Header

Boken Jordnära

Skrivet av Emelie Bergendahl 07.10.2018

-I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland-

Jag blev tillfrågad om jag ville läsa en nyutkommen bok från SLS och skriva om den här på bloggen. Boken heter Jordnära -Etnologiska reflektioner över ny nordisk mat och redaktörer är Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch. Jag kände att detta självklart var en bok jag ville läsa. Den passar in bland mycket annat material vi har hemma i bokhyllan!jordnara omslag

Omslaget till boken Jordnära. Bilden tillhör SLS.

Innan man läser den här boken behöver man känna till den danske kocken Rene Redzepi och hans restaurang Noma eftersom han figurerar igenom hela boken. Så vet du inte vem han är kan det vara en bra idé att läsa på lite om honom innan du tar itu med Jordnära!

Boken är uppdelad i sju artiklar skrivna av olika författare. Jag tycker att detta är ett bra sätt att lägga upp en faktabok eftersom faktaböcker annars kan bli tunga att läsa. I den här boken får man läsa om olika ämnen skrivna i olika stilar, vilket gjorde att den kändes lättläst. Det är alltså en passande bok även om man inte är så van att läsa fakta. Några artiklar är översatta till svenska, medan en är på norska, en rolig utmaning! Den röda tråden är funderingar kring vad som ligger bakom en av de stora trenderna inom den nordiska mat- och restaurangkulturen just nu, nämligen att gå tillbaka till rötterna och tillaga traditionella nordiska råvaror på ett modernt sätt.

Artiklarna är hämtade från hela Norden och Estland. Allt från isländska mejeriprodukter, via den estniska blåbärsskogen till den åländska Skördefesten behandlas.

IMG 20160630 175616

Skildringen av bärplockning i Estland tyckte jag att var intressant. Att något så naturligt som en blåbärsskog kan väcka både positiva och negativa känslor på en gång är fascinerande. Att plocka bär har gått från att vara något viktigt för överlevnad, via söndagsnöje för de som har det lite bättre ställt, till att vara en viktig inkomstkälla för en del av befolkningen igen. Och de som idag plockar av nostalgiska skäl gör det ännu i skuggan av att det för inte alltför länge sedan var ett tidskrävande men nödvändigt sätt att skaffa mat.

Denna artikel väckte många tankar hos mig som är uppväxt med mor- och farföräldrar som fiskat, odlat och plockat bär som en naturlig del av livet. Jag funderade en del på likheter och skillnader mellan den estniska landsbygden och den åländska skärgården medan jag läste. Att ha eftertraktade råvaror av bästa kvalitet bakom husknuten är i dagsläget en fantastisk sak, medan det förr kunde uppfattas som ett nödvändigt ont att spendera värdefull arbetstid bland blåbärs- och lingonris.
Pumpa4

Yrsa Lindqvists artikel Mat på bild -att illustrera rena råvaror läste jag med stort intresse. Jag har länge tyckt om att fotografera mat och råvaror, men i och med att jag började blogga så började jag ställa större högre krav på mina bilder. Och jag tycker inte att det är enkelt att fånga råvaror snyggt på bild. Därför var det intressant för mig att läsa analyser av olika bilder, med bakgrund, fokus och så vidare. Även delen om kokbokens utveckling när det gäller illustrationer och bilder var läsvärd!

Skord

I boken finns också en artikel om svenska lyxrestauranger och vad som anses vara fin mat. Författaren tar upp det intressanta fenomenet att de bästa restaurangerna länge fanns i de största städerna, men att detta till viss mån har ändrats och att man nu kan hitta mat av världsklass även på orter med få invånare. En trend som jag som boende i en liten skärgårdskommun gillar!

Morot4

Jordnära är kort sagt en dokumentation över det nya nordiska köket och dess ursprung och förankring i det traditionella och ursprungliga. Boken finns nu ute i butik och känner man att man vill titta i den nu direkt så finns den även som fritt tillgänglig e-bok här!

 

-I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland-


Kallröken

Skrivet av Emelie Bergendahl 31.07.2018

Hej på er! Detta inlägg ska handla om hemmets senaste tillskott, en kallrök. Den är det senaste av Viktors fina hemmabyggen. Så enkelt och så genialiskt.

