att hedemora har otroligt fina färger!

OI000031Efter lite lockande med mat vågade tupparna sig ut ur burens trygga vrå...

OI000048...och sen tog det inte länge innan de hade hela gården som sitt revir!

 OI000049De jobbade hårt med att sprätta runt allt löst gräs de kunde hitta i jakten på mat. Jag kan titta på dem hur länge som helst då de går och omkring på gräsmattan och sprättar och spärtar och mitt i allt knallar någon iväg med högburet huvud och en mask i munnen. Riktigt fint tuppliv!

Den roligaste tuppincidenten jag varit med om var första året som jag och Viktor var tillsammans. En tidig sommarmorgon vaknade jag av ett oväsen. Det var ganska ljust ute och jag antog att det var Viktors väckarklocka som ringde. Han sov dock som en sten och jag undrade hur han inte vaknade av sitt alarm. Efter några sekunders funderade kom jag fram till att ljudet kom utifrån. Det visade sig att vi glömt att stänga åt tupparna till natten och där vid femtiden hade de gått ut och nedanför sovrumsfönstret stod ett tiotal tuppar och gal för full hals.