bloggheader Hanne 2

Internationella våffeldagen 25.3

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 24.03.2018 | 0 Kommentarer

Idag är det den internationella våffeldagen, och jag måste säga att mina två varianter på våfflor jag tänker bjuda på här, är något ni verkligen måste testa! Bilderna är kanske inte de snyggaste, men smaken... OMG! Grundreceptet jag använder mig av kommer från kokboken Bonniers kokbok och det receptet återkommer jag alltid till. Våfflorna blir riktigt frasiga och goda. 

Våffelsmet (10-12 stycken)

  • 150 gram smör
  • 3 dl kallt vatten
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl mjölk
  • smör till laggen
  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Vispa samman vatten och vetemjöl blandat med bakpulvret till en slät smet. Vispa ner mjölken och det avsvalnade smöret.
  3. Hetta upp våffeljärnet och smörj med lite smör till första laggen. (mer om det behövs till resten).

 

Nu till min twist. Om ni vill göra som jag - dela då upp smeten i två skålar.

 

Ost-bacon våfflor
  • 0,5-1 pkt bacon (ni väljer själva!), strimlad
  • 2 små vårlökar, finhackade
  • 1 dl riven cheddarost

P1000187

  1. Stek snabbt bacon och lök i en stekpanna, och rör sedan ner det tillsammans med osten i våffelsmeten.
  2. Grädda som vanligt i våffeljärnet! (Obs, inget extra fett behövs, jag lovar!)

Omdöme: Riktigt goda, flottiga och knapriga. Äts helst med fingrarna, men det kunde ha varit gott med t.ex. lite uppvispad creme fraiche att klicka på för att fräscha upp det lite. 

 


 

Våffel-tacoskal med stekt banan, kolasås och grädde

Grädda våffelsmeten som vanligt i våffeljärnet, helst inte alltför knapriga. Då våfflorna är klara viker du dem försiktigt på mitten (risk för att spricka lite) och placerar dem mellan exempelvis två muggar, eller som jag, på en upp-och-ner vänt muffinsplåt. På detta vis skapar du ett våffel-skal att fylla med stekt banan, kolasås och vispad grädde.

 

P1000171

Stekt banan (kan förberedas och låtas svalna)

  • 2 st bananer, halverade
  • 1 msk farinsocker
  • 1 klick smör
  • saften från en halv apelsin
  1. Smält först farinsockret och smöret i pannan.
  2. Tillsätt sedan apelsinsaften och sänk till medelvärme. Rör om i pannan.
  3. Lägg ner bananhalvorna i stekpannan och vänd efter 2-3 minuter. Försök sleva över apelsin-karamell smeten som bildas, på bananerna.
  4. Då all vätska kokat bort och du har några härligt siraps-kletiga bananer i pannan, så ständer du av plattan och ställer till sidan tillsvidare.

 

Kolasås (kan förberedas och låtas svalna)

  • 3 msk socker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 tsk kakao
  • 0,5 tsk vanliljsocker
  • en nypa salt
  • 2 msk smör
  1. Lägg alla ingredienser förutom smöret i en kastrull, och koka ihop på spisen tills du har en lagom simmig sås (kring 110 grader om du använder en termometer).
  2. Rör sedan ner smöret i såsen. Ställ till sidan.
    Ifall du i efterhand märker att såsen blivit för tjock, kan du bara tillsätta en liten skvätt mjölk/grädde så är det problemet löst. Funkade fint för mej!

P1000193

Tips: lyxa till det ännu mer genom att servera ett gott, vitt dessertvin till våfflorna. 

 

Vi använder att våffeljärn från Wilfa som vi fick i julklapp av Toffes syster och hennes sambo. Kan rekommendera!

Kategorier:
0

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar