bloggheader Hanne 2

Vattenmelon gaspacho

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 07.06.2018

Den här vattenmelon gaspachon fick gott betyg förra helgen då det firades många födelsedagar på samma gång hemma hos svärföräldrarna. Första dagen i juni var varm, och en sval soppa till förrätt var verkligen perfekt . 

P1010644

För 4-5 glas
0,5 kg vattenmelon
2 vårlökar
0,5 gurka
2 tomater
0,5 röd chili
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
+
Citronsaft
Salt
Svartpeppar
 
  1. 
Skala gurkan och skär melon, vårlök och tomat i lite mindre bitar. 
  2. Mixa ihop samtliga grönsaker med lök och olivolja, och smaka sedan av med citronsaft, salt och peppar. 
  3. Häll upp i serveringsglas och ställ i kylen tills servering.

Vi drack vår soppa direkt ur glasen, utan någon sked, och det gick jättesmidigt. En bit gott bröd till så är denna rätt komplett.

P1010649


Kikärtsgryta med kokosmjölk och jordnötssmör

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.04.2018

Kategorier:
Taggar:

Här kommer en färgsprakande, god vegetarisk (vegansk till och med) gryta ni kan testa till helgmyset!P1010167

Kikärtsgryta med kokosmjölk och jordnötssmör

1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk curry
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja

» Finhacka löken och vitlöken och fräs i olja tillsammans med kryddorna.


400 gram krossade tomater
200 ml kokosmjölk (en halv konservburk)
6-7 dl kokta kikärtor
0,5 dl jordnötssmör
3-4 tsk soja
salt
en sträng honung

»  Tillsätt krossad tomat, kokosmjölk, kikärtor och jordnötssmör och låt puttra i 5-10 minuter till önskad konsistens. Smaka av med soja, salt och honung.

Ät tillsammans med ris!

P1010161P1010159

Vi drack detta vin till maten. Rekommenderas. 


Mat på fem: egg fried rice

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 15.03.2018

 Egg fried rice är något som är perfekt att göra ifall du har överblivet kokat ris från gårdagen i kylen. Det går att variera i oändlighet, men ris och ägg är ändå basen. Det allra bästa, är att denna rätt tog ca 5 minuter för mig att slänga ihop - fantastiskt! De fem ingredienserna du behöver för att göra min variant på Egg fried rice är: 

  • Ägg, 2 st.
  • Grönkål, 3 stjälkar
  • Ris (förkokt), 4-5 dl 
  • Vitlök, 2 klyftor
  • Cashewnötter, 1 dl

Smaksättning/övrigt: sesamolja (alt. olivolja/rapsolja), salt, peppar
För extra touch: fisksås och risvinäger (finns vid asiatiska-hyllavdelningen)

 Receptet räcker till 2 personer.

P1000392

  1. Repa grönkålen och hacka den i mindre bitar. Finhacka även vitlöken, och grovhacka cashewnötterna.
  2. Fräs allt detta i ett par matskedar sesamolja i en het panna.
  3. Tillsätt sedan det förkokta riset och stek på hög värme ett par minuter. Rör om ordentligt hela tiden så inget bränns.
    Tillsätt i detta skede även salt, peppar och gärna risvinäger och fisksås (2-3 msk av varje) om ni råkar ha det hemma. (Sojasås kan ni testa att ha i också om ni gillar det.)
  4. Då allt blivit varmt, knäck i äggen och stäng samtidigt av plattan. Rör om alltihop så att ägget blandas med de övriga ingredienserna.

Servera direkt!

P1000397