OI000606Själva rökaggregatet är köpt, men har man utrustning, tid och lite kunskap så går det att bygga ett själv också. Röken är ett gammalt rostfritt kylskåp som kompressorn var trasig på. Det går förstås även att använda nån annan slags låda. Det funkar t.ex. med en trälåda eller varför inte en murad rök. Huvudsaken är att det finns en öppning där röken kan komma in och en öppning där den slipper ut.

OI000603

OI000610Själva principen är ganska enkel. På utsidan sitter ett rör som fylls med rökspån.

OI000611Längst ner i röret tänder man eld. Det matar automatiskt på med spån ovanifrån.

OI000616Ett rör går rakt igenom skåpväggen och röken pumpas in i nedre ändan av skåpet med hjälp av en akvariepump. Med hjälp av pumpen justerar man även hur mycket det blåser på glöden och därmed hur mycket det brinner. 

OI000619Insidan av röken. Röret där röken kommer in längst ner och högst upp till vänster finns ett ventilationshål.

OI000613Just den här dagen hängde det lite torkade korvar och en torkad älgstek i röken. De hade hängt nån vecka i källaren innan de röktes.

Viktor har provat att röka lite allt möjligt redan, och jag har provsmakat. Tycker vi har en ganska bra deal! Till midsommar hade han bland annat rökt den annars lite svårlagade styckningsdetaljen rulle. Rullen sitter i låret och liknar lite på en filé, men dom som misstagit den för det har nog fått klia sig i skägget. Rullen är nämligen allt annat än mör och behöver långkokas om den ska ätas hel. Att kallröka den visade sig dock vara ett prima sätt att tillaga den. Rullen torrsaltades och sedan hängde den på tork i källaren någon vecka. Det är viktigt att låta köttet torka innan man hänger det i röken för annars fastnar röken bara i vätskan och rinner av! När den var rökt fick den torka vidare i källaren tills en tredjedel av vikten torkat bort. Sen kan man skiva tunt och äta!

Den kallrökta forellen blev dock inte lika lyckad. På grund av för mycket fart på akvariepumpen blev det för varmt i röken som ska vara max 28 grader för att vara kallrök, så forellen blev nånstans mittemellan varm- och kallrökt. Jag tyckte den blev god ändå och vi lagade bland annat pastasås av den, men skam den som ger sig så det blir nog ett nytt försök på riktig kallrökt fisk snart igen.

Vårt rökaggregat är, som ni kanske redan uppmärksammat, av märket Smokai, men jag vill poängtera att detta är inte ett sponsrat inlägg. Det finns aggregat av andra märken också.

P.S. Längst ner i inläggen finns nu en gilla-funktion i form av ett litet hjärta. Där kan man lämna ett litet spår så jag vet att någon läst och kanske till och med gillat det den läst. :)


Persillade

Skrivet av Emelie Bergendahl 26.07.2018

I växthuset växer nu persiljan så att det knakar och då är det dags att skörda och bevara lite av den goda smaken till årets mörka tider.OI000911Förutom att torka persilja passade jag även på att göra en persillade.

Det är en kryddblanding som består av persilja, vitlök och salt. Persilladen kan man t.ex. strö över omeletten eller fisken. Den kan också blandas i gräddfil och bli en god sås. Eller varför inte salta popcornen med persillade? Fantasin sätter gränserna.

OI000919

Såhär gör du persillade:

En stor bunt färsk persilja

2 klyftor vitlök

0,5 dl salt

Mixa allt ordentligt. Bred sedan ut smeten på t.ex. ett stort fat och låt persilladen torka. Rör gärna runt lite nu och då. Då persilladen torkat är det dags att mixa den igen. Resultatet borde nu vara ett fint, grönt pulver.

OI000935Förvara persilladen i en lufttät burk och njut av persilja även under vintern!


Kockarnas sommarprat

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.07.2018

I måndags sommarpratade min sambo Viktor i Ålands radio. Ni hittar hans sommarprat som podd här.

Viktor radion2Bild lånad från Ålands radios hemsida.

I år är min sambo i gott sällskap bland sommarpratarna för det verkar vara kockarnas och krögarnas år i år. Något som dom alla beskriver är hur lätt det är att jobba för mycket i restaurangbranschen och det tycker jag att är något som behöver funderas på. Det säger ju sig självt att bara de väldigt passionerade (och kanske lite smågalna) väljer att jobba långa dagar och obekväma arbetstider i en längre period av sitt yrkesliv. Och synd är det ju om många duktiga kockar väljer att byta karriär bara för att de inte pallar med arbetstrycket. Något som säkert är ett problem även i andra branscher.

OI000418Avkoppling i svampskogen.

Förutom lite prat om arbetsbelastningen pratar Viktor även om råvaror och hur de på hans jobb i så stor utsträckning som det går endast använder åländska råvaror. Det innebär att de lagar mat enligt vad som är i säsong. Att visa respekt för råvaror genom att verkligen använda dem på bästa sätt och att slänga så lite som möjligt är också ledord. Och något av det bästa han vet är att skaffa råvaror själv genom att jaga, fiska och t.ex. plocka svamp så det får självklart plats i hans sommarprat. Men nu ska jag inte berätta allt, utan jag hoppas att ni tar er tid att lyssna. Länken hittar ni högst upp i inlägget.

20161030 110545Viktor och Balders första orre. Jag passade på att plocka tranbär på samma myr.

Stjärnkrögaren Pontus Dahlström, som drivit Michelinkrog i Norge sommarpratade på Vega den 2 juli. Det handlar bl.a. om hur han gick in i väggen. Hans sommarprat hittar ni här. Både han och Viktor verkar ha samma slags vetgirighet och nyfikenhet och jag måste erkänna att jag är lite avundsjuk. Få gånger har jag känt den där känslan som jag kan se Viktor ha. Det där som får honom att baka surdegsbröd kl 23 eller stiga upp i ottan innan jobbet för att koka ärterna till en fermentering. Exemplen är många! Men jag hoppas att jag hittar min passion någon gång jag också.

20170127 110823Vinterfiske.

20151018 082907Älgjaktsmorgon.

Även åländske kocken Micke Björklund har sommarpratat i Vega i år. Hans sommmarprat hittar ni här.

Screenshot 2018 07 22 11 44 25Viktor och Micke på gemensamt uppdrag. Med på bilden är även Johan Mörn. Foto: Therese Andersson/ Bildbyrå Blick

 

För nya läsare kan jag berätta att även jag har sommarpratat. Det gjorde jag förra sommaren och länken hittar ni här. Finns det flera sommarprat som man borde lyssna på? Kommentera gärna!

20161210 101600Här styckas ingen industrigris!


Örtgrillad sik

Skrivet av Emelie Bergendahl 10.07.2018

I söndags hade vi goda vänner över på middag. Det blev helgrillad sik med kokt potatis och nyskördat från växthuset.

OI000844Viktor saltade sikarna och fyllde dem med färska örter. Man kan ta vad man har. Vi hade timjan, oregano och salvia.

OI000845Vi använde gallret från ugnen som extra grillgaller. Då kan man enkelt justera fiskars position och slipper packa in dem i aluminiumfolie.

OI000848Det var också smidigt att lyfta bort dem från grillen då vi oljade dem. Det började då inte brinna så mycket då mindre olja droppade ner i grillen. I skålen finns olivolja med lite vitlök och persilja.

OI000853Vi snabbgrillade även några rädisor och årets först små gurkor.

OI000855I stekpannan hamnde olika slags kålblad, mangold, rödlök och  padronchili. Lite av det som fanns att skörda helt enkelt. Viktor lade även en skvätt av kvällens vin i stekpannan.

OI000849Till middagen serverade vi kokt nypotatis och en kall sås gjord på gräddfil och hackade färska örter, bland annat dill, persilja och körvel.

OI000860Till middagen serverade vi ett vin som vi hämtade med oss från Ungern härom året. Druvan heter Olaszrizling i Ungern och är också känd som Welschriesling i Tyskland. Enligt vad jag läst har denna druva inget släktskap med den kända druvan riesling. Jag tyckte det var ett friskt och ganska lätt vin med citrustoner. Jag har säkert sagt det förut, men Ungern är verkligen ett trevligt vinland med så mycket mera än Tokaj!

Som vanligt är jag dålig på att producera något ordentligt recept, men jag hoppas att det gav någon lite inspiration i alla fall!


Smaken av en plats

Skrivet av Emelie Bergendahl 05.07.2018 | 1 kommentar(er)

Hej! Efter en bloggpaus är jag nu tillbaka! Det har inte varit brist på matrelaterade händelser och annat intressant som kunde platsa här på bloggen, men tiden och orken har inte riktigt räckt till. Nu i semestertider hoppas jag att skrivlusten ska flöda lite mera.

Idag tänkte jag tipsa om en intressant och välbesökt föreläsning med Ann-Helen Meyer von Bremen som jag var på för några veckor sedan. Den handlade om hur en plats påverkar smaken av maten. Inom vinvärlden har man länge pratat om detta, terroir, men nu börjar man alltmer tillämpa det även när det gäller andra livsmedel och råvaror. Det kan hända att jag skrivit något om detta här på bloggen förut. 

OI000225Smaken av det egna växthuset. Snart ska vi plocka ihop årets första skördekorg!

Terroir handlar om hur lokala omständigheter skapar smaken. Det kan vara allt från jordmånen och vädret till kulturella aspekter. Men jag tänker också att smaken av en plats handlar om att äta råvaror på den plats där de produceras. Ju närmare det är mellan producenten om mig, desto färskare är råvaran och desto lättare är det att ta redan på var och hur den framställts. Många råvaror gör sig bäst färska, speciellt frukt och grönsaker. Alla som t.ex. plockat en solmogen tomat från plantan och ätit den där på stående fot vet vad jag tänker på. Smaken är långt ifrån samma som de där orangegröna, hårda sakerna som ligger i våra grönsaksdiskar på vintern. De har plockats halvmogna, kanske nånstans i södra Europa, och varit på resa ett bra tag innan de till slut hamnat där i disken. Det tog mig ett tag att komma till insikt med det där. Man handlar ju de där tomaterna av gammal vana. Men nu har jag accepterat att det helt enkelt inte finns tomater i Finland på vintern och så frossar jag i tomater den här tiden på året istället. Och på vintern i förädlad form förstås. Åtta av våra egna tomatplantor i år har som huvdsaklig uppgift att ge oss många goda måltider med tomatsås i vinter.

Att råvarorna och maten dessutom ofta är bättre för klimatet ju kortare de rest mellan producent och konsument är en annan fördel med att äta lokalproducerad mat.

OI000148Klassisk terroir: vin. Här vinrankor på en vingård på Malta där jag verkligen upplevde smaken av en plats då jag fick en alldeles egen rundtur på gården och i vinkällaren av ägaren. Sen provade vi vin och tillagade nyslaktad kyckling från grannen medan vi pratade om allt mellan himmel och jord i flera timmar.

20180614 102847Nu till föreläsningen. Såhär introducerades den av Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland:

"Jordbruk är vårt viktigaste verktyg för att ta hand om planeten. Att satsa på en livskraftig matproduktion där vi bor är därför det bästa sättet att sköta om vår plats på jorden. Om man vill göra världen lite bättre och lite mer hållbar, är den egna platsen det bästa stället att börja på. Att utgå från platsens möjligheter och begränsningar skapar inte bara en hållbar matproduktion utan formar också en egen matkultur. Det är motsatsen till en global handel med anonyma livsmedel som smakar likadant världen över. Det är motsatsen till ett industrialiserat jordbruk som lägger matens verkliga kostnader någon annanstans och orsakar stora miljöproblem. 
Att vårda och utveckla en egen matkultur kräver ett livskraftigt lantbruk och en levande landsbygd. Ett hållbart lantbruk som bidrar till en rik biologisk mångfald, både tam och vild, är en förutsättning för en gastronomisk mångfald, men också ett vackert landskap. Precis som det behövs många och engagerade matmedborgare, snarare än passiva konsumenter. 
Lantbruk, landskap, natur- och miljövård, maten på tallriken och vår matkultur, liksom en levande landsbygd – allt hänger ihop och går inte att brytas loss i enstaka bitar. Vår matproduktion är ett komplext system som berör många delar av vår tillvaro. 
Åland håller nu på att forma sin egen livsmedelsstrategi (nu finns den att läsa här) och har tagit fasta på komplexiteten. Ålands Producentförbund har insett att jordbruket är vårt viktigaste verktyg för att sköta om vår plats på jorden. Men också att det handlar om god mat, god på många sätt.

Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist med inriktning på lantbruk, livsmedel och mat, ofta med en koppling till miljöfrågor. 
Hon har skrivit boken ”Jorden vi äter” (2012) tillsammans med Gunnar Rundgren som även getts ut på tyska (2014) ”Foodmonopoly”. Tillsammans med Anders Ingvarsson skrev hon boken ”Makten över matkassen” (2015). Hon fick 2016 Gastronomiska Akademiens ”Guldpenna” för sitt skrivande på det gastronomiska området. 2006 Änglamarkspriset för bästa miljöjournalistik. Hennes blogg finns på: http://www.hungryandangry.se/ "

Föreläsningen finns att se i sin helhet här. Passa på att titta om ni har en knapp timme till övers i hängmattan eller under filten en regnig dag. Och passa på att njuta av alla underbara råvaror som nu är i säsong här hos oss! Själv sörjer jag lite att den åländska sparrissäsongen nu är över och att jag nu måste vänta ett helt år, men snart mognar  t.ex körsbärstomaterna, och man kan gå och äta dem som godis mellan vattning och ogräsrensning i växthuset.

 OI000129 1Kor som går ute och äter gräs skapar mjölk med terroir. Även köttet får en annan smak. På bilden Dora och Primadonna.


Påsken 2018

Skrivet av Emelie Bergendahl 05.04.2018

OI000487Precis som förra påsken så lyckades vi i år med både ett projekt och grillpremiär med lamm. Två mycket bra traditioner!

Förra året tog vi tag i växthuset och sedan en fin middag i vårvädret. I år fick båthuset lite välbehövlig hjälp och sedan blev det middag med lite mindre vårkänslor än ifjol.

I år var det mycket kallare än ifjol, men är det påsk så är det grillpremiär! I år blev det ett helt, urbenat lammlår som hamnade på grillen. Ekologiskt och uppfött här på Brändö naturligtvis! Viktor kryddade med färsk timjan och salvia samt citronzest och -saft och lite olja.

OI000503Doften och ljudet av årets första grillning är ett underbart vårtecken. Observera snön i nederkant på bilden. Halva terassen var fortfarande snötäckt!

OI000513Till lammet serverades lite goda ugnsrostade rotsaker; jordärtskockor, potatis, rödkål och morot. Och så hade vi också rökt lamm från Dansos i  grannsocknen. Jättegott!

Ja, som ni märker så är jag och datorn back in business. Blogginlägg om FM i Mathantverk är på kommande. Imorgon ska jag på trädgårdsmässan i Åbo så det kanske blir en liten rapport därifrån också. Stay tuned! :)

 


Datorhaveri

Skrivet av Emelie Bergendahl 02.04.2018

OI000482Hej på er! Här på bloggen är det tyst, men det beror verkligen inte på att jag inte skulle ha saker att blogga om! FM i Mathantverk, Vårmarknad i Fiskars, påsken, lite mera om vinterfiske och kanske nåt om Viktors senaste experiment koji är på kommande, men tyvärr är min dator nere för räkning just nu. Tills den är reparerad (eller tills jag köpt en ny) så får ni hålla till godo med Selma som njuter av påsksolen!


Foodly och bloggen 1 år!

Skrivet av Emelie Bergendahl 15.03.2018

Grattis Foodly på ettårsdagen! Tänk att det redan gått ett år sedan jag började blogga! Ett utmärkt tillfälle att minnas tillbaka på året som gått. Jag har hunnit uppleva och lära mig så mycket om mat och råvaror sen mitt första inlägg publicerades. Jag har även blivit färdig mathantverkare. Nu återstår bara att börja jobba med det lite mera på riktigt också, hehe. Vi här på Foodly har valt att fira ettårsdagen med en blogglista. Min första blogglista någonsin kommer här:

 

MINA FAVORITER FRÅN FOODLY

Mitt bästa inlägg:OI000238Jag väldigt nöjd med många av bilderna från dagarna då jag jobbade på Silverskär och Veuve Clicquot var på besök. Det var utan tvekan förra sommarens mest intensiva dagar, både arbetsmässigt och upplevelsemässigt. Jag kommer nog aldrig någonsin att se så mycket champagne igen i mitt liv!

Ett recept jag provat:

I samband med min födelsedag i januari ville mina kollegor ha något gott och nyttigt till kaffet så jag testade Flow Kitchens blåbärskaka. Jättegott!

Mitt favoritrecept på dryck:

Det är kanske inte riktigt ett recept, men då krafterna tryter tar jag fram en flaska björksav ur frysen och dricker ett litet glas varje morgon med en skvätt pressad havtorn i!20170423 181602

Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

Jag tycker att Foodly är en pigg, fräsch och färgglad ettåring så kanske min favoritcheesecake med havtornsspegel.

En annan grym bloggare på Foodly:SKM C25818031415520Helt klart min mycket kära vän Madde, som sen några veckor tillbaka har bloggen Madeleines recept här på Foodly. Madde och jag är småkusiner, vänner sedan blöjstadiet och har gått i samma klass ända till nian. Jag tycker det är jätteroligt att vi nu också bloggar tillsammans! Vi har upplevt många gemensamma matminnen genom åren. Släkten har t.ex. svårt att glömma min mammas födelsedag då två små busungar tyckte att det var en bra idé att i smyg ute i köket skala bort och äta upp marsipanen på en hel prinsesstårta. Varför skulle man inte äta bara det goda på tårtan liksom? Jag tror våra matupplevelser är värda ett helt eget inlägg.

Ett recept jag ofta återkommer till:

I somras jobbade jag på kafé och bakade otaliga pajer med pajdegen som Jessica/Made from scratch skrivit om.

 

Jag hoppas att det kommande året bjuder på många matupplevelser, nya nörderier i köket, fantastiska lokala råvaror och mycket mera ost! Och förstås hoppas jag både gamla och nya läsare följer min blogg. Jag vet att alla skriver det, men det är verkligen trevligt med feedbacken av olika slag som jag får.

20170205 174039

20170720 164248

 

 


Landsbygdsgalan 2018

Skrivet av Emelie Bergendahl 14.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Screenshot 2018 03 04 15 46 52Foto: Ålandstidningen

Förra lördagen var det Landsbygdsgala här på Åland. Det är precis vad det låter som, en gala som uppmärksammar landsbygden. En gala för jordbrukare, fiskare, skogsägare och livsmedelsförädlare. De som ser till att det finns närproducerad mat och närproducerat virke på marknaden helt enkelt.

28661385 1791830990862211 5270723343762502822 nFoto: Lena Brenner

Jag tycker att det är en fantastiskt bra idé att samla alla dessa människor under ett och samma tak för en kväll. I år gick galan dessutom av stapeln i en hall där det till vardags finns bl.a. lök och äpplen. Förvånansvärt vad man kan göra med lite tallar, fiberduk på väggarna och dämpad belysning. Att det doftade lite kyllager var bara charmigt.

Kvällen bestod av trevlig samvaro, närproducerad trerätters middag och prisutdelning i ett antal kategorier. Extra fint tyckte jag förstås att det var att Viktor var nominerad i kategorin Ålands matambassadör 2018 med nomineringen "influencer och idéspruta som serverar mat i världsklass i Ålands skärgård". Övriga kategorier var Ålands unga entreprenör, Ålands miljösatsning 2018, Ålands innovation 2018 och Ålands landsbygdsföretagare 2018. Man kan läsa om alla de som var nominerade här. I den lilla värld som Åland är så kände jag flera av de nominerade så det var många att hålla tummarna för. 

20180303 221208Och visst fick vi fira och hurra vid bordet då Viktor vann sin kategori med motiveringen:

"Viktor värnar om det rena, enkla och etiska, det lokalt producerade och det hållbara. Han följer Ny Nordisk Mats köksmanifest i sin matlagning och har en hållbar inställning till produktion och råvaror som sporrar producenter att växa och pröva nya idéer."

Nu är jag ju kanske en liten aning subjektiv, men jag tycker förstås att han är en väldigt värdig vinnare! Som sambo kan jag intyga att det lagas mat, bakas bröd och funderas på råvaror och nya projekt under en stor del av dygnets timmar.
20180303 224142Här står alla vinnare! Extra grattis till Nygårds skogsgrisar som jag tycker att gör ett så fint jobb med sina grisar! Och grattis till vinnaren i bonuskategorin Böndernas Bonde som vi, nästan lite väl ivrigt, hejade fram vid bordet.

Det är fint med en gala där även mycket små producenter lyfts fram. Jag tycker ibland att de större producenterna lätt glömmer bort de små. Det är ju trots allt så att det är de småskaliga som ofta går i bräschen eftersom de kan jobba med produkter som inte ryms in i industrins standardmallar. Mathantverkare är ju ett ypperligt exempel på detta.

Om två år är det dags för nästa Landsbygdsgala. Jag ser med spänning fram emot vad som hunnit hända inom dessa branscher tills dess!