Header

Gröt i kvadrat

Skrivet av Emelie Bergendahl 19.09.2017

MjolgrotDet har verkligen blivit en rivstart på jobbet efter sommaren och samtidigt finns det ett växthus fullt med skörd, en skog full med godsaker och mitt nya intresse paddling. Trevligt, men som ni märker så har bloggen blivit lite lidande. Jag lovar bot och bättring och börjar hösten med något så konstigt som ett blogginlägg om ett annat blogginlägg.

Vi har en blogg även på jobbet och idag skrev jag ett blogginlägg där som handlar om vad jag och eleverna gjorde på hemkunskapen i igår. Vi kokade nämligen gröt. Dels ganska vanlig gröt (tror jag?!) som mannagrynsgröt och risgrynsgröt och dels gröt som kanske var allmänt vanligare förr, nämligen rågmjölsgröt och pärongröt. Och päron i det här fallet är naturligtvis potatis och inget annat! :)

Mjölgröt med smöröga är ett kärt barndomsminne för mig. Det var något som jag tyckte väldigt mycket om och som jag ofta fick till frukost när jag sovit över hos min mormor och morfar. Måste erkänna att jag aldrig kommit på tanken att koka det själv såhär i vuxen ålder, men jag kommer definitivt att börja göra det nu och då efter gårdagens lektioner.

Och nu är jag ju nyfiken på vad ni läsare har för inställning till gröt? Finns det mjölgröt eller någon annan speciell gröt där ni bor och tycker ni om det?

Här hittar ni mitt blogginlägg om gröt på skolans blogg.


Stekta abborrfiléer

Skrivet av Emelie Bergendahl 30.08.2017

OI000238Finns det något godare än stekta abborrfiléer? Gärna dubbelpanerade med både mjöl och skorpsmulor och så stekta i en stor klick smör. Att sedan få äta dem tillsammans med grönsaker som man precis skördat i växthuset  är vardagslyx på högsta nivå om ni frågar mig!

Fiskelyckan gällande abborre har varit ganska torftig här i vattnen kring Brändö på sistone om man ska tro på fiskehistorierna, men vi gjorde ett försök ändå. I måndags var jag alltså ut och drog upp näten med min mormor och morfar. Vilket utmärkt sätt att spendera en stund efter jobbet och dessutom ta vara på en av de sista sensommardagarna. Mormor och morfar hade varit och lagt näten medan jag var på jobb, men jag och Selma hängde med för att dra upp. 

OI000229Dagens arbetsfördelningar var att mormor rodde, morfar drog nät, Selma övervakade det hela och jag fotograferade och njöt av vädret.

OI000231Morfar och Selma drar upp abborrnät.

OI000234Lycklig hund och vackra sensommarfärger!

OI000237Abborre, dill, morötter och tomater. Potatisen, det enda jag köpt, stod redan på spisen och kokade.

OI000238

Klart att äta! Det gröna på tallriken är grönkål och pak choi som fick mjukna lite snabbt i stekpannan med morötterna och tomaterna.

#levlokalt


Tuppslakt

Skrivet av Emelie Bergendahl 27.08.2017

OI000072Jag måste meddela att våra tuppars saga är all. Men så var det ju tänkt ända från början. De största tupparna slaktade Viktor bara någon vecka efter att vi fått dem, medan de elva lite mindre tupparna fick bo hos oss några veckor längre. I vanliga fall är det Viktor som mest haft hand om tupparna under somrarna, men i år har dom till stor del varit på min lott eftersom jag varit hemma mera. 

På morgonen har jag släppt ut tupparna ur laggården. De har stått på rad vid dörren och väntat och minsann berättat att jag gärna kunde ha kommit bra mycket tidigare. Och på eftermiddagen då jag kommit hem från har de fått lite grönsaksrester från jobbet och lite havre som jag lånat av korna. Då kvällen närmar sig har de själva sökts sin in i sin bur och suttit där tillsammans när jag kommit för att stänga om dem. En trevlig ritual och jag saknar nu deras kacklande och galande på gräsmattan.

Jag hade ju verkligen tänkt vara med då det vankades tuppslakt i år, men dels så befann jag mig på Brändö då Viktor hade en passlig dag att ta tag i saken och dels kände jag ärligt talat att jag tyckte lite för mycket om dem för att kunna drämma dem i huvudet. Jag har ju lärt känna tupparna under sommaren och vissa hade riktigt speciella personligheter.

Om ni undrar hur en tuppslakt kan gå till så kommer här en kort beskrivning:

Börja med att värma upp en stor gryta varmt vatten, man skall kunna doppa ner fåglarna i den. Fånga därefter en tupp. Om man tar tag i fötterna och svänger tuppen upp och ner så blir den disorienterad och slutar vanligen flaxa. Lägg snabbt tuppen med huvudet på till exempel en huggkubbe och slå den med ett vedträ eller något annat lämpligt verktyg hårt i huvudet. Det ska vara ett hårt och bestämt slag utan den minsta tvekan så att tuppen garanterat blir hjärndöd av slaget.

Skär sedan upp halsen på tuppen så att den blöder ur. Detta har samma funktion som att hugga huvudet av tuppen, men med mycket mindre muskelryckningar och blod som sprättar omkring. Upplevelser som huvudlösa tuppar som springer omkring eller flyger upp på taket klarar man sig utan. 

Efter det är det dags att få bort fjädrarna och här kommer det varma vattnet in i bilden. Det skall inte koka, utan hålla sig på 70-80 grader för annars blir skinnet kokt. Doppa tuppen några gånger tills det stora fjädrarna på vingarna lätt lossnar, då lossnar de andra fjädrarna också enkelt. Har man inte så många fåglar så kan man bra plocka dem utan skållningen, det tar bara lite längre tid.

Sen tar gör man ett snitt i buken och tar ut inälvorna samt sköljer ur. Ta vara på muskelmagen, levern och hjärtat.

Eftersom vi har ett mognadsskåp för kött så fick tupparna hänga där några dagar innan de åkte ner i grytan och in i frysen. Jag ska återkomma till mognadsskåpet i ett annat blogginlägg.

Tupp skiljer sig mycket från butikens broiler både i smak och konsistens och mår bra av en längre tillagningstid. Här kommer några exempel på vad vi tillagat av tupp de senaste månaderna:

IMG 20170714 182810 399Helgrillad tupp. Vi hade ingen grill så det fick bli grill av en gammal traktorfälg. Gott blev det!

OI000071Stekt tupp och stekt tupplever med grönsaker, kantareller och hemgjord pasta.

OI000037Några tuppar styckade Viktor ner och lät sjuda på svag värme i gjutjärnsgrytan en hel natt.

OI000035Dagen efter fick några bitar gå en stund i ugnen med bl.a. lite morot och så åt vi den med årets färska vitkål.

OI000040Här är också ugnsstekt tupp med lite god sallad och sås.

Ja, som ni märker så går tupp att tillaga på så många andra sätt än tupp i vin, även om det också kan vara gott!


#levlokalt

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.08.2017

Foodly har dragit igång en kampanj under #levlokalt som handlar om att främja närodlat och lokala råvaror. Jag tycker att det är en alldeles klockren hashtag som jag definitivt även kommer att använda på Instagram m.m. i framtiden. Önskar nästan att jag kommit på den själv, haha. Kampanjen pågår till 17 september och här kan ni läsa om vad den går ut på.

Lite #levlokalt-mat som jag kokat ihop på sistone är till exempel:
OI000115Soppa på morot och egenodlad grönkål med grönkålschips på toppen.

OI000117Färsbiffar på hjortkalv (skjuten några hundra meter bakom mina föräldrars hus), lokal sallad med egenodlade tomater och salladsost från Mattas gårdsmejeri samt kokt spelt från Överängs kvarn här på Åland. Såsen består främst av det lokala mejeriets grädde och det röda är en lingon-rosmarinsirap som jag köpte av en annan mathantverkare då vi hade träff i Ekenäs i våras.

Jag vill verkligen slå ett slag för kokta hela korn istället för ris. De är näringsrika och det brukar finnas att få tag på från lokala producenter. Det kan ta upp till en timme att koka dem, men jag brukar koka en ordentlig sats en kväll då jag har tid och sedan äta till några måltider under dagarna framöver.

OI000124Lite goda lokala och hemodlade ingredienser som blev...

OI000131...en paj med grönkål, tomater och lök! Till pajskalet använde jag detta recept från min duktiga kollega Jessica här på Foodly.

Istället för pinje- eller valnötter, som ofta finns i dylika pajrecept, tycker jag att man kan använda solroskärnor, som ju kan odlas lokalt.

Jag brukar titta in på #levlokalt på Instagram lite nu och då. Jag hoppas att jag snart hittar många av era inspirerande bilder och recept där!


Surdegspizza

Skrivet av Emelie Bergendahl 12.08.2017

OI000103Ikväll blev det lördagslyx i form av surdegspizza och ett glas av ett naturvin som jag köpte på Malta i början av sommaren.

OI000090Här är pizzan redo för ugnen. Som fyllning hade vi en hårdost och en salldsost från Mattas Gårdsmejeri samt egenodlad squash, tomat och grönkål. Tomatsåsen är köpt tomatkross, men jag hoppas att vi får en bra tomatskörd i år så att vi kan laga egen tomatkross och frysa in!

Surdegen är gjord på egenmalet speltmjöl.

OI000099Pizzan gräddar vi i vår vanliga ugn, men på en ca 1 cm tjock aluminiumskiva för att ordentlig undervärme. Full fart på ugnen med grillinställningen och grädda så högt uppe i ugnen som det går. Aluminiumskivan ska förstås vara så varm som möjligt när man ska grädda pizzan.

Surdegspizza är otroligt mättande. Jag är ganska bra på att äta, men efter 3/4 av en pizza så fick jag inte ner en tugga till!

OI000105Till pizzan drack vi ett rött naturvin som jag köpte från en gård på Malta. Ska verkligen försöka plita ner ett blogginlägg om den intressanta dagen! 


Mitt sommarprat

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.08.2017

Screenshot 2017 08 09 12 59 17Screenshot från Ålands radios hemsida.

Igår var det så till slut min tur att sommarprata i Ålands radio. Från kl. 10 igår förmiddag och 90 minuter framåt satt jag i radions studio och pratade och spelade musik. Om någon vill lyssna på mitt sommarprat så finns podden här. I podden saknas tyvärr musiken, men det finns ännu en chans att höra sommarpratet med musik via radion på lördag 12 augusti kl. 12.

Jag blev inte alls så nervös som jag trodde då den röda lampan som visade att jag var i sändning började lysa. Kanske var jag för koncentrerad på att få det som stod på pappret sagt och då hade jag inte tid att tänka på att vara nervös eller på vem som lyssnade. 

Programmet sändes igen på kvällen kl. 17.30 och av någon anledning kändes det mycket pirrigare då reprisen sändes än när jag talade i direktsändning. Men jag skingrade tankarna på bästa sätt, med en svamptur i skogen!

20170808 180352Efter förra veckans välbehövliga regn hade kantarellerna hittat upp i gammelskogen när oss! Men många platser var ännu väldigt torra.

20170808 181114Balder vaktar svampkorgen.

 

Överlag var det en mycket trevlig upplevelse att sommarprata! Många hörde av sig efteråt, till och med folk jag inte kände. Och såhär i efterhand har jag kommit på flera saker som jag kunde ha sagt, men kanske det dyker upp ett inlägg om det här på bloggen istället.

Tack till alla som lyssnade och till alla som hört av sig!


Sommar­tuppar

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.08.2017 | 2 kommentar(er)

OI000054 1Varje sommar de senaste åren har vi haft tuppar över sommaren. Folk som har höns och kläcker fram kycklingar får oftast över hälften tuppkycklingar, ibland till och med mera. Då tupparna blir könsmogna så uppvaktar de hönorna väldigt intensivt och slåss sinsemellan så att det är omöjligt att ha dem tillsammans med resten av flocken. En del av de som håller höns har dock ingen lust eller vilja att slakta tupparna själva och ger gärna bort dem till någon annan.

Oftast brukar vi i början av sommaren få tuppkycklingar kläckta på våren samma år, men i år fick vi tuppar som kläcktes redan i höstas och var alltså redan fullvuxna då dom flyttade in hos oss. Vi har haft alla möjliga raser och i år var de hedemoratuppar. Hedemora är en svenska lantras.

OI000017De första dagarna stod årets 17 tuppar mest inne i sin bur i ladugården, trots att dörren ut stod öppen och de var vana att gå ute hos sin förra ägare.

OI000018Jag tycker att hedemora har otroligt fina färger!

OI000031Efter lite lockande med mat vågade tupparna sig ut ur burens trygga vrå...

OI000048...och sen tog det inte länge innan de hade hela gården som sitt revir!

 OI000049De jobbade hårt med att sprätta runt allt löst gräs de kunde hitta i jakten på mat. Jag kan titta på dem hur länge som helst då de går och omkring på gräsmattan och sprättar och spärtar och mitt i allt knallar någon iväg med högburet huvud och en mask i munnen. Riktigt fint tuppliv!

Den roligaste tuppincidenten jag varit med om var första året som jag och Viktor var tillsammans. En tidig sommarmorgon vaknade jag av ett oväsen. Det var ganska ljust ute och jag antog att det var Viktors väckarklocka som ringde. Han sov dock som en sten och jag undrade hur han inte vaknade av sitt alarm. Efter några sekunders funderade kom jag fram till att ljudet kom utifrån. Det visade sig att vi glömt att stänga åt tupparna till natten och där vid femtiden hade de gått ut och nedanför sovrumsfönstret stod ett tiotal tuppar och gal för full hals.


Kräftpremiär!

Skrivet av Emelie Bergendahl 25.07.2017

OI218Den 21 juli på morgonen får de som kräftar fiska upp årets första kräftburar. Årets kräftpremiär inföll i fredags och jag jobbade på Silverskär där ett gäng traditionsenligt har kräftskiva den 21:a varje år. De senaste åren har det varit extra spännande att få veta hur det ser ut i burarna eftersom vädret inte alls har varit gynnsamt för kräftorna. Är det t.ex. kallt i vattnet, som det har varit i år, så byter kräftorna skal långsammare och kan då ha alldeles för mjukt skal för att tas upp och kunna kokas. Vädret till trots så lyckades fisket någorlunda i år, storleken på kräftorna var bra och kräftskivan kunde hållas!
OI000214Den kallas sommaren gjorde ett litet uppehåll och vädret var strålande!

OI000221Viktor förbereder kräftor med tillbehör.

OI221Citroner, hackad dill och gräslöksmajonnäs.

OI000216

OI000218Medan Viktor förberedde maten så dukade vi uteborden på Klobben.

 OI000223Efter kräftorna och en bit paj var det dags för efterrätt. Honung-yoghurtmousse med färska bär och rostad havre.

OI225Tänk så enkelt och vackert det är att dekorera med säsongens ätliga blommor! Här blåklint i olika färger samt ringblommor.

OI000225Medan festen fortsatte på Klobben styrde jag och disken tillbaka till Silverskär i den vackra skymningen. Och jo, det blev faktiskt en kräftklo över som jag åt med andakt!


Kantarell­tider

Skrivet av Emelie Bergendahl 12.07.2017

OI000263

Förra året plockade jag sommarens första kantareller den första juli. I år har jag knappt tänkt tanken på kantareller, men på kvällspromenaden med hundarna så fick vi för oss att kolla ett av våra kantarellställen. Dom senaste dagarnas regn och solsken verkar ha gjort susen för vi hittade faktiskt lite kantareller. Äntligen börjar svampsäsongen!

OI000265


Veuve Clicquot besökte Åland

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.07.2017 | 3 kommentar(er)

OI000240Förutom att jag, som jag skrev i ett tidigare inlägg, jobbar på Mattas Gårdsmejeri i sommar så jobbar jag även ibland på min sambo Viktors arbetsplats. Han är kock och jobbar på en konferensanläggning som heter Silverskär. Gästerna består främst av företagsgrupper, samt privatpersoner som har orsak att fira, t.ex. att någon fyller jämt eller bröllop. Enda gången som de tar emot strögäster är under julbordet, men även det behöver man boka i förväg.

20170619 183439I midsommarveckan kom det extra speciella gäster på besök i två dagar. Har ni hört talas om att man för några år sedan hittade ett vrak fyllt med champagneflaskor från mitten av 1800-talet i åländskt vatten? Om ni inte känner till det så kan ni läsa mera t.ex. här. Ett stort antal av dessa flaskor visade sig vara från champagnehuset Veuve Clicquot och många flaskor var dessutom ännu drickbara! Detta ledde till att representanter från Veuve Clicquot kom till Åland och det bestämdes att man skulle testa att lagra champagne i havet under mera kontrollerade omständigheter och se hur/om den kommer att skilja sig från de flaskor som lagras i champagnehusets källare i Reims i Frankrike. Projektet har fått namnet Cellar in the Sea.

