bloggheader Hanne 2

Kallmarinerad lax på smördegsbotten

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 26.03.2018 | 0 Kommentarer

Här kommer ett recept jag tycker ni ska testa till påskbuffén.
Det går snabbt och smidigt, och allt kan förberedas dagen innan om ni vill.

Receptet räcker till 6 stycken personer, men det är lätt att dubbla receptet enligt antal personer som kommer på besök. 

lax smordeg

Kallmarinerad lax

Kan förberedas dagen innan!

  • 300 gram lax/regnbågslax (utan ben)

1. Placera fisken med skinnet neråt i en ugnsfast form som du ringlat lite olja i botten på.

2. Tillred mitt i ugn såsom den är, 100 grader mellan 35 (∼1,5 cm tjock) och 50 minuter (2-3 cm tjock).


» Under tiden förbereder du marinaden genom att röra ihop nedanstående ingredienser i en skål.

  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • Färsk timjan enligt behag
  • 1 citron, skalet och 1 tsk saft
  • Sartpeppar, några riv

» Då fisken är klar, dra bort skinnet och lägg den i ett mindre kärl anpassat enligt dess storlek. Häll sedan marinaden över den varma fisken. Låt svalna och täck över med plastfolie. Ställ i kylen i några timmar. 

 


 

 Smördegsbottnar med Camenbert och potatis

Lika gott både kalla och direkt från ugnen -  ni väljer!

  • 6 stycken potatisar
  • 100 gram fänkål (till garnering)

1. Skala och koka potatisen mjuk. » Låt svalna och skär sedan i lagom tunna skivor

2. Skär fänkålen i riktigt tunna strimlor. Ställ i iskallt vatten i en skål och placera i kyl under tiden.

  • 2 smördegsplattor
  • 50 gram Camenbert
  • 75 gram färskost
  • Svartpeppar
  • Flingsalt
  • 1 st uppvispat ägg

3. Ta fram smördegsplattorna och placera på en plåt tills de tinat tillräckligt för att kunna kavlas ut.
 » Kavla ut i alla riktningar och dela sedan varje platta i tre delar, så att du till sist alltså har 6 stycken smördegsplattor.

4. Mosa ihop färskost och Camenbert med en gaffel.

5. Montering: bred ut oströran på varje smördegsplatta (lämna en liten kant runt om), och placera några skivor potatis ovanpå. Dra till sist över några varv med svart peppar kvarnen och strössla på flingsalt.  Klicka här för bild!

6. Vispa upp ett ägg och pensla kanterna på smördegsbottnarna

7. Grädda i ugnen på 300 grader, 10-12 minuter tills kanterna blivit gyllene och fina.

 

» Toppa smördegsplattan med den tunna, krispiga fänkålen och den marinerade laxen. Toppa med ytterligare flingsalt och färsk timjan om du tycker. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar