bloggheader Hanne 2

Revbensspjäll à la Granskog

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 07.08.2018 | 0 Kommentarer

Om ni är intresserade av hur vi (läs: sambon) tillagat våra revbensspjäll den senaste tiden, så bör ni läsa vidare!

P1030238

Det ni behöver är: 

 

  • revbensspjäll
  • salt och peppar
  • valfri glaze
  • en kolgrill 
  • briketter
  • folieform
  • en ställning för revbensspjällen

  • + lite tålamod

P1030229

Vi köpte två rader revbenspjäll (ca 2,5 kg), vilket räckte bra till 6 hungriga personer. Först torkade vi av köttet med hushållspapper. Sedan skar vi bitarna i hälften, så att vi hade sammanlagt 4 mindre rader av kött. Salta och peppra, och gnid sedan in köttet med en god marinad. Vi använde oss av en köpt variant: Santa Marias american BBQ sauce - kentucky whiskey. (en halv flaska gick åt.) 

 

Sedan måste ni preparera grillen.

Placera först ut briketter i en "snake" på grillen. Ni gör alltså två lager, där det är två briketter i undre raden och en brikett i den övre, i en halvcirkel. (se bilden under) 

 

P1030218

Placera även en folieform med lite vatten i botten av grillen. Detta för att bibehålla fukten i grillen. 

P1030222P1030223

Sedan kan ni tända på i ena änden av "snake"formationen av briketterna. Tänd på ca 4 stycken. Dessa kommer sedan ta fart och sakta sprida värmen vidare under de följande timmarna.  Placera köttet i ställningen och lägg locket på.

P1030236

Ställningen vi använde är Webers eget tillbehör "rib rack". Vi beställde in den till K-rauta här i Vasa, men det är säkert möjligt att hitta den i någon annan välutrustad butik. 

P1030232

Tillagning:

När köttet väl är på grillen, bör ni ställa in draget så att temperaturen inne i grillen håller sig kring stadiga 80 grader. Locket ska vara på under hela tillagningen, vilket bör ta ca 6 timmar. 

Efter 5 timmar penslade vi på lite extra marinad, och lät sedan köttet gå en timme till. 

 

P1030240

Slutresultatet var gött gött gött! Vi åt ribsen tillsammans med kokad potatis, sallad och vitlöks aioli. 

Berätta mer än gärna hur det går för er när ni testar detta!


Och om ni har frågor kring något är sambon mer än villig att förklara tydligare här i bloggen hur allt gick till. 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar