bloggheader Hanne 2

Jag har aldrig...

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.11.2018

Kategorier:

...använt mig av filodeg tidigare. 

Jag har många gånger bläddrat i tidningar och sett olika varianter på filodegs rullar som sett ljuuuuvliga ut, men aldrig kommit mig för att göra dem eftersom jag alltid tänkt att det är för tidskrävande och... jobbigt. Så här kommer mitt första "jag har aldrig" recept. Och det var ju verkligen löjligt lätt att göra dessa, bara jag kom mig för att köpa hem den där filodegen. 

Filorullar med färs

 

filorullar2

Imorgon är det fredag och perfekt att byta ut tacosen till filodegsrullar. Så nu är det din tur att testa något nytt. Jag har dessutom i detta inlägg gjort steg-för-steg bilder att titta på, så att du absolut inte kan göra några fel. Lycka till!
 

Filorullarprepp

Börja med att förbereda lite: ta fram en ugnsform/plåt och smörj den med olja i bottnen. Ta fram ett skärbräde, olja, pensel och filodegen. 

Börja sedan med fyllningen:

  • 400 gram köttfärs
  • 400 gram morötter (4 medelstora)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk kalvfond
  • 3 msk sojasås
  • svartpeppar
  • 1 msk socker
Riv morötterna fint och finhacka vitlök och gul lök. Fräs köttfärs i olja tillsammans med den rivna moroten och lökhacket. Tillsätt fond, soja, svartpeppar och socker. Låt puttra ihop en stund och smaka av. 
 
Du behöver även nästan ett helt paket filodeg (450 gram). 
OBS! Ta fram i tid, 1-2 timmar på förhand, så att det hinner tina ordentligt. (Det gjorde inte jag... suck.)
 

Filorullarstegforsteg

Jobba med två lager filodeg i taget. Skär ca 10 cm tjocka remsor av filodegen och pensla lätt med olja, mest mot kanterna. 
 
Fördela 2 matskedar av fyllningen i ena kanten av filodegen. Vik degen ett varv över fyllningen och vik sedan in kanterna från sidan. Håll ihop paketet och rulla ihop till ett knyte. 

Pensla rullarna med olja och lägg i en ugnsfast form.
Grädda tills de fått fin färg, i cirka 20 minuter. (Jag hade mina i ugnen 20 minuter och ett par minuter på grillvärme för sista färg).

Filorullar
Servera med sweet chilisås och creme fraiche


Kallmarinerad lax på smördegsbotten

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 26.03.2018

Här kommer ett recept jag tycker ni ska testa till påskbuffén.
Det går snabbt och smidigt, och allt kan förberedas dagen innan om ni vill.

Receptet räcker till 6 stycken personer, men det är lätt att dubbla receptet enligt antal personer som kommer på besök. 

lax smordeg

Kallmarinerad lax

Kan förberedas dagen innan!

  • 300 gram lax/regnbågslax (utan ben)

1. Placera fisken med skinnet neråt i en ugnsfast form som du ringlat lite olja i botten på.

2. Tillred mitt i ugn såsom den är, 100 grader mellan 35 (∼1,5 cm tjock) och 50 minuter (2-3 cm tjock).


» Under tiden förbereder du marinaden genom att röra ihop nedanstående ingredienser i en skål.

  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • Färsk timjan enligt behag
  • 1 citron, skalet och 1 tsk saft
  • Sartpeppar, några riv

» Då fisken är klar, dra bort skinnet och lägg den i ett mindre kärl anpassat enligt dess storlek. Häll sedan marinaden över den varma fisken. Låt svalna och täck över med plastfolie. Ställ i kylen i några timmar. 

 


 

 Smördegsbottnar med Camenbert och potatis

Lika gott både kalla och direkt från ugnen -  ni väljer!

  • 6 stycken potatisar
  • 100 gram fänkål (till garnering)

1. Skala och koka potatisen mjuk. » Låt svalna och skär sedan i lagom tunna skivor

2. Skär fänkålen i riktigt tunna strimlor. Ställ i iskallt vatten i en skål och placera i kyl under tiden.

  • 2 smördegsplattor
  • 50 gram Camenbert
  • 75 gram färskost
  • Svartpeppar
  • Flingsalt
  • 1 st uppvispat ägg

3. Ta fram smördegsplattorna och placera på en plåt tills de tinat tillräckligt för att kunna kavlas ut.
 » Kavla ut i alla riktningar och dela sedan varje platta i tre delar, så att du till sist alltså har 6 stycken smördegsplattor.

