bloggheader Hanne 2

Matlådans dag

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Lasagne är något jag älskar, men som jag ändå inte tar mig tid att göra så ofta. Dock tar det inte kanske riktigt så länge att göra lasagne som Lotta Lundgren får det att låta i sina roliga Coop reklamer. Men ja, det är väl inte något man slänger ihop om man har alltför bråttom. Den lasagne jag brukar göra, tar dock inte så länge att göra, eftersom jag ofta gör snabba såser av sånt jag hittar i kylskåpet. Jag försöker även alltid pressa in så mycket grönsaker som möjligt i lasagnen, för att på det sättet inte vara tvungen att laga en sallad som tillbehör. Jag är nämligen väldigt trött på all kall, tråkig sallad för tillfället...

P1000113

Eftersom det idag råkar vara matlådans dag, är mitt tips för att underlätta er vardag att skaffa ett par nya matlådor i glas. Glas, inte plast, eftersom de kan gräddas direkt i ugnen, förvaras i kylen med lock på, och sedan enkelt tas med och på ett säkert sätt värmas på nytt i mikron/ugn till lunch eller middag. (Dessutom innehåller inte glas några gifter.) Mina köpte jag på Granit, men på IKEA, Citymarket och Claes Olsson finns andra varianter.

Uppskattningsvis räcker receptet till en riktigt stor form,
alternativt 6-8 stycken glasformar beroende på storlek.

Ugnsvärme: 175 grader. 

Köttfärslasagne med linser, morot och zuccini

Fyllning

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 gram nötfärs
  • 4 morötter
  • 1 zuccini
  • 2 dl gröna linser
  • 3 msk soja
  • 2 dl rödvin
  • 3 msk grönsaksbuljong

1.      Hacka löken och vitlöksklyftan fint.

2.      Skala och riv morötterna grovt.

3.      Tvätta och skär zuccinin i ca 1 cm stora tärningar.

4.      Bryn lök och köttfärs i oljan i en stekpanna.

5.      Tillsätt sedan morot, zuccini, linser, soja, rödvin och buljong.
Låt småputtra på spisen 10-15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Tillred under tiden såsen:

 

Sås

  • 800 gram krossade tomater
  • 4 dl creme fraice
  • 2 msk soja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
    + Salt & peppar 

Lägg alla ingredienser i en mindre kastrull och värm på spisen. Smaka av med salt och peppar!

 P1000128

Montering

  • 1 pkt Lasagneplattor
  • 150 gram Fetaost (valfritt)
  • 2–3 dl smakrik riven ost

Olja in formen/formarna med lite olja. Börja med att placera ett lager med lasagneplattor i bottnen. Lägg på fyllning, sedan såsen och smula över fetaost.  Fortsätt på samma sätt (plattor-fyllning-sås-fetaost) 1-2 lager till. huvudsaken är att du avslutar lasagnen med plattor och sedan såsen högst upp. Toppa allt med riven ost.

Grädda lasagnen mitt i ugnen, 175 grader, 35-40 minuter.