bloggheader Hanne 2

Veckolistvärlden runt

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 04.09.2018 | 0 Kommentarer

Världen runt handlar veckans lista om, och det är faktiskt den första veckolistan jag tar mig tid att fylla i. Applåder tack!

Eftersom jag faktisk rest väldigt mycket som barn då jag tillbringade varje sommar i en husbil tillsammans med föräldrar och syskon, så trodde jag listan skulle vara rätt så lätt att fylla i. Men när det kommer till mat finns det så mycket jag gillar, och jag ser mig själv som en allätare. Dock kan jag se ett tydligt mönster när det kommer till kritan.

1. Favoriträtt från en annan kontinent
Jag har blivit en riktig sucker för pasta i alla dess sorter, så mitt svar får rätt och slätt bli PASTA. 

2. Favoritdryck på stranden
Om jag ska vara tråkig och realistisk säger jag smaksatt vichyvatten.
Om jag är på semester eller hänger med kompisar på stranden en solig dag njuter jag ändå gärna av en kall(!) öl - i glasflaska.

hemgjord ol

3. Matstaden jag vill besöka
Denna är svår och därför vill jag säga två. Jag har alltid velat åka till Sicilien, och matkulturen i Palermo lär vara en blandning av olika matkulturer med arabiska och afrikanska influenser, vilket jag  spontant känner skulle vara en fullpott för mina smaklökar. Jag är dock också väldigt förtjust i det franska köket och dess rika smaker, och har hört att Lyon är värt ett besök för just detta. Så: Palermo och Lyon.


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda
Jag vill lära mig göra en kick ass pasta vongole eller Spaghetti alle vongole. Tror inte det är en alltför stor utmaning, men har helt enkelt inte tagit mig tid att testa rätten ännu. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen
Jag vill inte riktigt säga ett land, men en världsdel: Nordafrika. Jag älskar matkultur som innebär att du äter med händerna eller använder bröd som "bestick". Mustiga grytor, kalla röror, grönsaksstuvningar, couscous, lamm...mmmm... Marocko och Tunisien ligger kanske främst i tankarna om jag ska välja bland läderna. Vad jag förstått är matkulturen i Nordafrika en enda krock av olika europeiska och arabiska länder. Inte konstigt att jag vill ha den här maten, jag kan ju aldrig bestämma mig för en sak, måste ha allt!


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Italien
Pasta - igen.


7. Min ultimata femrätters världsmeny 

Förrätt: Len tomatsoppa med vispad creme fraiche + levain bröd

Mellanrätt: Kantarellrisotto med örtolja och ruccola

Huvudrätt: Stekt lax, lättstekta primörer och vittvinssås

Mellanrätt: Ett urval av franska ostar

Dessert: Creme brulé

Drööööömin

frankrike

8. Mitt favorit resemål
Jag gillar Frankrike, Tyskland, Danmark då jag reser. Jag har varit flest gånger i dessa tre länder, och det känns tryggt och "hemma" att besöka dem varje gång.

 

9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till...
Frankrike - utan tvekan. Älskar kulturen, värmen, språket och miljön.

 

10. Min version av Eat-Pray-Love 
Eat. Jag skulle nog först vilja stanna till i Italien några månader för att äta kolhydrater och smutta Chianti. Och kanske lyssna på lite opera.


Pray. För att hitta lugn och ro skulle jag nog resa upp till Norge och bo i en fjällstuga tillsammans med Toffe och Viggo. Vandra, tälta och njuta av frisk luft och vackra vyer. 

 

Norge2


Love. Frankrike skulle få mitt hjärta. Svart kaffe och croissanter i Paris, långa promenader längs Promenade des Anglais, skaldjur vid L'Escale i Arcachon, vinprovningar, kindpussar och allt sånt där drömmigt jag tänker och upplever att Frankrike är. 

 

Lescale

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar