bloggheader Hanne 2

Tiramisu till tv-myset

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 08.09.2018 | 1 Kommentarer

Någon som söker inspiration till lördagsdessert? Tiramisu är svaret. Snabbt, gott och lätt att se lyxigt ut. Tiramisu5

Förra helgen besökte jag min bästa vän Ida i Åbo. Vi gjorde egna gnocchi med riktigt goda tillbehör och sedan tiramisu till dessert. Tiramisu kräver inte mycket ansträngning, och är därför perfekt att slänga ihop om man inte orkar stå en evighet i köket. 

Recepten till tiramisu finns det många varianter på; med/utan grädde, sjuda äggula/socker, olika sorters sprit osv. Jag gjorde min enkel; utan grädde och med bittermandel-arom istället för likör/konjak.

Tiramisu

4 portioner

2 äggulor
1 burk mascarpone (à 250 g)
1-2 tsk bittermandel arom (enligt tycke och smak)
2 äggvitor
0,5 dl socker
15-20 savoyardikex
1 dl kallt, starkt bryggkaffe
kakao att pudra över

  1. Vispa först ihop äggulor med mascarpone och bittermandelarom.
  2. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sedan sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är styv.
  3. Vänd ner äggvitorna i mascarpone smeten med hjälp av en slickepott.

tiramisu3

4. Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i kaffet. Lägg några kex i botten av fyra skålar eller en större form. 

5. Häll äggsmeten över kexen och gör om kex-äggsmet proceduren en gång till. (Avsluta alltså med äggsmet)

Tiramisu2

6. ställ i kylen i minst 3 timmar.

 

Savoyardikex eller ladyfingers som de också kallas (?) finns nuförtiden i de flesta välsorterade affärer. (Jag smakade på kexen bara för sig och de smakade urk, så nästa gång vill jag testa med någon annan sorts kex och se om man får ett lika bra resultat. Dock måste kexen vara rätt porösa för att hinna mjukas upp av vätskan.)

 

Tiramisu6

Avnjut er tiramisu förslagsvis i tvsoffan med en bästa vän, tända ljus och en bra film. 

Kommentarer

Skriv en kommentar