bloggheader Hanne 2

Jag har aldrig...

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.11.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

...använt mig av filodeg tidigare. 

Jag har många gånger bläddrat i tidningar och sett olika varianter på filodegs rullar som sett ljuuuuvliga ut, men aldrig kommit mig för att göra dem eftersom jag alltid tänkt att det är för tidskrävande och... jobbigt. Så här kommer mitt första "jag har aldrig" recept. Och det var ju verkligen löjligt lätt att göra dessa, bara jag kom mig för att köpa hem den där filodegen. 

Filorullar med färs

 

filorullar2

Imorgon är det fredag och perfekt att byta ut tacosen till filodegsrullar. Så nu är det din tur att testa något nytt. Jag har dessutom i detta inlägg gjort steg-för-steg bilder att titta på, så att du absolut inte kan göra några fel. Lycka till!
 

Filorullarprepp

Börja med att förbereda lite: ta fram en ugnsform/plåt och smörj den med olja i bottnen. Ta fram ett skärbräde, olja, pensel och filodegen. 

Börja sedan med fyllningen:

  • 400 gram köttfärs
  • 400 gram morötter (4 medelstora)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk kalvfond
  • 3 msk sojasås
  • svartpeppar
  • 1 msk socker
Riv morötterna fint och finhacka vitlök och gul lök. Fräs köttfärs i olja tillsammans med den rivna moroten och lökhacket. Tillsätt fond, soja, svartpeppar och socker. Låt puttra ihop en stund och smaka av. 
 
Du behöver även nästan ett helt paket filodeg (450 gram). 
OBS! Ta fram i tid, 1-2 timmar på förhand, så att det hinner tina ordentligt. (Det gjorde inte jag... suck.)
 

Filorullarstegforsteg

Jobba med två lager filodeg i taget. Skär ca 10 cm tjocka remsor av filodegen och pensla lätt med olja, mest mot kanterna. 
 
Fördela 2 matskedar av fyllningen i ena kanten av filodegen. Vik degen ett varv över fyllningen och vik sedan in kanterna från sidan. Håll ihop paketet och rulla ihop till ett knyte. 

Pensla rullarna med olja och lägg i en ugnsfast form.
Grädda tills de fått fin färg, i cirka 20 minuter. (Jag hade mina i ugnen 20 minuter och ett par minuter på grillvärme för sista färg).

Filorullar
Servera med sweet chilisås och creme fraiche

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar