Header

Kräftpremiär!

Skrivet av Emelie Bergendahl 25.07.2017

OI218Den 21 juli på morgonen får de som kräftar fiska upp årets första kräftburar. Årets kräftpremiär inföll i fredags och jag jobbade på Silverskär där ett gäng traditionsenligt har kräftskiva den 21:a varje år. De senaste åren har det varit extra spännande att få veta hur det ser ut i burarna eftersom vädret inte alls har varit gynnsamt för kräftorna. Är det t.ex. kallt i vattnet, som det har varit i år, så byter kräftorna skal långsammare och kan då ha alldeles för mjukt skal för att tas upp och kunna kokas. Vädret till trots så lyckades fisket någorlunda i år, storleken på kräftorna var bra och kräftskivan kunde hållas!
OI000214Den kallas sommaren gjorde ett litet uppehåll och vädret var strålande!

OI000221Viktor förbereder kräftor med tillbehör.

OI221Citroner, hackad dill och gräslöksmajonnäs.

OI000216

OI000218Medan Viktor förberedde maten så dukade vi uteborden på Klobben.

 OI000223Efter kräftorna och en bit paj var det dags för efterrätt. Honung-yoghurtmousse med färska bär och rostad havre.

OI225Tänk så enkelt och vackert det är att dekorera med säsongens ätliga blommor! Här blåklint i olika färger samt ringblommor.

OI000225Medan festen fortsatte på Klobben styrde jag och disken tillbaka till Silverskär i den vackra skymningen. Och jo, det blev faktiskt en kräftklo över som jag åt med andakt!


Kantarell­tider

Skrivet av Emelie Bergendahl 12.07.2017

OI000263

Förra året plockade jag sommarens första kantareller den första juli. I år har jag knappt tänkt tanken på kantareller, men på kvällspromenaden med hundarna så fick vi för oss att kolla ett av våra kantarellställen. Dom senaste dagarnas regn och solsken verkar ha gjort susen för vi hittade faktiskt lite kantareller. Äntligen börjar svampsäsongen!

OI000265


Veuve Clicquot besökte Åland

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.07.2017 | 3 kommentar(er)

OI000240Förutom att jag, som jag skrev i ett tidigare inlägg, jobbar på Mattas Gårdsmejeri i sommar så jobbar jag även ibland på min sambo Viktors arbetsplats. Han är kock och jobbar på en konferensanläggning som heter Silverskär. Gästerna består främst av företagsgrupper, samt privatpersoner som har orsak att fira, t.ex. att någon fyller jämt eller bröllop. Enda gången som de tar emot strögäster är under julbordet, men även det behöver man boka i förväg.

20170619 183439I midsommarveckan kom det extra speciella gäster på besök i två dagar. Har ni hört talas om att man för några år sedan hittade ett vrak fyllt med champagneflaskor från mitten av 1800-talet i åländskt vatten? Om ni inte känner till det så kan ni läsa mera t.ex. här. Ett stort antal av dessa flaskor visade sig vara från champagnehuset Veuve Clicquot och många flaskor var dessutom ännu drickbara! Detta ledde till att representanter från Veuve Clicquot kom till Åland och det bestämdes att man skulle testa att lagra champagne i havet under mera kontrollerade omständigheter och se hur/om den kommer att skilja sig från de flaskor som lagras i champagnehusets källare i Reims i Frankrike. Projektet har fått namnet Cellar in the Sea.

20170620 131307Nu är det tre år sedan flaskorna sänktes ner på ca 40 meters djup utanför Silverskär och det var dags att prova hur champagnen utvecklats. Detta skedde genom en champagneprovning där fyra olika flaskor av havslagrad champagne jämfördes med samma champagner som lagrats i Frankrike. Under detta evenemangs första dag kom ett antal lifestyle-journalister och bloggare från hela världen på besök. Med andra ord, sådana som kommit lite längre med sitt bloggande än jag. :) De fick bland annat uppleva åländskt skärgårdsliv, champagne och midsommarafton (ja, vi tjuvstartade lite med den saken).

20170620 100705Dag två gästades vi av champagnehusets högsta ledning samt ett stort antal internationella champagneexperter och -journalister. Flertalet av dessa var även med då vrakchampagnen provsmakades för ett antal år sedan. 

Och resultatet? Jo, de kunde konstatera att champagnen som lagrats på havets botten har åldrats och utvecklats långsammare än likadana flaskor som legat i champagnekällaren i Reims. Detta ska vara en bra sak eftersom champagnen blir bättre ju långsammare den mognar och dessutom tar det ju längre innan den blir "övermogen". För det finns något av ett bäst före gällande smak på champagne också.

Nu tänker jag låta bilderna tala.

OI000185Champagne à la Silverskär! I båthuset, bland flythalare och nät.

OI000189Gästerna som anländer till Silverskär välkomnas alltid med Ålandspannkaka och en liten hutt på bryggan. Denna gång blev det dock förstås champagne som dryck till pannkakan.

Champagneprovningen och lunchen skedde på Silverskärs senaste satsning Klobben. Det är en anläggning på grannholmen som byggts med ett gammalt fiskeläge som inspiration. Där får man övernatta i små fiskestugor utan el och rinnande vatten, med havet som närmsta granne. Precis så som det var ute på fiskelägena. Dessutom finns en större bod, saltarboden, där det kan serveras mat och t.ex. hållas möten, eller champagneprovning i det här fallet.

OI000227

OI000228Champagneprovning pågår.

OI000238Här är alla flaskor som de provade: Yellow label, Yellow label i magnumflaska, Vintage rosé från 2004 samt Demi-sec. Även vi fick smaka på champagnerna och man kunde verkligen känna skillnad i smaken mellan den havslagrade och den källarlagrade. Det har även hänt en del med utsidan av flaskorna under tre år på havets botten.

20170621 140410Dukat för lunch på Klobben. I bakgrunden ser man några av de tio fiskebodarna som man får övernatta i.

20170621 124801En selfie innan det är dags att servera lunch.

OI000224På Klobben finns endast el från en solpanel så att laga mat på en elspis är uteslutet. Denna gång blev det grillad lax som var fiskad alldeles i närheten samt grillat lamm som betat inte långt från Silverskär.

OI000235Lunchen, som består av lokala råvaror, dukas fram. Först snittar med laxtartar, gravad hare, sparrissoppas toppad med champagne och sälpaté. Vidare en sallad med åländsk sparris, en sallad med rökta rödbetor samt salladsost från min andra arbetsgivare Mattas Gårdsmejeri och, slutligen, nypotatissallad med nässeldressing. Och så fisken och köttet från grillen.

20170622 142019Där ute nånstans ligger champagnen på havets botten. Men inlåst i en metallbur på 40 meters djup är det nog få ställen som är stöldsäkrare.

Tillbaka på Silverskär var det sedan dags för middag. Den svenska Michelinkocken Titti Qvarnström och hennes sous-chef Nicolina tillredde middagarna. 

OI000193Första kvällens meny.

OI000199Kvällen inleddes med tre sorters ostron.

OI000204Ostron med hollandaise, parmesan och lite tabasco. Himmelskt goda!

OI000206Havskräfta med tomat och selleri.

OI000207Abborre med broccoli och hasselnötter.

OI000211Rabarber i olika former med syren och vit choklad. Vackert och gott!

OI000196Avslutningsvis en bild på en av de ursprungliga flaskorna av vrakchampagne. Denna hänger på väggen inne i restaurangen på Silverskär.

Jag hoppas verkligen att detta spännande och ganska oväntade samarbete får ett lyckat resultat. Nuvarande kontrakt gäller 40 år, men beroende på hur experimentet utfaller kanske det blir ännu längre. Nu ligger champagnen på havets botten i lugn och ro på havets botten i väntan på nästa provsmakning som ska ske om några år.

 


Midsommar­traditioner

Skrivet av Emelie Bergendahl 26.06.2017 | 1 kommentar(er)

Mycket har hänt de senaste veckorna och bloggen har blivit lidande, men jag har många spännande inlägg på kommande så håll ut! Den senaste av alla trevligheter jag har varit med om var midsommar. Vi spenderade den traditionsenligt hos våra goda vänner på Brändö. Först en gedigen midsommarbuffé, sedan roliga lekar och vildmarksbad. God mat och vildmarksbad är en midsommar- och nyårstradition som jag uppskattar väldigt mycket. Bilderna nedan får tala för sig själva.

OI000252

Åländsk sparris och halloumiost.

OI000251

Grillad entrecote från bekantas kor.

OI000250

Sallad med vitlök och jordgubbar. Om ni inte har provat den kombinationen så rekommenderar jag den starkt!

OI000255

En liten nubbe kan höra midsommar till.

20170623 204608

Chokladpavlova till efterrätt.

Annat som hör midsommaren till fastnade inte på bild, men det fanns där ändå. Ingen midsommar utan nypotatis och röka abborrar till exempel!

OI000256

Midsommarstången i byn gick sönder då dom tog ner den inför årets firande så det fick bli en lite version på gården i år.

Nu ska jag samla mina tankar från Maltaresan och från förra veckans champagnejobb och försöka få det formulerat i ord och bild. 


Mattas Gårdsmejeri

Skrivet av Emelie Bergendahl 19.06.2017

OI000130

Denna sommar ska jag sommarjobba för första gången på många år. Men vet ni, jag har två stycken så prima sommarjobb på gång så att jag ser fram emot det!

Mitt huvudsakliga sommarjobb blir på Mattas Gårdsmejeri. Min sommar kommer alltså till stor del att bestå av ostar och kor! Kan det bli bättre? Jag kan även avslöja att planen är att öppna ett kafé bredvid mejeriet i början av juli där vi bland annat kommer att sälja glass gjorda på mjölk och vassle från gården. Hoppas jag får träffa många av er läsare där! Jag är jätteglad att Jennifer och Lars-Johan ville ha mig med i sitt lilla team. Vi har gått mathantverksutbildningen tillsammans och det är just här på Mattas som jag lärt mig det mesta jag vet om mjölk, ostar och ystning.

OI000133

Det första man ser när man svänger in på gården är mejeriet med tillhörande gårdsbutik. Kaféet kommer att finnas i den ljusa byggnaden i bakgrunden.

OI000125

Kalvhagen finns alldeles bredvid mejeriet. Här låg Dumle och Disa och myste när jag var på besök för en par veckor sedan.

OI000127

I den stora hagen bakom ladugården går korna som mjölkar. Här ligger Tiffany och tar det lugnt. Tiffany är mamma till Dumle.

OI000128

Det här är Freja.

OI000129

Här står Frejas kalv Dora, som ännu går med korna och diar, samt Primadonna som är mamma till Disa.

Ni får nog räkna med en och annan bild på kor i sommar. Hoppas det är okej! ;) Jag ska även försöka släpa mig ur sängen någon morgon och hänga med på morgonmjölkningen i ett blogginlägg. Jag var med en morgon förra våren då det ännu var mörkt när klockan ringde vid 5, men nu under sommaren ska det väl kännas lite lättare att stiga upp. Det är även kalvning på gång i sommar så med lite tur får både jag och ni träffa en alldeles nyfödd jerseykalv i början av juli!


Projekt växthus

Skrivet av Emelie Bergendahl 10.06.2017 | 1 kommentar(er)

OI105På Brändö har växthusodling varit stor business ungefär från 1960-talet och fram till att Finland gick med i EU. Min mormor och morfar har två stycken växthus a 500 m² som byggdes för tomatodling på 1960-talet. Under min barndom odlades det främst dill och persilja och jag spenderat många eftermiddagar med att plocka persiljebuntar. Nu börjar det vara 15-20 år sen min mormor och morfar slutade odla annat än för hemmabruk och växthusen ser ut därefter. De senaste åren har jag odlat i det ena växthuset trots att det har saknats både väggar och tak på flera ställen. Eftersom vi tänkte odla lite mera i år så kände vi att det behövde göras någonting åt växthuset inför denna säsong. Dessutom är 500 m² i största laget så vi bestämde oss för att minska på ytan och laga en ny gavel mitt i växthuset.

OI106Såhär såg stora delar av växthuset ut. Ingen munter syn.

OI108I påskas satte vi igång. Det första vi gjorde var att byta ut de delar som var i dåligt skick.

OI110

Den här formen är inget man sågar till i en handvändning. Tur att det fanns lite reservdelar liggandes, färdigt anpassad för skarven med nästa batting och allt. Den som spar, den har!

OI111

Ganska snabbt blev det ett mycket snyggare och stabilare hörn och vi kunde fortsätta med resten av väggen. Alla trasiga rutor plockades bort och byttes mot nya. Det som gör det hela lite tidskrävande är att man måste börja bygga nerifrån så var den nedersta rutan sönder behöver man plocka bort alla och göra om hela raden.
20170415 153318

OI112Under påsken hann vi laga alla rutor på båda långsidor samt få gaveln i skick. Dessutom plockade jag bort glasen från halva långsidan i den delen av huset där vi inte ska odla. Som ni ser så hade vi en del hjälp. Det är jag mycket tacksam för! Vi fick uppleva mycket varierande väder också. Allt från solsken till snöstorm.

OI000058

OI000053Härom helgen byggde vi en ny gavel mitt i huset.

OI101

Några battingar, lite ribbor och restbitar av växthusplast som vi bl.a. hittade i föxet. Billigt och helt okej. Detta är förstås ingen permanent lösning, men det får duga tills vi hinner göra något bättre. I mitten har vi planerat för en dörr ifall jag får för mig att odla på friland i andra delen av växthuset, där det knappt finns några rutor kvar.

OI000056I det andra växthuset, där mormor och morfar redan plockat ner i stort sätt alla rutor, pågår en imponerande maskrosodling. Tycker det är ganska fint och dessutom surrade det på bra där inne. Hoppas dom hittar in i grannhuset sen när alla våra grönsaker behöver pollineras!

OI000055Mycket grönsaker kräver mycket vatten. Det finns en grop just för detta ändamål en bit bakom växthuset. En kväll var vi och kollade att slangen som vattnet ska rinna genom var ordentligt nersänkt i gropen. Sedan fyller man slangen med vatten och så rinner det med självtryck från gropen ner till växthuset.

Till sist en före- och efterbild på dörren. Vi tog oss tid att måla både spröjsar och dörrar. Dels för att det ser fräschare ut, dels för att förlänga hållbarheten på virket. Jag tyckte att det gjorde stor skillnad.

20170501 133104Före

OI100Efter

Nu återstår det bara att få ner alla plantor i jorden och att så morötter och annat som ska direktsås. Men det får bli först om en vecka eftersom jag idag åker iväg till Malta på en liten mini-semester. Jag hoppas få ta del av den maltesiska matkulturen på många olika sätt så att jag kan dela med mig av mina kulinariska upplevelser här på bloggen!


Material till mjölkvarnen

Skrivet av Emelie Bergendahl 06.06.2017 | 1 kommentar(er)

OI000118

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har vi blivit med mjölkvarn. I och med detta har det uppstått en massa nya frågor och funderingar i vårt kök, samt förstås behovet att få tag på spannmål att mala mjöl av. Det blir ju inget bra mjöl om man inte har en bra råvara att mala mjöl av. Tur för oss så finns det en modern kvarn på Åland, Överängs kvarn, och mjölnaren Sören är mycket hjälpsam. De allra flesta av Överängs produkter är ekologiska och kvarnen ligger ganska nära vårt hem på fasta Åland. En mycket bra kombination!

Härom dagen var vi till Överängs för att hämta upp några säckar med olika spannmål som vi ska mala hemma och samtidigt nörda ner oss lite i spannmålens underbara värld tillsammans med en expert. Det var också första gången jag var dit så jag fick en liten rundtur i kvarnen.

OI000103I denna hembyggda manick görs havregrynen och packas i påsar. Havregrynen från Överängs är inte ångpreparerade som industrihavregrynen är. Den enda nackdelen med detta är att flingorna kan härskna snabbare. Det kan vara en idé att förvara dem i kylskåpet för att förlänga hållbarheten och om man t.ex. lagar chokladbollar så ska man äta dem samma dag för att undvika härsken smak. Alternativt kan man förstås rosta grynen i en torr stekpanna innan man blandar ner dem i chokladbollssmeten.

OI000100

I den här gamla hederliga maskinen sållas eventuellt skräp samt grodden bort från vetet så att man får ett rent och fint vetemjöl.

OI000109

Diverse skal och annat som man inte vill ha i mjölpåsen!

OI000105

Genom dessa valskvarnar går vetet som ska bli vitt mjöl.

OI000104Det här är själva stenkvarnen där det t.ex. malas åländskt hemvetemjöl. Hemvete är hjärtat i det åländska brödbakandet. Tror det förtjänar ett helt eget blogginlägg nån gång.

OI000111

Rapsfrön som ska bli kallpressad rapsolja. Jag har t.ex. använt rapsoljan då jag ystade laqtiqueostar och lade in dem i olja.

OI000110Packningsavdelningen.

OI000112Det gäller ju att inte vara dum då man jobbar mycket "för hand". Detta är korkmaskinen som används då rapsoljan ska buteljeras!

 

Och vi då, vad köpte vi?OI000115

Jo, såhär såg det ut på köksbänken när vi kom hem. 10 kg var av vete, emmer, spelt (dinkel), enkorn (inte att förväxlas med korn) och havre. Tror att detta kommer att räcka ett tag! Emmer, enkorn och spelt är ursprungliga sorter av vete.

OI000117

Såhär ser spannmålen ut. De är upplagda i samma ordning som säckarna står på bänken. Enkorn, uppe till höger, var aningen blandad med råg. Visste ni att man med fördel kan koka t.ex. hela dinkelkorn eller vete istället för ris om man vill äta mera lokalproducerat?

OI000123

En nyhet som är på gång från Överängs är kallpressad linolja. Den kommer dock inte att hamna i någon maträtt, utan på källarväggarna som vi ska måla med äggoljetempera.

 


Äntligen sparristider!

Skrivet av Emelie Bergendahl 02.06.2017

OI000136

Bättre sent än aldrig gäller ju verkligen när det kommer till sparris! Av princip håller jag mig tills den åländska sparrisen dyker upp i butik. Skörden är nästan en månad försenad i år på grund av det kyliga vädret så man kan lugnt säga att jag har varit utväntad.

Dagens middag bestod till stora delar av sparris och världens godaste stek- och grillost (halloumi), Mattas Åsa. Rädisorna köpte jag mest för att dom såg så färgglada och fräscha ut. Dom åt jag av medan jag lagade middag.

Nästa år ska jag plantera egen sparris. Fröna har jag hemma redan. Det tar 2-3 år innan man kan börja skörda på riktigt så ju snabbare jag får igång sparrisplanteringen, desto bättre.

Visste ni förresten att ca 90% av den finska sparrisen odlas på Åland?


Sommarprat om hantverksmat

Skrivet av Emelie Bergendahl 01.06.2017 | 1 kommentar(er)

Kl 09.45 i förmiddags var jag kallad att infinna mig på Ålands Radio. Orsaken är att jag har fått äran att vara sommarpratare denna sommar. Alla sommarpratare som hade möjlighet skulle vara med i ett en timme långt direktsänt program där vi presenterade oss och berättade lite om vad vi skulle prata om. Väl på plats visade det sig även att det hela skulle sändas direkt i Åland egna lilla tv-kanal. Träffade flera bekanta i studion så det var en väldigt avslappnad stämning trots direktsänd radio och alla tv-kameror. Ganska många av årets sommarpratare har anknytning till Brändö på ett eller annat sätt, vilket jag förstås tycker är mycket trevligt!

Mitt sommarprat ska naturligtvis handla om Brändö och om mathantverk. Eftersom min tur i etern är först den 8 augusti så har jag ännu inte börjat planera mitt prat alltför mycket, men jag vet att jag kommer att ha en hel del att säga om mathantverk, råvaror osv.

Här kan ni lyssna på vad några av de övriga sommarpratarna hade att säga om sina program samt hitta presentationer av alla. Jag misstänker att tv-sändningen också kommer att bli tillgänglig via radions hemsida så småningom. Kunde konstatera att det finns väldigt många intressanta historier att berätta här på lilla Åland. Det är många sommarprat som jag definitivt kommer att lyssna på!

alands radio sommarpratare 2017 webb

Här är jag och de andra sommarpratarna som var på plats idag.

Bilden är lånad från Ålands Radios hemsida.


Odlings­kaos i vardags­rummet

Skrivet av Emelie Bergendahl 30.05.2017

OI000089

Denna maj månad har varit helt hopplös ur odlingsperspektiv. Jag brukar i vanliga fall flytta ut de flesta plantor till pannrummet vid växthuset under första halvan av maj, men detta år var det först igår som jag packade in lasset med plantor i bilen och körde det till växthuset. Det har varit lummigt, grönt och trångt i vardagsrummet denna månad! Ett lite mysigt kaos. Samtidigt ganska frustrerande p.g.a. bristen på plats i lägenheten. Det har dessutom varit lite för varmt och för mörkt för tomaterna, så vissa är inte alls speciellt stadiga och vackra utan snarare skrangliga stackare. Vi får se om dom tar sig nu när dom flyttat till ljusare och svalare utrymme. Vi kan väl alla hålla tummarna för att frostnätterna är över nu va?

OI87

OI000092

Plantor i två rader framför ena fönstret. Tur att jag har två stora fönster!

OI86

OI88

5-6 olika sorter tomater, 3 sorters chili, aubergine, paprika och en hel del annat smått och gott har ockuperat mitt vardagsrum i flera månader, men nu har en stor del av plantorna fått flytta hemifrån! Tror det kommer att finnas några plantor till salu inom en snar framtid så att jag slipper spendera hela sommaren med att vattna...