bloggheader Hanne 2

Jag har aldrig...

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.11.2018

Kategorier:

...använt mig av filodeg tidigare. 

Jag har många gånger bläddrat i tidningar och sett olika varianter på filodegs rullar som sett ljuuuuvliga ut, men aldrig kommit mig för att göra dem eftersom jag alltid tänkt att det är för tidskrävande och... jobbigt. Så här kommer mitt första "jag har aldrig" recept. Och det var ju verkligen löjligt lätt att göra dessa, bara jag kom mig för att köpa hem den där filodegen. 

Filorullar med färs

 

filorullar2

Imorgon är det fredag och perfekt att byta ut tacosen till filodegsrullar. Så nu är det din tur att testa något nytt. Jag har dessutom i detta inlägg gjort steg-för-steg bilder att titta på, så att du absolut inte kan göra några fel. Lycka till!
 

Filorullarprepp

Börja med att förbereda lite: ta fram en ugnsform/plåt och smörj den med olja i bottnen. Ta fram ett skärbräde, olja, pensel och filodegen. 

Börja sedan med fyllningen:

  • 400 gram köttfärs
  • 400 gram morötter (4 medelstora)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk kalvfond
  • 3 msk sojasås
  • svartpeppar
  • 1 msk socker
Riv morötterna fint och finhacka vitlök och gul lök. Fräs köttfärs i olja tillsammans med den rivna moroten och lökhacket. Tillsätt fond, soja, svartpeppar och socker. Låt puttra ihop en stund och smaka av. 
 
Du behöver även nästan ett helt paket filodeg (450 gram). 
OBS! Ta fram i tid, 1-2 timmar på förhand, så att det hinner tina ordentligt. (Det gjorde inte jag... suck.)
 

Filorullarstegforsteg

Jobba med två lager filodeg i taget. Skär ca 10 cm tjocka remsor av filodegen och pensla lätt med olja, mest mot kanterna. 
 
Fördela 2 matskedar av fyllningen i ena kanten av filodegen. Vik degen ett varv över fyllningen och vik sedan in kanterna från sidan. Håll ihop paketet och rulla ihop till ett knyte. 

Pensla rullarna med olja och lägg i en ugnsfast form.
Grädda tills de fått fin färg, i cirka 20 minuter. (Jag hade mina i ugnen 20 minuter och ett par minuter på grillvärme för sista färg).

Filorullar
Servera med sweet chilisås och creme fraiche


Revbensspjäll à la Granskog

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 07.08.2018

Om ni är intresserade av hur vi (läs: sambon) tillagat våra revbensspjäll den senaste tiden, så bör ni läsa vidare!

P1030238

Det ni behöver är: 

 

  • revbensspjäll
  • salt och peppar
  • valfri glaze
  • en kolgrill 
  • briketter
  • folieform
  • en ställning för revbensspjällen

  • + lite tålamod

P1030229

Vi köpte två rader revbenspjäll (ca 2,5 kg), vilket räckte bra till fyra hungriga personer. Först torkade vi av köttet med hushållspapper. Sedan skar vi bitarna i hälften, så att vi hade sammanlagt 4 mindre rader av kött. Salta och peppra, och gnid sedan in köttet med en god marinad. Vi använde oss av en köpt variant: Santa Marias american BBQ sauce - kentucky whiskey. (en halv flaska gick åt.) 

 

Sedan måste ni preparera grillen.

Placera först ut briketter i en "snake" på grillen. Ni gör alltså två lager, där det är två briketter i undre raden och en brikett i den övre, i en halvcirkel. (se bilden under) 

 

P1030218

Placera även en folieform med lite vatten i botten av grillen. Detta för att bibehålla fukten i grillen. 

P1030222P1030223

Sedan kan ni tända på i ena änden av "snake"formationen av briketterna. Tänd på ca 4 stycken. Dessa kommer sedan ta fart och sakta sprida värmen vidare under de följande timmarna.  Placera köttet i ställningen och lägg locket på.

P1030236

Ställningen vi använde är Webers eget tillbehör "rib rack". Vi beställde in den till K-rauta här i Vasa, men det är säkert möjligt att hitta den i någon annan välutrustad butik. 

P1030232

Tillagning:

När köttet väl är på grillen, bör ni ställa in draget så att temperaturen inne i grillen håller sig kring stadiga 80 grader. Locket ska vara på under hela tillagningen, vilket bör ta ca 6 timmar. 

Efter 5 timmar penslade vi på lite extra marinad, och lät sedan köttet gå en timme till. 

 

P1030240

Slutresultatet var gött gött gött! Vi åt ribsen tillsammans med kokad potatis, sallad och vitlöks aioli. 

Berätta mer än gärna hur det går för er när ni testar detta!


Och om ni har frågor kring något är sambon mer än villig att förklara tydligare här i bloggen hur allt gick till. 

 


Matlådans dag

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Lasagne är något jag älskar, men som jag ändå inte tar mig tid att göra så ofta. Dock tar det inte kanske riktigt så länge att göra lasagne som Lotta Lundgren får det att låta i sina roliga Coop reklamer. Men ja, det är väl inte något man slänger ihop om man har alltför bråttom. Den lasagne jag brukar göra, tar dock inte så länge att göra, eftersom jag ofta gör snabba såser av sånt jag hittar i kylskåpet. Jag försöker även alltid pressa in så mycket grönsaker som möjligt i lasagnen, för att på det sättet inte vara tvungen att laga en sallad som tillbehör. Jag är nämligen väldigt trött på all kall, tråkig sallad för tillfället...

P1000113

Eftersom det idag råkar vara matlådans dag, är mitt tips för att underlätta er vardag att skaffa ett par nya matlådor i glas. Glas, inte plast, eftersom de kan gräddas direkt i ugnen, förvaras i kylen med lock på, och sedan enkelt tas med och på ett säkert sätt värmas på nytt i mikron/ugn till lunch eller middag. (Dessutom innehåller inte glas några gifter.) Mina köpte jag på Granit, men på IKEA, Citymarket och Claes Olsson finns andra varianter.

Uppskattningsvis räcker receptet till en riktigt stor form,
alternativt 6-8 stycken glasformar beroende på storlek.

Ugnsvärme: 175 grader. 

Köttfärslasagne med linser, morot och zuccini

Fyllning

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 gram nötfärs
  • 4 morötter
  • 1 zuccini
  • 2 dl gröna linser
  • 3 msk soja
  • 2 dl rödvin
  • 3 msk grönsaksbuljong

1.      Hacka löken och vitlöksklyftan fint.

2.      Skala och riv morötterna grovt.

3.      Tvätta och skär zuccinin i ca 1 cm stora tärningar.

4.      Bryn lök och köttfärs i oljan i en stekpanna.

5.      Tillsätt sedan morot, zuccini, linser, soja, rödvin och buljong.
Låt småputtra på spisen 10-15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Tillred under tiden såsen:

 

Sås

  • 800 gram krossade tomater
  • 4 dl creme fraice
  • 2 msk soja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
    + Salt & peppar 

Lägg alla ingredienser i en mindre kastrull och värm på spisen. Smaka av med salt och peppar!

 P1000128

Montering

  • 1 pkt Lasagneplattor
  • 150 gram Fetaost (valfritt)
  • 2–3 dl smakrik riven ost

Olja in formen/formarna med lite olja. Börja med att placera ett lager med lasagneplattor i bottnen. Lägg på fyllning, sedan såsen och smula över fetaost.  Fortsätt på samma sätt (plattor-fyllning-sås-fetaost) 1-2 lager till. huvudsaken är att du avslutar lasagnen med plattor och sedan såsen högst upp. Toppa allt med riven ost.

Grädda lasagnen mitt i ugnen, 175 grader, 35-40 minuter.