4. Mosa ihop färskost och Camenbert med en gaffel.

5. Montering: bred ut oströran på varje smördegsplatta (lämna en liten kant runt om), och placera några skivor potatis ovanpå. Dra till sist över några varv med svart peppar kvarnen och strössla på flingsalt.  Klicka här för bild!

6. Vispa upp ett ägg och pensla kanterna på smördegsbottnarna

7. Grädda i ugnen på 300 grader, 10-12 minuter tills kanterna blivit gyllene och fina.

 

» Toppa smördegsplattan med den tunna, krispiga fänkålen och den marinerade laxen. Toppa med ytterligare flingsalt och färsk timjan om du tycker. 

Internationella våffeldagen 25.3

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 24.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Idag är det den internationella våffeldagen, och jag måste säga att mina två varianter på våfflor jag tänker bjuda på här, är något ni verkligen måste testa! Bilderna är kanske inte de snyggaste, men smaken... OMG! Grundreceptet jag använder mig av kommer från kokboken Bonniers kokbok och det receptet återkommer jag alltid till. Våfflorna blir riktigt frasiga och goda. 

Våffelsmet (10-12 stycken)

  • 150 gram smör
  • 3 dl kallt vatten
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl mjölk
  • smör till laggen
  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Vispa samman vatten och vetemjöl blandat med bakpulvret till en slät smet. Vispa ner mjölken och det avsvalnade smöret.
  3. Hetta upp våffeljärnet och smörj med lite smör till första laggen. (mer om det behövs till resten).

 

Nu till min twist. Om ni vill göra som jag - dela då upp smeten i två skålar.

 

Ost-bacon våfflor
  • 0,5-1 pkt bacon (ni väljer själva!), strimlad
  • 2 små vårlökar, finhackade
  • 1 dl riven cheddarost

P1000187

  1. Stek snabbt bacon och lök i en stekpanna, och rör sedan ner det tillsammans med osten i våffelsmeten.
  2. Grädda som vanligt i våffeljärnet! (Obs, inget extra fett behövs, jag lovar!)

Omdöme: Riktigt goda, flottiga och knapriga. Äts helst med fingrarna, men det kunde ha varit gott med t.ex. lite uppvispad creme fraiche att klicka på för att fräscha upp det lite. 

 


 

Våffel-tacoskal med stekt banan, kolasås och grädde

Grädda våffelsmeten som vanligt i våffeljärnet, helst inte alltför knapriga. Då våfflorna är klara viker du dem försiktigt på mitten (risk för att spricka lite) och placerar dem mellan exempelvis två muggar, eller som jag, på en upp-och-ner vänt muffinsplåt. På detta vis skapar du ett våffel-skal att fylla med stekt banan, kolasås och vispad grädde.

 

P1000171

Stekt banan (kan förberedas och låtas svalna)

  • 2 st bananer, halverade
  • 1 msk farinsocker
  • 1 klick smör
  • saften från en halv apelsin
  1. Smält först farinsockret och smöret i pannan.
  2. Tillsätt sedan apelsinsaften och sänk till medelvärme. Rör om i pannan.
  3. Lägg ner bananhalvorna i stekpannan och vänd efter 2-3 minuter. Försök sleva över apelsin-karamell smeten som bildas, på bananerna.
  4. Då all vätska kokat bort och du har några härligt siraps-kletiga bananer i pannan, så ständer du av plattan och ställer till sidan tillsvidare.

 

Kolasås (kan förberedas och låtas svalna)

  • 3 msk socker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 tsk kakao
  • 0,5 tsk vanliljsocker
  • en nypa salt
  • 2 msk smör
  1. Lägg alla ingredienser förutom smöret i en kastrull, och koka ihop på spisen tills du har en lagom simmig sås (kring 110 grader om du använder en termometer).
  2. Rör sedan ner smöret i såsen. Ställ till sidan.
    Ifall du i efterhand märker att såsen blivit för tjock, kan du bara tillsätta en liten skvätt mjölk/grädde så är det problemet löst. Funkade fint för mej!

P1000193

Tips: lyxa till det ännu mer genom att servera ett gott, vitt dessertvin till våfflorna. 

 

Vi använder att våffeljärn från Wilfa som vi fick i julklapp av Toffes syster och hennes sambo. Kan rekommendera!