20170620 131307Nu är det tre år sedan flaskorna sänktes ner på ca 40 meters djup utanför Silverskär och det var dags att prova hur champagnen utvecklats. Detta skedde genom en champagneprovning där fyra olika flaskor av havslagrad champagne jämfördes med samma champagner som lagrats i Frankrike. Under detta evenemangs första dag kom ett antal lifestyle-journalister och bloggare från hela världen på besök. Med andra ord, sådana som kommit lite längre med sitt bloggande än jag. :) De fick bland annat uppleva åländskt skärgårdsliv, champagne och midsommarafton (ja, vi tjuvstartade lite med den saken).

20170620 100705Dag två gästades vi av champagnehusets högsta ledning samt ett stort antal internationella champagneexperter och -journalister. Flertalet av dessa var även med då vrakchampagnen provsmakades för ett antal år sedan. 

Och resultatet? Jo, de kunde konstatera att champagnen som lagrats på havets botten har åldrats och utvecklats långsammare än likadana flaskor som legat i champagnekällaren i Reims. Detta ska vara en bra sak eftersom champagnen blir bättre ju långsammare den mognar och dessutom tar det ju längre innan den blir "övermogen". För det finns något av ett bäst före gällande smak på champagne också.

Nu tänker jag låta bilderna tala.

OI000185Champagne à la Silverskär! I båthuset, bland flythalare och nät.

OI000189Gästerna som anländer till Silverskär välkomnas alltid med Ålandspannkaka och en liten hutt på bryggan. Denna gång blev det dock förstås champagne som dryck till pannkakan.

Champagneprovningen och lunchen skedde på Silverskärs senaste satsning Klobben. Det är en anläggning på grannholmen som byggts med ett gammalt fiskeläge som inspiration. Där får man övernatta i små fiskestugor utan el och rinnande vatten, med havet som närmsta granne. Precis så som det var ute på fiskelägena. Dessutom finns en större bod, saltarboden, där det kan serveras mat och t.ex. hållas möten, eller champagneprovning i det här fallet.

OI000227

OI000228Champagneprovning pågår.

OI000238Här är alla flaskor som de provade: Yellow label, Yellow label i magnumflaska, Vintage rosé från 2004 samt Demi-sec. Även vi fick smaka på champagnerna och man kunde verkligen känna skillnad i smaken mellan den havslagrade och den källarlagrade. Det har även hänt en del med utsidan av flaskorna under tre år på havets botten.

20170621 140410Dukat för lunch på Klobben. I bakgrunden ser man några av de tio fiskebodarna som man får övernatta i.

20170621 124801En selfie innan det är dags att servera lunch.

OI000224På Klobben finns endast el från en solpanel så att laga mat på en elspis är uteslutet. Denna gång blev det grillad lax som var fiskad alldeles i närheten samt grillat lamm som betat inte långt från Silverskär.

OI000235Lunchen, som består av lokala råvaror, dukas fram. Först snittar med laxtartar, gravad hare, sparrissoppas toppad med champagne och sälpaté. Vidare en sallad med åländsk sparris, en sallad med rökta rödbetor samt salladsost från min andra arbetsgivare Mattas Gårdsmejeri och, slutligen, nypotatissallad med nässeldressing. Och så fisken och köttet från grillen.

20170622 142019Där ute nånstans ligger champagnen på havets botten. Men inlåst i en metallbur på 40 meters djup är det nog få ställen som är stöldsäkrare.

Tillbaka på Silverskär var det sedan dags för middag. Den svenska Michelinkocken Titti Qvarnström och hennes sous-chef Nicolina tillredde middagarna. 

OI000193Första kvällens meny.

OI000199Kvällen inleddes med tre sorters ostron.

OI000204Ostron med hollandaise, parmesan och lite tabasco. Himmelskt goda!

OI000206Havskräfta med tomat och selleri.

OI000207Abborre med broccoli och hasselnötter.

OI000211Rabarber i olika former med syren och vit choklad. Vackert och gott!

OI000196Avslutningsvis en bild på en av de ursprungliga flaskorna av vrakchampagne. Denna hänger på väggen inne i restaurangen på Silverskär.

Jag hoppas verkligen att detta spännande och ganska oväntade samarbete får ett lyckat resultat. Nuvarande kontrakt gäller 40 år, men beroende på hur experimentet utfaller kanske det blir ännu längre. Nu ligger champagnen på havets botten i lugn och ro på havets botten i väntan på nästa provsmakning som ska ske om några år.